jadzi-a441 23.09.08, 11:50 Nasz synek przyszedł na świat 7 tygodni temu, od początku ciąży było już postanowione, że jak urodzi się synek będzie miał na imię Mikołaj, dla Nas to imię jest pełne miłych wspomnień (6 grudnia zaręczyliśmy się a po kilku latach właśnie 6 grudnia okazało się że jestem w ciąży). Już podczas ciąży pochwaliłam się wybranym imieniem mojej kuzynce, opowiedziałam jej jak ważne jest dla Nas to imię itp, ona również była wtedy w ciąży. Bardzo się zachwyciła tym imieniem. Urodziła synka miesiąc przed moim i nadała mu imię MIKOŁAJ!!! Bardzo się zdziwiłam bo jest to moja bliska rodzina i teraz w rodzinie jest dwóch Mikołajów w tym samym wieku. Zdenerwowało mnie to bo czuje się tak jakby ukradła Nam to imię!! Ja wiem, że każdy ma prawo nazwać dziecko tak jak mu się podoba, ale dla mnie jest Ona osobą która nie potrafiła wybrać dla swojego dziecka imienia i ewidentnie ukradła Nam imię. Mikołaj nie jest często spotykanym imieniem (przynajmniej u Nas) a teraz jest dwóch Mikołajów!! Jestem na nią wkurzona, i jeszcze jej komentarz "ja i tak urodzę pierwsza, więc chyba Wy musicie zmienić imię". Nie mogę się pozbyć złości na nią. Co o tym myślicie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 11:52 Rozumiem Twoje rozżalenie, ale dobrze, że nie zrezygnowaliście z Mikołaja. Przykra sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 11:56 Podpisuję się pod Anią. Można sie pocieszać, ze pewnie obaj Mikołajowie nie spędzą ze sobą razem całego życia, a poza tym to imię jest w tej chwili jednak dość popularne, więc mają duze szanse na spotkanie jeszcze innych Mikołajów, swoich rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.0.0 Re: ukradła nam imię!!!??? 23.10.08, 22:20 Mam taka samą sytuację. Siostra mojego męża była w ciąży pytając jej się jakie da imie dziecku powiedziała że Łukasz. Ja jej powiedziałam że jak będe miała chłopaka to dam Mateusz po czym dowiedziałam sie że jestem w ciazy i do tego imienia się upewniłam.Szwagierka urodziła wczesniej i dała na imię Mateusz.Ja teściowej powiedziałam że to ja jej podpowiedziałam z imieniem i że mi go ukradła w nieładny sposób.Co mam zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ukradła nam imię!!!??? 25.10.08, 14:58 Zmienić synowi imię - Mateusz był przed Jakubem przez 10 lat najczęściej nadawanym imieniem męskim i przeważnie w ogóle najczęściej nadawanym imieniem, a teraz jest w ścisłej czołówce nadal. Powiedz rodzinie, że przeczytałaś statystyki, które dowodzą, ze Mateuszów jest jak mrówek i zmieniłaś typ, bo nie chcesz być banalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: ukradła nam imię!!!??? IP: *.acn.waw.pl 23.09.08, 12:13 To imię jest poprostu piękne. Dobrze zrobiliście pozostając przy wcześniejszym wyborze. A kuzynką nie przejmuj się, widać dziewczyna nie ma własnego zdania albo rzeczywiście tak strasznie spodobało jej się to imię, że nie mogla się oprzeć W mojej rodzinie była podobna sytuacja, tyle, że dzieci nie są w tym samym wieku. Ciocia tak strasznie polubiła mojego brata...rodząc własnego synka miała przed oczami wesołego, ślicznego blondynka Tomaszka i tym sposobem mamy dwóch Tomków w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 13:11 Myślę, że przejmujesz się mało ważną rzeczą. Rozumiem, że to forma tego, co się zdarzyło, rozdrażniła Cię. Kuzynka zachowała się nieco nie fair, mogła Cię chociaż uprzedzić, wytłumaczyć, czemu podejmuje taką decyzję. Ale liczba Mikołajów w rodzinie nie ma żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nanonverne Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 13:19 Powinnaś się cieszyć - kuzynka doceniła Twój gust! Mikołaj ma mnóstwo zdrobnień - Powodzenia! (też mama Mikołaja) Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 13:37 Mam bliską kuzynkę, która ma tak samo na imię jak ja. Dość często się spotykamy i nigdy nam nie przeszkadzało, że mamy takie samo imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: ukradła nam imię!!!??