Dodaj do ulubionych

How big is Jesus?

08.11.10, 18:04
How Polands Jesus measures up against other statues

A tutaj mój gift dla PT Aquanetowiczów, rzygać proszę ino bystrouncertain

https://img203.imageshack.us/img203/1043/swiebodzin.jpg

--

'W ciągu całego naszego życia widziałem w naszym kraju tylko dwie partie. Partię polską i antypolską, ludzi godnych i ludzi bez sumienia, tych którzy pragnęli ojczyzny wolnej i niepodległej, i tych, którzy woleli upadlające obce panowanie.'- ks.Adam Jerzy Czartoryski
Nie...
Obserwuj wątek
    • wikul Re: How big is Jesus? 08.11.10, 18:12
      shvee-eh-BOHD'-jeen

wiadomosci.mediarun.pl/artykul/pozostale-ciekawostki,jezus-ze-swiebodzina-podbija-zagraniczne-media,37390,2,1,1.html
      • off_nick Re: How big is Jesus? 08.11.10, 19:05
        https://i840.photobucket.com/albums/zz324/conducator/siweiboodi.jpg

wikul napisał:
      • ariadna-enta Re: How big is Jesus? 08.11.10, 21:40
        Figura Jezusa podboja zagraniczne media
        no fajnie,ze nas zauważyli.ale więcej satysfakcji bym miała gdyby pisali o jakiś sukcesie Polakow w sferze gospodarki,nauki,kultury,albo sportu
        a niestety z tym jest kiepsko
        • wikul Re: How big is Jesus? 08.11.10, 22:06
          ariadna-enta napisała:

> Figura Jezusa podboja zagraniczne media
          > no fajnie,ze nas zauważyli.ale więcej satysfakcji bym miała gdyby pisali o jaki
          > ś sukcesie Polakow w sferze gospodarki,nauki,kultury,albo sportu
          > a niestety z tym jest kiepsko

Czyżby ?

www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/biznes/wloska-la-stampa-zachwyca-sie-polska-gospodarka,65657,1
          • ariadna-enta Re: How big is Jesus? 08.11.10, 22:57
            no popatrz nie wiedziałam
            byle by to prawda była.
    • absztyfikant to lepsze 08.11.10, 18:23
      https://i2.pinger.pl/pgr298/cbecbff1000cba824aecb029/moher1yod2tf6.jpg
    • wikul Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 18:28
      www.rp.pl/artykul/10,560804-Gigantyczny-Chrystus-ze-Swiebodzina.html
      Jednym się spodoba innym nie. Wg mnie to dobry pomysł na promocję miasteczka.
      • matelot Re: Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 19:21
        Każdy pomysł, który prowadzi do rozgłosu może być dobry na promocję Świebodzina. Przed laty, był taki słynny program telewizyjny "Dwójka" prowadzony przez Mikołajczyka. Goście siadali na niezwykle wygodnym komplecie wypoczynkowym, wówczas szczyt pożądania prawie każdego. Ten mebelek, składający się z trójki, dwójki i jedynki produkowano w Świebodzińskich Fabrykach mebli. Zadzwoniłem do działu handlowego i umówiłem się na zakup. Dwa dni później zdobił mój domek.
        Figura Chrystusa Króla (w domyśle Polski?) kreuje typowo polską przaśną, ludową katolickość. Miniaturki tego "dzieła" będzie można kupić na odpustach. To, że jest nieco większa od figury w Rio nie przynosi nam chwały. Ten Chrystus z Rio wzniesiony został na szczycie góry, w bardzo trudnym terenie i już to może byc powodem do chluby.

Porównanie ze Statuą Wolności też nie trzyma się kupy. Statua jest znacznie większa.
        # Wysokość: 46,5 m
        # Wysokość wraz z cokołem: 93 m
        # Waga: 229 ton
        # Obwód w "talii": 11 m
        # Konstrukcja: ze stali i miedzi.

Wewnątrz schody prowadzące do galerii widokowej. To dar rządu francuskiego dla Ameryki, który stał się symbolem i pełni również funkcję użytkową. A jaką funkcję spełnia ta kiczowata figura? Poza tym, że symbolizuje pychę i kpi z drugiego przykazania, żadną.
        • wikul Re: Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 19:30
          matelot napisał:

> Figura Chrystusa Króla (w domyśle Polski?) kreuje typowo polską przaśną, ludową
          > katolickość. Miniaturki tego "dzieła" będzie można kupić na odpustach. To, że
          > jest nieco większa od figury w Rio nie przynosi nam chwały. Ten Chrystus z Rio
          > wzniesiony został na szczycie góry, w bardzo trudnym terenie i już to może byc
          > powodem do chluby.

