polazrski 28.02.11, 09:39 www.tok.fm/TOKFM/0,104176.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polazrski Re: Nasza Sprawa jak Nasz Dziennik. 28.02.11, 13:32 www.znak.org.pl/?lang1=pl&page1=sylwa&subpage1=sylwa00&infopassid1=748&scrt1=sn Jan Grabowski odnosząc się do zagadnienia postawionego przez dr Persaka rozważał wpływ przedwojennej propagandy antysemickiej na stosunek wsi do żydowskich uciekinierów z Zagłady. Sprawa ta w książce została potraktowana marginalnie, jednak z badań profesora Grabowskiego wiadomo, że w diecezji tarnowskiej cieszyło się dużą popularnością wydawane przez tamtejszą Akcję Katolicką pismo „Nasza Sprawa”, które w ostatnich latach przed wybuchem wojny prowadziło intensywną akcję na rzecz „odżydzenia”, wspierając bojkot żydowskiego handlu i usług. Nawoływano też do społecznego izolowania „obcego elementu”. Jednak nawet tak gwałtowna propaganda antysemicka, do jakiej doszło przed wojną, nie była dostatecznym motywem dla ludobójstwa, choć stanowiła dogodny grunt. Przełomem, zdaniem badacza, była akcja likwidacyjna. Ludność wokół gett była niemym świadkiem nieprawdopodobnej orgii zbrodni i bestialstwa, w której zresztą niektórzy wzięli udział. To wtedy Polacy zobaczyli, że życie Żyda nie ma najmniejszej wartości, że każdego z nich – od starca po maleńkie dziecko – można w okrutny sposób bezkarnie zabić. I to był moment odczłowieczenia; od tej chwili Żydzi stali się zwierzyną, na którą się poluje, ograbia, wydaje na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete czytam 28.02.11, 22:59 Judenjagd ; .............to trudne listopad, 1942, memorial (fragment) Kardynala Adama Sapiehy do Gubernatora Franka : "nad zjawiskiem tak przerazajacego zwyrodnienia, jak uzywanie do likwidowania Zydow mlodziezy 'Baudienstu', specjalnie w tym celu napojonej wodka, nie chce sie dluzej zatrzymywac" Ks. prof Jerzy Wolny - biograf Niezlomnego Ksiecia Kosciola Adama Sapiehy pewnie nie zastanowil sie nad tym fragmentem memorialu, wszak Kardynal Sapieha zawsze stawal w obronie narodu polskiego i kosciola ... A czy Zydzi byli czescia polskiego narodu w oczach Kosciola i znacznej czesci spoleczenstwa ? Byli ... obcy ... tete Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: czytam tecia 01.03.11, 18:29 Ty sobie dolci odpowiedz na pytanie, czy Zydzi czuli sie czescia polskiego narodu.Czy czuja sie dzis, bo jak sa czescia narodu polskiego to po co im jakies odrebne organizacje ,np Stowarzyszenie Żydowskie Czulent Stowarzyszenie Żydów Kombatantów i Poszkodowanych w II Wojnie Światowej T Towarzystwo Opieki nad Ubogimi, Nerwowo i Umysłowo Chorymi Żydami Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Żydów w Polsce Ż Żydowska Ogólnopolska Organizacja Młodzieżowa Żydowski Instytut Historyczny Odpowiedz Link Zgłoś
gini mielony jak to z toba jest 01.03.11, 19:04 Ty sie czujesz czescia narodu polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete z zainteresowaniem 01.03.11, 19:50 sledze twoja dyskusje na Forum Zydow Polskich na S24; Tam masz gorzej. Za chamskie odzywki zabanuja i nie pogadasz. Tu mozesz rozwinac skrzydla. Do dziela Gini. tete Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: z zainteresowaniem 01.03.11, 19:58 Daj namiary, Tete. Chetnie te dziewke poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete prosze 01.03.11, 20:08 zainteresowala mnie recenzja ; zaczelam czytac komentarze - i trafilam na Gini www.fzp.salon24.pl/274752,koniec-niewinnosci-wydawnictwo-znak tete Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: prosze 01.03.11, 20:13 t_ete napisała: > zainteresowala mnie recenzja ; zaczelam czytac komentarze - i trafilam na Gini > > www.fzp.salon24.pl/274752,koniec-niewinnosci-wydawnictwo-znak > > tete Nawet bez ksywy poznalbym giniuche po tytule: Kidy sie zajmiecie wlasna przeszloscia? Co za glupie babsko. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete :) 01.03.11, 20:15 ale jak fajnie FZP odpowiada na jej komentarze ... tete Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: i maly szantazyk. 01.03.11, 20:17 Al;e pozyskac sobie sympatie gini to jak polozyc sie na torach. Lepiej nie. @Forum Żydów Polskich Mozecie banowac ale co to zmieni?Zaloze notke na swoim blogu, na innych forach, , czy tak chcecie zyskac sympatie? GINI794443 | 01.02.2011 20:56 Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: i maly szantazyk. 01.03.11, 20:31 polazrski napisał: > Al;e pozyskac sobie sympatie gini to jak polozyc sie na torach. Lepiej nie. > > @Forum Żydów Polskich > > Mozecie banowac ale co to zmieni?Zaloze notke na swoim blogu, na innych forach, > , czy tak chcecie zyskac sympatie? > GINI794443 | 01.02.2011 20:56 > > A jaki szantazyk,po pierwsze obiecali bana komu innemu, po drugie, normalka, ze jak mnie banuja to komentuje u siebie. Moj ulubiony troll, zabanowany,u mnie kopiuje moje notki i komentuje u siebie, za co ma podziekowania ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: z zainteresowaniem 01.03.11, 20:15 polazrski napisał: > Daj namiary, Tete. Chetnie te dziewke poczytam. > czarownica.salon24.pl/283159,marta-kaczynska-zlapala-pana-bartoszewskiego prosze uprzejmie mielony. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: z zainteresowaniem 01.03.11, 20:14 t_ete napisała: > sledze twoja dyskusje na Forum Zydow Polskich na S24; > > Tam masz gorzej. Za chamskie odzywki zabanuja i nie pogadasz. Tu mozesz rozwina > c skrzydla. > Do dziela Gini. > > > tete A daj te namiary, bo ja rzadko pisuje na FZP, ostatnio dyskutowalam z Nimi w watku Spiewaka , ale banem mnie nie straszyli.Tam z reszta bana dac nie mogli. A tutaj jest tak nudno, wpadam od czasu do czasu, poczytac bzdury, ktore wypisujesz. Czasami cos tam skrobne, jak mi sie nudzi. Co do banowania ostatnio zabanowalam jakiegos babochlopa co sie podpisywal dolci. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete :) 01.03.11, 20:22 nie straszyli cie banem ; bylas bardziej posciagliwa niz na Aqua to bardzo uprzejmi ludzie wiec wyrazili tylko nadzieje ze zbojkotujesz FZP ... tete Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: :) 01.03.11, 20:32 t_ete napisała: > nie straszyli cie banem ; bylas bardziej posciagliwa niz na Aqua > to bardzo uprzejmi ludzie wiec wyrazili tylko nadzieje ze zbojkotujesz FZP ... > > > tete > Nie wyciagaj z kontekstu pacyniaro.Umiesz chyba linki robic. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete tu nie banuja za 'pacyniare' - korzystaj Gini ;) 01.03.11, 21:34 gini napisała: > Nie wyciagaj z kontekstu pacyniaro.Umiesz chyba linki robic. www.fzp.salon24.pl/274752,koniec-niewinnosci-wydawnictwo-znak # Kidy sie zajmiecie wlasna przeszloscia? J&ak na razie odkrywacie wszedzie antysemityzm i zlo ,co do falszowania historii, to falszuje ja Gross i jemu podovbni. Niedawno pisaliscie o Sendlerowaej, chwala, tylko, ze Sendlerowa sama jedna nic by nie zdzialala.,o tym wciaz zapominacie, czytalam kiedys o tych drzewkach z yad vachem, jeden dyrektor warszawskiego Zoo dostal jedno drzewko, a ile istnien zydowskich uratowal? Reklamujcie sobie Znak, a ja go bede bojkotowac. GINI 79 4443 | 01.02.2011 20:28 # @gini Może zechciałaby Pani także bojkotować nasz blog, pls? Będziemy wdzięczni. cis FORUM ŻYDÓW POLSKICH 87 2191 | 01.02.2011 20:29 Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: tu nie banuja za 'pacyniare' - korzystaj Gini 01.03.11, 22:00 t_ete napisała: > gini napisała: > > > Nie wyciagaj z kontekstu pacyniaro.Umiesz chyba linki robic. > > > www.fzp.salon24.pl/274752,koniec-niewinnosci-wydawnictwo-znak > # > Kidy sie zajmiecie wlasna przeszloscia? > J&ak na razie odkrywacie wszedzie antysemityzm i zlo ,co do falszowania histori > i, to falszuje ja Gross i jemu podovbni. > Niedawno pisaliscie o Sendlerowaej, chwala, tylko, ze Sendlerowa sama jedna nic > by nie zdzialala.,o tym wciaz zapominacie, czytalam kiedys o tych drzewkach z > yad vachem, jeden dyrektor warszawskiego Zoo dostal jedno drzewko, a ile istnie > n zydowskich uratowal? > > Reklamujcie sobie Znak, a ja go bede bojkotowac. > GINI 79 4443 | 01.02.2011 20:28 > > > # > @gini > [b]Może zechciałaby Pani także bojkotować nasz blog, pls? Będziemy wdzięczni.[/ > b] > > cis > FORUM ŻYDÓW POLSKICH 87 2191 | 01.02.2011 20:29 Widzisz pacyniaro, manipulujesz na dodatek, wyciagnelas stara notke z 1 go lutego, o ktorej ja juz zapomnialam. Na dodatek, pisalam sobie do konca , nikt mi bana nie dal. Pisalam to co pisze od lat, tu czy tam. Lazisz za mna , laz sobie dalej, tyle, ze za glupia jestes, by dac rade. Probujesz na salonie, na wszelkie sposoby,nie wychodzi. . Tutaj w towarzystwie mielonego pewnie latwiej, tylko niech on moze sie okresli do jakiego narodu nalezy, bo jak na razie nie dal odpowiedzi. A ty lejesz slozy, ze to zli Polacy uznawali Zydow za obcych. papatki czytaj uwaznie wszystko co pisze, postaraj sie czytac ze zrozumieniem, chociaz watpie czy cokolwiek jestes w stanie pojac. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Biedna Gini ;) 01.03.11, 22:47 Czytam FZP i komentarze. Rzucilas sie w oczy. Pieknie cie tam podsumowali... Komentujesz ksiazke ktorej nie czytalas. I jak zaznaczasz - nie przeczytasz (bojkot Znaku). tete Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Biedna Gini ;) 01.03.11, 22:53 widzę,że gdzie indziej też się poznali juz na tej tytance intelektu.) - Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: To sie dana ucieszy!;)) 01.03.11, 23:15 @Forum Żydów Polskich Nie pisze o tutejszych Zydach pisalam o Zydach z mojego dawnego forum.Noe wiem czy pisuje u Was Dana jej nie cierpie, ale lubilam innych, choc nie zawsze sie zgadzalam. Was trudno okreslic, bo jakos tak sucho piszecie bez emocji)) GINI794451 | 01.02.2011 22:20 Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Zgłoś to do ADL. 01.03.11, 23:31 A kuzynka t_ete niech założy na forum kolejny wątek "co z tym zrobić" i tam kwęka i stęka jak to strasznie jest maltretowana przez polską "antysemitkę", która się ośmiela pisać o Żydach. forum.gazeta.pl/forum/w,13,120852172,120852172,Co_z_tym_zrobic_.html Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: A to znasz, indyk? 01.03.11, 23:37 Myslal indeed o niedzieli, a w sobote leb mu scieli. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: To sie dana ucieszy!;)) 01.03.11, 23:32 polazrski napisał: > @Forum Żydów Polskich > > Nie pisze o tutejszych Zydach pisalam o Zydach z mojego dawnego forum.Noe wiem > czy pisuje u Was Dana jej nie cierpie, ale lubilam innych, choc nie zawsze sie > zgadzalam. > Was trudno okreslic, bo jakos tak sucho piszecie bez emocji)) > GINI794451 | 01.02.2011 22:20 > > No widzisz mielony, bardzo lubilam Oscara, lady hawkowa,z Miriamka czasami sie tam szarpalam, ale ja lubie,choc nie zawsze sie zgadzam, , Mosze tez nie byl zly czlowiek, z Dojczgewandem, tez nie mialam problemow, ale wlasnie Ty , Danutka, no i oczywiscie reszta filo na tym forum,nie do przyjecia, nie cierpie, jak zarazy szczegolnie ciebie,scana dalej juz nie bede wymieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Biedna tete ;) 01.03.11, 23:16 t_ete napisała: > Czytam FZP i komentarze. Rzucilas sie w oczy. Pieknie cie tam podsumowali... > > Komentujesz ksiazke ktorej nie czytalas. I jak zaznaczasz - nie przeczytasz (bo > jkot Znaku). > > > tete > > A kto mnie tam podsumowal, znowu?Rzucilam ci sie w oczy, naprawde?Czy wlazisz na mojego bloga i czytasz po prostu moje ostatnie komentarze. Po miesiacu akurat przypomnialo ci sie, ze skomentowalam cos na FZP. Zasugerowalas, ze chcieli mi dac bana chociaz nie dali. Szczerze to te zydowskie tematy podtrzymuja sami Zydzi, tutaj najpierw byl placz , ze sie tylko o Zydach pisze, teraz dyzurny Zyd Pozarski podtrzymuje te tematy. W dodatku tematy, ktore jak zwykle w zlym swietle maja stawiac Polakow, ty jestes jego pierwsza asystentka. To ja juz wolalam Miriam i hawkowa. Miriam pisala sobie o tradycji zydowskiej, usilowala na poczatku (jeszcze mnie nie bylo)nawiazac jakas nic porozumienia. Do tej pustej tete nigdy nie dotrze, to co pisalam na FZP , ze zaden naros nie jest monolitem. Ani Polacy ani Zydzi. Twoj kolega pozarski zre sie od lat z Miriam, pozarl sie z Dojczgewandem Zydem i Helga, ktora w zyciu nie napisala zlego slowa na Zydow, opluwa jak moze Krzysia, ktory tez wszedzie jak mogl Zydow bronil. Ale co tam tecia, lewaczka, na takie drobiazgi uwagi nie zwraca, Zyd cos napisal, to znaczy, ze prawda. Tecia jest winna pmetafizycznie, i chce zeby byli wszyscy winni. Tecia zapomniala co kiedys pisala, ze trzeba mowic "NIE" byc asertywnym, wiec ja mowie "NIE", zadnej winy sobie wmowic nie dam, ani teci ani pani Engelking Boni czy tez innym szmatkom. Dobranoc tecia Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete myslisz jeszcze ? 