kdavies 17.12.03, 15:23 Hej, A ja sie zapytam, czy przychodza Wam do glowy imiona brzmiace (i najlepiej tez pisane) jednakowo w jezyku polskim jak i angielskim. Mieszkam w Anglii i jak sie urodzila moja coreczka przez 5 tygodni byla bezimienna. Chcielismy z mezem nadac jej jakies miedzynarodowe imie i po dluuugich debatach ostatecznie zdecydowalismy sie na Isabelle Natalia. Ja i polska czesc znajomych wola do niej Izunia, ale wszyscy Anglicy jak jeden maz Isabelle, co dla mnie brzmi zbyt oficjalnie. Dla nastepnego dziecka chcialabym wiec znalezc imie tak samo wymawiane w obu jezykach. Oto co do tej pory jest na mojej liscie: Anna Annetta Alina Camilla Celina (w Anglii bedzie wymawiane Selina) Monica Nicola Adam Robert Z chlopacami jest jak widac gorzej. Czekam na Wasze propozycje! Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja92 Re: imiona miedzynarodowe 17.12.03, 15:37 My naszego malego irlandczyka nazwalismy Jonathan. Jonatana w polskim kalendzrzu jest 27 lub 28 grudnia. Jest to imie hebrajskie - neutralne a mojemu tacie w Polsce skojarzylo sie z odmiana jablek - jonatanow i mowi na malego "moje jabluszko" Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: imiona miedzynarodowe 17.12.03, 15:48 Moja znajoma, mieszkajac we Wloszech dala corce na imie Marta. Po polsku i po wlosku pisze sie tak samo. Jak pisalam wczesniej, moi polscy kuzyni w USa dali dziecku na imie Amelia, tez miedzynarodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona miedzynarodowe 17.12.03, 16:12 Ja bede miala w przyszlosci podobny problem, wiec juz od czasu do czasu zastanawiam sie nad miedzynarodowymi imionami. Co powiesz na: Klara Julian (w Anglii to pewnie bedzie Dzulian ale i tak ladnie) Sara Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
justi9 Re: imiona miedzynarodowe 18.12.03, 11:00 ja mam podobny problem: mieszkam w Austrii i tez chcialabym zeby imie w obydwu jezykach brzmialo jednkowo. Mam takie propozycje Lisa Luiza Lena Alexandra Julia Linda Laura Jan Alexander Luis Julian Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: imiona miedzynarodowe 17.12.03, 17:30 Melanie - Melania - zdrobnienie Mel i w Anglii i w Polsce. Christian - Krystian Frederic - Fryderyk - Frycek pozdrowienia Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: imiona miedzynarodowe 17.12.03, 22:02 Imiona jako imiona bez klasyfikowania na ladne i mniej ladne. Daniel-Daniel Barbara-Barbara Oskar-Oscar Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: imiona miedzynarodowe 18.12.03, 06:32 A co myslicie o Susanne - Zuza ? moj maz sie uparl i strasznie chce corke nazwac Zuzka, mnie sie tez podoba ale... w PL straaasznie popularne a tutaj (USA) hmmm nie wiem jaki ma oddzwiek szczerze mowiac. Poradzcie cos poprosze Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona miedzynarodowe 18.12.03, 10:33 Moim zdaniem to bardzo ladne imie. Corka naszych znajomych Amerykanow ma wlasnie na imie Suzanne, i nazywana jest albo pelna wersja imienia albo Suzi. Powiem szczerze, ze Suzanne czy tez Susanne czy nawet Suzanna bardzie mi sie nawet podoba niz Zuzanna. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
brendastar Re: imiona miedzynarodowe 18.12.03, 09:34 Filip - zawsze i w każdym języku brzmi tak samo (różna jest tylko pisowania) Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: imiona miedzynarodowe 18.12.03, 12:28 jesli nie tak samo, to przynajmniej bardzo podobnie Max/Maximilian Ian Mark David Julian z mniej przeze mnie lubianych: Adrian Patrick Philip Steven Odpowiedz Link Zgłoś