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 13:47 a ja doskonale rozumiem jak się czujesz mi by było bardzo przykro gdybym znalazła się na Twoim miejscu mimo wszystko dobrze,że nie zrezygnowaliście z Mikołaja)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 13:50 Nie widzę problemu. Jej się spodobało, to dlaczego miała nie nadać? Tylko ten komentarz nie na miejscu: "a i tak urodzę pierwsza, > więc chyba Wy musicie zmienić imię". Poza tym to dopiero w obecnych czasach jest presja na nadawanie imion niewystępujących w rodzinie czy wśród znajomych. Kiedyś często wybierano miano dobrej osoby, przyjaciela, lokalnego autorytetu, takie myślenie magiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 14:37 jadzi-a441 napisała: > Jestem na nią wkurzona, i jeszcze jej komentarz "ja i tak urodzę pierwsza, > więc chyba Wy musicie zmienić imię". Nie mogę się pozbyć złości na nią. rozumiem cie, tez bym to na twoim miejscu tak odebrała, zwłaszcza po tym komentarzu. Uważam, że nie powinniście zmieniac wczesniej wybranego imienia - skoro Mikołaj się wam dobrze kojarzy. Z kuzynką w końcu ślubu nie brałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 14:55 Kuzynka niech sobie nadaje imię jakie chce, jak sama nie umie wybrać. Natomiast jej komentarz bardzo nie na miejscu. Jeśli planujesz drugie dziecko, nie zdradzaj się od końca z wybranym imieniem, a jeśli ona będzie wybierała imię dla nowego dzidziusia, możesz jej pożyczyć więcej fantazji i mniej wtórności. Rodziny się nie wybiera... Natomiast - jeśli mogę poradzić - nie przenoś swojej złości z kuzynki na jej synka, niech dwóch Mikołajków fajnie się razem bawi i dobrze dogaduje. Rodzeństwo cioteczne w podobnym wieku to skarb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eleonora Re: ukradła nam imię!!!??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 14:57 Moim zdaniem wcale nie powinnaś udawać, że nic się nie stało. Ona zachowała się bardzo nieładnie, a komentarz był po prostu chamski. Ja także bym się zdenerwowała. Wcale nie uważam, że to sprawa bez znaczenia. Fajnie, że postawiłaś na swoim i jednak macie Mikołaja. A przed zwierzaniem się kuzynce, powinnaś się bardzo zastanowić... Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 15:22 Kuzynka zachowała się niefajnie. Ale skoro jej się to imię tak podoba, to zabronić jej nie można. Swoją drogą, to chyba nie jest taki znowu odosobniony przypadek inspiracji najbliższym otoczeniem. A na następny raz polecam zachwalać kuzynce jakieś imię, które ci się zupełnie nie podoba Może nie jakieś zupełnie paskudne (szkoda żeby dziecko ucierpiało), ale takie obojętne, którego na pewno nie wybierzecie. No i nie rezygnować z Mikołaja! Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 16:41 Rozumiem dobrze twoje rozżalenie. U nas było identycznie. Zresztą też skarżyłam się tu na forum, rok temu Moja bliska kuzynka w ostaniej chwili zdecydowała się nadać swojej, miesiąc przed naszą urodzonej, córce imię, o którym ja trąbiłam od połowy ciąży co najmniej. I mnie zależało na niepowtarzalności imienia. Cóż Ci mogę powiedzieć, z czasem rozżalenie i złość przechodzi, bo się człowiek przyzwyczaja do sytuacji. Choć nadal mi nie w smak, że u nich też jest Aniela. Na szczęście oni na swoją mówią Nelcia, a u nas jest Anielka. Choć nieraz mnie jeszcze zakłuje, jak ktoś bliżej z nimi związany palnie np. "to wy też nazwaliście Aniela??". Z Mikołajkiem chyba gorzej, bo ciężko znaleźć dwa zupełnie różne zdrobnienia. Ale bardzo dobrze, że zostaliście przy swoim wyborze Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 