Gdyby było jak piszesz to nie wzbudziła by takiego ogromnego zainteresowania na całym świecie.
          • polazrski Re: Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 19:36
            Wzbidzila zainteresowanie wlasnie tym nieprzystaniem do dzisiejszych czasow i swoim monumentalizmem, ktory ma sie nijak do krajobrazu. Ani to jakas metropolia, ani zaden inny powod, poza wizja pomylonego proboszcza, postawienia tego szczytu kiczu i bezmyslnosci.
            • wikul Re: Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 19:44
              polazrski napisał:

> Wzbidzila zainteresowanie wlasnie tym nieprzystaniem do dzisiejszych czasow i s
              > woim monumentalizmem, ktory ma sie nijak do krajobrazu. Ani to jakas metropolia
              > , ani zaden inny powod, poza wizja pomylonego proboszcza, postawienia tego szcz
              > ytu kiczu i bezmyslnosci.

Wszystko co ci się kojarzy z polską religijnością, nie cieszy się twoja przychylnością. Zastanów się nad tym, bo popadasz w jakąś obsesję.
              • polazrski Re: Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 19:51
                To nie jest symbol religijnosci, a raczej balwochwalstwa. No i przerostu ilosci nad jakoscia.
                • matelot Re: Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 20:07
                  polazrski napisał:

> To nie jest symbol religijnosci, a raczej balwochwalstwa. No i przerostu ilosci
                  > nad jakoscia.
                  ===================
                  Trafiłeś w sedno, Pożarsiu. Mnie to zwisa czy to bałwochwalstwo czy nie. Mnie szkoda pary w gwizdek. Kraj potrzebuje innych zachowań dla swojego rozwoju. Gdyby w Polsce zwyciezyła Reformacja... ale niestety.
                • wikul Re: Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 20:11
                  polazrski napisał:

> To nie jest symbol religijnosci, a raczej balwochwalstwa. No i przerostu ilosci
                  > nad jakoscia.

Bałwochwalstwo to np. modły do Pałacu Prezydenckiego, zdjęcia czy transparentu.
                  Figura religijna zbudowana na dawnych nieużytkach nikomu nie przeszkadza. Wolisz modły na ulicy ? Ale ty raczej nic nie wolisz co się wiąże z religią.
                  • polazrski Re: Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 20:20
                    Balwochwalstwo. Jeszcze gdyby to byl Zloty Cielec,ale, jak ktos slusznie zauwazyl, to nawet nie jest Jezus, bo na tym kolosłbie nie ma korony cieniowej, tylko kapiaca zlotem blache. Jestem ateista, wiec trafiles w dziesiatke.wink
                    • matelot Re: Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 20:35
                      Wikul, zapomniałeś, że królestwo Chrystusa jest nie z tego świata. Przynajmniej on sam tak ponoć twierdził. Robienie z niego króla naszego grajdołka powinno prawdziwych wyznawców napawać negatywnymi uczuciami, przynajmniej.
                      Mam wśród sąsiadów osoby głęboko wierzące, których ta figura nie zachwyca o czym mogłem dowiedzieć się podczas wczorajszego spaceru z pieskami.
                      • wikul Re: Rio de Świebodzineiro 08.11.10, 21:12
                        matelot napisał:

> Wikul, zapomniałeś, że królestwo Chrystusa jest nie z tego świata. Przynajmniej
                        > on sam tak ponoć twierdził. Robienie z niego króla naszego grajdołka powinno p
                        > rawdziwych wyznawców napawać negatywnymi uczuciami, przynajmniej.
                        > Mam wśród sąsiadów osoby głęboko wierzące, których ta figura nie zachwyca o czy
                        > m mogłem dowiedzieć się podczas wczorajszego spaceru z pieskami.

Ja wyżej napisałem że jednym figura będzie sie podobała, innym nie. Nie traktowałbym pogardliwie tych ktorym sie podoba i których inspiruje. To by było przejawem straszliwego zarozumialstwa i pogardy dla ludzi prostych i inaczej myslących. Zauważ że tu nie ma polityki.
                      • rycho7 skazany za Pomazanca 08.11.10, 21:30
                        matelot napisał:

> królestwo Chrystusa jest nie z tego świata. Przynajmniej on sam tak ponoć twierdził.

Sad nad Jezusem dotyczyl zdrady wynikajacej z poslugiwania sie przez niego tytulem Chrystus (= pomazaniec bozy, ceremonialnie wniesiony na tron). Czyli jego uzurpacji do dziedziczenia tronu Judei. Za zdrade do dzis karze sie surowo. 2000 lat temu uzurpatorzy byli automatycznie skracani o glowe.

Jezus nie wyrzekl sie tego, ze jego wladza pochodzi od Boga. Przenosnia wladzy nad duszami nie zostala potraktowana powaznie. Wrecz odwrotnie. Waadza nie lubi aby z nia igrac. Waadza Genialnego Stratega szczegolnie.
    • gini Re: How big is Jesus? 08.11.10, 18:47
      https://img522.imageshack.us/img522/2852/z5676973xba1.jpg
    • polski_francuz Pomniki 08.11.10, 19:40
      Wazny jest temat a nie inteligencja jego tworczyni. Do rzeczy wiec.

