marrom1 27.12.03, 18:46 Co myślicie o imieniu Sergiusz? Czy ono napradwde kojarzy Wam sie z ruskojęzycznym imieniem, przecież tak naprawdę należy do tej samej grupy imion co Mateusz, Juliusz czy Arkadiusz. A są to imiona pochodzenia łacińskiego. Moim zdaniem to bardzo ładne i oryginalne imię, ale proszę o Wasze komentarze. Gorąco pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tradycja1 Re: Jakie imię? 27.12.03, 21:14 Sergiusz. Z imieniem tym spotkalam sie juz kilkakrotnie. Jest niepospolite i jak dla mnie nie specjalnie ladne. Serek? Serdzio? Nawet zdrobnienia nie ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Jakie imię? 28.12.03, 10:48 Czesc ! To imie faktycznie kojarzy mi sie troszke z Rosja,ale pomimo tego jest bardzo ladne i niepospolite. Zostan przy nim. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
marcsi Re: Jakie imię? 28.12.03, 15:45 Mi się nie podoba, podobnie jak większość imion z końcówką -usz. Pozdrawiam, M Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Jakie imię? 29.12.03, 10:07 Nie wiem, czy Sergiusz jest pochodzenia łacińskiego, ale Mateusz to chyba imię hebrajskie? Na pewno jest oryginalne, ale dla mnie poważnym minusem jest brak fajnych zdrobnień. Pozdrawiam Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Jakie imię? 29.12.03, 14:39 Tegoz imienia dziecie moich kolegow ze studiow, obecnie dziesiecioletnie, dopiero przed kilkunastoma miesiacami TROCHE odetchnelo od docinkow rowiesnikow. SER z wszystkimi mozliwymi epitetami to doskonala pozywka dla zlosliwej dzieciecej kreatywnosci. Jest pytanie, czy doroslosc z oryginalnym imieniem zrekompensuje dziecku te niewatpliwie dotkliwe upokorzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Jakie imię? 30.12.03, 12:46 Zgadzam się ze zdaniem przedmówczyń - problem nie w tym, że imię "rosyjskie" (bo istotnie częściej jest nadawane przez prawosławnych), ale że trudno wymyslic ładne zdrobnienie (no bo przecież nie Serek!). Odpowiedz Link Zgłoś
michalina04 Re: Jakie imię? 24.01.04, 15:11 Miałam w podstawówce Sergiusza, mówiło się na niego własnie "Serek", co nie wzbudzalo żadnej sensacji. No, ale w tej podstawówce było akurat wiele nietypowych imion. Imię było ewidentnie nadane na cześć Sergiusza Prokofiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: Jakie imię? 19.01.04, 17:57 SERGIUSZ to imię łacińskie serwisy.gazeta.pl/edziecko/0,42567,1368587.html www.skarbczyk.com/index.php?mid=m&im[]=sergiusz&pol=U2VyZ2l1c3o= rzeczywiście trochę kojarzy się z rosyjskim (może to przez końcówkę -giusz?) mnie się podoba, jest niepospolite, niebanalne, a jedno ze zdrobnień może być interesujące - Sergio (czyt. Serdżio) jestem prawie pewna, że koledzy z przedszkola/szkoły będą na niego wołali SER (pytanie "czy mu sie to będzie podobało?" na razie jest bez odpowiedzi, to może być bardzo różnie) Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Jakie imię? 19.01.04, 19:05 Hej, Mój mąż ma na imię Sergiusz. Nigdy nie spotkał się z docinkami na temat swojego imienia, przezwisko miał też inne - bardzo oryginalne i oprócz pierwszych dwóch liter, niezbyt kojarzące się z imieniem. a co do zdrobnień - to kwestia gustu. Ja lubię imiona męskie, które się nie zdrabniają. Nasz synek ma na imię Jeremi. Sergiusz to rzeczywiście imię łacińskie, było kilku papieży o takim imieniu. Reasumując - jeśli się Tobie podoba, ja nie widzę przeciwskazań dlaczego miałabyś nie dać tak na imię swojemu synkowi. Prawdę powiedziawszy, w naszym kraju wszystko, co oryginalne jest postrzegane jako dziwactwo. I jeszcze jedno - to nie jest chyba dobry pomysł żeby na tym forum prosić o pomoc w wyborze imienia. Dziewczyny są bardzo nietolerancyjne i ostro wypowiadają swoje zdanie. A ja uważam, że z gustami się nie dyskutuje. Nigdy nie zabieram tutaj zdania jeśli imię mi się nie podoba, bo uważam że nie mam do tego prawa. W końcu mój gust nie jest wyrocznią dla innych matek. Pozdrawiam gorąco Donata, żona Sergiusza mama Ingi, Dagny i Jeremiego Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Jakie imię? 19.01.04, 19:28 Dziewczyny są bardzo nietolerancyjne i ostro > wypowiadają swoje zdanie. A ja uważam, że z gustami się nie dyskutuje. Ehhh ja to traktuje jako zabawe, chec wypowiedzenia swojego zdania. Po to jest to forum. Swego czasu, wyszukalam watek o imieniu mojej mamy (Scholastyka), dziewczyny zrownaly z ziemia to imie. Fakt, ze bylo mi przykro, ale tylko na poczatku, potem uznalam, ze to smieszne przejmowac sie takimi glupstwami. Naprawde trzeba podejsc do tego z przymruzeniem oka i pewnym dystansem. Bardzo lubie to forum ! Odpowiedz Link Zgłoś
sosena Re: Jakie imię? 03.02.04, 00:35 mam znajomego sergiusza i spotkało go w zyciu bardzo miłych chwil związanych z imieniem ludziom się podoba to imię Odpowiedz Link Zgłoś