16:47 Pocieszające jest to, że jak ktoś wyżej wspomniał, zapewne naszym dzieciom nie będzie przeszkadzać, że mają imiennika w bliskiej rodzinie. Ja też miałam siostrę cioteczną kilka miesięcy starszą o tym samym imieniu i nie miałam z tym żadnego problemu. Za to moja mama twierdziła, że to ona pierwsza wymyśliła imię dla mnie, a ciocia "podkradła" )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: ukradła nam imię!!!??? IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.08, 17:03 rozumiem rozżalenie, tez by mi był przykro. Ale nie zrezygnowałabym z imienia. U mnie w rodzinie była podobna sytuacja, ze 20 lat temu - i w ten sposób są dwie dagmary, które zresztą się ze soba przyjaźnią. a chłopcom to w przyszłości nie będzie przeszkadzało, zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
jadzi-a441 Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 17:16 chłopcom to zapewne nie będzie przeszkadzało, ale szlak mnie trafia jak kolejna osoba z rodziny mówi właśnie " to wy też macie Mikołaja, a co to już innych imion nie ma". Przecież nie będę każdemu tłumaczyła jaka była sytuacja. Strasznie mnie to wkurza!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 17:23 na pocieszenie powiem Ci, że mam kuzynkę, która nosi nie tylko takie samo imię ale i nazwisko jak ja - kuzynowi taty tak się spodobało imię Magdalena, że przepadło...Wiem, że to nieciekawa sytuacja, ale już się stało. Tak jak piszą dziewczyny, chłopakom to nie będzie przeszkadzało, nie ma co się już złościć. A rodzinie odpowiedziałabym : "tak, to imię roku ". PS. Mikołaj to piękne imię - nosił je mój pradziadek a teraz nosi (jako drugie) mój tata. Gratuluje wyboru i tej wersji się trzymaj ! Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 17:32 Nie podoba mi się kopiowanie imion w rodzinie, gdyby ktoś z mojej rodziny miał już wybrane imię dla swojej pociechy, choćby to imię bardzo podobało mi się, to na pewno nie nadałabym go. Są tysiące imion na świecie i nie widzę sensu żeby powtarzać te same imiona w rodzinie. Twoja kuzynka zachowała się bardzo nie fair, ale dobrze że wy nie zmieniliście zdania, następnym razem lepiej nie zdradzać imienia dopoki dzidziuś nie pojawi się na świecie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 18:04 jadzi-a441 napisała: > chłopcom to zapewne nie będzie przeszkadzało, ale szlak mnie trafia jak kolejna > osoba z rodziny mówi właśnie " to wy też macie Mikołaja, a co to już innych > imion nie ma". Przecież nie będę każdemu tłumaczyła jaka była sytuacja. Dlaczego nie będziesz tłumaczyła? Z uśmiechem na ustach możesz wyjaśnić, ze kuzynce tak się spodobało wybrane przez Was imię, ze też się na nie zdecydowała. Nie musisz wyrażać od razu całej swojej złości, ale niby dlaczego ludzie mają myśleć jako o osobie odtwórczej o Tobie, a nie o kuzynce? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: ukradła nam imię!!!??? 23.10.08, 14:44 jadzi-a441 napisała: > chłopcom to zapewne nie będzie przeszkadzało, ale szlak mnie trafia jak kolejna > osoba z rodziny mówi właśnie " to wy też macie Mikołaja, a co to już innych > imion nie ma". Przecież nie będę każdemu tłumaczyła jaka była sytuacja. > Strasznie mnie to wkurza!!!! Dlaczego nie? Z usmiechem na ustach mow, ze u Ty z mezem to zawsze mowiliscie, ze jak syn to Mikolaj, a jak sie jeszcze okazalo, ze jestes w ciazy, akurat w Mikolajki, to uznaliscie, ze to taki dodatkowy znak, ze ten Mikolaj to swietny wybor. A ze Kasi (czy jak tam sie kuzynka nazywa) wpadlo w ucho, jak mowiliscie o swoim Mikolaju, i tez nazwala tak syna - no coz, zdarza sie. I zmieniaj temat, a nie marudz, jaka ta Twoja kuzynka niewdzieczna. W ten sposob kodujesz u rozmowcy, ze Ty mialas swoje powody do nazwania syna tak a nie inaczej, ze Kasia zapozyczyla od Was, a nie Wy