Czy pomniki sa wazne? Ano chyba tak. Zwiedzalem w wakacje Londyn w pietrowym autobusie. I zapamietalem sobie kilka pieknych pomnikow: zwyciestwo pod Waterloo, bohaterowie imperium i inne ktorych juz nie pamietam. Sa symbolem, pieknej ale minionej juz wielkosci imperium brytyjskiego.

Statua Wolnosci, dar narodu francuskiego narodowi amerykanskiemu. Narodowi, ktory kiedys symbolizowal wolnosc. Wolnosc i obietnice dobrego zycia dla emigrantow wplywajacych do Nowego Jorku.

W koncu Brazylia i Ameryka Poludniowa. W Brazylii noga Jezusa wbija gola. Maradona uzyl reki Jezusa do rzucenia dumnego Albionu na kolana (w 1986 roku chyba). Wiara katolicka jest widoczna, najczesciej przesadna i jest troche, jak pisal Kapuscinski w jednej z jego dziel, wiara barokowa. Pelna esow-floresow.

Polskie pominiki sa swiadectwem przerostu nadbudowy nad baza. Wroclawskie wladze zaczely renowacje mego miasta od odnowy rynku. Pomnika dla turystow. Niewazne, ze woda we wroclawskich kranach smierdziala fenolem a system komunikacji jest denny. Wazny byl pic z pomnikiem Fredry w centrum.

Czy taka jest polska mentalnosc? Nie sadze. Sadze, ze takie poniki sa raczej pomnikami polskiej glupoty.

A o wiele lepiej stawiac pomniki polskiej madrosci.

PF
      • matelot Re: Pomniki 08.11.10, 19:52
        Pisałem juz o tym wczoraj, zainspirowany podobną refleksją:

forum.gazeta.pl/forum/w,13,118433337,118433337,Pomnik_gigantycznej_glupoty_na_polu_z_kapusta_.html
        Też chciałbym aby stawiano pomniki polskiej mądrości. Nawet tej po szkodzie... wink
        • polski_francuz Grands esprits se rencontrent 08.11.10, 19:59
          no coz trudno byc dumnym Polakiem, ale sie staramy jak mozemysmile

Pozdro

PF
          • matelot Re: Grands esprits se rencontrent 08.11.10, 20:11
            Wprawiłeś mnie w zakłopotanie, ale to miłe być choć przez chwilę "grand esprit"smile

Wzajemnie.
          • wikul Re: Grands esprits se rencontrent 08.11.10, 20:20
            polski_francuz napisał:

> no coz trudno byc dumnym Polakiem, ale sie staramy jak mozemysmile
            > Pozdro
            > PF

W jaki sposób ty sie starasz ? Krytykując mieszkańców miasteczka które zadbalo o swoją promocję ?
        • wikul Re: Pomniki 08.11.10, 20:16
          matelot napisał:

> Pisałem juz o tym wczoraj, zainspirowany podobną refleksją:
          > Też chciałbym aby stawiano pomniki polskiej mądrości. Nawet tej po szkodzie...
          > wink

Np. ... ?
          • matelot Re: Pomniki 08.11.10, 20:36
            Nie dociskaj! Napisałem metaforycznie.
            • wikul Re: Pomniki 08.11.10, 21:14
              matelot napisał:

> Nie dociskaj! Napisałem metaforycznie.

Napisałem szczerze, bo ja sie też zastanawiałem. Nie zaaprobowałem tego od razu.
    • rycho7 ma 19,5 santimetra 08.11.10, 20:56
      off_nick napisała:

> How big is Jesus?

I to jest na dodatek miara calego W-Trojcy-Jedynego Ober-Jahwe Hasza0.
    • absztyfikant Re: How big is Jesus? 08.11.10, 21:12
      https://z1.frix.pl/frix196/7dcf2f25002355d34bdc0320/pomnik_LK.jpg
      • jaceq Re: How big is Jesus? 08.11.10, 21:26
        In Kwaków?
        • absztyfikant Re: How big is Jesus? 08.11.10, 21:56
          Lechogród wink
          • absztyfikant Re: How big is Jesus? 08.11.10, 21:57
            https://ipn.blox.pl/resource/stalinogrod.jpg
    • wikul Re: How big is Jesus? 09.11.10, 10:42
      deser.pl/deser/1,97052,8634728,Swiebodzin_zarobi_krocie_na_gigantycznym_Chrystusie.html
    • absztyfikant Re: How big is Jesus? 30.11.10, 18:32
      www.youtube.com/watch?v=XBgBzBt2rnY&feature=topvideos
      • matelot Re: How big is Jesus? 01.12.10, 10:06
        absztyfikant napisał:

> www.youtube.com/watch?v=XBgBzBt2rnY&feature=topvideos

No i po "problemie"... wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka