Gość: ola IP: *.stk.vectranet.pl 01.04.09, 13:08 Jak podoba wam się to imię i jak byście je zdrabniały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ona Re: Imię Krzesimir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 13:35 Mnie się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię Krzesimir 01.04.09, 13:40 Nie podoba mi się. Zdrabniałabym Krześ. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię Krzesimir 01.04.09, 18:59 aneladgam napisała: > podoba mi się, zdrabniałabym Mirek Mnie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Imię Krzesimir IP: *.plock.mm.pl 01.04.09, 17:02 ambicje rodziców stawiane ponad przyszłe kłopoty i komplikacje "obdarowanego".Imię ani dla małego,ani dla starszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nasturcja Re: Imię Krzesimir IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 18:26 skąd takie wnioski? myślę, że Krzesimir to imię właśnie na polskie warunki, w przeciwieństwie do Dżesiczek, Dżasminek, Brajanków czy Nikolek. propozycje zdrabniania to Krzemek i Krzemyk, ewentualnie Krzemień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Imię Krzesimir IP: *.plock.mm.pl 01.04.09, 18:51 nic prostszego nazwać się Krzesimira,przedstawiać się Krzesia czy Krzemka,Krzemcia i wtedy pozna się prawdziwe reakcje,wpadnie się w uwielbienie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię Krzesimir 01.04.09, 21:53 po pierwsze, to wątek o imieniu jako takim, a nie "nadać czy nie nadać" po drugie, o jakich ambicjach mowa? po trzecie, jakie komplikacje mogą wystąpić? po czwarte, masz na podorędziu jakieś inne argumenty niż do tej pory? <zieeew> Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Krzesimir 01.04.09, 21:50 Bardzo mi się podoba, również dlatego, że Dębski to świetny facet, a nie zdrabniałabym, bo jego się nie zdrabnia i żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Imię Krzesimir IP: *.as.kn.pl 02.04.09, 00:19 Uważam to imię za ciekawe, godne rozważenia. Nieco zniechęca mnie końcówka -mir, która ma w sobie dosadność kowadla.... W zdrobnienach nawiązywalabym do krzemu i krzemienia - nie mówie tego na prima aprilis, po prostu lubię nawiązywać w zdrobnieniach imion do rzeczowników, o ile to tylko możliwe i oczywiście w konwencji z przymrużeniem oka. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię Krzesimir 02.04.09, 09:10 Podoba mi się, choć chyba nie jako potencjalny kandydat dla mojego dziecka. Zdrabniałabym Krzemek, albo Krzyś po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
sambormama Re: Imię Krzesimir 02.04.09, 09:46 Imię fantastyczne, ale ja w ogóle bardzo w słowiańskich gustuję (patrz nick). I zgadzam się, że Dębski to fajny facet, ale mówią do niego Krzem, więc poniekąd zdrabniają. Mały Krzem hmmm.... Krzemik? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imię Krzesimir 02.04.09, 21:33 Podoba mi się. Zdrobnienia: Krzemiś (do maluszka), Krzemek, Krzemko. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Imię Krzesimir 03.04.09, 23:05 Mnie się tez podoba ,ale w zdrobnieniu Mirek to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Imię Krzesimir 05.04.09, 23:12 Cudne, jedno z moich ulubionych. Zdrabnialabym Krzesik, Krzesko, Krzemyk, Krzemyk Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: LilioweWzgorze 24.08.16, 16:37 Dzięki Olianka, widziałam ten wątek, ale chciałam założyć nowy i podać więcej informacji o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię Krzesimir 24.08.16, 16:27 Lubię Krzesimira, mam go nawet na liście dla potencjalnego syna. Swojego nazywałabym Krzemykiem, Krzemkiem, Krzemysiem - raczej unikałabym zdrobnień Krzesiowych (zbyt podobne do Krzysia, którego mam w bliskiej rodzinie), a już na pewno unikałabym zdrobnień Mirkowych (zupełnie mi się nie podobają). Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię Krzesimir 24.08.16, 16:41 Również unikałabym zdrobnień "Krzesiowych" i nie lubię bardzo zdrobnienia "Mirek" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Znaczenie i pochodzenie imienia Krzesimir 24.08.16, 16:39 Krzesimir – staropolskie imię męskie, złożone z członów Krzesi- ("wskrzeszać, przywracać do życia, podnosić") i -mir ("pokój, spokój, dobro"). Znaczenie imienia: "odnawiający pokój". W dawnych zapisach zachowało się jedynie w zniemczonych formach Gresmar i Gresmir na Pomorzu. Możliwe staropolskie zdrobnienia: Krzesim, Krzech, Krzeszel, Krzeszka (m.), Krzeszko. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Znaczenie i pochodzenie imienia Krzesimir 24.08.16, 20:24 Najpoważniejszy kandydat dla potencjalnego drugiego syna, zdrabniałabym Krzemek, Krzemuś. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię Krzesimir 24.08.16, 16:42 Moje ulubione (polskie) imię męskie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznynokturn Re: Imię Krzesimir 24.08.16, 18:37 Bardzo mi się podoba, jest na mojej top liście. a zdrabniałabym Krzemiś, Krzemuś, Krzemek, Krzesek, Krzemo, Krzemcio. Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Imię Krzesimir 24.08.16, 22:04 To wypowiem się jako mamo 2 letniego Krzesimira - zdrabniamy Krzemek, Krzemo i Krzem - reakcje na imię są - dorośli albo przemilcza [ czasem z jakąś dziwną miną ] albo im się podoba, natomiast dzieciaki nie mają z imieniem syna żadnego problemu [czy to na placu zabaw czy też w przedszkolu] -Krzemek dla małego chłopca/nastolatka jest super a pełne imię dla dorosłego mężczyzny pasuje jak ulał Odpowiedz Link Zgłoś