01.03.11, 23:42 gini napisała: > Po miesiacu akurat przypomnialo ci sie, ze skomentowalam cos na FZP. WCZORAJ czytalam recenzje. Nie sledze cie > Zasugerowalas, ze chcieli mi dac bana chociaz nie dali. Niczego nie sugerowalam. Przypuszczam ze daliby ci bana gdybys pisala w takim stylu jak na Aqua. Pisalas bardziej wstrzemiezliwie wiec tylko wyrazili zyczenie zebys ich zbojkotowala - tzn. zebys sobie poszla. Ale nie poszlas > Szczerze to te zydowskie tematy podtrzymuja sami Zydzi, tutaj najpierw byl plac > z , ze sie tylko o Zydach pisze, teraz dyzurny Zyd Pozarski podtrzymuje te tema > ty. > W dodatku tematy, ktore jak zwykle w zlym swietle maja stawiac Polakow, ty jest > es jego pierwsza asystentka. Pomylka. O polsko-zydowskiej przeszlosci pisza polscy historycy. I bardzo dobrze bo to w koncu nasza historia. Wspolna. Trzeba czytac. Chyba ze ktos ma w nosie historie Polski. tete Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: myslisz jeszcze ? 02.03.11, 01:18 t_ete napisała: > gini napisała: > > > > Po miesiacu akurat przypomnialo ci sie, ze skomentowalam cos na FZP. > > WCZORAJ czytalam recenzje. Nie sledze cie Jaka znowu recenzje?Lazisz za mna, przeciez nie powiesz , ze akurat wczoraj czytalas te notke z przed miesiaca. . > > > Zasugerowalas, ze chcieli mi dac bana chociaz nie dali. > > Niczego nie sugerowalam. Przypuszczam ze daliby ci bana gdybys pisala w takim s > tylu jak na Aqua. Pisalas bardziej wstrzemiezliwie wiec tylko wyrazili zyczenie > zebys ich zbojkotowala - tzn. zebys sobie poszla. Ale nie poszlas JA caly czas pisze w takim samym stylu jak na aqua , to, ze po chamsku odpisuje chamom, to chyba normalne. Wyrazili zyczenie zebym ich zbojkotowala, po pierwszym chyba wpisie, ale jakos bana nie dali, odpowiadali na wszystko. > > Szczerze to te zydowskie tematy podtrzymuja sami Zydzi, tutaj najpierw by > l plac > > z , ze sie tylko o Zydach pisze, teraz dyzurny Zyd Pozarski podtrzymuje t > e tema > > ty. > > W dodatku tematy, ktore jak zwykle w zlym swietle maja stawiac Polakow, t > y jest > > es jego pierwsza asystentka. > > Pomylka. O polsko-zydowskiej przeszlosci pisza polscy historycy. I bardzo dobrz > e bo to w koncu nasza historia. Wspolna. > Dobrze, ze zauwazylas,tyle, ze nie wszyscy historycy pisza to samo > Trzeba czytac. Chyba ze ktos ma w nosie historie Polski. > > tete Historia Polski nie sprowadza sie do stosunkow polsko zydowskich teciu. Polska powstala troche wczesniej, troche pozniej zaczeli naplywac Zydzi, ktorych wyrzucano z calej Europy, i tak sie porobilo, ze bylo ich w tym antysemickim kraju najwiecej w Europie. Pozarski , leje slozy, ale siedzi w antysemickiej Polsce scanowa rowniez chociaz maja Izrael te wymarzone zydowskie panstwo.Tam tylko trzeba zlozyc deklaracje lojalnosci pokazac odpowiednie papiery, ze jest sie Zydem i mozna sie osiedlic. W innym przypadku niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Syjonistów interesuje propaganda "antysemityzmu" 02.03.11, 15:25 a nie historia. gini napisała: > Historia Polski nie sprowadza sie do stosunkow polsko zydowskich teciu. Polska powstala troche wczesniej, troche pozniej zaczeli naplywac Zydzi, ktorych wyrzucano z calej Europy, i tak sie porobilo, ze bylo ich w tym antysemickim kraju najwiecej w Europie. Skutki owego szantażu emocjonalnego, o którym wspomina izraelski autor, odczuwają na sobie także Polacy. Żydowskie wycieczki do Polski (wspomniana wcześniej "Holocaust Tours") służą utrzymaniu przyjeżdżających w przekonaniu o niemożliwości egzystowania Żydów w diasporze, a w Polsce w szczególności. Dopiero po obejrzeniu pieców krematoryjnych w Oświęcimiu, komór gazowych na Majdanku i baraków w Treblince młodzi Żydzi mogą w pełni docenić militarną potęgę i polityczne posunięcia Izraela. Syjonistyczni publicyści, aby wzmocnić swą tezę o niemożliwości życia w diasporze, powołują się na przykład polskiego antysemityzmu. Jak zauważa rabin Sherwin, "widzą oni antysemityzm jako cechę każdego Polaka wyssaną z mlekiem matki. Ich opowieść traktuje każdego Polaka jako nazistowskiego kolaboranta w mordowaniu Żydów, zaś Kościół katolicki w Polsce - jako chorobliwie antysemicki teologicznie". Mit o wrodzonym i nieuleczalnym polskim antysemityzmie potwierdza więc podstawowe założenia syjonizmu, a tym samym wzmacnia religię obywatelską Izraela. Co ciekawe, ci sami publicyści, kiedy piszą o początkach syjonizmu, przypominają jedyną w swoim rodzaju autonomię gminną, jaką cieszyli się Żydzi właśnie w Polsce. To właśnie ten precedens samostanowienia Żydów, precedens w skali światowej, pozwolił na uformowanie się myśli syjonistycznej Żabotyńskiego, Begina, Szamira. Publicyści ci nie dostrzegają przy tym sprzeczności między twierdzeniami o wrodzonym polskim antysemityzmie a przykładami praw obywatelskich, jakimi Żydzi cieszyli się w Polsce. niniwa2.cba.pl/religia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Szanowny Panie Pożarski... 01.03.11, 17:51 Nie zauważyłem Twoich przerosin w wątku, w którym bez najmniejszych podstaw zarzuciłeś internaucie Indeed antysemityzm. Jedyne, co zauważyłem to tchórzliwe unikanie wątku o kolaboracji naszych starszych braci w wierze. I co zauważam, ze zdumieniem, ktoś taki jak Ty dążący niestrudzenie dążący do zrozumienia trudnych stosunków wewnątrz-państwowych jakie panowały w okreśie II RP tak starannie omija te treści, które mogłbyprzybliżyć mu przyczyny dla których Polacy innego wyznania nie wsparli w wystarczającym stopniu Polaków wyznania mojżeszowego w okresie gdy nasza ojczyzna znalazła się pod hitlerowską okupacją. Dla przykładu posłużę się tutaj cytatem takim oto cytatem z "RP": Profesor Krzysztof Jasiewicz z PAN w książce "Rzeczywistość sowiecka w świadectwach polskich Żydów" odpowiada w sposób zdecydowany: pogromy były odwetem za kolaborację Żydów z Sowietami. To teza, która pojawiła się już w 2001 roku podczas dyskusji na temat Jedwabnego. Tym razem jednak postawiona została na podstawie bogatego materiału źródłowego przez historyka