Gość: pollak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 19:38 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: diabelek Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.sympatico.ca 24.05.04, 21:59 Chyba panowie Jagiello i Dlugosz beda musieli zabrac ze soba jakies konserwy. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2090650.html Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 24.05.04, 22:26 Eeeetam, oni sami raczej nie zaczną głodować. W jednym sanatorium, kuracjusze odmawiają przyjmowania pokarmów. Nie mam pojęcia tylko, dlaczego robią z tego aferę. Nie chcą, niech nie jedzą. Lepiej dla budżetu, bo w końcu to my żywimy bandytów. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 24.05.04, 23:40 pollak napisał: > Eeeetam, oni sami raczej nie zaczną głodować. W jednym sanatorium, kuracjusze > odmawiają przyjmowania pokarmów. Nie mam pojęcia tylko, dlaczego robią z tego > aferę. Nie chcą, niech nie jedzą. Lepiej dla budżetu, bo w końcu to my żywimy > bandytów. _______________________________________________________________ Nie moge zrozumiec dlaczego standardy polskiego wieziennictwa sa wiazane z Zachodnimi standardami, a nie polskimi. Przeciez wtedy kara moze byc odbierana przez wielu wiezniow wrecz jako NAGRODA. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 24.05.04, 23:54 Standard powinien być taki, że jak sie siedzi to sie dostaje suchy chleb i wodę do popicia. Więzienie to nie sanatorium, zwłaszcza że za pobyt płacą uczciwi, ofiary i rodziny ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 24.05.04, 23:57 pollak napisał: > Standard powinien być taki, że jak sie siedzi to sie dostaje suchy chleb i > wodę do popicia. A potem będzie trzeba więźniowi lekarza fundować. A może uważasz, że więzień nie powinien mieć prawa do leczenia ? Tylko jeśli więzień nie ma żadnych praw, to po co wogóle go zywić ? > Więzienie to nie sanatorium, zwłaszcza że za pobyt płacą uczciwi, > ofiary i rodziny ofiar. Ale pewne minimum musi być zagwarantowane. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 00:05 snajper55 napisał: > A potem będzie trzeba więźniowi lekarza fundować. Woda będzie przegotowana, a chleb dostarczy piekarnia spełniająca najostrzejsze wymogi UE. > A może uważasz, że więzień > nie powinien mieć prawa do leczenia ? Tylko jeśli więzień nie ma żadnych praw, > to po co wogóle go zywić ? Pewne prawa ma. Np. prawo do życia i my, ludzie wyznający demokratyczne (tfu!) idee, zapewnimy mu chleb i wodę. Jak sam się okaleczy to jego sprawa. Medyka który przepisze aspirynę, też w naszej wielkoduszności możemy zagwarantować. > > Więzienie to nie sanatorium, zwłaszcza że za pobyt płacą uczciwi, > > ofiary i rodziny ofiar. > > Ale pewne minimum musi być zagwarantowane. I będzie. Chleb i woda. Ok, właśnie wynegocjowałeś dla każdego więźnia jego własną, prywatną miskę i bieżącą wodę w kranie, w której to bedzie ją sobie mógł umyć. Oczywiście więzienia to dla tych bardziej okrutnych. Dla dresiarzy i rozwydrzonych gówniarzy którzy popełnili przestępstwo pierwszy raz (np. napadli staruszkę) przewidziana będzie odpowiednia kara chłosty. Nie stać nas na marnowanie pieniędzy na chleb i wodę dla rozwydrzonych gówniarzy. No i zapomniałem o najważniejszym. Dla wyjątkowych bandytów obowiązkowa kara śmierci. Jakieś zastrzeżenia? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 00:50 pollak napisał: > snajper55 napisał: > > > A potem będzie trzeba więźniowi lekarza fundować. > > Woda będzie przegotowana, a chleb dostarczy piekarnia spełniająca najostrzej > sze wymogi UE. A witaminki, mikroelementy ? Szkorbutu dostaną albo innej gruźlicy. > > A może uważasz, że więzień > > nie powinien mieć prawa do leczenia ? Tylko jeśli więzień nie ma żadnych > > praw, to po co wogóle go zywić ? > > Pewne prawa ma. Np. prawo do życia i my, ludzie wyznający demokratyczne (tfu!) > idee, zapewnimy mu chleb i wodę. Jak sam się okaleczy to jego sprawa. Medyka > który przepisze aspirynę, też w naszej wielkoduszności możemy zagwarantować. Aspirynę lub lewatywę ? )) > > > Więzienie to nie sanatorium, zwłaszcza że za pobyt płacą uczciwi, > > > ofiary i rodziny ofiar. > > > > Ale pewne minimum musi być zagwarantowane. > > I będzie. Chleb i woda. Ok, właśnie wynegocjowałeś dla każdego więźnia jego > własną, prywatną miskę i bieżącą wodę w kranie, w której to bedzie ją sobie > mógł umyć. BHO ? Bezpieczeństwo i Higiena Odsiadki ? ) > Oczywiście więzienia to dla tych bardziej okrutnych. Dla dresiarzy > i rozwydrzonych gówniarzy którzy popełnili przestępstwo pierwszy raz (np. > napadli staruszkę) przewidziana będzie odpowiednia kara chłosty. A tu Cię gorąco poprę. Taka chłosta, dyby czy pręgierz to w końcu zdobycze naszej cywilizacji. Taka kara oszczędza koszty, więzień nie traci życia na odsiadkę, a karę ponosi. Nie mówię, aby ręce obcinać, ale odejście od kar fizycznych było według mnie błędem. > Nie stać nas > na marnowanie pieniędzy na chleb i wodę dla rozwydrzonych gówniarzy. No i > zapomniałem o najważniejszym. Dla wyjątkowych bandytów obowiązkowa kara śmier > ci. > > Jakieś zastrzeżenia? Nie jestem zwolennikiem kary śmierci jako kary nieodwracalnej i ostatecznej. Dożywocie powinno być najwyższą karą. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 07:30 > A witaminki, mikroelementy ? Szkorbutu dostaną albo innej gruźlicy. I może kołysankę na noc śpiewać, co? Ich strata. > BHO ? Bezpieczeństwo i Higiena Odsiadki ? ) I proszę pamiętać że ja to pierwszy wymyśliłem! > A tu Cię gorąco poprę. Taka chłosta, dyby czy pręgierz to w końcu zdobycze > naszej cywilizacji. Taka kara oszczędza koszty, więzień nie traci życia na > odsiadkę, a karę ponosi. Nie mówię, aby ręce obcinać, ale odejście od kar > fizycznych było według mnie błędem. No, chociaż tyle. Może w końcu kiedyś ustanowione będzie jakieś normalne prawo. Do dodatkowych zalet tej kary można zaliczyć też to, że przestępca nie będzie miał czasu podszkolić się w swoim fachu (u starszyzny). Druga, jeśli takiemu dresiarzowi, cwaniaczkowi, wychłostają plecki, to przez dwa tygodnie lub dłużej będzie chodził obolały (po swojej wsi). Ależ to byłby wspaniały widok. Kara śmierci zdecydowanie tak. Oczywiście nie znaczy to że należy wieszać każdego podejrzanego. Ale jest kilku niereformowalnych bandziorów, którzy mają parę brzydkich rzeczy na sumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 09:30 Gość portalu: pollak napisał(a): > > A witaminki, mikroelementy ? Szkorbutu dostaną albo innej gruźlicy. > > I może kołysankę na noc śpiewać, co? Ich strata. Nasza strata, bo trzeba będzie leczyć. A chorego to nawet do roboty nie zapędzisz. Same koszty, a zysk żaden. Już lepiej zadbać. > > A tu Cię gorąco poprę. Taka chłosta, dyby czy pręgierz to w końcu zdobycze > > naszej cywilizacji. Taka kara oszczędza koszty, więzień nie traci życia na > > odsiadkę, a karę ponosi. Nie mówię, aby ręce obcinać, ale odejście od kar > > fizycznych było według mnie błędem. > > No, chociaż tyle. Może w końcu kiedyś ustanowione będzie jakieś normalne prawo Bo to trzeba znać umiar. Na pal nie wbijać, kołem nie łamać, ale odrobina bólu połączona z widowiskiem dla publiki cuda resocjalizacyjne może zdziałać. ) > Do dodatkowych zalet tej kary można zaliczyć też to, że przestępca nie będzie > miał czasu podszkolić się w swoim fachu (u starszyzny). Druga, jeśli takiemu > dresiarzowi, cwaniaczkowi, wychłostają plecki, to przez dwa tygodnie lub dłu > żej będzie chodził obolały (po swojej wsi). Ależ to byłby wspaniały widok. No i sam spektakl karania byłby dobrym ostrzeżeniem dla innych potencjalnych dresiarzy. Wiedzieć o karze, a widzieć karę to dwie różne rzeczy. > Kara śmierci zdecydowanie tak. Oczywiście nie znaczy to że należy wieszać > każdego podejrzanego. Ale jest kilku niereformowalnych bandziorów, którzy mają > parę brzydkich rzeczy na sumieniu. No nie wiem. Z jednej strony odpłata za zbrodnie jest opcją kuszącą, nie przeczę. Z drugiej jednak strony jest to takie pójście na łatwiznę. Bo jest to rozwiąznie WYGODNE i TAŃSZE dla nas. Czy takie czynniki powinny decydować o wymiarze kary ? Dla skazanego dożywocie jest karą cięższą niż kara śmierci. Czy więc zmniejszać mu karę, bo nam jest tak wygodniej ? Poza tym zawsze można się pomylić. Niesłusznie skazanego można wypuścić i zadośćuczynić, zabitemu można jedynie kwiatek położyć na grobie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 10:46 > Nasza strata, bo trzeba będzie leczyć. Nie trzeba będzie. Kupimy im aspirynę. > A chorego to nawet do roboty nie > zapędzisz. Zdrowego też nie. Bo mu się robić nie będzie chciało. Jeśli zaś chciałbyś ich pogonić bacikiem, to zaraz zjawią się jakieś amnestyinternaszynale czy inne grinpisy. > Same koszty, a zysk żaden. Już lepiej zadbać. Chleb i woda. > Bo jest to > rozwiąznie WYGODNE i TAŃSZE dla nas. Czy takie czynniki powinny decydować o > wymiarze kary ? O wymiarze kary decydować będzie sąd na podstawie zebranych materiałów. Jeśli jest to rozwiązanie wygodne, tanie i zapewniające bezpieczeństwo nam, to jak najbardziej. Nie wiem dlaczego chcesz zmuszać rodziny ofiar do utrzymywania bandytów. > Poza tym zawsze można się pomylić. Niesłusznie skazanego można wypuścić i > zadośćuczynić, zabitemu można jedynie kwiatek położyć na grobie. Pomyłka zawsze może się zdarzyć. Jednak, jeśli tak dbasz o nasze, Twoje i Twojej rodziny bezpieczeństwo, powinieneś być za zakazem poruszania się pojazami mechanicznymi (zwanymi dalej samochodami ) po drogach publicznych. Każdego roku ginie lub zostaje kalekami masa niewinnych ludzi. To jest dopiero zbrodniczy system. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 11:37 Gość portalu: pollak napisał(a): > > Nasza strata, bo trzeba będzie leczyć. > > Nie trzeba będzie. Kupimy im aspirynę. No nie, prawo do właściwych lekarstw więźniowi według mnie przysługuje. Nie mówię, aby go rozpieszczać rosołkami domowymi i herbatką z kwiatu lipy, ale nie popadajmy też w skrajność lecznia aspiryną wrzodów żołądka. > > A chorego to nawet do roboty nie zapędzisz. > > Zdrowego też nie. Bo mu się robić nie będzie chciało. Jeśli zaś chciałbyś ich > pogonić bacikiem, to zaraz zjawią się jakieś amnestyinternaszynale czy inne > grinpisy. A po co bacikiem ? Wynagrodzenie w naturze - papierosy, kawa, herbata, czy inne rzeczy normalnie dla więźniów niedostępne. > > Same koszty, a zysk żaden. Już lepiej zadbać. > > Chleb i woda. > > > Bo jest to > > rozwiąznie WYGODNE i TAŃSZE dla nas. Czy takie czynniki powinny decydować o > > wymiarze kary ? > > O wymiarze kary decydować będzie sąd na podstawie zebranych materiałów. Jeśli > jest to rozwiązanie wygodne, tanie i zapewniające bezpieczeństwo nam, to jak > najbardziej. Nie wiem dlaczego chcesz zmuszać rodziny ofiar do utrzymywania > bandytów. Po to, aby nie było następnych ofiar po wypuszczeniu więźnia na wolność. > > Poza tym zawsze można się pomylić. Niesłusznie skazanego można wypuścić i > > zadośćuczynić, zabitemu można jedynie kwiatek położyć na grobie. > > Pomyłka zawsze może się zdarzyć. Jednak, jeśli tak dbasz o nasze, Twoje i Two > jej rodziny bezpieczeństwo, powinieneś być za zakazem poruszania się pojazami > mechanicznymi (zwanymi dalej samochodami ) po drogach publicznych. Każdego > roku ginie lub zostaje kalekami masa niewinnych ludzi. To jest dopiero > zbrodniczy system. Bo zawsze jest potrzebny kompromis. Ja chodzę po chodniku, a samochody jeżdżą po ulicy. Wypuszczanie więźniów trzymanych w nieludzkich warunkach, to to samo, co wpuszczenie samochodów na chodniki. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:15 > popadajmy też w skrajność lecznia aspiryną wrzodów żołądka. Nie stać tzw. 'państwa' na emerytury dla tych którzy sobie je uczciwie, wypracowali więc wybacz, ale troska o bandziorów jest na ostatnim miejscu. > A po co bacikiem ? Wynagrodzenie w naturze - papierosy, kawa, herbata, czy inn > rzeczy normalnie dla więźniów niedostępne. Ok, niech Ci będzie. Chleb i woda dla więźniów za wykonaną pracę. Kto nie pracuje ten nie je. Bardzo dobre rozwiązanie. > > O wymiarze kary decydować będzie sąd na podstawie zebranych materiałów. Je > śli > > jest to rozwiązanie wygodne, tanie i zapewniające bezpieczeństwo nam, to j > ak > > najbardziej. Nie wiem dlaczego chcesz zmuszać rodziny ofiar do utrzymywani > a > > bandytów. > > Po to, aby nie było następnych ofiar po wypuszczeniu więźnia na wolność. Albo odwracasz kota ogonem, albo mnie nie zrozumiałeś. > Bo zawsze jest potrzebny kompromis. Ja chodzę po chodniku, a samochody jeżdżą > po ulicy. Wypuszczanie więźniów trzymanych w nieludzkich warunkach, to to samo> > co wpuszczenie samochodów na chodniki. Dlatego też, w ramach komromisu, jesteśmy skłonni zaakceptować pewną liczbę pomyłek sądowych. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 24.05.04, 23:54 wojcd napisał: > Nie moge zrozumiec dlaczego standardy polskiego wieziennictwa sa wiazane z > Zachodnimi standardami, a nie polskimi. Sądzisz, że ośmiu więźniów w pięcioosobowej celi to właśnie ten Zachodni standard ? > Przeciez wtedy kara moze byc odbierana przez wielu wiezniow wrecz jako NAGRODA Zamknięcie w więzieniu nigdy nie będzie odbierane jako nagroda. Niezależnie od warunków . S. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 00:02 A co Ty na to. Powtarzam byc moze niedokladnie. Pamietam jak jakies emerytki napisaly chyba do Suchockiej by je wsadzic do wiezienia bo tam lepiej sie zyje. Jakie widzisz teraz rozwiazanie? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 00:52 wojcd napisał: > A co Ty na to. Powtarzam byc moze niedokladnie. > Pamietam jak jakies emerytki napisaly chyba do Suchockiej by je wsadzic do wie > zienia bo tam lepiej sie zyje. Jakie widzisz teraz rozwiazanie? Widocznie na starość wyobraźnie się kurczy. Staruszki po trzech dniach waliłyby ile sił w piąstkach w zaryglowane drzwi celi błagając o wypuszczenie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 00:07 snajper55 napisał: > Sądzisz, że ośmiu więźniów w pięcioosobowej celi to właśnie ten Zachodni > standard ? Niech się cieszą że wogóle mają dach nad głową. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 00:57 pollak napisał: > snajper55 napisał: > > > Sądzisz, że ośmiu więźniów w pięcioosobowej celi to właśnie ten Zachodni > > standard ? > > Niech się cieszą że wogóle mają dach nad głową. Dach nad głową to nawet w Dachau mieli. Nie wiem, czy był to dla nich istotny powód do radości. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 07:32 Nie porównuj bandziorów z ofiarami. To zwykli bandyci, martw się o ofiary. Czasy są ciężkie, nie stać nas na luksusy da zbrodniarzy. Zresztą, więzienie to nie sanatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 09:35 Gość portalu: pollak napisał(a): > Nie porównuj bandziorów z ofiarami. To zwykli bandyci, martw się o ofiary. > Czasy są ciężkie, nie stać nas na luksusy da zbrodniarzy. Zresztą, więzienie > to nie sanatorium. Nie, więzienie to nie sanatorium. Jednak pamiętaj, że ten więzień kiedyś wyjdzie. A zwierzęce warunki odbywania kary mogą powodować dodatkowe zezwierzęcenie takiego trzymanego przez lata w nieludzkich warunkach. Ja już nie mówię o resocjalizacji. Ale nie pogłębiajmy dodatkowo tego ich skrzywienia. Dla własnego dobra. S. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 09:41 snajper55 napisał: > > Nie, więzienie to nie sanatorium. Jednak pamiętaj, że ten więzień kiedyś > wyjdzie. A zwierzęce warunki odbywania kary mogą powodować dodatkowe > zezwierzęcenie takiego trzymanego przez lata w nieludzkich warunkach. Ja już > nie mówię o resocjalizacji. Ale nie pogłębiajmy dodatkowo tego ich skrzywienia. > > Dla własnego dobra. snajper ty chyba nie oglądałeś wczorajszych "rozmów w toku" pani Drzyzgi wyszli tak zresocjalizowani z tych więzień, że nam jeszcze lepszą przyszłość zafundowali w rewanżu, a przynajmniej widoki na nią D. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 09:45 panidanka napisała: > snajper > ty chyba nie oglądałeś wczorajszych "rozmów w toku" pani Drzyzgi > wyszli tak zresocjalizowani z tych więzień, że nam jeszcze lepszą przyszłość > zafundowali w rewanżu, a przynajmniej widoki na nią Nie, nie oglądałem. Z tego co piszesz wynika, że wyszli właśnie NIEzresocjalizowani. A siedzieli pewnie w warunkach trudnych. Teraz sobiw wyobraź, że siedzieli w warunkach nieludzkich, powiedzmy w 15 w 5 osobowej celi. Co nam wtedy zgorują po swoim wyjściu ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 09:50 snajper55 napisał: > panidanka napisała: > > > snajper > > ty chyba nie oglądałeś wczorajszych "rozmów w toku" pani Drzyzgi > > wyszli tak zresocjalizowani z tych więzień, że nam jeszcze lepszą przyszło > ść > > zafundowali w rewanżu, a przynajmniej widoki na nią > > Nie, nie oglądałem. Z tego co piszesz wynika, że wyszli właśnie > NIEzresocjalizowani. A siedzieli pewnie w warunkach trudnych. Teraz sobiw > wyobraź, że siedzieli w warunkach nieludzkich, powiedzmy w 15 w 5 osobowej > celi. Co nam wtedy zgorują po swoim wyjściu ? > > S. no jak ja tu mam o kolorach ze ślepym rozmawiać jak nie oglądałeś to nie możemy sobie porozmawiać o tych więziennych warunkach jeszcze za komuny skąd w tobie taka litość dla przestępców i walka o ich godne odsiatki? czy naprawdę nie ma godniejszych do obrony praw? danka Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 10:33 panidanka napisała: > no jak ja tu mam o kolorach ze ślepym rozmawiać > jak nie oglądałeś to nie możemy sobie porozmawiać o tych więziennych warunkach > jeszcze za komuny > skąd w tobie taka litość dla przestępców i walka o ich godne odsiatki? Z wyrachowania. Chcę aby z więzień wychodzili ludzie a nie zwierzęta dyszące nienawiścią do wszystkiego co na wolności. > czy naprawdę nie ma godniejszych do obrony praw? A co to ma za znaczenie ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 10:57 snajper55 napisał: > Z wyrachowania. Chcę aby z więzień wychodzili ludzie a nie zwierzęta dyszące > nienawiścią do wszystkiego co na wolności. szkoda że nie chcesz, aby ludzie do więzień nie trafiali nie dlatego oczywiście, że tych więzień by nie było dla kogo budować, ale żeby ludzie nie wybierali -więzienie albo śmierć (ofiary) > > > czy naprawdę nie ma godniejszych do obrony praw? > > A co to ma za znaczenie ? > ma bardzo duże znaczenie szkoda, że o tym nie wiesz co skrzywione, to nie tak łatwo wyprostować i dlatego należy dbać o to aby nie skrzywiać co powinno być proste danka > S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 13:23 panidanka napisała: > snajper55 napisał: > > > Z wyrachowania. Chcę aby z więzień wychodzili ludzie a nie zwierzęta dyszą > > ce nienawiścią do wszystkiego co na wolności. > > szkoda że nie chcesz, aby ludzie do więzień nie trafiali Nigdzie czegoś takiego nie napisałem. Zresztą moje chęci lub ich brak nie zmienią faktu, iż ludzie do więzień trafiali, trafiają i będą trafiać. > nie dlatego oczywiście, że tych więzień by nie było dla kogo budować, ale > żeby ludzie nie wybierali -więzienie albo śmierć (ofiary) Nie każdy więzień jest mordercą. Żadne natomiast nie wybiera więzienia świadomie. > > > czy naprawdę nie ma godniejszych do obrony praw? > > > > A co to ma za znaczenie ? > > ma bardzo duże znaczenie > szkoda, że o tym nie wiesz > co skrzywione, to nie tak łatwo wyprostować > i dlatego należy dbać o to aby nie skrzywiać co powinno być proste A dlaczego uwazasz, że nie wiem ? A złe warunki w więzieniu właśnie krzywią, a nie prostują. > danka S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 10:48 > Nie, więzienie to nie sanatorium. Jednak pamiętaj, że ten więzień kiedyś > wyjdzie. A zwierzęce warunki odbywania kary mogą powodować dodatkowe > zezwierzęcenie takiego trzymanego przez lata w nieludzkich warunkach. Wyjdzie pokorny jak baranek. > Ja już > nie mówię o resocjalizacji. Ale nie pogłębiajmy dodatkowo tego ich skrzywienia. Jeśli popełni przestępstwo po raz kolejny, to się go powiesi. Trzeba mieć wzgląd na bezpieczeństwo ogółu, losem bandytów przejmuję się na samym końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 11:56 Gość portalu: pollak napisał(a): > > Nie, więzienie to nie sanatorium. Jednak pamiętaj, że ten więzień kiedyś > > wyjdzie. A zwierzęce warunki odbywania kary mogą powodować dodatkowe > > zezwierzęcenie takiego trzymanego przez lata w nieludzkich warunkach. > > Wyjdzie pokorny jak baranek. Między barankiem a tygrysem ludojadem jest sporo miejsca na inne zwierzęta. > > Ja już nie mówię o resocjalizacji. Ale nie pogłębiajmy dodatkowo tego ich > > skrzywienia. > > Jeśli popełni przestępstwo po raz kolejny, to się go powiesi. Trzeba mieć > wzgląd na bezpieczeństwo ogółu, losem bandytów przejmuję się na samym końcu. Jeśli po raz drugi przejdzie na czerwonym świetle też ? Nie każdy przestępca jest seryjnym mordercą. Ale z każdego przestępcy jesteśmy w stanie tego seryjnego mordercę zrobić. Chcesz tego ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 12:09 snajper55 napisał: > Jeśli po raz drugi przejdzie na czerwonym świetle też ? Nie każdy przestępca > jest seryjnym mordercą. ile czasu mu dajesz aby się przekonać czy jest seryjnym mordercą czy tylko pojedyńczym? test na światłach? >Ale z każdego przestępcy jesteśmy w stanie tego > seryjnego mordercę zrobić. Chcesz tego ? > > S. ty nie chcesz, ale robisz, broniąc praw mordercy i przestępcy nikt ci nie zabrania przecież zadbać indywidualnie o lepsze warunki dla twojego "ulubionego" przestępcy możesz zawozić mu paczki,kupić wygodniejszy materac, uzbierać na wygodniejszą celę i telewizor proszę bardzo-rób to wszystko ale za swoje piniądze danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.echostar.pl 25.05.04, 01:24 Swego czasu co cwańsi Polacy w Szwecji popełniali drobne przestępstwa. I szli na rok czy pół do więzienia. Jako więźniowie mogli pracować legalnie (co nie mogli jako wolni) w Szwecji, dostawali część wynagrodzenia (co w przeliczeniu na złotówki było sporą sumą) a to tego mieli darmowy wikt i dach nad głową. No i standarty więzienia były znacznie lepsze niż np w przyczepie kampingowej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 09:42 Gość portalu: XXL napisał(a): > Swego czasu co cwańsi Polacy w Szwecji popełniali drobne przestępstwa. > I szli na rok czy pół do więzienia. Jako więźniowie mogli > pracować legalnie (co nie mogli jako wolni) w Szwecji, dostawali > część wynagrodzenia (co w przeliczeniu na złotówki było sporą sumą) > a to tego mieli darmowy wikt i dach nad głową. > > No i standarty więzienia były znacznie lepsze niż np w przyczepie kampingowej. Sądzę, iż to wynika z całkiem innego podejścia do przestępcy. Z traktowania przestępcy jako doczłowieka chorego, którego należy wyleczyć z jego aspołecznych zachowań. Wtedy automatycznie więzienie staje się ośrodkiem leczniczym, a nie narzędziem kary. I tak jak u nas niektórzy wolą pójść do szpitala, tak tam podobnym rozwiązaniem było pójście do więzienia. Takie podejście może być bardzo skuteczne w przypadku pewnych grup niezdemoralizowanych jeszcze przesępców. Ale to jest całkiem inne podejście do przestepcy i państwo musi być na takie podejście stać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.04, 01:59 To recydywa . Spryciarze , kilka dni temu wykupili całą żywność z więziennej kantyny . Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 02:37 Gość portalu: wikul napisał(a): > To recydywa . Spryciarze , kilka dni temu wykupili całą żywność z więziennej > kantyny . jak recydywa, to niech sobie gloduja do woli (albo do skutku). W przerwach miedzy glodowaniem nalezy zapedzic ich do pracy. i. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 09:47 institoris1 napisał: > jak recydywa, to niech sobie gloduja do woli (albo do skutku). W przerwach > miedzy glodowaniem nalezy zapedzic ich do pracy. Wołów, to jest ciężkie więzienie dla recydywistów. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 07:33 O to właśnie chodzi. Chcą głodować, niech nie jedzą. Dla nas, podatników to nawet lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 07:49 Gość portalu: wikul napisał(a): > To recydywa . Spryciarze , kilka dni temu wykupili całą żywność z więziennej > kantyny . Prawdziwa recydywa to i bez żywności się obejdzie. Wiadomo skądinąd, że doświadczeni więźniowie potrafią połykać różne rzeczy. Taka połknięta łyżeczka do herbaty to musi na długo dawać uczucie sytości Jednak żarty na bok. Ja nie widzę nic dziwnego ani nagannego w tym, że wieźniowie protestują. Pozbawienie człowieka wolności samo w sobie jest surową karą. Czy dodatkowo trzeba więźniów szykanować? a. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 09:51 ada08 napisała: > Jednak żarty na bok. > Ja nie widzę nic dziwnego ani nagannego w tym, że > wieźniowie protestują. Pozbawienie człowieka wolności > samo w sobie jest surową karą. Czy dodatkowo trzeba > więźniów szykanować? To nie jest szykanowanie. To są nasze realia. Mamy 6 tys miejsc w więzieniach, 8 tysięcy odsiaujących karę więźniów i kolejkę 3 tys czekających na wolne miejsce. W sumie, próbujemy na 6 tys miejsc upchnąć 11 tys więźniów. Odejście od skazywania na karę bezwzględnego pozbawienia wolności jest koniecznością. Bo i tak nie ma gdzie ich zamykać i robi się ze sprawiedliwości farsę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 09:57 snajper55 napisał: > > To nie jest szykanowanie. To są nasze realia. Mamy 6 tys miejsc w więzieniach, > 8 tysięcy odsiaujących karę więźniów i kolejkę 3 tys czekających na wolne > miejsce. W sumie, próbujemy na 6 tys miejsc upchnąć 11 tys więźniów. Z punktu widzenia naczelnika więzienia to nie jest szykanowanie, tylko twarda konieczność. Z punktu widzenia więźnia to JEST szykanowanie, toteż więzień się buntuje. Trudno doprawdy wymagać od więźnia, żeby ze zrozumieniem przyjmował kłopoty lokalowe, jakie ma naczelnik. Co to obchodzi więźnia? > > Odejście od skazywania na karę bezwzględnego pozbawienia wolności jest > koniecznością. Bo i tak nie ma gdzie ich zamykać i robi się ze sprawiedliwości > farsę. > Tu zgoda. a. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 10:38 ada08 napisała: > Z punktu widzenia naczelnika więzienia to nie jest szykanowanie, > tylko twarda konieczność. Z punktu widzenia więźnia to JEST > szykanowanie, toteż więzień się buntuje. Trudno doprawdy wymagać > od więźnia, żeby ze zrozumieniem przyjmował kłopoty lokalowe, jakie > ma naczelnik. Co to obchodzi więźnia? Trochę inaczej rozumiemy pojęcie szykanowania. Dla mnie to celowe działanie ukierunkowane na konkretną osobę. To działanie, którego CELEM jest utrudnienie tej osobie życia. Tutaj utrudnienie jest jedynie skutkiem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 11:02 snajper55 napisał: > > Trochę inaczej rozumiemy pojęcie szykanowania. Dla mnie to celowe działanie > ukierunkowane na konkretną osobę. To działanie, którego CELEM jest utrudnienie > tej osobie życia. Tutaj utrudnienie jest jedynie skutkiem. > Owszem, mogę się zgodzić z Twoją definicją szykany, ale my tutaj mówimy o buncie więźniów. Istotne jest zatem jak tę sytuację rozumie więzień. A rozumie ją jako szykanowanie, skoro się buntuje. I uważam, że ten bunt, w jego sytuacji jest naturalny. Wymaganie bowiem od więźnia, żeby pochylał się z troską i zrozumieniem nad problemami systemu penitencjarnego w Polsce byłoby postawą przesadnie idealistyczną, sądzę Z więzieniami zresztą zawsze były kłopoty I z więźniami. I z innymi trudnymi grupami społecznymi też. Pisał Zbigniew Herbert w pięknym wierszu ''Tren Fortynbrasa'', którego zakończenie poniżej. Cytuję, bo wiem, ze lubisz poezję (...) Żegnaj książę czeka mnie projekt kanalizacji i dekret w sprawie prostytutek i żebraków muszę także obmyślić lepszy system więzień gdyż jak zauważyłeś słusznie Dania jest więzieniem Odchodzę do moich spraw Dziś w nocy urodzi się gwiazda Hamlet Nigdy się nie spotkamy to co po mnie zostanie nie będzie przedmiotem tragedii Ani nam witać się ani żegnać żyjemy na archipelagach a ta woda te słowa cóż mogą cóż mogą książę ....... Tyle Herbert Fortynbrasa by nam trzeba A ja na razie ''odchodzę do moich spraw'' , bo wzięłam tydzień urlopu w pracy i siedzę w domu dłubiąc robótkę zleconą i zarabiając tym sposobem na wakacje Nie mogę więc poświęcać zbyt wiele czasu na rozmowy nawet z tak miłymi osobami jak Ty Pozdr. a. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 13:19 ada08 napisała: > Owszem, mogę się zgodzić z Twoją definicją szykany, ale > my tutaj mówimy o buncie więźniów. Istotne jest zatem jak > tę sytuację rozumie więzień. A rozumie ją jako szykanowanie, > skoro się buntuje. I uważam, że ten bunt, w jego sytuacji > jest naturalny. > Wymaganie bowiem od więźnia, żeby pochylał się z troską > i zrozumieniem nad problemami systemu penitencjarnego > w Polsce byłoby postawą przesadnie idealistyczną, sądzę OK, on te utrudnienia odczuwa JAKO szykanę, choć szykaną ono nie jest. > Z więzieniami zresztą zawsze były kłopoty I z więźniami. Kiedyś był większy wybór. A to galery, a to legia cudzoziemska, a to deportacja do kolonii lub na jakąś odległą wyspę. A dziś ? Prozaiczna codzienność - cela, spacerniak i kantyna. ) > I z innymi trudnymi grupami społecznymi też. > Pisał Zbigniew Herbert w pięknym wierszu ''Tren Fortynbrasa'', > którego zakończenie poniżej. Cytuję, bo wiem, ze lubisz poezję > > (...) > Żegnaj książę czeka mnie projekt kanalizacji > i dekret w sprawie prostytutek i żebraków > muszę także obmyślić lepszy system więzień > gdyż jak zauważyłeś słusznie Dania jest więzieniem > Odchodzę do moich spraw Dziś w nocy urodzi się > gwiazda Hamlet Nigdy się nie spotkamy > to co po mnie zostanie nie będzie przedmiotem tragedii > > Ani nam witać się ani żegnać żyjemy na archipelagach > a ta woda te słowa cóż mogą cóż mogą książę > ....... > > Tyle Herbert > Fortynbrasa by nam trzeba Niestety, Fortynbrasów nie dowieźli. Za to Hamletów - dowolna ilość. )) > A ja na razie ''odchodzę do moich spraw'' , bo > wzięłam tydzień urlopu w pracy i siedzę w domu dłubiąc > robótkę zleconą i zarabiając tym sposobem na wakacje Mam nadzieję, iż uda Ci się zarobić na jakiś wypad na Seszele. A może wolisz Wyspę Wielkanocną ? ) > Nie mogę więc poświęcać zbyt wiele czasu na rozmowy > nawet z tak miłymi osobami jak Ty > Pozdr. Pozdrawiam ) S. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 07:59 snajper i ada testu sprawiedliwości nie zdali za bardzo litościwi są na cudzy koszt danka Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 08:11 panidanka napisała: > snajper i ada testu sprawiedliwości nie zdali > za bardzo litościwi są na cudzy koszt > Jak to: na cudzy koszt ? Ja też płacę podatki. A to co napisałam nie ma nic wspólnego z litością. a. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 08:27 ada08 napisała: > panidanka napisała: > > > snajper i ada testu sprawiedliwości nie zdali > > za bardzo litościwi są na cudzy koszt > > > > Jak to: na cudzy koszt ? Ja też płacę podatki. > A to co napisałam nie ma nic wspólnego z litością. > a. Ado czy przeliczyłaś sobie kiedyś ile procenta więźnia można utrzymać z twojego podatku? a przecież jeszcze jest tyle innych potrzeb społecznych policz więc jeszcze raz swoją część podatku z uwzględnieniem wszystkich czekających na tą twoją część bilans globalny pozostaw do obliczeń komputerom jak trzeba ciąć (może twojej części nie trzeba) to ciąć najpierw tych co szkodzą aby twoja część podatku była uszczuplona o potrzeby twoich dzieci a jak twoje dziecko trafi9nie daj Bóg) do więzienia, to wtedy twoja litość będzie mu wsparciem i pomocą nie rozdrabniaj jej więc na innych, bo ci zabraknie dla twoich najbliższych własna litość jednak kosztuje czy chcesz żeby twoją litość opłacali inni? a kto potem nad nimi się zlituje? policz więc jeszcze raz te swoje osobiste części podatku danka Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 10:06 Doceniam, Danusiu, Twoje specyficzne poczucie humoru Oczywiście nie będę przeliczać jaki procent więźnia można utrzymać z moich podatków albowiem staram się zasłużyć na miano osoby będącej przy zdrowych zmysłach, a takie skrupulatne obliczenia mogłyby mi w tym dziele przeszkodzić. Kazanko Twoje poranne zresztą całkiem, całkiem.... a. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Ado 25.05.04, 10:59 twoje poczucie humoru wywołuje uśmiech na mojej twarzy )) danka Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Ado 25.05.04, 11:04 panidanka napisała: > twoje poczucie humoru wywołuje uśmiech na mojej twarzy )) > Danusiu, ja też posyłam Ci uśmiech )) i już rzucam się w odmęty pracy Pozdr. a. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 10:39 panidanka napisała: > snajper i ada testu sprawiedliwości nie zdali > za bardzo litościwi są na cudzy koszt Nie jestem litościwy, tylko dbam o bezpieczeństwo swoje, swojej rodziny i innych ludzi. I nie na cudzy koszt, tylko jak najbardziej na swój. Podatki płacę i to spore. S. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 11:05 snajper55 napisał: > Nie jestem litościwy, tylko dbam o bezpieczeństwo swoje, swojej rodziny i > innych ludzi. I nie na cudzy koszt, tylko jak najbardziej na swój. Podatki > płacę i to spore. > > S. no widzisz Snajperze Ada w porę wycofała się z obliczeń , które by unaoczniły, że to twoje bezpieczeństwo to nie jest tylko za twoje podatki i ktoś inny musi dopłacać do twojego poczucia bezpieczeństwa ty to sobie może i poradzisz z problemem obliczeń podniesiesz sobie dochody z tych większych dochodów obliczysz większy podatek i twój bilans osobisty ci wyjdzie taki, że dopłacasz do mojego bezpieczeństwa a ja wtedy aby być bezpieczna pódę sobie między wrony i... zastrajkuję, że żarcie niezgodne z normami unijnymi a też materac się nie mieści w celi danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Re: Więźniowie protestują IP: *.com.pl 25.05.04, 11:26 A wogóle po co wsadzać ludzi do więzień? Jezeli wyrządził komuś jakąś szkodę wymierną materialnie, to niech ją odpracuje pod nadzorem, jeżeli jest groźny dla życia i zdrowia (fizycznego)innych, to zlkwidować. Trzymanie ludzi latami w ciękich warunkach, w towarzystwie i pod opieką sadystów oraz psychpoatów nie ma żadnego pozytywnego skutku dla nikogo. Ani poszkodowany nie odzyska straty, ani sprawca nie odczuje ile kosztuje go naprawienie wyrządzonej szkody. Powinny powstać prywatne ośrodki nastawione na wykorzystywanie pracy osób skazanych na pokrycie szkody. Wyobraźmy sobie, że złapano faceta, który ukradł mi samochód wart 30 tys.zł. i sprzedał go za 5 tys na częsci. Sąd skazuje go nie na więzienie, bo za to więzienie to i ja muszę zapłacić, ale na zwrot mi równowartości samochodu. Treaz do akcji wchodzi przedsiębiorca i wykupuje faceta, ja dostaję swoje pieniadze, a złodziej dostaje się w łapy przedsiębiorcy który znajduje sposób wykorzystania pracy złodzieja i zachęcenia go do niej. Warunki tej pracy muszą być określone prawem, n.p nie dłużej niż 16 godzin na dobę, posiłki nie mniej niż 2000 kalorii, temperatura w pomieszczeniach nie niższa niż 12 stponi i tak dalej. Wstępnie sąd by okreslał, że taka niewola nie może trwać dłużej niż ileś tam lat, ale może być skrócona po spłaceniu szkody. Oczywiscie dotyczy to ogromnej większosci przestępstw przeciwko mieniu i zdrowiu, tylko niektóre wymagałyby bezwzględnej izolacji w więzieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie protestują 25.05.04, 11:35 bo nikt się nie domaga od nich zadośćuczynienia za doznane krzywdy i ich sumienie gryzie po spowiedzi u więziennego kapelana danka Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Więźniowie protestują 25.05.04, 13:12 Gość portalu: Piort napisał(a): > A wogóle po co wsadzać ludzi do więzień? Jezeli wyrządził komuś jakąś szkodę > wymierną materialnie, to niech ją odpracuje pod nadzorem, A jak go do tego zmusisz/nakłonisz ? Jak znajdziesz dla niego pracę ? > jeżeli jest groźny dla życia i zdrowia (fizycznego)innych, to zlkwidować. Jak ocenisz kto jest groźny, a kto był groźny ? > Trzymanie ludzi latami w > ciękich warunkach, w towarzystwie i pod opieką sadystów oraz psychpoatów nie > ma żadnego pozytywnego skutku dla nikogo. Ani