Gość: satine IP: *.smrw.lodz.pl 18.07.09, 12:10 Koleżanka urodziła córeczkę i zapytała mnie ostatnio czy można w Polsce zarejestrować dziewczynkę o imieniu Maura. Co sądzicie? Pozdrawiam satine Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mel_bi Re: Maura 18.07.09, 12:12 Na pewno można, znam jedną małą Maurę z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maura 18.07.09, 12:38 Oczywiście, ze można. Jesli koleżanka będzie miała z tym jakikolwiek problem, chętnie pomożemy i wskażemy, na co się powołać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satine Re: Maura IP: *.smrw.lodz.pl 18.07.09, 13:01 Dzięki. Pozdrawiam satine Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Maura 18.07.09, 13:13 A kolezanka ma cos wspolnego z Maurami? A moze imie to znaczy cos zupelnie innego? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maura 18.07.09, 13:33 Dlaczego akurat chęć nadania imienia Maura należałoby szczególnie uzasadniać? Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Maura 18.07.09, 17:45 Można zarejestrować. Imię dość ładne, etniczne skojarzenia, ale ja zamieniłabym na Laurę. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Maura 18.07.09, 17:56 Poniewaz moze osmieszac. Tak jakby nazwac dziecko Francuzka np. TRoche dziwne, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satine Re: Maura IP: *.smrw.lodz.pl 18.07.09, 22:41 Mnie imię się bardzo podoba. Jest oryginalne. Podoba mi się ten wybór. Miałam tylko tę jedną wątpliwość. Pozdrawiam satine Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maura 18.07.09, 22:44 annajustyna napisała: > Poniewaz moze osmieszac. Tak jakby nazwac dziecko Francuzka np. TRoche dziwne, > nieprawdaz? Dlaczego miałoby ośmieszać? Imię jak imię. Idąc tym tropem, musielibyśmy uznać, ze Lidia także ośmiesza. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Maura 18.07.09, 23:42 gadzam się z Gaudencją. Idąc tym tokiem myślenia byłoby wiele imion nie do nadania, np: Karolina, Zofia, Lilia, Róża, Narcyza, Wiktoria, Konstancja... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Maura 19.07.09, 14:33 Ale nie kojarzy sie w ten sposob w PL. Sabina, Kamila, Horacja etc. to tez oznaczenia rodow/nacji, ale to sa imiona juz wrosniete w nasza rzeczywistosc jezykowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maura 19.07.09, 15:05 Tak, tyle że Maura też się niekoniecznie silnie kojarzy z Maurami. Pamiętaj, ze mamy ugruntowane w tradycji imię Maurycy, które wywodzi się z tego samego rdzenia. Mnie osobiście Maura się podoba znacznie bardziej niż Lidia. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Maura 19.07.09, 17:19 Masz racje. Maurycego tez mozna by skojazyc etnicznie, ze az sprawdze pochodzenie: pl.wikipedia.org/wiki/Maurycy Jednoznacznie - Maur. A nie ma jakies bardziej "odmaurycowej" wersji zenskiej? Maurycja np.? Brzmi ciekawie... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Maura 19.07.09, 20:38 annajustyna napisała: > Ale nie kojarzy sie w ten sposob w PL. Sabina, Kamila, Horacja etc. to tez > oznaczenia rodow/nacji, ale to sa imiona juz wrosniete w nasza rzeczywistosc > jezykowa. Horacja bardziej wrośnięta od Maury??? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Maura 20.07.09, 10:50 Jak dla mnie bardziej, chyba kazdy slyszal o Horacym. A moze nie?! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Maura 20.07.09, 11:22 annajustyna napisała: > Jak dla mnie bardziej, chyba kazdy slyszal o Horacym. A moze nie?! A ilu znasz Horacych i Horacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Maura 20.07.09, 13:28 Byc moze akurat przyklad z Horacja nie byl najlepszy. Ale Horacja brzmi nie tak jednoznacznie etnicznie... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Maura 19.07.09, 14:24 > > Poniewaz moze osmieszac. Tak jakby nazwac dziecko Francuzka np. > TRoche dziwne, > > nieprawdaz? > > Dlaczego miałoby ośmieszać? Imię jak imię. Idąc tym tropem, > musielibyśmy uznać, ze Lidia także ośmiesza. > albo Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Maura 19.07.09, 14:34 Nie, bo Magdalena jest imieniem juz od dawna przyjetym i w zwiazku z tym neutralnym brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Maura 19.07.09, 16:35 ja mówię tylko o pochodzeniu imienia imię Maura też nie zostało wymyślone wczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Maura 19.07.09, 17:17 Imie Maura nalezy (nalezalo) w PL kiedykolwiek do najpopularniejszych? :; Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Maura 20.07.09, 14:42 nie sądzę ale i Magdalena kiedyś została nadana po raz pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Maura 19.07.09, 11:48 Bardzo mi się podoba, było wśród rozważanych dla pierwszej córki. Stanęło na podobnej Laurze (nie wiedziałam, że taka popularność wybuchnie). Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Maura 20.07.09, 14:44 Jestem zakochana w tym imieniu. CIesze się , że ktoś się odważył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ce Re: Maura IP: *.um.szczecin.pl 11.08.09, 08:29 A moja Maura ma dwa i pół roku nie mieliśmy żadnych wątpliwości przy nadawaniu tego imienia. Przy imieniu dla chłopca były dyskusje, ale (na szczęście ) urodziła się dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maura 11.08.09, 22:48 A jak się po raz pierwszy zetknęliście z tym imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ce Re: Maura IP: *.um.szczecin.pl 19.08.09, 15:32 Hmm...niech pomyślę...Mama Naszego dziecka miała być Maurą, ale wskutek pomyłki w USC stała się Martą. Kiedy o tym usłyszałem zgodziliśmy sie co do tego, że jest to piękne imię. I to cała historia Chociaż ludzie maja z tym imieniem problemy - dzieci na podwórku czasem mówią do niej Laura, a Pani w rejestracji w przychodni kazała nam to imię napisać na kartce Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maura 19.08.09, 20:03 Bardzo ciekawa historia, i, można by rzec, zaprowadziliście sprawiedliwość po latach Odpowiedz Link Zgłoś