znanego z wieloletnich, niezwykle rzetelnych badań nad historią ziem wschodnich. Autora wielu cenionych artykułów, monografii i zbiorów źródeł, żeby wspomnieć tylko o fundamentalnej "Liście strat ziemiaństwa polskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Tw_wielgus 01.03.11, 19:45 tw_wielgus napisał: > [b]Profesor Krzysztof Jasiewicz z PAN w książce "Rzeczywistość sowiecka w świad > ectwach polskich Żydów" odpowiada w sposób zdecydowany: pogromy były odwetem za > kolaborację Żydów z Sowietami. To teza, która pojawiła się już w 2001 roku pod > czas dyskusji na temat Jedwabnego. Tym razem jednak postawiona została na podst > awie bogatego materiału źródłowego przez historyka znanego z wieloletnich, niez > wykle rzetelnych badań nad historią ziem wschodnich. Smiala teza ; ale historia Polakow i Zydow zaczela sie znacznie wczesniej niz sowiecka okupacja. Jesli profesor Jasiewicz uznal za nieistotne (i pominal to w swojej pracy) stosunki pomiedzy Polakami i Zydami w okresie miedzywojennym - na tym terenie - PRZED okupacja sowiecka, to trudno mowic o rzetelnosci. Nie zarzucam mu - bo nie znam jego pracy. Byc moze Rzepa wybrala to co pasowalo. Albo Towarzysz wybral. Nie bede sie rozpisywac. Zalinkowany tekst roi sie od cytatow z przedwojennej prasy katolickiej, dokumentow ... tnij.com/Tokarska_Bakir720 moze tylko ten jeden cytat (pogrubienie moje) "Komentując pogrom w Radziłowie, zorganizowany przez faszystowski Obóz Wielkiej Polski w marcu roku 1933 (...)bwojewoda białostocki pisał do Warszawy: „OWP zagraża w sposób wybitny porządkowi i bezpieczeństwu publicznemu. Spotyka się z całkowitym poparciem kleru” (B 34). Inne sprawozdanie: „Młodzież wiejska, ogarnięta hasłem »Bij Żyda«, propagowanym namiętnie i wszędzie na każdym kroku przez Stronnictwo Narodowe, a także z ambony, popadła w niebezpieczną psychozę zagrażającą bezpieczeństwu publicznemu” (B35)." Chcemy sie uczyc wlasnej historii ? To sie uczmy. Bez pomijania 'niewygodnych' faktow. Ktos powiedzial (nie pamietam niestety kto) 'historia to nie szwedzki stol z ktorego wybiera sie co lepsze kaski' ; historia Jedwabnego i jego mieszkancow nie zaczela sie w chwili gdy sowiecki okupant przekroczyl granice Polski tete ps. a co do stwierdzenia 'tchórzliwe unikanie wątku o kolaboracji naszych starszych braci w wierze' ... osmiele sie stwierdzic ze znacznie bardziej tchorzliwe wydaje mi sie unikanie dyskusji na temat wspoludzialu Polakow w zbrodniach popelnianych na Zydach w czasie okupacji, ktore to mordy, wydawanie Niemcom - na smierc, gwalty, okradanie - sa udokumentowane (bardzo rzetelnie w najnowszej ksiazce Grabowskiego 'Judenjagd' czy Engelking 'Jest taki piekny sloneczny dzien') ; co do Indeeda - i jego motywow nie mam zadnych watpliwosci ; cala jego aktywnosc koncentruje sie na obronie tezy 'Zydzi Zydom zgotowali ten los' ... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Tw_wielgus 01.03.11, 19:56 Ponosimy winę metafizyczną za to, co się naszej ziemi działo. Za to, że niektórzy Polacy wydawali i mordowali okrutnie Żydów – uważa prof. Barbara Engelking-Boni z Centrum Badań nad Zagładą Żydów. Według niej skupianie się na liczbach ofiar i oprawców nie ma sensu. - Jest presja, żebyśmy mówili o liczbach. To ślepy zaułek – stwierdziła. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: przeczytaj 01.03.11, 20:52 Z jedną tylko uwagą. Czy w okresie 1939 -45 Polska była suwerenna? Czy mieliśmy chociażby namiastkę swojego rządu jak chociażby francuzi? Kto ponosi odpowiedzialność? BTW. Anglicy strzelali, do Żydów, którzy próbowali ewakuować się do Palestyny, dlaczego ten akt barbarzyństwa nie jest podnoszony do rangi czynu zbrodniczego? Dlaczego Gross nie próbuje udowodnić Anglikom, że na skutek ich działań, zahamowania emigracji do Palestyny w hitlerowskich obozach zagłady zgineło wiele milionów Żydów, którzy poprzez emigrację mieli szansę się uratować? Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Tw_wielgus 01.03.11, 21:41 czy ten post kierujesz do mnie ? on nic wspolnego nie ma ani z twoim wczesniejszym na temat pogromow zydowskich na terenach wczesniej okupowanych przez Sowiety ani z moja odpowiedzia Propozycje przeczytania ksiazki Engelking skierowalam do Gini tete Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Tw_wielgus 01.03.11, 22:14 t_ete napisała: > czy ten post kierujesz do mnie ? > > on nic wspolnego nie ma ani z twoim wczesniejszym na temat pogromow zydowskich > na terenach wczesniej okupowanych przez Sowiety ani z moja odpowiedzia > > Propozycje przeczytania ksiazki Engelking skierowalam do Gini > > tete Ja jeszcze nie zglupialam by wydawac pieniadze na ksiazki jakiejs kobiety, ktora za wszelka cene chce mnie obciazyc jakas wina.Ktora nie ma dowodow, wiec obciaza nas Polakow (nie myl z lewakami)wwina metafizyczna. Ja nie jestem tak przyglupiasta jak ty, ty jestes lewaczka, wiec lykasz kazda bzdure. Do tego co zacytowalam, ze Zydzi donosili wszedzie sowietom i wszedzie byly pogromy jakos sie nie odnioslas, do tego, ze Zydzi w wiekszosci nie czuli sie Polakami, nie mowili nawet po polsku, tez sie nie odnioslas, bo jak zwykle odnosisz sie do tego co wygodne. Reszte pomijasz milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Tw_wielgus 01.03.11, 22:31 tete nie rpzumiem dlaczego jeszcze próbujesz dyskutować z ta idiotką gini nie wiem ile Żydów w przedwojennej Polsce czuło się Polakami dla mnie faktem jest,że człowiek jest człowiekiem i chocby nawet częśc Zydów nie mowiła po polsku i zyła sobie w swoch enklawach to nie jest to powód do takiej nienawiści,że człowiek w miarę przyzwoity takimi argumentami se nie obstawia ale przecież gini chrzescijanka całą gęba nie jest w stanie tego pojąć naprawdę szoda,zeby to głupie bezmyslne dziewoję ciągle cię obrażało Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: ale ci ktorzy chcieli byc polskimi obywatelam 01.03.11, 23:11 nie wiem jak tete,ale ja dyskredytuję gini a jej tzw argumenty,ze w tych ksiązkach,których nawet nie raczy przeczytać są same kłamstwa można o kant de rozbić Mozna polemizować z czymś,dyskutować,nie zgadzać się w pełni z czyms i podawać rzeczowe argumenty,ale rzeczowe,a nie takie,że Zydzi nawet nie uznawali sie za Polaków co juz samo w sobie jest tak