Gość: zniesmaczona IP: *.sti.net.pl 05.12.08, 14:09 Co sądzicie o tym jak ktoś nazywa dziecko 3 latka Paskuda ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Paskuda !!! 05.12.08, 14:20 Nie podoba mi się określanie dzieci słowami typu paskuda, gnojek, diabeł itd. Ale to chyba z imionami nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Paskuda !!! IP: *.as.kn.pl 05.12.08, 14:33 To chyba normalne że ktoś czasem wyrazi swoja chwilową irytację i powie o dziecku Paskuda, Glista czy jakoś tak - ale nie mówię o wyzwiskach wulgarnych i obraźliwych, to lepsze niż cedzic przez zaciśnięte zęby przesłodzone formy w stylu : Patryczek, Dareczek czy Milusia. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Paskuda !!! 05.12.08, 16:39 Mi się zdarza używać takich słów jak Paskuda w pieszczotliwym/żartobliwym znaczeniu... Jak naprawdę robię się zła to mówię raczej coś w rodzaju "niunia" bo NIENAWIDZĘ tego określenia. Można powiedzieć czule "moja ty paskudo", a można obrazić kogoś słowami "kochanie moje" - sens zależy bardziej od intonacji niż od dobranych słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Re: Paskuda !!! IP: *.sti.net.pl 05.12.08, 17:38 Moja teściowa tak nazywa moją córkę. Powiedziałam Jej, że mi się nie podoba sposób w jaki się do Niej zwraca, to mąż zaczął mówić tak córce. Teraz córka zaczęła mówić "babcia paskuda" to już się zaczęły pretensje... ze strony męża oczywiście. Dodam jeszcze, że teściowa kazała sobie mówić "babcia Lilka". Dla mnie to jest chore, że do małego dziecka mówi paskuda, a ona (60 lat) sobie każe mówić Lilka. Ps. Tą paskudę to bym zniosła jakby się pobrudziła czy coś napsociła... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Paskuda !!! 05.12.08, 18:00 A czy teściowa mówi tak o wnuczce obraźliwie - to znaczy z intencją obrażenia, skrytykowania, czy żartobliwie, czy ot tak zwyczajnie, jakby używała neutralnego słowa? Bo jeśli ta paskuda pada w sytuacjach nieprzyjemnych, to rozumiem, że Cię drażni, też bym się wkurzyła, gdyby ktoś moje dzieci wyzywał od paskud, chociaż - jak już pisałam - nie mam nic przeciwko żartobliwej paskudzie. Tu wszystko zależy od kontekstu, tonu głosu - tego nie odda klawiatura. Czy teściowa zaakceptowała imię, jakie nadaliście Waszej córce, czy też może nie chce go używać (bo sama miała znacznie lepszy swoim zdaniem pomysł)? Czy lubi ją i czy lubi małe dzieci w ogóle? (Pewna przesympatyczna Pani Profesor, która zetknęła się kiedyś z moim pierworodnym, nie nazwała go inaczej jak "bachorkiem" - żartobliwie, ale z lekkim sarkazmem. Nie przepada za dziećmi.) Babci Lilce się nie dziwię, że chce być nazywana jakoś ładnie. Jeśli w przyszłości dochowam się wnuków, to też chciałabym być nazywana babcią Malwinką, pieszczotliwie i miło. Babcią Paskudą też mogę być, ale tylko w żartach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Re: Paskuda !!! IP: *.sti.net.pl 05.12.08, 18:18 Teściowa ma na imię Lubomira - strasznie jej się to imię nie podoba, więc jak córka zaczęła mówić to ją zapytałam jak ma się do babci zwracać, żeby jej odpowiadało Paskuda mówi normalnie np. Cześć Paskudo, córka ma na imię Milena i bardzo się Jej wtedy podobało to imię. Teściowa tak do męża i jego siostry mówiła jak byli mali... co mnie zszokowało Kontakt to widzenie wnuczki kilka (dokładnie 6) razy w roku - mieszkamy od siebie w odległości 45 km, więc strasznie daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Paskuda !!! 05.12.08, 18:58 Czyli to dla niej normalne określenie, coś w rodzaju: maluszku, szkrabie, pyszczku. Możesz jej zasugerować inne pomysły na zwracanie się do wnuczki, ale nie miałabym zbyt wygórowanych nadziei na zmianę - teściowa "swoje wie" i może być ciężko ją przekonać. Skoro mówiła tak do swoich dzieci, to dla nich to słowo nie jest tak nieładne i szokujące jak dla Ciebie, więc nie dziwię się że Twój mąż go używa, to może być zachowanie odruchowe (często nieświadomie powielamy takie drobne gesty naszych rodziców, dziadków - zwłaszcza w odniesieniu do dzieci - bo to od nich uczyliśmy się wyrażania uczuć). Może ta rada Ci się nie spodoba, ale spróbuj nie przywiązywać do tego słowa aż tak wielkiej wagi - widujecie się na tyle rzadko, że chyba nie warto specjalnie o to kruszyć kopii. A Twoje córka - jak reaguje na takie słowa? Nie zwraca uwagi, czy jest jej przykro? Skoro nazywa babcię paskudą, to albo przejęła od niej to słowo jako żartobliwe, albo oddaje pięknym za nadobne. Tym bardziej, że nie słyszy go zbyt często na codzień - więc "paskuda" z babcią właśnie jej się kojarzy. (Może taki argument dotrze do babci? Że jeśli będzie tak nazywała wnuczkę to i wnuczka tak będzie mówiła na nią, niezależnie od tego, jak sama chciałaby być nazywana?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Re: Paskuda !!! IP: *.sti.net.pl 08.12.08, 20:17 Córka powtarza: " babci paskudy nie kocham i nie lubię bo nazwała mnie paskudą, a ja brzydka nie jestem". Ja powiedziałam dziecku, że jak jeszcze raz babcia się tak zwróci albo ktokolwiek to ma powiedzieć, że nie jest paskudą tylko Milenką. Ciekawa tylko jestem jaka będzie reakcja teściowej jak powie do babci paskudo albo nie kocham Cię... Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Paskuda !!! 06.12.08, 14:07 Jeśli w Polsce i z czułościa - ok. Jesli na obszarze rosyjskojęzycznym - byłoby to znacznie dziwniejsze, biorąc pod uwagę to, ze tam paskuda jest znacznie gorszym słowem, niż po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Paskuda !!! 07.12.08, 15:15 a mnie sie nie podoba i wcale sie nie dziwie ze czujesz się urażona, sama pewnie czułbym się podobnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Paskuda !!! 07.12.08, 19:09 Nie jestem zwolenniczką tego typu nazewnictwa ani w pieszczotliwym ani w innym znaczeniu tego słowa. Mnie by nawet do głowy nie przyszło zwrócić się tak do dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś