Gość: Mama2008 IP: *.acn.waw.pl 11.09.08, 09:14 Własnie odprowadzilam moja Córke do przedszkola. Płacilam za przedszkole i tak zerknelam sobie na liste osób z grupy mojej Córki (grupaI) 4x Aleksandra 2x Alicja 2x Weronika 2x Wiktoria Diana Karolina i moja Emilia Chłopców jest gartka 2x Jakub Wiktor Eryk Tomasz Imiona dziewczynek... brak komentarza. . . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mama2008 Re: Masakra IP: *.acn.waw.pl 11.09.08, 09:23 Ani Oliwii) Ale imiona wogołe bez wyobrazni. Ja, gdy rodziła się córka, nie znałam zadnej dziewczynki/kobiety o imieniu Emilia, teraz rez robi się boom na to imię;/ Odpowiedz Link Zgłoś
emmelinkler Re: Masakra 11.09.08, 09:36 Powtarzalność Aleksandry, Wiktorii i Weroniki nie dziwi. Ale fakt:nie ma Julii. Taka "masakra" w przedszkolach to nic nowego. Z chłopięcych cieszy Eryk i Tomek. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Masakra 14.09.08, 09:39 Alicja, przepięknie! jak dobrze, że aż dwa pozostałe faktycznie takie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: Masakra 11.09.08, 09:40 W grupie mojej córki Oli (gr II - czterolatki) są jeszcze 3 Ole. Jest 3 Kubusiów i 2 Stasiów. Natomiast u Ady (gr I - trzylatki) są 2 Helenki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Masakra IP: *.oxfd.cable.ntl.com 11.09.08, 10:21 Przesadzasz z ta masakra. Imiona klasyczne, ladne - a ze sie powtarzaja? Coz, wyjedzie Weronika z kraju i bedzie szpanowac pieknym, oryginalnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Masakra 11.09.08, 10:50 Masakra z przyczyn praktycznych: jak tu wołać te kilkulatki, żeby każde wiedziało, ze to o nie właśnie chodzi? Na kogo skarżyć, jak źle się zachowa? Współczuję paniom wychowawczyniom. Bardzo nieprzyjemnie jest wołać na takie maluchy po nazwisku, a trudno znaleźć odpowiednie, różniące się od siebie zdrobnienia (takie jeszcze, żeby dziecko je zaakceptowało i reagowało!) Odpowiedz Link Zgłoś
patysia00 Re: Masakra 11.09.08, 22:59 każdy nazywa dziecko tak jak chce. Jednym podoba się Ola, drugim Weronika czy Wiktoria. To są normalne imiona. Mnie dziwią pomysły takie jak Salomea czy Jessica (nawet nie wiem jak to się pisze). Czasami czytając to forum mam wrażenie, że niektórzy specjalnie wymyślają takie beznadziejne imiona, tylko nie wiem czemu tak krzywdzą swoje dzieci! I nie myślcie sobie, że mam dziewczynkę o imieniu które się ciągle powtarza, bo dopiero jestem w ciąży. Każdemu podoba się coś innego, więc nie rozumiem dlaczego to taka masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Masakra 12.09.08, 10:44 patysia00 napisała: > krzywdzą swoje dzieci! I nie myślcie sobie, że mam dziewczynkę o > imieniu które się ciągle powtarza, bo dopiero jestem w ciąży. ...i dopiero jej znajdziesz takie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patysia00 Re: Masakra IP: 213.155.170.* 12.09.08, 21:58 gaudencja napisała: > patysia00 napisała: > > > krzywdzą swoje dzieci! I nie myślcie sobie, że mam dziewczynkę o > > imieniu które się ciągle powtarza, bo dopiero jestem w ciąży. > > ...i dopiero jej znajdziesz takie imię. > Tak, znajdę takie imiona jakie niektórzy stąd nadają swoim dzieciom. Kunegunga, Penelopa albo Emanuela, wtedy spewnością dziecka nie skrzywdzę! Przecież jakbym chciała ją skrzydzić to nazwałabym ją Weroniką albo Anią. Chodzi mi tylko o to, że o gustach się nie dyskutuje i nie powinno się krytykować imion które podobają się innym. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Masakra 14.09.08, 12:58 Gość portalu: patysia00 napisał(a): > gaudencja napisała: > > > patysia00 napisała: > > > > > krzywdzą swoje dzieci! I nie myślcie sobie, że mam dziewczynkę o > > > imieniu które się ciągle powtarza, bo dopiero jestem w ciąży. > > > > ...i dopiero jej znajdziesz takie imię. > > > Tak, znajdę takie imiona jakie niektórzy stąd nadają swoim dzieciom. > Kunegunga, Penelopa albo Emanuela, Zamiast ironizować, może przyznaj po prostu, że miałam rację i będziesz miała dziewczynkę o imieniu, które sie ciągle powtarza, bo specjalnie będziesz jej takiego szukać. Więc możemy spobie spokojnie myśleć, że jeśli nie masz