denne,ze bardziej być nie może tojest wg ciebie argumentacja na poziomie? ty też uważasz,że można kogos zabić bo ma inną tożsamość? ale polemizować można dopiero wtedy jak się pozna to co się tak głośno krytykuje Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 "Nie ma potrzeby zadawać się z Polakami, z gojami" 02.03.11, 00:33 " Trzeba oczywiście powiedzieć, że sami Żydzi też byli przekonani, że są inni, że nie powinni bez potrzeby zadawać się z Polakami, z gojami. Kiedy przejeżdżałam do rodziny na wieś, ostrzegano mnie, żebym nie zadawała się z gojkami i nie przechodziła koło kościoła, bo to grzech. Nie wolno było kłaść poduszek na kanapie, bo sterty poduszek z koronkami leżały u gojów. Do dziś mój mąż nie lubi, kiedy władam coś czerwonego, chociaż ja uwielbiam ten kolor. Dlaczego? Bo jest „niesubtelny”, „niedelikatny”, słowem – gojowski. Żydzi uważali, że goje są na niższym poziomie intelektualnym, mają gorszy smak." laboratorium.wiez.pl/teksty.php?dla_mnie_nie_ma_tematow_tabu&p=5 Kto się od kogo odgradzał? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: "Ponieważ, gdyż... 02.03.11, 18:13 Autorytety moralne twierdzą iż: – Goje rodzą się tylko po to, by nam służyć. Bez tego nie mieliby po co istnieć na tym świecie – powiedział Josef podczas wystąpienia w synagodze. – Po co goje są tak naprawdę potrzebni? Będą pracować, będą orać, będą zbierać plony. My zaś będziemy tylko siedzieć i jeść jak panowie – podkreślił. Potem porównał nie-Żydów do zwierząt pociągowych. Warto przypomnieć tę wypowiedź przy tej okazji. Co więcej widać teoria o istnieniu rasy nadludzi w jakiś sposób została zaszczepiona genetycznie, ponieważ- gdyż: facet.interia.pl/news/podludzie-wsrod-przodkow-hitlera,1523466 Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 A czyj to cytat ... ? 02.03.11, 19:52 > Autorytety moralne twierdzą iż: > Goje rodzą się tylko po to, by nam służyć. Bez tego nie mieliby po co istnieć na tym świecie – powiedział Josef podczas wystąpienia w synagodze. – Po co goje są tak naprawdę potrzebni? Będą pracować, będą orać, będą zbierać plony. My zaś będziemy tylko siedzieć i jeść jak panowie – podkreślił. Potem porównał nie-Żydów do zwierząt pociągowych. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: A czyj to cytat ... ? 02.03.11, 20:05 Cytuję za "RP" Rabin Owadia Josef to nie tylko powszechnie szanowany kapłan, ale także polityk. Jest duchowym przywódcą religijnej partii Szas wchodzącej w skład obecnej koalicji rządzącej.www.rp.pl/artykul/552823.html Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: T_te 02.03.11, 18:49 Pozwoliłem sobie nieco rozwinąć wątek. Uciec w kierunku poszukiwan kraju w ówczesnej Europie ,w którym żyli Żydzi, a o którym można napisać, że był wolny od antysemityzmu. Usiłuję dociec przyczyn dlaczego antysemityzm był tak powszechnym zjawiskiem w Europie. Liczę, że mi w tym pomożesz. t_ete napisała: > czy ten post kierujesz do mnie ? > > on nic wspolnego nie ma ani z twoim wczesniejszym na temat pogromow zydowskich > na terenach wczesniej okupowanych przez Sowiety ani z moja odpowiedzia > > Propozycje przeczytania ksiazki Engelking skierowalam do Gini > > tete Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Tw_wielgus 01.03.11, 20:02 O Jasiewiczu: forum.gazeta.pl/forum/w,13,122473729,122520592,Re_Nieprawda_.html Istotne - polemika Antonyego Polonskyego z Jasiewiczem. "Jasiewicz jest bowiem autorem znakomitej książki „Pierwsi po diable” (2001), w której w przekonujący sposób udowodnił, że kolaboracja Żydów ze Związkiem Sowieckim na Kresach w latach 1939 – 1941 była zjawiskiem marginalnym." Jest również autorem artykułu, który napisał dla wydawanego przeze mnie periodyku „Polin”. Tytuł tekstu mówi sam za siebie: „Pierwsza okupacja sowiecka 1939 – 1941 jako polskie alibi dla obojętności wobec Zagłady”. Tekst ten, który jest niezwykle krytyczny wobec Polaków – sam napisałbym go o wiele łagodniej – miał zostać wydrukowany w ostatnim numerze mojego pisma. Jasiewicz jednak kategorycznie zabronił jego publikacji. Teraz wyjaśniło się dlaczego. Choć na powierzchnię nie wypłynęły żadne nowe źródła, Jasiewicz zmienił swoje poglądy o 180 stopni. W wywiadzie udzielonym „Rz”, a także – z tego co wiem – w swojej najnowszej książce „Rzeczywistość sowiecka 1939 – 1941 w świadectwach polskich Żydów” lansuje on dokładnie odwrotną tezę niż poprzednio. Stara się udowodnić, że kolaboracja Żydów z Sowietami była znaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete bardzo interesujace 01.03.11, 20:14 nie pojawily sie inne zrodla - a zmienil zdanie o 180 stopni ... tete Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: bardzo interesujace 01.03.11, 20:20 Dokladnie. Przypomina troche slynnego teologa Chrostowskiego (pl.wikipedia.org/wiki/Waldemar_Chrostowski_(biblista) ), ktory z zagorzalego filosemity, z dnia na dzien, zamienil sie w rownie zagorzalego antysemite. Nauczka dla roznych bliznich.) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Tw_wielgus 01.03.11, 21:04 Widzisz Pożarski masz tego pecha, że moja rodzina pochodzi z kresów wschodnich. Te historie znam również z rodzinnych opowieści. Oprócz tego, co przeczytałem a praca prof. Jasiewicza nie jest jedynym opracowaniem pokazującym ten okres działań na kresach wschodnich w okresie sowieckiej okupacji. Prawda jest taka że b. szybko Żydzi z katów stali się ofiarami, nie wszyscy oczywiście, wielu porobiło kariery w swoieckiej partyjnej maszynerii służbie bezpieczeństwa i innych organach państwowych. Co do skali zjawiska wydaje mi się, że tkwisz w olbrzymim błędzie. Poczytaj Biuletyny IPN. Pozwolisz, że przywołam pewną relację jako żywo przeczącą tym oskarżeniom których stałeś się entuzjastycznym propagtorem: Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Tw_wielgus 01.03.11, 21:08 "Jasiewicz podkreśla, że podobne zjawisko – czyli drastyczne pogorszenie stosunku do Żydów – miało miejsce na wszystkich terytoriach zajętych przez Sowiety w wyniku paktu Ribbentrop-Mołotow i odbitych przez Niemców w 1941 roku: na Litwie, Łotwie, w Estonii, części Finlandii i Rumunii, a także na polskich terenach zamieszkanych przez Ukraińców i Białorusinów. Na przykład kilkanaście dni przed pogromem Żydów w Kownie na początku lipca 1941 roku (3,8 tys. ofiar), Sowieci dokonali masowej wywózki Litwinów na Syberię. "W wielu relacjach zachował się obraz tamtej deportacji. Młodzi Żydzi jako przewodnicy po mieście stojący na stopniach ciężarówek z funkcjonariuszami NKWD jadącymi po swoje ofiary. (...) Trudno się dziwić temu, co się potem wydarzyło, aczkolwiek form tego prymitywnego odwetu i odniesienie go do wszystkich Żydów nie można zaakceptować" – podkreśla Jasiewicz. I to jest chyba najbardziej przekonujący argument potwierdzający jego tezę. Skoro w 1941 roku pogromów dokonywali także Litwini, Rumuni czy Ukraińcy, trudno – jak robi to część uczestników dyskusji na temat wojennych relacji polsko-żydowskich – zrzucić winę za Jedwabne i inne wystąpienia antyżydowskie z tego czasu wyłącznie na "polski katolicki antysemityzm" i "silne wpływy ideologii endeckiej wśród polskich chłopów". Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Tw_wielgus 02.03.11, 18:57 Jakoś wydaje mi się, że ten badacz ma rację, co oczywiście w żadnym stopniu nie usprawiedliwia brutalnych pogromów jakie stały się udziałem niewinnych obywateli wyznania mojżeszowego. Żresztą, czy tylko ich tragedii? Na kresach narody mordowały się nawzajem. Niemniej daje odpowiedniego tła tamtym wydarzeniom i sięga przyczyn, genezy zjawiska. gini napisała: > "Jasiewicz podkreśla, że podobne zjawisko – czyli drastyczne > pogorszenie stosunku do Żydów – miało miejsce na wszystkich > terytoriach zajętych przez Sowiety w wyniku paktu Ribbentrop-Mołotow > i odbitych przez Niemców w 1941 roku: na Litwie, Łotwie, w Estonii, > części Finlandii i Rumunii, a także na polskich terenach > zamieszkanych przez Ukraińców i Białorusinów. ...... > Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Tw_wielgus 01.03.11, 21:27 w GG Żydzi bynajmniej nie porobili karier u sowietów sowietów wtedy ta, nie było nie witali armi czerwonej kwiatami co jest "koronnnym argumentem" usparwiedliwijacym tak daleko posuniętą niechęc do Żydów Żydzi od początku wojny w GG,byli poddani różnym prześladowaniom a ludnośc Polska też nie zawsze zdała egzmanim,tak samo byli szmalcownicy,donosy,polowana na Zydów po wsiach jak można zatem wytłumaczyć to zjawisko? dlaczego u niektórych pamuje taka dziwna maniera szukania winy w ofiarach Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Tw_wielgus 02.03.11, 19:05 A sądzisz że wieści o wyczynach ludności o żydowskich korzeniach po 17 września na kresach wschodnich nie rozeszły się szerokim echem? Jak w każdym nardzie tak samo i w polskim jest pewien odsetek mentów społecznych, nie neguję zjawiska szmalcownictwa i donosicielstwa wsród Polaków, daleki jestem od usprawiedliwiania bandytów. Ofiarami donosicieli nie byli tylko Żydzi, również Polacy i te osoby które były zaangażowane w ruchu oporu. Tylko, że AK jeżeli złapała takiego typka to karała go śmiercią, warto o tym przypomnieć.. Pani Engelking pozwoliła sobie na stwierdzenie (nie potrafię dokładnie zacytować z pamięci) ale wynikało z jej wypowiedzi, iż na polskiej wsi był pełen high life. Okupańci pojawiali się dwa razy do roku aby złożyć świąteczne życzenia. A to już jest krańcowa nieuczciwość. pl.wikipedia.org/wiki/Pacyfikacje_wsi_polskich_podczas_okupacji_niemieckiej Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Tw_wielgus 01.03.11, 20:47 Droga Pani, Mógłbym zlinkować trochę tekstów z prasy sjonistycznej jaka ukazywała się w Polsce by ukazać i drugą stronę obrazu tylko po co? Nasz wspólna historia zaczeła się oczywiście duuużo wcześniej niemniej w jednym poście nie omówimy jej w całej rozciągłości. Możemy poruszać tylko niektóre aspekty. Profesor, którego badania omawiamy początkowo bronił przeciwnej tezy. Wtedy był cytowany przez Gazetę Wyborczą i stawiany przez to pismo za wzór rzetelności badawczej. W wyniku swoich badań doszedł jednak do wniosku, że się mylił, że zbyt szybko sformułował wnioski nie posiadał jeszcze dostępu do wszystkich dokumentów. Jak możemy podejrzewać przestał być przez GW cytowany. t_ete napisała: > Chcemy sie uczyc wlasnej historii ? To sie uczmy. Bez pomijania 'niewygodnych' > faktow. > Ktos powiedzial (nie pamietam niestety kto) 'historia to nie szwedzki stol z kt > orego wybiera sie co lepsze kaski' ; historia Jedwabnego i jego mieszkancow nie > zaczela sie w chwili gdy sowiecki okupant przekroczyl granice Polski > > tete > > ps. a co do stwierdzenia 'tchórzliwe unikanie wątku o kolaboracji naszych stars > zych braci w wierze' ... osmiele sie stwierdzic ze znacznie bardziej tchorzliwe > wydaje mi sie unikanie dyskusji na temat wspoludzialu Polakow w zbrodniach pop > elnianych na Zydach w czasie okupacji, ktore to mordy, wydawanie Niemcom - na s > mierc, gwalty, okradanie - sa udokumentowane (bardzo rzetelnie w najnowszej ksi > azce Grabowskiego 'Judenjagd' czy Engelking 'Jest taki piekny sloneczny dzien') > ; > co do Indeeda - i jego motywow nie mam zadnych watpliwosci ; cala jego aktywnos > c koncentruje sie na obronie tezy 'Zydzi Zydom zgotowali ten los' ... Tu się oczywiście nie zgodzę, to zbyt daleko idący wniosek. Wszakże Indeed posługuje się w większości wypadków cytatami z prac badaczy zajmujących się historią i jak sądzę jego celem jest właśnie ukazanie szerszego aspektu niż ten na jaki pozwolił sobie pan Gross w swoich esejach i które stał się pożywką dla tekich ludzi jak chociażby Pożarski. Czy istniał w Polsce antysemityzm przed wojną? Istniał, oczywiście, że tak. Nikt rozsądny nie będzie temu zaprzeczał. Czy Żydzi w Izraelu stworzyli państwo wolne od rasizmu, szowinizmu, ksenofobii? Nie, a przeceiż zaczynali organizować swoje państwo od początku z bagażem tragicznych historycznych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Re: Tw_wielgus 01.03.11, 22:30 tw_wielgus napisał: > Droga Pani, > Mógłbym zlinkować trochę tekstów z prasy sjonistycznej jaka ukazywała się w Pol > sce by ukazać i drugą stronę obrazu tylko po co? Alez linkuj. Na marginesie - zdaje sie ze Syjonisci byli zwolennikami emigracji Zydow do Palestyny - i tworzenia tam panstwa zydowskiego ? Przeciez tego wlasnie chciala przedwojenna endecja ... Nie Syjonisci jej przeszkadzali ale ci ktorzy chcieli byc polskimi obywatelami, miec prawa takie jak inni obywatele. O niczym innym tak nie marzyl OWP jak o poszechnej