bajakaja Re: imiona miedzynarodowe 18.12.03, 13:41 Moje propozycje to: dla dziewczynki: Kaja (Kaya) Kinga Julia (choć inaczej wymawiane) Lena Nicola Kamila Amelia Ada Ewa Inga Ida Iga Maja Natalia Nadia Wiktoria Zofia Dla chłopca: Jakub Adam Igor Kacper Dominik Gabriel Hugo Marcel Oskar Olaf Oliwier Wydaje mi się, że są to imiona uniwersalne. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: imiona miedzynarodowe 18.12.03, 15:02 Do imienia - Maja - mam pare uwag z wlasnego doswiadczenia: Polska pisownie wszyscy wymawiaja Madza (przez "z" z kropka). Jak uslysza moje imie i probuja zapisac, to literuja je: Mia; zadko ktos wpadnie na Maya, a to jest bardziej uniwersalne. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
procenka Re: imiona miedzynarodowe 18.12.03, 17:37 a ja proponuje: chlopczyk VICTOR / WIKTOR dziewczynka NINA, AGATA (agatha) wirginia / virginia ??? pozdr iza Odpowiedz Link Zgłoś
martinka26 Re: imiona miedzynarodowe 18.12.03, 21:02 a może Karolina - Caroline? Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: imiona miedzynarodowe 18.12.03, 22:54 ciagle sie nad tym zastanawiam, wszak imie bardzo wazne, i doszlam do wniosku, ze ostateczna decyzje podejmiemy gdy zobaczymy tego malutkiego buziaczka Odpowiedz Link Zgłoś
maknop Re: imiona miedzynarodowe 19.12.03, 08:06 A mój syn bedzie nosił imie Leonard...CZy w waszych krajach jest to imię popularne? Jak jest odbierane? (wśród znajomych i rodziny mieszane uczucia) Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: imiona miedzynarodowe 19.12.03, 18:24 Czesc ! Dostalas juz tyle ladnych propozycji,sama nie wiem co pisac.Ale z tych podanych podobaja mi sie na najbardziej: -Klara -Kaja -Caroline -Laura -Adrian -Julian ja niedlugo tez bede miala problem,ale jak co niektore z was juz wiedza,nie jestem za wielka patriotka pod wzgledem imion wiec wybor powinnam miec duzy,ale jak do tej pory jakos nic mnie nie zachwyca. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: imiona miedzynarodowe 19.12.03, 23:18 maknop napisał: > A mój syn bedzie nosił imie Leonard...CZy w waszych krajach jest to imię > popularne? Jak jest odbierane? (wśród znajomych i rodziny mieszane uczucia) moim zdaniem -bardzo ladne imie, tutaj w USA srednio popularne ( no moze Dicaprio wprowadzil mode slicznie sie zdrabnia- Leo, hmmm dla chlopcow tyle ladnych imion z dziewczynkami jakos gorzej.... Odpowiedz Link Zgłoś
marcsi Re: imiona miedzynarodowe 20.12.03, 12:41 Moje imię (Marianna) po angielsku wymawia się prawie tak samo jak po polsku. Któraś z Was proponowała imię Ewa - zdecydowanie odradzam jednak polską pisownię, bo anglicy wymawiają wtedy "juła" (brrrrr). Mój synek ma na pierwsze imię Ian i dobrze brzmi w obu językach. Tutaj też odradzałabym polską pisownię, bo Jan to po angielsku skrót od żeńskiego imienia Janet. Inne "universalne" imiona, które mi przychodzą do głowy: Anna, Joanna, Sandra, Maria, Robert, Adam, Julian, Adrian, Aron. Wprawdzie nie wszystkie mi się podobają, ale pisownia jest dokładnie taka sama w obu językach. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabruna Re: imiona miedzynarodowe 22.01.04, 14:50 Moi znajomi (Polska i Francuz) maja syna Feliksa. Piekne imie super sie sprawdza w obu jezykach. Mój syn ma na imie Bruno - też miedzynarodowo ))) pozdrawiam Lidka Odpowiedz Link Zgłoś