szampanna 18.11.08, 15:11 do kompletnego spisu imion? Przeglądam to, co mi google wyrzuci, ale jaki by ten spis nie był długi, kilka dni później okazuje się, że tego imienia w nim nie było, i tamtego... Nie mam cierpliwości przedzierać się od A do Z przez kolejne listy imion. Będę bardzo wdzięczna za polecenie najlepszego spisu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szampanna Re: czy ktoś mógłby podać linka 18.11.08, 16:41 no właśnie spore braki ma Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Wikipedia 18.11.08, 20:06 Tylko z mojej listy imion żeńskich i tylko z wybranych brakuje takich: Betina, Delia, Elektra, Jana, Junona, Petra, Saskia, Tessa. Wygrzebałam je z innej listy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wikipedia 18.11.08, 20:31 I bardzo dobrze, że części z nich nie ma - np. Tessa to zdrobnienie od Teresy. Z drugiej strony nie powiesz chyba, ze nie ma tam dużego wyboru imion. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Wikipedia 18.11.08, 21:52 Wybór jest- ale pytałam o kompletny spis, a ten ,jak widać, kompletny nie jest. A co do Tessy - kto jak kto, ale Ty na pewno wiesz, że są imiona które dotąd były zdrobnieniami, a przyjęły się i teraz są niezależną formą - np. Ola, Nela, Nina. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wikipedia 18.11.08, 21:57 Kompletnego spisu nie ma. Ola i Nela, chwała Bogu, wciąż są zdrobnieniami, których szanujący się urzędnik nie powinien zarejestrować. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Wikipedia 19.11.08, 11:16 Imię Ola powstało jako samodzielne imię od zdrobnienia imion Aleksandra i Olga. Dziś imię to nosi 1310 Polek (w 2001 r. - 1149). - to tak a propos Oli - niedaleko musiałam szukać - baza imion z linków na forum Nie znaczy to, że uprę się teraz i właśnie nadam, choćby po to, żeby się poużerać z urzędnikami - ale miałam nadzieję, że istnieje gdzieś w kosmosie taka lista imion, które choć kilka razy zostały w Polsce nadane. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Wikipedia 19.11.08, 11:17 aha, to był cytat, nie wymyśliłam tych danych sama Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wikipedia 19.11.08, 23:32 Pewnie, ze nie wymyśliłaś - baza imion może podawać, co się jej autorowi żywnie spodoba, co jednak nie zmienia faktu, ze Rada Języka Polskiego uważa, że Ola to zdrobnienie, a nie imię, zoabcz: OLA, TEO – nie; TOLA, JANA – tak Ola to zdrobnienie od imienia Aleksandra i Olga. Teo jest zdrobnieniem od imion Teodor, Teodozjusz, Teofil. Imiê Teo trudno by³oby odmieniaæ przez przypadki (tego Tea, temu Teowi, tym Teem, o tym Teo). www.usc.pl/art_file/43.PDF To, ze Ola została zarejestrowana ponad 1000 razy zamiast pełnego imienia, oznacza ni mniej nie więcej, jak to, ze urzędnicy USC uczynili ponad 1000 razy to, czego im ich własna ustawa zakazuje - lub też poczynili literówkę, rejestrując omyłkowo Olę zamiast Olgi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wikipedia 18.11.08, 21:59 Tessa do nich na pewno nie nalezy - ma poniżej 50 nadan, ZTCP. Nie, nie mozna powiedziec, że jeśli coś zostało nadane, to znaczy, że się przyjęlo i jest już niezależną formą, bo wchodzimy w dyskusję o tym, czy nadanie jakiegoś zlepku liter (nb. akurat nadawanie zdrobnień jest zakazane w Polsce prawem) czyni go imieniem, czy też nie. Moim zdaniem nie czyni, a jeśli uważasz, że czyni - zakup Rymuta i pogadamy, jak go przejrzysz. Ponadto Ola ma ZTCP negatywną opinię RJP, Nina zaś nie ma jasnej etymologii i funkcjonuje jako imię od naprawdę baaardzo dawna. Kompletnego spisu imion nie znajdziesz nigdzie, dosłownie nigdzie. Nawet w wielotomowych słownikach (mam np. dwa 7-tomowe i w każdym jest tylko wycinek zasobu imienniczego). Wikipedia jest najbogatszym zbiorem imion w polskim internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: czy ktoś mógłby podać linka 18.11.08, 15:39 a ja polecam ten dokument: www.dziennik.krakow.pl/informator/przewodniki/004.pdf zaleta: 1300 imion mozna wydrukowac na jednej kartce A4 Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: czy ktoś mógłby podać linka 18.11.08, 16:47 o, ale fajnie - zamiast siedzieć przed kompem, będę siedzieć z lupą Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: czy ktoś mógłby podać linka 18.11.08, 18:39 co do informatora, dziwna sprawa, cytat: Imiona pozytywnie zaopiniowane przez komisję, którą powołała Rada Języka Polskiego. Być może już wkrótce będzie można je nadawać dzieciom:" i tu lecą między innymi Adrianna, Liliana, Lilianna. A to nie można ich było nadawać? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: czy ktoś mógłby podać linka 18.11.08, 18:42 Adrianna i Lilianna ze względu na podwójne n pewnie, ale nie wiem, co mogło "dolegać" Lilianie. Odpowiedz Link Zgłoś
majadka29 Re: czy ktoś mógłby podać linka 19.11.08, 12:00 a kiedy ta informacja sie pojawila? Bo ja mam 30 lat i na imieAdrianna i raczej nie bylo problemow z nadaniem tego imienia. Poza tym Anna np tez ma podwojne "N" Odpowiedz Link Zgłoś