off_nick 16.09.09, 22:35 o najprostszych sprawach...film,który pozostawia nadzieję. Dzieci Ireny Sendlerowej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamzerek Re: Idźcie na ten film 16.09.09, 22:46 a co to za nazwiskko takie parchate "sendler"? a? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Idźcie na ten film 16.09.09, 22:53 Film przedstawia działalność Ireny Sendlerowej, która w czasie II wojny światowej wraz z grupą współpracowników uratowała przed pewną śmiercią ponad 2,5 tys. żydowskich dzieci z getta. Nadając im nową tożsamość umieszczała je w polskich rodzinach, sierocińcach i klasztorach. Pani Irena i jej pomocnicy współpracowali z Żegotą, komórką Armii Krajowej, zajmującą się ratowaniem Żydów. Za zasługi została uhonorowana medalem „Sprawiedliwy wśród narodów świata" nadawanym przez izraelski Instytut Yad Vashem. .................................................................... Pisze sie o grupie wspolpracownikow ale nie pisze sie ilu ich bylo,ilu osob potrzeba bylo do uratowania jednego dziecka zydowskiego czy tez osoby doroslej.Nie pisze sie o sankcjach jakie za te pomoc grozily.Ulubony temat na tym forum to szmalcownicy- Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Idźcie na ten film 16.09.09, 23:03 gini napisała: > > Film przedstawia działalność Ireny Sendlerowej, która w czasie II > wojny światowej wraz z grupą współpracowników uratowała przed pewną > śmiercią ponad 2,5 tys. żydowskich dzieci z getta. Nadając im nową > tożsamość umieszczała je w polskich rodzinach, sierocińcach i > klasztorach. Pani Irena i jej pomocnicy współpracowali z Żegotą, > komórką Armii Krajowej, zajmującą się ratowaniem Żydów. Za zasługi > została uhonorowana medalem „Sprawiedliwy wśród narodów świata" > nadawanym przez izraelski Instytut Yad Vashem. > > > .................................................................... > Pisze sie o grupie wspolpracownikow ale nie pisze sie ilu ich > bylo,ilu osob potrzeba bylo do uratowania jednego dziecka > zydowskiego czy tez osoby doroslej.Nie pisze sie o sankcjach jakie > za te pomoc grozily.Ulubony temat na tym forum to szmalcownicy- > Pozdrawiam A to jest takie proste... Odpowiedz Link Zgłoś
perla ja nie pójdę 16.09.09, 22:49 niedobrze mi się robi gdy znów martyrologia jest właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: ja nie pójdę 16.09.09, 22:56 Czyja martyrologia?I czemu Ci znowu niedobrze jak o martyrologii pisze sie tu od lat. A tak na marginesie gdzie sie podziala specjalistka od martyrologii Danutka? Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Re: ja nie pójdę 16.09.09, 23:39 Danutka jest specjalistka od wszystkiego! Uprasza sie jednak o jej niewywolywanie Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: nudny ten watek 17.09.09, 00:04 jeszcze nikt tu nic o szmalcownikach nie napisal.Perla tylko sie wychylil z ta martyrologia , a reszta gdzies sie pochowala. Chyba pojde spac z rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: nudny ten watek 17.09.09, 02:18 gini napisała: > jeszcze nikt tu nic o szmalcownikach nie napisal. No jak to ? Ty pisałaś. S. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutki Re: ja nie pójdę 18.09.09, 15:38 gini napisała: > A tak na marginesie gdzie sie podziala specjalistka od martyrologii Danutka? martyrologia to juz nie moja specjalnosc.dzis zaczytuje sie pismami innej wybitnej Polki prof.Barbary Skargi.Odnosze wrazenie,ze obydwie Panie mialy ze soba wiele wspolnego,w tym oczywiscie wspolny czas w jakim przyszlo im zyc i dzialac.Obie Polki daly swoim zyciem swiadectwo,ze Narod Polski mial wewnetrzna sile i moralnosc do poswiecen najwyzszej proby. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: ja nie pójdę 19.09.09, 00:07 Zaniemowilam Danutko, az polece poczytac o yej pani Barbarze ,ktora ostatnio czytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: Idźcie na ten film 16.09.09, 23:32 Ja pojde jak zrobia film w ktorym pokaza jak zydy uratowaly tysiace dzieci polskich od zaglady. Odpowiedz Link Zgłoś
zasymilowany Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 01:45 Pójdziesz i już,tak Ci rzecze "zasymilowany",koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 05:18 Uratowala 2500 zydowskich dzieci a 4 dzieczyny (gojki) z Kansas liceum musialy ja odkryc i naglosnic sprawe bo Zydzi zapomnieli ,... hmturnerfoundation.org/html/artjar.html www.holocaustforgotten.com/sendler.htm =================================================================== The four girls from Kansas who discovered Irena's story (Photo by Karen Conard) Four of Milken Educator Norm Conard's (KS '92) students discovered an unsung heroine of the Holocaust and spread her story around the world. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 16:03 probujesz pluc ("bo Zydzi zapomnieli ,..."), ale opluwasz tylko siebie i oczywiscie pokazujesz twoje maniactwo kompletne... te 4 dziewczyny amerykanskie, gojki jak piszesz, "odkryly" pania sendler w roku 2000 czy 2001 jeden.... a tu prosze, co czytamy: On October 19, 1965, Yad Vashem recognized Irena Sendler as Righteous Among the Nations. The tree planted in her honor stands at the entrance to the Avenue of the Righteous Among the Nations. http://www1.yadvashem.org/righteous_new/poland/sendler.html Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 16:47 On October 19, 1965, Yad Vashem recognized Irena Sendler as Righteous Among the Nations. The tree planted in her honor stands at the entrance to the Avenue of the Righteous Among the Nations. Dlugo MOSADziki ja szukali.Dluzej niz Eichmana coc ona sie nie ukrywala. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 17:01 najwazniejsze, gie-48, ze udowodnione jest klamstwo maniaka.... a ty, wlazac mu w doooope bez wazeliny, pokazujesz znow siebie, probujac znalezc cos innego.... nie masz pojecia, margaryniarzu, o procedurze, jaka towarzyszy przyznanie komus drzewka, tak ze nie wiesz tez, od kiedy wiadomo bylo w yad vashem o irenie sendler... a teraz won, donosicielu na przyjaciol wlasnych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re:Sluchaj kaczko33 17.09.09, 17:09 Ty mi tu moralow nie plec bos jest za glupia i za chamska. A ze ci spozniony czas wdziecznosci nie odpowiada to mozna tylko usprawiedliwic zescie sa rozwaleni na calym swiecie i zgarnianie owieczek do IDF troche trwa a szczegolnie jak ktos 8lat walesa sie po Europie i czeka na przygarniecie przez ZYdow. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: dana 18.09.09, 00:35 Jak zwykle obrazasz, chwalisz sie drzewkiem dla Sendlerowej, ale ja juz pisalam wyzej, ze Sendlerowa nie dzialala sama, do uratowania jednego Zyda potrzeba bylo wielu ludzi, ktorzy narazali zycie swoich i swoich bliskich. A ty jak zwykle swoje Sendlerowa ma drzewko i sie odczepcie. No i jak zwykle bluzgasz obrazasz nie masz wlasciwie nic do powiedzenia, jestes jeszcze bardziej odrazajaca niz bylas. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: dana 18.09.09, 00:39 o co biega gini? czy Sendlerowa kiedykolwiek twierdziła,że działała sama? poza tym gdyby nie kilka uczennic z Ameryki i ich nauczyciel nie dowiedzielibysmy się o niej,albo dopiero w dniu jej śmierci to nie Polacy ją odkryli Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: dana 18.09.09, 00:41 ariadna-enta napisała: > > to nie Polacy ją odkryli bo i nie polakow chronila,to o co masz pretensje? niech cenia ja ci,ktorych ocalila.cos w tym zlego? mamy chyba dosc innych przykladow wlasnych na swoje wlasne bohatertwo a wiec nie musimy przesadzac z ta martyrologia co to ma jeden kierunek. popatrz kto ocalil slazakow,lub jak ich katowano za to,ze byli slazakami, w konuc to chyba powinno tobie byc blizsze,bos rzekomo miejscowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: dana 18.09.09, 00:46 odkryły ją amerykańksie uczennice nic mi nie wiadomo,że to Zydówki jak coś mądrego wymyślisz daj znać wiem jak było ze Ślązakmi,ale to nie ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: dana 18.09.09, 00:53 ariadna-enta napisała: > odkryły ją amerykańksie uczennice > nic mi nie wiadomo,że to Zydówki > jak coś mądrego wymyślisz daj znać No wlasnie ariadno uratowala ok 2500 dzieci zydowskich , a odkryly ten fakt amerykanskie uczennice, bo uratowana zydowskie dzieci, mialy zdaje sie swoich wybawicieli gdzies tam. Ty nic juz madrego nie wymyslisz wiec nad zadne znaki od ciebie nie czekam. Az sie boje twojej wiedzy na temat slazakow. > wiem jak było ze Ślązakmi,ale to nie ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: dana 18.09.09, 01:08 a skąd wiesz,że uratowani mieli ją gdzieć gdyby tak było nie posadziliby jej drzewka w yad vaschem skąd wiesz,że nie utrzymywali z nią kontaktów,że nie byli jej wdzięczni,że ne pisali do niej,nie distawała wyrazów wdzięcznośco bo o tym sie głośno nie mówiło? ja sie aż boję co jeszcze powiesz,żeby udowodnić jaka to jesteś "mądra" a swojej wiedzy o Ślazakach nie mam zamiaru udowadniac przed toba boś zarozumiała i mało lotna jednocześnie Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ariadna 18.09.09, 01:27 Krotko, odpowiedzialas na post zaadresowany do dany.Ja nie wiem co ci przez nia uratpwani robili, raz jeszcze tlumacze.to ty zdaje sqie pisalas, ze odkryly ja amerykanskie uczennice a nie uratowani, i nie machaj tym drzewkiem dla sendlerowej bo sobie kuku zrobisz. Pisalam juz kilkanascie razy , ze Sendlerowa nie dzialala sama.. O tych ktorzy jej pomagali narazali zycie swoje i swoich bliskich jakos nic nie slychac.Tylko w kolo macieju sendlerowa ma drzewko i kwita. Ja juz gdzies komus pisalam gdzie moga sobie te drzewka wsadzic. Swoja wiedze o slazakach trzymaj dla siebie ja nie ciekawa jestem Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Masz jakiś problem? 18.09.09, 01:40 Kilka osób od p.Sendlerowej żyje. To,że nie działała sama jest oczywiste. Tak jak Żegota, licząca kilkaset osób, a których nazwiska są doskonale znane i udokumentowane w opracowaniach. Żegota ma drzewko w YV, Bartoszewski je odbierał wiek temu. "Irena Sendlerowa umieściła mnie w zakładzie wychowawczym Sióstr Służebniczek Najświętszej Marii Panny. Pani Irena była dobrą znajomą mojej rodziny. Ma 95 lat, odwiedzam ją czasem". (..) Były rozmowy? Nie pamiętam. Moi rodzice i ciotki zdecydowały, że my, dzieci, nie możemy się w szkole wyróżniać, że musimy się upodobnić do otoczenia. Chodziliśmy na lekcje