córki o "imieniu, które się ciągle powtarza", to tylko dlatego, ze jesteś w ciąży, ona się jeszcze nie narodziła i nie miałaś szans jej go nadać. wtedy spewnością dziecka nie > skrzywdzę! Przecież jakbym chciała ją skrzydzić to nazwałabym ją > Weroniką albo Anią. Widzę, że wprowadasz nowy wątek - krzywdzenie dzieci. Otóż krzywdzeniem dzieci jest ich bicie, przemoc psychiczna itd., ale nie nadawanie imienia. Ktoś może bardziej lub mniej akceptowac własne imię niezależnie od jego popularności (znałam Anię, która przedstawiała się jako Schola, od Scholastyki), ale imion naprawdę obiektywnie trudnych do udźwignięcia jest niewiele (zaliczam do nich Alfonsa i Adolfa). > Chodzi mi tylko o to, że o gustach się nie dyskutuje i nie powinno > się krytykować imion które podobają się innym. I już całkowicie przestałam Cię rozumieć - z jakiej paki zatem krytykujesz Kunegundę, Penelopę czy Emanuelę??? Upraszam o choć odrobinę konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
seducho Re: Masakra 15.09.08, 20:25 W przedszkole mojej siostry były dwie Wiktorię i nie wiem czy wszyscy, ale moja siostra mówiła na jedną Wiktoria Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 imiona tych dzieci to przeglad najnowszej mody, al 11.09.08, 11:36 e zeby jakies szczególnie brzydkie/odstreczajace były to nie powiem. Niektóre jeszcze obleca, inne .... Te imiona sa mało oryginalne, w tym sensie, ze 10 dzieci to aleksandry, alicje, weroniki i wiktorie. za "moich czasów" były to głównie anki i kasie, choc az takiego ujednolicenia nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Masakra 11.09.08, 14:00 a co jest zlego w imionach dziewczynek? ani nie sa brzydkie, ani nie sa smieszne. normalne imiona. jesli masz na mysli powtarzalnosc, to imie Emilia tez jest juz popularniejsze niz kiedys i nie wiesz czy w szkole Twoja corka bedzie jedyna Emilka. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Masakra 11.09.08, 15:48 mallina napisała: > a co jest zlego w imionach dziewczynek? > ani nie sa brzydkie, ani nie sa smieszne. normalne imiona. > jesli masz na mysli powtarzalnosc, to imie Emilia tez jest juz popularniejsze > niz kiedys i nie wiesz czy w szkole Twoja corka bedzie jedyna Emilka. Ale jest małe prawdopodbieństwo, że w klasie będą cztery Emilki. Odpowiedz Link Zgłoś
gandziaxd Re: Masakra 11.09.08, 16:36 Diana-ślicznie! podoba mni sie jeszcze Eryk;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Masakra IP: *.oxfd.cable.ntl.com 11.09.08, 17:33 Rownie male jak to, ze w grupie nie bedzie zadnej Julki/Oliwii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Masakra 11.09.08, 17:39 Na podstawie jakich danych tak uważasz? Bo znane mi dane wskazują na prawdziwość twierdzenia Abieli. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Masakra 11.09.08, 19:41 Pokazywałam wielokrotnie, wystarczy użyć wyszukiwarki. Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Masakra 12.09.08, 22:06 a nawet jakby byly to co z tego? to jakas tragedia jak imiona sie powtarzaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Masakra IP: *.2-0.pl 14.09.08, 00:36 No nie wiem czy sie nie powtórzą, jak moja córka szła do przedszkola to ze żdziwieniem stwierdziłam że w jej grupie sa aż trzy Gabrysie (a nie było to wtedy zbyt popularne imię), za to moja Wiktoria była jedyna ( a niby takie popularne) Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Masakra 12.09.08, 11:56 ale co Ty chcesz od tych imion? Bo nie rozumiem, chodzi Ci o częstość ich występowania, czy nie podoba Ci sie ich brzmienie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Masakra 12.09.08, 12:07 mrowka75 napisała: > ale co Ty chcesz od tych imion? Bo nie rozumiem, chodzi Ci o > częstość ich występowania, czy nie podoba Ci sie ich brzmienie? Dla mnie oczywistym jest, że autorce wątku chodzi o powtarzalność tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Masakra 12.09.08, 14:58 a moim zdaniem ta ilość niczego nie dowodzi - może w innym przedszkolu w tej samej wiekowo grupie dzieci będą 3 Zosie, 4 Oliwie i 3 Julie - za to żadnej Wiktorii. W grupie mojej córki są (z tych, które