od niej, a dzieki zmianie tematu i nieroztrzasaniu zachowania glupiej kuzynki zachowujesz klase. Same plusy. A jesli Ci to jakos pocieszy, to u mnie w rodzinie jest od dobrych stu lat jest zawsze co najmniej 2 Michalow, zazwyczaj wiecej, a raczej sie nikomu nie myla. Dwie Jadwigi tez byly, jedna zwana Wisia, druga Jadzia. Ulozy sie jeszcze jakos w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 18:00 Współczuję. Powiedziałabym kuzynce, co myślę o takim zachowaniu. I obśmiałabym ją na forum rodzinnym jako osobę odtwórczą i złośliwą. Ale jednak nawet z najbardziej wymarzonego imienia zrezygnowałabym. Nam imię dla przyszłego synka chcieli podkraść bardzo bliscy przyjaciele (sami na nie nie wpadliby, bo po raz pierwszy usłyszeli je od nas). Na szczęście urodziła im się córka, ale na wszelki wypadek zostali wcześniej uprzedzeni, że wolelibyśmy, aby wybrali inne imię. Problemu kopiowania imion w najbliższej rodzinie u mnie nie będzie, bo mój brat takiego numeru mi nie wytnie, a kuzynki mają zupełnie inny gust niż ja. Z czego sie bardzo cieszę Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 22:19 Powiem szczerze, ze zachowanie kuzynki bylo wyjatkowo paskudne. Sama balam sie takich akcji, bo zdecydowanie nie lubie kopiowania imion w najblizszej rodzinie, ale na szczescie udalo sie. Gdyby jednak zdarzyla sie taka sytuacja, ze cioteczne rodzenstwo podkradloby mi imie juz wczesnie wybrane dla dziecka - z bolem serca - zrezygnowalabym i wybrala inne...pewnie po stokroc piekniejsze, bo byloby imieniem MOJEGO DZIECKA ))) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: ukradła nam imię!!!??? 23.09.08, 23:17 a u nas są dwie Amelie, a było to tak Kuzynka urodziła Amelkę ale my mieliśmy już wcześniej wybrane to imię i wiedzieliśmy, że jak będzie córka to będzie Amelia. Kuzynka mogłaby myśleć, że zgapiliśmy od niej to imię ale to nieprawda. W Twoim przypadku pewnie jest inaczej i współczuję, bo to przykre i nie chodzi o te same imiona tylko o fakt "kradziży" imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: ukradła nam imię!!!??? 24.09.08, 11:23 sam fakt podebrania imienia to pół biedy, ale ten jej komentarz... cóż, nie spodziewam się, że będziecie robić wspólne imieniny, ale "naśladowanie to najszczersze pochlebstwo" możesz to chyba potraktować jako komplement wobec Was i Waszego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ukradła nam imię!!!??? 24.09.08, 11:28 KOmentarz kuzynki katastrofalny. Dla pocieszenia dodam, ze bylo dwoch prawie rowiesnikow Mikolajow Radziwilow (brat + brat stryjeczny Barbary). Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: ukradła nam imię!!!??? 24.09.08, 22:46 Fakt kuzynka zachowała się nie w porządku ... ale Ty się tym nie przejmuj masz swojego Mikusia i mimo rówieśnika kuzyna o tym samym imieniu Twój Mikołaj i tak będzie jedyny i wyjątkowy bo będzie Wasz i kiedyś będziecie mogli mu opowiedzieć piękną historię skąd wzięło się imię dla niego a czym pochwali się kuzynka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: oczywiscie ze wam imie ukradła! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 23:20 na twoim miejscu tez bym sie wsciekla. twoja kuzynka to poprostu wredna małpa. w dodatku bezczelna- nie lubie takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Re: ukradła nam imię!!!??? IP: 136.173.62.* 09.10.08, 15:29 doskonale rozumiem takie sytuacje. Ja wprawdzie nie jestem w ciazy, ale bardzo chcialabym byc i juz od dawna wymarzylam imie dla ewentualnego synka. Nie trabilam na lewo i prawo o tym, ze bardzo podoba mi sie konkretne imie, ale powiedzialam paru najblizszym kolezankom, ze jak bede miala synka to nazwe go wlasnie tak. Jedna ze wspomnianych kolezanek teraz jest w ciazy i zgapila ode mnie to imie! Wkurzyla mnie tym niesamowicie, tym bardziej, ze teraz to ona rozpowiada wszystkim jak bedzie nazywal sie jej synek. Imie, ktore wymarzylam jest naprawde wyjatkowe i niezwykle rzadko spotykane, wiec nie moze byc mowy o zbiegu okolicznosci. Teraz trudno mi nawet przebywac w towarzystwie wspomnianej kolezanki. Moze to glupie, ale nie potrafie zaakceptowac jej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: ukradła nam imię!!!??? IP: *.mp1.dr.home.nl 09.10.08, 17:31 Dzieciuch z ciebie straszny. To co juz nikt inny nie moze nadac takiego imienia. I co z tego, ze jest dwoch Mikolajow. Robisz z igly widly i ciesz sie ze takie masz problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betty Re: ukradła nam imię!!!??? IP: *.ptr.magnet.ie 19.10.08, 18:34 To wstretne co zrobila twoja kuzynka. Widac zazdrosci wam intymnych milych wspomnien zwiazanych z tym imieniem. Jeszcze miala czelnosci powiedziec zebys zrezygnowala to podle !!!Ale dobrze ze nie poddalas sie bo wtedy uczucie rozzalenia byloby wieksze. Niestety tacy ludzie sie zdarzaja. Mojej przyjaciolce jej "kolezanka" ukradla sukienke slubna!!! Miesiac wczesniej wychodzila za maz. Poszla do tego samego sklepu i poprosila o zamowienie tej samej sukienki co Pani "XYZ". Takie swinstwa robia tylko osoby ktore zazdroszcza lub maja niska samoocene i potrzebuja sie dowartosciwac i byc zawsze w centrum zainteresowania. Zenujace... Odpowiedz Link Zgłoś
kingusia1974 Re: ukradła nam imię!!!??? 21.10.08, 12:54 Rany! To wy jestescie doroslymi osobami z dziecmi? Ukradla imie, ukradla sukienke! Wlos sie jezy na glowie, ze takie rzeczy dorosli ludzie wypisuja. Mam nadzieje, ze jest to tylko prowokacja, ze dorosli ludzie tak myslacy nie istnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: ukradła nam imię!!!??? 21.10.08, 13:57 Gdyby chodzilo o jakies oryginalne, niepowtarzalne imie, to faktycznie mialabys prawo byc rozzalona ale Mikolaj to dosc powrzechne obecnie imie, kazdy ma prawo je nadac i nie mz mowy o kradziezy Jestem zdania, ze najlepiej dochowac tajemnicy do momentu urodzenia dziecka i nie zdradzac otoczeniu, jakie imie wybralismy dla potomka Odpowiedz Link Zgłoś
4.huba [...] 21.10.08, 23:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga71 [...] 23.10.08, 14:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izazdo o matulu IP: 83.238.100.* 23.10.08, 15:26 gdyby to jeszcze bylo dziecko twojej stiostry, wiec kuzynostwo najblizsze, to jeszcze bym rozumiala lament - wspolne swieta u babci, pod choinka prezenty dla dwoch Mikolajow moga sie pomylic, a i czasu kuzyni moga troche spedzac razem. Ale ile czasu beda spedzac razem dziecko twojej kuzynki i twoje? Paranoja. W moim drzewie genealogicznym w latach 20. XIX w. byly takie oto przypadki: - Jan mial brata Jana Kantego - obaj mieli siostry Marię i Mariannę - cała czwórka miala jeszcze brata Wawrzyńca, ktory mial dwie zony, obie Katarzyny - malzenstwo: Wawrzyniec i Katarzyna Pierwsza mieli dzieci: DWIE Marianny (!), dwóch (!) Janów, dwóch (!) Józefów, Ignacego i Kunegundę (wszystkie zywe) - kazde z tych dzieci mialo malzonka o takim samym imieniu jak jedno z rodzenstwa i jakos zyli... Odpowiedz Link Zgłoś
pattymatheson Re: ukradła nam imię!!!??? 25.10.08, 22:01 Zachowanie kuzynki godne pożałowania, a tym swoim komentarzem ewidentnie przeholowała. Szkoda czasu na takich ludzi. Dobrze jednak, że się "nie dałaś". Czy rodzina, czy nie, marzeń nie może niszczyć. W sumie to miałam podobną sytuację, ale dużo "łagodniejszą". Kiedy moja szwagrowa dowiedziała się o wybranym imieniu dla mojej córki stwierdziła, że wybrała takie samo dla swojej, jeśli ją będzie kiedyś mieć (pół roku wcześniej urodził jej się syn; planuje kolejne). Oczywiście nie zmieniłam postanowienia, nawet gdyby miały być dwie "X" w rodzinie.. Odpowiedz Link Zgłoś