hymenos 22.07.10, 12:57 www.rp.pl/artykul/512062_Balcerowicz_krytykuje_plany_ministra_Grada.html Ciekaw jestem jak do tego sporu ustawią się haszyści. Znienawidzony reformator krytykuje ministra znienawidzonej formacji PO. Kogo by tu poprzeć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oleg3 Nie wiem jak haszyści 22.07.10, 13:23 Ja uważam, że Balcerowicz gada sensownie. Ne wnikam w motywy: może kieruje nim imperatyw moralny, może zawiść, że nie dostał jakiegoś prestiżowego stanowiska. Z satysfakcją zacytuję: Cytat Wczoraj Leszek Balcerowicz, były szef NBP, na konferencji prasowej w ostrych słowach odniósł się nie tylko do projektu „nacjonalizacji” BZ WBK, ale też do innych planów prywatyzacyjnych rządu. Określił jako pseudoprywatyzację zakup akcji Tauronu przez KGHM oraz potencjalne przejęcie Lotosu przez PKN Orlen lub PGNiG (o czym jako pierwsi pisaliśmy we wtorek) i Energi przez PGE. Oszacował, że z takiej pseudoprywatyzacji może pochodzić nawet 1/3 wpływów prywatyzacyjnych. Jego zdaniem państwo powinno nie tylko sprzedać spółki energetyczne prywatnym inwestorom, ale wycofać się w dużym stopniu z akcjonariatu m.in. PKO BP, Lotosu, Orlenu, PGNiG, PGE, KGHM i PZU. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Nie wiem jak haszyści 22.07.10, 13:28 Pewnie, że gada sensownie. Zgadza się z nim Rostowski. Problem w tym, że Grad raczej po linii PiSu chce zarządzać. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Skoro jesteśmy przy prywatyzacji 22.07.10, 13:43 To przywołam innego liberała z obozu PO Cytat Mediów publicznych nie potrzeba w ogóle. Jeśli państwo – rząd, prezydent, parlament - ma coś pilnego do zakomunikowania obywatelom, to wykupuje czas antenowy i komunikuje. No dobrze, a misja: kulturalna? edukacyjna? – zapyta ktoś zaniepokojony. Nie widzę żadnego powodu do dyskryminacji mediów prywatnych w tym względzie. Powinien powstać fundusz kultury i edukacji o mniej więcej stałej wielkości i w s z y s t k i e media powinny konkurować o pieniądze funduszu na realizację rozmaitych projektów. I jeszcze jedno: jestem przeciwko pomysłom oddania mediów (i towarzyszących im pieniędzy, bo o to przecież chodzi) towarzystwu wzajemnej adoracji. To znaczy twórcom. Powstałaby wówczas bardzo szkodliwa dla obywateli sytuacja, mianowicie m e c e n a t u b e z m e c e n a s a. Byłaby to typowa gra w klik-klaka. To znaczy jakaś artystyczna klika realizowałaby jakiś „nowatorski” projekt, interesujący głównie samych artystów, a nie publiczność, Natomiast klakierzy z innych klik wspieraliby ten projekt gorąco, licząc na wzajemność, czyli pieniądze przy następnym konkursie. Powstaje wówczas kultura i sztuka realizowana ku pełnej satysfakcji artystów, z zupełnym zlekceważeniem interesów konsumentów, czyli publiczności. Prawo do eksperymentu ma każdy – za własne pieniądze i pieniądze (prywatne!) fanów danego nurtu. A nie za pieniądze podatników. Pamiętajmy, że prawdziwe dzieła artystyczne, czyli takie, które przetrwały próbę czasu, powstawały zawsze na czyjeś zamówienie. Jan Winiecki Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Skoro jesteśmy przy prywatyzacji 22.07.10, 13:59 oleg3 napisał: > To przywołam innego liberała z obozu PO On jedynie do RPP z nadania PO się dostał. Jeszcze jakby dodał coś o likwidacji lub przynajmniej ograniczeniu KRRiTV byłoby całkiem całkiem. Kolejny problem to realizacja tych pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Nie wiem jak haszyści 22.07.10, 14:57 oleg3 napisał: > Ja uważam, że Balcerowicz gada sensownie. Ne wnikam w motywy: może kieruje nim > imperatyw moralny, może zawiść, że nie dostał jakiegoś prestiżowego stanowiska. > Jego zdaniem państwo powinno nie tylko sprzedać spółki energetyczne prywatnym i > nwestorom, ale wycofać się w dużym stopniu z akcjonariatu m.in. PKO BP, Lotosu, > Orlenu, PGNiG, PGE, KGHM i PZU. A co na to PiS ? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Nie wiem jak haszyści 22.07.10, 15:03 wikul napisał: > A co na to PiS ? Nie wiem. Zwróć się do rzecznika prasowego PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Nie wiem jak haszyści 22.07.10, 15:08 oleg3 napisał: > wikul napisał: > > > A co na to PiS ? > > Nie wiem. Zwróć się do rzecznika prasowego PiS. Myślałem że jesteś blisko PiS i miałeś ważne motywy w popieraniu tej partii. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Nie wiem jak haszyści 22.07.10, 15:19 wikul napisał: > Myślałem że jesteś blisko PiS i miałeś ważne motywy w popieraniu tej > partii. A mnie wydaje się, że Oleg, jeśli już popierał Kaczyńskiego jako kandydata na prezydenta motywując to splatfusiałą nagonką na niego. Odpowiedz Link Zgłoś