pamiętam): Patrycja, Daria, Agata, Alina, Kamila, Kasia, Joasia, Iza, Karolina, Gabrysia i dwie Julie. Julie się nie mylą, bo do jednej mówią Julia a do drugiej Julka Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Masakra 14.09.08, 09:41 > Dla mnie oczywistym jest, że autorce wątku chodzi o powtarzalność > tych imion. a dla mnie - że chodzi o wybór imion. innymi słowy, nic tu nie jest oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Masakra 15.09.08, 11:53 aneladgam napisała: > > > Dla mnie oczywistym jest, że autorce wątku chodzi o powtarzalność > > tych imion. > > a dla mnie - że chodzi o wybór imion. > innymi słowy, nic tu nie jest oczywiste To po co podawała ilość nadań? Odpowiedz Link Zgłoś
marlenka_p Re: Masakra 15.09.08, 19:07 Jeżeli chodzi o powtarzalność imion, to moim zdaniem nigdy nie można przewidzieć ile osób nada je swoim dzieciom. Podam przykład na sobie: W mojej klasie w podstawówce były 3 Marleny, a w starszych i młodszych klasach nie było żadnej. Niby wcale niepopularne imię, a taka powtarzalność w jednym roczniku... Odpowiedz Link Zgłoś
majka015 powtarzalnosc 15.09.08, 20:09 a ja (urodzona w l."70") - Agnieszka * szkola podstawowa - w mojej klasie bylysmy "4" * szkola srednia - " 7 " i Co Wy na to? a u mojej corki - w grupie "6-latkow" - jakiez bylo moje zaskoczenie = byla dziewczynka o imieniu Agnieszka -------- MAMa AGA Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo Masakra - a juz myslalam, ze Masakra to... 22.10.08, 16:27 ...propozycja imienia dla dziewczynki. Coz, na forum królują imiona dość.. nietypowe i zwykle sa podawane w tytule Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Masakra - a juz myslalam, ze Masakra to... 22.10.08, 18:15 Nie, aż tak "postępowe" nie jesteśmy Za to był niedawno wątek o tym, jakie imiona figurują jako polskie na liście imion jakiegoś (brytyjskiego chyba) portalu dla rodziców. Tam za imię polskie (męskie) uchodzi Kryzys. Masakra i Kryzys, nieźle dobrane imiona dla rodzeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Masakra - a juz myslalam, ze Masakra to... 23.10.08, 11:31 Może to Krzyś z literówką? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Masakra - a juz myslalam, ze Masakra to... 23.10.08, 12:06 Możliwe, ale i tak piękny pomysł. Zresztą od podobnych kwiatków na tej liście "polskich" imion się roi... Linkuję odpowiedni wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=79913094 Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga71 Re: Masakra 23.10.08, 14:22 masz na mysli imiona Diana i Emilia ? Popieram, faktycznie masakra. Ja toto zdrobnic dianka ? emcia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja imiona IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 22.11.08, 17:05 Polacy naprawde ladnie nazywaja swoje dzieci(bynajmniej wiekszosc) biorac pod uwage IMIONA te dostepne u nas. Dzis nudzac sie zaczelam przegladac ksiegi imion w internecie o istnieniu polowy nawet nie wiedzialam, nigdy nie spotkalam sie z tak beznadziejnymi jak : AGAPITA, AGRYPINA, ALDEGUNDA, ALFONSYNA, CIECIRADA, CIRZPISLAWA, JAWDOCHA, KWIRYNA, MSZCZUJA, PEZYRKA,PLACYDIA, WYSZENIEGA ITP. strasznie nie podobaja mi sie tez imiona typu: BOGUCHWALA, BOGUMILA, BOGUSLAWA, BOGUWOLA, BOZECIECHA, BRATUMILA, MODLIBOGA, DADZBOGA, niestety te juz sa czesciej spotykane, pewnie jakis nawiedzony "chescijanin" je wymyslal Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona 22.11.08, 22:11 Spora część form przez Ciebie wymienionych jest niepoprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: imiona 24.11.08, 10:10 To już wiadomo kim jest ten nawiedzony chrześcijanin. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: Masakra 24.11.08, 12:30 masakra moze bym tego nie nazwala, ale tez bym nie chciala miec na imie jak jedna wielu dziewczynek w grupie/klasie. ja sie nie martwie popularnoscia imienia mojej corki , jest baardzo mala szansa zeby sie powtorzylo..ale zawsze jest. jak chodzilam do szkoly to bylysmy dwie karoliny i do tego obydwie nazwiska mialysmy zaczynajace sie na "b" , ale jakos sobie wszyscy z tym poradzili Odpowiedz Link Zgłoś