religii. Katolickiej? Tak, tak. Ja chciałem. Wierzyłem wtedy w Boga. Wierzyć zacząłem u zakonnic w Turkowicach. Był Wielki Post i dzieci śpiewały jakieś pieśni, zbiorowo, pełnym głosem, odmawiały modlitwy, ja o nich nie miałem pojęcia. Znałem tylko podstawowe modlitwy: "Ojcze nasz", "Zdrowaś Mario", "Wierzę w Boga", które musiałem wykuć na pamięć po wyjściu z getta, by w razie potrzeby zademonstrować, że nie jestem Żydem. Nie miałem świadomości, że muszę cokolwiek udawać. Ja to zinterioryzowałem. Wiedziałem, że nie wolno mi mówić o niczym, co zdarzyło się w moim życiu przedtem. Wszedłem w stan wegetacji i odrętwienia. Jakby wyparowała ze mnie wszelka inteligencja i zdolność myślenia. Zapadałem się w siebie. Matka mi potem mówiła, że byłem zastraszony i otępiały. Ogromne wrażenie, estetyczne, zrobiło na mnie wielkopostne nabożeństwo nazywające się gorzkie żale. Przepiękne. Lubiłem przebywać w zakonnej kaplicy. Kaplica była jedynym miejscem, w którym działy się rzeczy podniosłe. Wiara dawała dzieciakowi komfort psychiczny. Że istnieje Bóg, który czuwa, jest sprawiedliwy, dobry. W szkole w Pruszkowie moim katechetą był ksiądz spod znaku ojca Rydzyka. Supernacjonalistyczny. Na lekcjach religii wygadywał straszne rzeczy. O... "takich"? On mówił: Żydzi. Albo bejlisy. Bo w Pana domu słowo "Żyd" zastępowało się słowem "taki". Mówiło się o kimś: on jest "taki"? Mój kuzyn Piotr mi o tym niedawno przypomniał. Rzeczywiście słowa "Żyd" w domu się nie używało. Ksiądz Franciszek mówił, że Żydzi przerabiają krew dzieci chrześcijańskich na macę. I podawał przykład Żyda Bejlisa, kijowskiego rzeźnika, który został w 1911 roku oskarżony o mord rytualny. Ale uniewinniony. Według księdza Franciszka - niesłusznie. Dla księdza Franciszka Żydzi byli uniwersalnym symbolem zła. Bo zabili Chrystusa. On nauczał, powołując się na autorytet Kościoła i zasady wiary, że za ukrzyżowanie Jezusa odpowiedzialni są wszyscy Żydzi, niezależnie od tego, gdzie i kiedy żyli i żyć będą. I że właśnie za to w czasie okupacji spotkała ich zasłużona kara. O Panu nie wiedział? Wszyscy nas znali. W Pruszkowie nigdy nie było dużo Żydów, przed wojną 7 procent. Moja rodzina mieszkała tam od niepamiętnych czasów. Ja księdza Franciszka nie mogłem słuchać. Kuliłem się w ławce. Przez niego na wiele lat zapomniałem o siostrze przełożonej z klasztoru w Turkowicach, mądrej i dzielnej kobiecie, która ocaliła trzydzieścioro żydowskich dzieci, o siostrze Róży, dobrej i troskliwej, o siostrze Hermanie, która mnie z Warszawy dowiozła pociągiem do Turkowic, o kapelanie naszego zakładu księdzu Stanisławie Bajce, jezuicie. serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2721121.html?as=1&ias=15 Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Masz jakiś problem? 18.09.09, 08:52 Scan jak ja tu czytam "drzewko" to zaczyna mnie trafiac szlag. Dobrze, ze przytoczyles te wspomnienia. Ale moge sie zamozyc z Toba, ze zadna z tych zakonnic, ktore ukrywaly tego dzieciaka drzewka nie ma. Malo kto o nich wie. Uytrwalil sie stereotyp, ze to sama Sendlerowa uratowala te dzieci. I przytoczyles wspomnienia jednej uratowanej osoby, ktora czasami odwiedzala pania Sendler gdy ta miala lat 95. Sama najmadrzejsza na forum Ariadna napisala, ze dzialalnosc Sendlerowej odkryly amerykanskie uczynnice a nie osoby przez nia i nie tylko przez nia ratowane. Oczywiscie napomknales o Rydzyku i o jakims tam ksiedzu, ktory to nie lubil Zydow. Ale widzisz scan Rydzyk i ten ksiadz Franciszek to nie caly KK. Sama osobiscie kilku ksiezy nie lubilam. Inna sprawa, ze konflikty i wojny religijne byly od zarania dziejow. A tak na zakonczenie zeby Ci zrobic przyjemnosc ja polska katoliczka modle sie do Zydowki i jej syna jak wszyscy katolicy na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Masz jakiś problem? 18.09.09, 08:58 Co do zabicia pana Jezusa przez Zydow. Gdzies tam dawno wyczytalam jakis kawal. "na podworku bawia sie dzieciaki, polskie i zydowskie. Jasio mowi go Moska , nie moge sie z toba bawic bo wy Zydzi zabiliscie pana Jezusa, na co Mosiek ripotuje, to nie my to ci Rosenblumowie z II go pietra." Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Masz jakiś problem? 18.09.09, 09:58 gini widzę,że przyczepias się tego,że nie sama Sendlerowa ratowała jak pijany płotu chociaż nikt tu temu nie zaprzecza Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ariadna 18.09.09, 10:09 To o czym pisze to moja sprawa, odpowiadasz na posty, ktore kierowana sa do innych i tak naprawde to nie masz nic do napisania. Pisz moze sobie o slazakach nawet po slasku mozesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Masz jakiś problem? 18.09.09, 10:16 Scan , jeszcze jedno, zdaje sie, ze to Ty kiedys przytoczyles tu artykul z gazety ze wspomnieniami Sendlerowej, w ktorym ona sama mowila , ze do uratowania jednego dziecka potrzebna byla pompoc 10 osob, wiec latwo policzyc , ze to nie tylko te kilkaset osob z Zegoty, ktore maja drzewko. Wiele osob zginelo i drzewek nie maja i nikt o nich nie pamieta. Slawik uratowal wielu Zydow a sam zginal nie wiem czy ma drzewko czy bie ma.A nawet jak ma to co mu z tego drzewka? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Masz jakiś problem? 18.09.09, 10:31 Sławik tu: forum.gazeta.pl/forum/w,13,99709548,99717295,Przypominac_trzeba_koniecznie_.html O zakonach ukrywających dzieci pisał w kilku odcinkach ND, jest tu: Tekst linka Przewija się tam postać księdza Marcelego Godlewskiego, który współdziałał z Sendlerową. Ale nie jest na liście "Sprawiedliwych", może ze względu na swoją mało chlubną przedwojenną przeszłość, może nikt nie mógł po wojnie poświadczyć jego bohaterstwa - bo jak mogły zrobić to dzieciaki, które nie wiedziały kto zacz? Zresztą, zmarł w 1945. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Masz jakiś problem? 18.09.09, 11:04 Dzieki Scan za ciekawe linki, moze ariadna troche poczyta zamiast pisac. Ale z doswiadczenia wiem, ze i tak zapomni sie szybko na tym forum o tych wielu Polakach , ktorzy pomagali Zydom a bedzie sie pisalo o szmalcownikach itd.. bedzie sie generalizowalo , ze kazdy Polak to szmalcownik, caly KK to antysemici a Sendlerowa to wyjatek, ktory potwierdza regule. Ja tylko caly czas podkreslam, ze Sendlerowa dla ktorej mam wielki szacunek sama nie zrobilaby nic, ze byla cala rzesza anonimowych Polakow, ktorzy Zydom pomagali o nich sie zapomina jak w zapomnienie poszla cala rodzina Ulmow, ktora zginela za udzielanie pomocy Zydom. Owszem sa jakies tam artykuly o nich byly juz linki na tym forum ja gdzies tam mam zakamuflowane ... Tyle, ze to co najbardziej boli to ze najbardziej pasuje tu niektorym stereotyp "Polak szmalcownik" antysemita . Duzo mniej zalu za holocaust do Niemcow niz do Polakow i ciagle pretensje ,ze za malo pomagali. To by bylo na tyle a teraz ide do garow. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Masz jakiś problem? 18.09.09, 21:34 nie musisz mnie czytać gini wątek jest o Irenie Sendlerowej ,a raczej filmie o niej a nie o Polakach pomagajacym Zydom powtarzasz z uporem maniaka,że nie działała sama o czym wie każdy kto chce wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Masz jakiś problem? 19.09.09, 00:10 Nie kazdy o tym wie , bylam tu juz pare lat temu i wiem cos na ten temat. Pisze to na co mam ochote a ty wlasnie nie musisz czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Ariadna 18.09.09, 01:49 Ty jedank gini masz probleny ze zrozumieniem słowa pisanego ale nie przejmuj się mie tylko ty tak masz Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: dana 18.09.09, 00:45 ariadna-enta napisała: > o co biega gini? > czy Sendlerowa kiedykolwiek twierdziła,że działała sama? > poza tym gdyby nie kilka uczennic z Ameryki i ich nauczyciel > nie dowiedzielibysmy się o niej,albo dopiero w dniu jej śmierci > to nie Polacy ją odkryli Nie moja droga nie twierdzisz, ze Sendlerowa dzialala sama, piszesz jedynie o niej i o drzewku dla niej. No wlasnie a co z tymi uratowanymi przez nia? Dlaczego to nie oni podali do wiadomosci kto i w jaki sposob uratowal im zycie? Polacy mieli trudnosci z odkryciem czegokolwiek, nie wiem czy o tym wiesz. Szpilman mial problem z wydaniem swpjego pianisty w ogole zdaje sie zapomnialas jaki ustroj byl u nas po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: dana 18.09.09, 00:52 gdzie ja na tym watku pisałam o drzewku dla Sendlerowej? nie przypominam sobie,dpiero niedawno włączyłam się do dyskusji lepiej było nie przyznawać się do tego,że pomagało się Zydom bo paradoksalnie zamiast szacunku można było dostac coś odwrotnego bo ratowanie Zyda to był obciach i antypolska działalność zapytaj rachelki to ci powie Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: dana 18.09.09, 00:56 ariadna-enta napisała: > gdzie ja na tym watku pisałam o drzewku dla Sendlerowej? > nie przypominam sobie,dpiero niedawno włączyłam się do dyskusji Przyznaje sie do pomylki tytul postu byl Dana wiec moj post byl wlasciwie do Dany a nie do ciebie. > lepiej było nie przyznawać się do tego,że pomagało się Zydom > bo paradoksalnie zamiast szacunku można było dostac coś odwrotnego > bo ratowanie Zyda to był obciach i antypolska działalność > zapytaj rachelki to ci powie Dyskusja z toba zaczyna byc troche meczaca nara Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 gini.... 18.09.09, 15:55 jak widze, nic sie u ciebie nie zmienilo od lat.... znow probujesz wmowic cos, czego nie ma... nie chwale sie drzewkiem dla pani sendlerowej, tylko sprostowalam klamstwo maniaka splitowego, ktory napisal, ze "zydzi zapomnieli", wiec nie zapomnieli... zydzi nie zapomnieli, ale polacy jak widac, zapomnieli... obrazam? nu, ja to maniaka tak, jak on do mnie i nie mysle, ze twoim zadaniem jest, wychowywac mnie.... piszesz na aqua od paru dni i nie zaczepialam cie, bo wiem dobrze, co soba przedstawiasz... bede ci wdzieczna, jesli dalej nie bedziesz sie mnie czepiac, bo w ten sposob ja rowniez zostawie cie w spokoju... mysle, ze to bedzie lepiej dla tego forum.... po prostu mnie wygas.... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: gini.... 19.09.09, 00:16 Dana jestes bardziej nadeta, chamska niz bylas.Oprocz wtzwisk nie masz wlasciwie nic do powiedzenia. Chamstwo, agresja, agresja i jeszcze raz adresja. Czyniz duzo szkody Zydom swoimi wystepami. A wygaszac cie nie bede bo nie ma takiego obowiazku. Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 17:29 You don't get it do you ??? Filmy a z nimi recognition dla Wallenbergow , Schindlerow ktorzy nic nie ryzykowali a ja "odkryly" uczennice z Kansas , ze nie wspomne o wdziecznosci tych 2500 bekartow (jak sie okazalo) ktore zapomnialy o duszy ktora dala im nowy lease na zycie ,.. =================================================================== On October 19, 1965, Yad Vashem recognized Irena Sendler as Righteous Among the Nations. The tree planted in her honor stands at the entrance to the Avenue of the Righteous Among the Nations. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 17:35 wijesz sie jak piskorz, maniaku.... filmy o wallenbergu i schindlerze nie zrobione byly w israelu... nu, i na dzisiaj dosyc.... wal sie, maniaku polonijny.... Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 05:20 Sendler, 98, who died of pneumonia Monday in Warsaw, has been called the female Oskar Schindler, but she saved twice as many lives as the German industrialist, who sheltered 1,200 of his Jewish workers. Unlike Schindler, whose story received international attention in the 1993 movie "Schindler's List," Sendler and her heroic actions were almost lost to history until four Kansas schoolgirls wrote a play about her nine years ago. www.holocaustforgotten.com/sendler.htm Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejlozowski Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 16:53 In 1965 Sendler was recognized by Yad Vashem as one of the Righteous among the Nations, which was confirmed in 1983 by the Israeli Supreme Court. She also was awarded the Commander's Cross by the Israeli Institute. Only in that year did the Polish communist government allow her to travel abroad, to receive the award in Israel. en.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendler Nieporozumienie dlatego ze Zydokomuna ja przesladowala za udzial w Armii Krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Dzieci tych dzieci tez mogly uratowac dzieci 17.09.09, 17:54 ..w Gazie. Ale wolaly zabic te inne dzieci, choc nie ryzykowalyby NICZEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 21:25 Pojde na pewno. Swietna postac. Niezwykla. Szkoda tylko ze odkryli ja Amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Media Mark, i tak dalej. 17.09.09, 21:40 ... W 1942 r., kiedy zaczęły się masowe wysiedlenia wyłoniły się nowe zadania -wyprowadzić jak najwięcej Żydów, a przede wszystkim dzieci żydowskie, poza mury getta. Nasze możliwości finansowe coraz bardziej się kurczyły i zapewne nie bylibyśmy w stanie kontynuować tej działalności, gdyby nie fakt, że w owym czasie powstała Rada Pomocy Żydom.." mówi Irena Sendlerowa. Pierwsze wydanie "Ten jest z ojczyzny mojej" było w 1966 roku, następne w 1969, kolejne w 1981, ostatnie w dwa lata wstecz. Potwierdza się stara prawda, że wychowuje rodzina, wcale nie internet. wysylkowa.pl/ks780498.html Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 21:49 ty gruber, nawet jak czarno na bialym, ze amerykanie nie odkryli, bedziesz tak dalej twierdzil... tak wlasnie wygladaja te twoje "rozmowy".... ja, na twoim miejscu, jako czysty etnicznie polak, bym sie ze wstydu zapadla, ze nie pamietam o polskich bohaterach.... Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Idźcie na ten film 17.09.09, 21:55 dana33 napisała: > > > ja, na twoim miejscu, jako czysty etnicznie polak, bym sie ze wstydu zapadla, z > e > nie pamietam o polskich bohaterach.... czysci etnicznie polacy jak ty, o niej musza pamietac,bo im pomogla,reszte to tyle obchodzi co ciebie pamiec o bohaterach polskich ratujacych polakow .film na pewno bedzie kolejnym sukcesem polskiej kinematografii,pod warunkiem,ze wycieczki z izraela dostana darmowe bilety do kina by poznac cos na czasie i po linii. dawniej dawano bilety do cyrku radzieckiego by zachecic ludzi do obejrzenia tego czego nie mieli ochoty widziec,a dzis ,no coz ,czysci etnicznie polacy z FE zachecaja do tego by szanowac ich bohaterow..slowem kiscie sie we wlasnej kulturze bo tylko wy ja rozumiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Idźcie na ten film 18.09.09, 00:27 a ja sobie rachelka jutro w polskiej telewizji zobacże film o generlae Fieldorfie "Nilu a Ty sie bedziesz oblizywać.)) Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: Idźcie na ten film 18.09.09, 03:43 Powiesz na czy pokazali ze go Zydy wykonczyly , he ??? ,... =================================================================== a ja sobie rachelka jutro w polskiej telewizji zobacże film o generlae Fieldorfie "Nilu a Ty sie bedziesz oblizywać.)) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Idźcie na ten film 18.09.09, 14:19 "ty gruber, nawet jak czarno na bialym, ze amerykanie nie odkryli, bedziesz tak dalej twierdzil... tak wlasnie wygladaja te twoje "rozmowy"...." Wyjasnisz mi sens tego zdania? Bo ja uwazam ze ono nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 60 lat po wojnie - lepiej pozno niz wcale :) 18.09.09, 19:04 Izraelscy Zydzi uhonorowali Sendlerowa najwyzszymi odznaczeniami w 1965r. W Polsce zaczela docierac do opinii publicznej dopiero w tym wieku... Ciekawe skad ten brak zainteresowania popularyzacja wiedzy o Niej (?) Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: 60 lat po wojnie - lepiej pozno niz wcale :) 18.09.09, 19:18 benek231 napisał: > Izraelscy Zydzi uhonorowali Sendlerowa najwyzszymi odznaczeniami w 1965r. > > W Polsce zaczela docierac do opinii publicznej dopiero w tym wieku... > Ciekawe skad ten brak zainteresowania popularyzacja wiedzy o Niej (?) AKowski rodowód jest zapewne przyczyną. Był taki czas,że podrzędny członek Żegoty zbierał nagrody i hołdy na całym świecie,a Szefowa referatu do spraw dzieci tej tajnej organizacji żyla skromnie i w zapomnieniu... Oto Polska własnie i jej "elity". Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: 60 lat po wojnie - lepiej pozno niz wcale :) 18.09.09, 23:54 off_nick napisała: > > AKowski rodowód jest zapewne przyczyną. > Był taki czas,że podrzędny członek Żegoty zbierał nagrody i hołdy na całym świecie,a Szefowa referatu do spraw dzieci tej tajnej organizacji żyla skromnie i w zapomnieniu... > Oto Polska własnie i jej "elity". *To ciekawe, bo AKowski rodowod mial np. takze J.Karski...a o nim wiedza byla dosc powszechna... Rozumiem, ze komuna nie lubila AK, a pozniej Izraela, i dlatego Sendlerowa mogla odebrac nagrode osobiscie dopiero po niemal 20 latach (w 1983r.), ale komuna to chyba nie wszystko - nie sadzisz? Nie tylko w tym watku, a nie pierwszym on jest na ten temat, sugerowano, ze Izrael jakby olal setki ludzi zaangazowanych w proces ratowania dzieci zydowskich przez Sendlerowa. "Dlaczego o tych ludziach wszyscy zapomnieli?" - zdawalo sie slyszec oburzone glosy... A co Ty sadzisz? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Idźcie na ten film 18.09.09, 23:42 wyborcza.pl/1,76842,5221180,Ewangelia_Ireny_Sendlerowej.html Odpowiedz Link Zgłoś