zydowskiej emigracji do Palestyny. Wraz z MW mocno do tego Zydow 'zachecal' - np. pogromem, bojkotem, wybijaniem szyb, ulotkami ... > W wyniku swoich badań doszedł jednak do wniosku, że się mylił, że zbyt szybko s > formułował wnioski nie posiadał jeszcze dostępu do wszystkich dokumentów. Ktos nazwal Strzembosza 'kustoszem Polski niewinnej' ; moze prof Jaskiewicz tez chcialby podobnie ? > Tu się oczywiście nie zgodzę, to zbyt daleko idący wniosek. Wszakże Indeed pos > ługuje się w większości wypadków cytatami z prac badaczy zajmujących się histor > ią i jak sądzę jego celem jest właśnie ukazanie szerszego aspektu niż ten na ja > ki pozwolił sobie pan Gross w swoich esejach i które stał się pożywką dla tekic > h ludzi jak chociażby Pożarski. Gross. Gdyby byl jedyny ... ale nie jest. W kilku watkach pojawialy sie nazwiska historykow zajmujacych sie tym tematem : chocby przywolywany tu Grabowski. Znasz jakies krytyczne wypowiedzi wobec jego najnowszej ksiazki ? Znasz bardziej rzetelne opracowanie na temat udzialu Polakow w mordowaniu, wydawaniu Niemcom Zydow na terenie powiatu Dabrowa Tarnowska ? Tam nie bylo wczesniej okupacji sowieckiej. > Czy istniał w Polsce antysemityzm przed wojną? Istniał, oczywiście, że tak. Nik > t rozsądny nie będzie temu zaprzeczał. Nie sadzisz ze mialo to wplyw na zachowanie sie Polakow wobec ich zydowskich 'sasiadow' w czasie okupacji ? tete Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Tw_wielgus 02.03.11, 19:16 t_ete napisała: > > Alez linkuj. Mogę tylko po co? Mam ukazywać pewne głęboko zakorzenione stereotypy na bazie, których powstawała swojego rodzaju antysemicka psychoza? Podobnie jak Ty wspominając Akcej i hasła MW czy OWP starasz się im nadać wydźwięk taki jakby całe polskie społeczeństwo popierało radykałów. Endecja cieszyła się w przedwojennej Polsce b. złą sławą. >a ... Nie Syjonisci jej przeszkadzali ale ci ktorzy chcieli by > c polskimi obywatelami, miec prawa takie jak inni obywatele. W czym to niby przeszkadzali? A prawa mieli dokładnie takie same jak inni polscy obywatele. O niczym innym tak > nie marzyl OWP jak o poszechnej zydowskiej emigracji do Palestyny. Wraz z MW m > ocno do tego Zydow 'zachecal' - np. pogromem, bojkotem, wybijaniem szyb, ulotka > mi ... > > > W wyniku swoich badań doszedł jednak do wniosku, że się mylił, że zbyt sz > ybko s > > formułował wnioski nie posiadał jeszcze dostępu do wszystkich dokumentów. > > Ktos nazwal Strzembosza 'kustoszem Polski niewinnej' ; moze prof Jaskiewicz tez > chcialby podobnie ? Formalnie prof. Strzębosz ma rację, nie zapominaj, że wtedy Polska nie istniała, stała się częścią tysiącletniej Rzeszy. Polacy mieli w niej pełnić rolę niewolników, podludzi. Prof. Jaskiewicz, niby dlaczego? Podaj jakieś konkretne powody dla których miałby niby fałszować wyniki swoich badań. > > Gross. Gdyby byl jedyny ... ale nie jest. W kilku watkach pojawialy sie nazwisk > a historykow zajmujacych sie tym tematem : chocby przywolywany tu Grabowski. Zn > asz jakies krytyczne wypowiedzi wobec jego najnowszej ksiazki ? Znasz bardziej > rzetelne opracowanie na temat udzialu Polakow w mordowaniu, wydawaniu Niemcom Z > ydow na terenie powiatu Dabrowa Tarnowska ? Tam nie bylo wczesniej okupacji sow > ieckiej. Jest duży rozdzwięk pomiędzy pracą prof. Grabowskiego a publicystyką Gorssa, naprewdę muszę Ci tłumaczyć na czym polegają różnice? > > > > Czy istniał w Polsce antysemityzm przed wojną? Istniał, oczywiście, że ta > k. Nik > > t rozsądny nie będzie temu zaprzeczał. > > Nie sadzisz ze mialo to wplyw na zachowanie sie Polakow wobec ich zydowskich 's > asiadow' w czasie okupacji ? > > tete Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: Szanowny Panie Pożarski... 01.03.11, 21:40 Może poszerzysz Tajny Współpracowniku swój wpis o cytaty z memuarów znanych kronikarzy: W książce „Stosunki polsko-żydowskie w czasie drugiej wojny światowej” kronikarz Emanuel Ringelblum pisze m.in.: „[...] Zimą kilkakrotnie zdarzały się ekscesy, z których najgłośniejszy był pogrom lutowy (1940 r.). Bandy antysemitów, przeważnie młodocianych ruszały pod kierunkiem Niemca, zabezpieczającego tyły i patronującego akcji. Uzbrojenie tych band składało się z kijów, lasek, łomów żelaznych itd.. Hasła napastników były: >>wytępić Żydów<<, >>precz z Żydami<<, >>niech żyje niepodległa Polska bez Żydów<< itd.. Po drodze tłukli szyby w sklepach oznaczonych gwiazdą Dawida, wyłamywali żaluzje żelazne, otwierali sklepy i rabowali. Żydów napotkanych po drodze tłukli, przewracali, bili do nieprzytomności. Rabunek sklepów to był finał pogromu, jego cel istotny. Pogromy trwały przez kilka dni, nikt nie ingerował. Milczała polska policja, odpowiedzialna za bezpieczeństwo ludności, milczały polskie organizacje niepodległościowe”. Podobne stwierdzenia znalazły się w szeroko opisywanym przebiegu warszawskich „wielkanocnych” pogromów przez socjalistę Bernarda Goldsteina („Świadkami są gwiazdy”. Autor pisze m.in.: „[…] W dzielnicy mieszczącej wyższą szkołę zawodową w pogromie uczestniczyli także studenci. W całym mieście Żydzi barykadowali drzwi swoich domostw chowając się w piwnicach i na strychach. W gminach żydowskich szerzyła się panika. Niemcy okazywali motłochowi swoje przyzwolenie, ani sprawców pogromów wspierając, ani im ich poczynania zabraniając. Widzieliśmy wielu Niemców, którzy ubawieni sceny te fotografowali. Później dowiedzieliśmy się, ze zdjęcia z tych zdarzeń pojawiły się w niemieckich czasopismach ilustrowanych oraz na ekranach kin mających wykazać dążenie Polaków do uwolnienia się od żydowskiego panowania.” Trudno tu nie dostrzec analogii między pogromami dokonanymi przez antysemitów w okupowanej Warszawie a pogromami w Jedwabnem, Radziłowie i kilkudziesięciu miejscowościach północno-wschodniej Polski. Łączy te fakty jedno: fanatyczna nienawiść do Żydów i godzenie się na wspólnictwo z hitlerowcami. A przy tym ów wyświechtany argument o wcześniejszej współpracy Żydów z sowiecką władzą nie ma żadnego zastosowania do pogromów warszawskich. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete mnie obchodzi 28.02.11, 23:01 zdziwilbys sie jak wiele osob obchodzi ... tete Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete tekst 01.03.11, 00:09 www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,9177672,_Strach_przed_niedziela___Koniec_z_mitem_bohaterskiej.html?as=3&startsz=x "Barbara Engelking : Wracamy do edukacji chrześcijańskiej, którą każdy w Polsce odebrał i słyszał od dziecka, że Żydzi zamordowali Chrystusa. A za grzech jest kara. Wydaje mi się, że warto powiedzieć o pewnym mechanizmie psychologicznym. Dużo łatwiej jest nam znieść cudze cierpienie, łatwiej zachować obojętność, jeżeli uważamy, że ktoś otrzymał coś na co zasłużył. To może więc być wtórna racjonalizacja" tete Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: tekst 01.03.11, 01:08 t_ete napisała: > Dużo łatwiej jest nam znieść cudze cierpienie, łatwiej zachować obojętność, je > żeli uważamy, że ktoś otrzymał coś na co zasłużył. To może więc być wtórna racj > onalizacja" Łatwiej też komuś zadawać cierpienie, jeśli uważamy, iż ktoś taki otrzyma to, na co sobie zasłużył. Można to nazwać racjonalizacją intencyjną. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: tekst 01.03.11, 20:09 lubię polska wieś ze względu na wysyp fajnych nowoczesnych kwater agroturystycznych, z których chetnie korzystam. reszta mnie nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Polski chlop odpowiedzialnym za caly holocaust :O) 01.03.11, 04:45 okrzyknietym zostanie, za kolejnych 50 lat. Przy okazji sprawdzania tresci za linkami podawanymi tu przez rozne indywidua, zupelnie przypadkowo wpadaly mi w oko rewizjonistyczne strony, oraz inne jutuby. Krotko mowiac, szkopy powoli i nieublaganie, i jak to oni czyli niezwykle metodycznie, odkrecaja Zaglade - wlosek po wlosku. Cala masa profesorow i doktorow na wszelkie mozliwe sposoby udowadnia, ze holocaust zostal wymyslony. Osobiscie coraz czarniej to widze, a szczegolnie polskiego chlopa w tej perspektywie. Jego nnie stac bedzie na taka organizacje imprezy samooczyszczajacej, na profesorow i nauke - na co moga sobie pozwolic Niemcy na calym swiecie. Krotko mowiac - mogila. Za lat 50, jesli tylko nie uda sie szkopom uniewaznic holocaustu, to z cala pewoscia zrzuca go na ramiona polskiego kmiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 PS..Polski chlop odpowiedzialnym za caly holocaust 01.03.11, 05:16 Zapomialem dodac, ze obciazenie chlopa za Zaglade niespecjalnie mnie grzeje lub ziebi. Jako mieszczuch jakos nie poczuwam sie do blizszych zwiazkow, a wiec tym bardziej do swiecenia za nich oczami. Zostawiam ich katolickiemu klerowi. Wychowali sobie katabasy takich niemoralnych burasow - to niech teraz swieca. Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Polski chlop odpowiedzialnym za holocaust 01.03.11, 07:38 JG: Z dokumentów jakie przedstawiamy wynika dość jednoznacznie, że polska wieś była ujęta przez Niemców w karby paramilitarnej dyscypliny - rządzącej się swoimi prawami. Niemcy nałożyli pewnego rodzaju ramę na wcześniej istniejące instytucje. Potem żyły one niejako własnym życiem. A jeśli chodzi o mordowanie Żydów - włączając się w sposób uświadomiony lub nieuświadomiony - w niemiecki proces ludobójstwa. To trzeba powtarzać. Dotąd nie było to znane. Np. takie organizacje jak straże chłopskie, które dla ukrywających się były potwornym przekleństwem. A nie ma o tym ani jednego artykułu. Dalszych studiów wymaga np. to, jak zachowywała się Ochotnicza Straż Pożarna. My przedstawiamy różne przykłady - złe rzeczy się działy. www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,9177672,_Strach_przed_niedziela___Koniec_z_mitem_bohaterskiej.html?as=2&startsz=x Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka polskie zajace, wiewiorki i jeze to antysemici.... 01.03.11, 17:35 Trzeba napietnowac udzial w holocauscie , polskiej zwierzyny lesnej - zajecy, wiewiorek i jezy. Te wstretne antysemickie zwierzeta pod wplywem koscielnej propagandy nie chcialy wskakiwac do garnkow glodujacych zydow, w lasach koczujacych. Kazde stworzenie , ktore nie zdechlo ochotniczo dla dobra zydolkow- to wstretne szmalcowniki byly. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Ale tylko te za murami getta 01.03.11, 23:17 te z getta, biegające tuż obok konającej z głodu na oczach bogatych, żydowskich elit żydowskiej biedoty, rzecz jasna nie były " antysemickie" i udziału w Holocauście nie brały. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Tak właśnie Żydzi "pomagali" sobie w czasie wojny 02.03.11, 01:09 tak wygląda morale tych, którzy teraz, po wojnie, nieustannie atakują i oskarżają o brak pomocy innych. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete e tam 01.03.11, 19:46 przeczytaj Benek tego Grabowskiego ... tete (tez idywiduum) Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: a tom ;) 02.03.11, 03:49 t_ete napisała: > przeczytaj Benek tego Grabowskiego ... > > *Jak tylko bede mogl to go przeczytam. O rewizjonistach jedynie w polowie zartem pisalem, przy czym ich dzialania maja sie nijak do tego co pisze Grabowski, i na odwrot. On swoje i oni tez swoje. Jak dotad przetrzymali juz dwa pokolenia zwolennikow scigania rewizjonistow, i maja sie coraz lepiej. W miedzyczasie wysadzone przez Niemcow krematoria i komory gazowe w Brzezince traca juz pewnie resztki sladowych pozostalosci uzywanych tam substancji trujacych. Celowo nie pisze Cyklon B, gdyz dla zmyly mogli w oryginalnych puszkach Cyklonu B miec cos bardziej interesujacego. No i to ich poczucie humoru... Jak znam zycie, to oprocz rewizjonistow nikt nie wpadl na pomysl by przeprowadzic podobne badania. Ewentualni chetni woleli poddac ten pomysl, by nie zostac posadzonymi o prace na rzecz oswiecimskiego klamstwa. Juz sam taki pomysl musial byc postrzegany jako wysoce obrazoburczy. Za lat 50 oni beda mieli swoje badania, a ich przeciwnicy - zadnych. Nie sadze przy tym by Grabowski mogl im pomoc. > tete (tez idywiduum) * Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Czy wiesz, Tete, co sie stalo z reszta watku? :O) 04.03.11, 03:24 Wrzucilem post o "wyrownywaniu rachunkow" i od tego wlasnie postu w dol wszystko zniknelo. Czyzby wywiazala sie jakas dyskusja? Pytam gdyz nie wiem - zajrzalem tu dopiero po 11 godzinach. Liczylem na to, ze tym wlasnie postem byc moze uzmyslowie cos poniektorym, a tak nie mam pojecia co tu sie dzialo, pod moja nieobecnosc. Odpowiedz Link Zgłoś