poszkodowany nie odzyska straty, > ani sprawca nie odczuje ile kosztuje go naprawienie wyrządzonej szkody. > Powinny powstać prywatne ośrodki nastawione na wykorzystywanie pracy osób > skazanych na pokrycie szkody. Wyobraźmy sobie, że złapano faceta, który ukradł > mi samochód wart 30 tys.zł. i sprzedał go za 5 tys na częsci. Sąd skazuje go > nie na więzienie, bo za to więzienie to i ja muszę zapłacić, ale na zwrot mi > równowartości samochodu. Treaz do akcji wchodzi przedsiębiorca i wykupuje > faceta, ja dostaję swoje pieniadze, a złodziej dostaje się w łapy przedsię > biorcy który znajduje sposób wykorzystania pracy złodzieja i zachęcenia go do > niej. Warunki tej pracy muszą być określone prawem, n.p nie dłużej niż 16 > godzin na dobę, posiłki nie mniej niż 2000 kalorii, temperatura w pomieszcze > niach nie niższa niż 12 stponi i tak dalej. Wstępnie sąd by okreslał, > że taka niewola nie może trwać dłużej niż ileś tam lat, ale może być skrócona > po spłaceniu szkody. Oczywiscie dotyczy to ogromnej większosci przestępstw > przeciwko mieniu i zdrowiu, tylko niektóre wymagałyby bezwzględnej izolacji w > więzieniach. Ale dlaczego to ma być akurat prywatny przedsiębiorca ? Więźniowie już dziś mogą pracować, tylko nie ma dla nich pracy. Nic nie zmieni, jeśli tej pracy dla nich będzie szukała prywatna osoba. Tak czy inaczej musi być ktoś chętny do zapłacenia za pracę więźnia, a tych chętnych nie ma. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Drogi Snajperze IP: *.com.pl 25.05.04, 13:46 Jesteś wychowany w systemie socjalistycznym i masz wpojone zasady t.z.w. sprawiedliwości społecznej. W historii były znane więzienia za długi i praca niewolnicza. Oczywiście na zasadach, które dziś obowiązują w Polsce nie opłaca się prawie nikogo zatrudniać, ale przypominam Ci, że Gdynię zbudowano łopatami, tylko że wtedy nie obowiązywał Kodeks Pracy i nie było związków zawodowych. Ci ludzie by byli oddani w niewolę i musieliby wykonywać to co im właściel więzienia karze pod groźbą chłosty i głodu. Takie metody stosował Stalin i Hitler i choć robotnicy nie byli zbyt wydajni, to jednak coś tam wytworzyli i zbudowali. Nie ma pracy? A to ciekawe, bo ja wiem że nie ma dobrze płatnej pracy gdy zasiłek wynosi 500 zł i można dorobić na czarno. A sprzątanie lasu, poboczy dróg, zbiorników wodnych, selekcja odpadów i ich przeróbka, naprawa dróg i wałów przeciwpowodziowych, sprzątanie i porządkowanie terenów poprzemysłowych, popowodziowych, udrażnianie kanałów melioracyjnych i mnóstwo prac do których nie ma chętnych. Na moim osiedlu parę lat temu przyszło paru facetów z kosami i w dwa dni skosili ślicznie trawę, wczoraj przyjechał traktor z kosiarką i nie dość ze spalił mnóstwo ropy to jeszcze nasmrodził, skosił nie to co trzeba, a ominął czego nie mógł skosić. A gdyby tak przyszli kosiarze i zrobili to za pół ceny? A gdybyś miał do wykopania dół pod fundament i albo koparka za 2 tys. albo firma ręcznych kopaczy za 1 tys? Tych robotników nawet nie trzeba by pilnować, teraz są takie elektroniczne chipy, które pozwalają monitorować ich obecność i alarmują gdy taki chip odłącza się od nosiciela. Już prywatny właściel by sobie poradził z mninimalizacją kosztów i sprawnym nadzorem, a pilnowałby zysków. Trzeba by wprowadzic mechanizm zachęcający właścicieli tych obozów do jaknajszybszego spłacania długów przez jego podopiecznych, to też można by sprytnie załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: A w Belgii fajno jest 25.05.04, 14:55 Pan Dutroux, wielokrotny morderca gwalciciel pedofil , ma osobna cele z telewizorem , komputerem , ma wlasna kuchenke, sam sobie przygotowywuje posilki , bo odzywia sie wegetariansko. Nic to, ze jego ofiary dwie male dziewczynki umieraly z glodu i pragnienia w ciasnej klatce. Dutroux chronia prawa do czlowieka, choc on innym ludziom tym praw odmawial. Coz Ado pozbawienie wolnosci to pewnie juz zbyt wysoka kara... Niedawno czytalam o polskim szpitalu, do ktorego dostarczano posilki, na ktore nie wszystkich pacjentow bylo stac, szpital tlumaczyl, ze nie jest placowka charytatywna, ma leczyc, a nie dawac jesc. Nie mowiac juz o przepelnionych salach, pacjentach na korytarzu, ale coz, trzeba placic za dobre posilki dla bandytow i zlodziei wiec dla tych chorych juz nie starcza, poza tym chorzy nie moga protestowac bo i jak... Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: A w Belgii fajno jest 25.05.04, 17:11 gini napisała: > Pan Dutroux, wielokrotny morderca gwalciciel pedofil , ma osobna cele z > telewizorem , komputerem , ma wlasna kuchenke, sam sobie przygotowywuje > posilki , bo odzywia sie wegetariansko. Oj, Aniu! A co tu ma Dutroux do rzeczy!? Więźniowie w ZK w Wołowie nie walczą o jednoosobowe cele z telewizorami i specjalne wyżywienie. Przypominam: cele są tam pięcioosobowe. Gdy do celi dokwaterowano szóstego więźnia - nie było protestów. Gdy dokwaterowano siódmego więźnia - nie było protestów. Gdy próbowano dokwaterować ósmego - wybuchł bunt więźniów. Widocznie granica ich wytrzymałości została przekroczona. a. > Coz Ado pozbawienie wolnosci to pewnie juz zbyt wysoka kara... Nie napisałam nigdzie, że to ZBYT wysoka kara. Nie fałszuj, proszę. a. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: A w Belgii fajno jest 25.05.04, 17:32 ada08 napisała: > gini napisała: > > > Pan Dutroux, wielokrotny morderca gwalciciel pedofil , ma osobna cele z > > telewizorem , komputerem , ma wlasna kuchenke, sam sobie przygotowywuje > > posilki , bo odzywia sie wegetariansko. > > Oj, Aniu! A co tu ma Dutroux do rzeczy!? > Więźniowie w ZK w Wołowie nie walczą o jednoosobowe cele > z telewizorami i specjalne wyżywienie. > Przypominam: cele są tam pięcioosobowe. > Gdy do celi dokwaterowano szóstego więźnia - nie było protestów. > Gdy dokwaterowano siódmego więźnia - nie było protestów. > Gdy próbowano dokwaterować ósmego - wybuchł bunt więźniów. > Widocznie granica ich wytrzymałości została przekroczona. > a. Straszne doprawdy, Ado, przekroczono granice wytrzymalosci, to pewnie wina spoleczenstwa , ze tylu jest przestepcow i wiezienia sa przepelnione, coz, zamiast domu dziecka na przyklad, trzeba wybudowac nowe luksusowe wiezienie , a dzieciaki sie jakos tam upchnie, wiadomo, ze dzieci protestowac nie beda. Zwiekszyc racje zywnosciowe wiezniom, a poobcinac dzieciakom, chorym i innym grupom, ktore protestowac nie moga. > > > Coz Ado pozbawienie wolnosci to pewnie juz zbyt wysoka kara... > > Nie napisałam nigdzie, że to ZBYT wysoka kara. Nie fałszuj, proszę. > a. To ja napisalam Ado, napisalas, ze surowa, ale czy za to co robia niektorzy zwyrodnialcy, wiezienie to jest w ogole jakas kara? Zniszczy Ci taki zycie ilus tam osoba, a potem placze, ze mu za ciasno w wiezieniu, ze za malo pojada sobie, a i tak za to wszystko placa jego ofiary, wiec on domaga sie wiecej i wiecej. Przykro mi Ado ale nie zgodze sie tym razem z Toba. Gdy sie czyta o ludziach poszkodowanych przez los, rozdzielanych rodzinach bo nie ma dla nich mieszkania zastepczego, czy tez o innych tragediach ludzkich, to narzekania przestepcow, ze im zle w wiezieniu wydaja sie kpina, czysta kpina. > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: A w Belgii fajno jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:17 > Oj, Aniu! A co tu ma Dutroux do rzeczy!? Jest bandziorem takim samym jak nasze. Ponadto przypadek ten pokazuje standardy do jakich chcemy się dostosować. > Więźniowie w ZK w Wołowie nie walczą o jednoosobowe cele > z telewizorami i specjalne wyżywienie. > Przypominam: cele są tam pięcioosobowe. Niech się bandyci cieszą że wogóle mają dach nad głową. To są szkodniki, społeczne kanalie, które siedzą i grypsują, a przy okazji zdobywają coraz to nowe umiejętnosci. > Gdy do celi dokwaterowano szóstego więźnia - nie było protestów. > Gdy dokwaterowano siódmego więźnia - nie było protestów. > Gdy próbowano dokwaterować ósmego - wybuchł bunt więźniów. > Widocznie granica ich wytrzymałości została przekroczona. Zobaczymy ile wytrzymają bez jedzenia. Oby jak najdłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: A w Belgii fajno jest 25.05.04, 18:22 A sprowadzajac do absurdu to jest to tak.Przestepca, ktory okradl skrzywdzil spoleczenstwo, mowi temu spoleczenstwu tak;No dobra narozrabialem, w kacie postac moge, ale na grochu kleczal nie bede.Moge posiedziec, ale prosze mi jakies wygody zapewnic.Przestepcy zapominaja, ze na te ich wygody placa, ludzie obarczeni rodzinami, gniezdzacy sie czesto w klitkach, niedojadajacych itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: A w Belgii fajno jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:37 I o to właśnie chodzi, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Drogi Snajperze 25.05.04, 15:42 Gość portalu: Piort napisał(a): > Jesteś wychowany w systemie socjalistycznym i masz wpojone zasady t.z.w. > sprawiedliwości społecznej. W historii były znane więzienia za długi i praca > niewolnicza. Dlaczego od razu niewolnicza ? Pracujący więzień, to jeszcze nie niewolnik. Taka praca jednak musiałaby być przymusowa, gdyż inaczej więzniom mogłaby się >nie opłacać<. ) > Oczywiście na zasadach, które dziś obowiązują w Polsce nie opłaca > się prawie nikogo zatrudniać, ale przypominam Ci,że Gdynię zbudowano łopatami, > tylko że wtedy nie obowiązywał Kodeks Pracy i nie było związków zawodowych. Ci > ludzie by byli oddani w niewolę i musieliby wykonywać to co im właściel > więzienia karze pod groźbą chłosty i głodu. Takie metody stosował Stalin i > Hitler i choć robotnicy nie byli zbyt wydajni, to jednak coś tam wytworzyli i > zbudowali. Nie ma pracy? A to ciekawe, bo ja wiem że nie ma dobrze płatnej > pracy gdy zasiłek wynosi 500 zł i można dorobić na czarno. A sprzątanie lasu, > poboczy dróg, zbiorników wodnych, selekcja odpadów i ich przeróbka, naprawa > dróg i wałów przeciwpowodziowych, sprzątanie i porządkowanie terenów > poprzemysłowych, popowodziowych, udrażnianie kanałów melioracyjnych i mnóstwo > prac do których nie ma chętnych. Na moim osiedlu parę lat temu przyszło paru > facetów z kosami i w dwa dni skosili ślicznie trawę, wczoraj przyjechał trak > tor z kosiarką i nie dość ze spalił mnóstwo ropy to jeszcze nasmrodził, skosił > nie to co trzeba, a ominął czego nie mógł skosić. A gdyby tak przyszli kosia > rze i zrobili to za pół ceny? A gdybyś miał do wykopania dół pod fundament i > albo koparka za 2 tys. albo firma ręcznych kopaczy za 1 tys? Tych robotników > nawet nie trzeba by pilnować, teraz są takie elektroniczne chipy, które pozwa > lają monitorować ich obecność i alarmują gdy taki chip odłącza się od nosicie > la.Już prywatny właściel by sobie poradził z mninimalizacją kosztów i sprawnym > nadzorem, a pilnowałby zysków. Trzeba by wprowadzic mechanizm zachęcający > właścicieli tych obozów do jaknajszybszego spłacania długów przez jego > podopiecznych, to też można by sprytnie załatwić. Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja nie żałuję pracy więźniom jedynie twierdzę, iż taki system może działać już dziś i prywatny >właściciel< więźnia nie jest do tego potrzebny. Jego rolę może pełnić naczelnik więzienia, wójt czy burmistrz. Jest to o tyle prostsze, że więzień nie musi generować zysku dla swego właściciela, a więc jego praca jest jeszcze tańsza. Tańsza, a nie darmowa, bo zawsze jakieś koszty tej pracy są (choćby dowóz i odwóz, narzędzia, itp). Wadą jest to, iż samorząd prędzej da zarobić swym bezrobotnym, niż więźniom. Tak więc zostaje nam naczelnik więzienia w roli dysponenta więźniarskiej pracy. Oglądałeś >Skazani na Shawshank< ? ) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Więźniowie protestują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:22 Więzienie to środek zapobiegawczy, aby ci bandyci nie popełniali więcej zbrodni. Ale dobrym rozwiązanie byłaby praca za żywność. Kto nie pracuje ten nie je. Niech sortują odpady, cokolwiek. Kto wypracuje ten dostanie posiłek. Może to okrutnie brzmi, ale to dzięki takim bandziorom czasy są takie a nie inne. To oni nas nauczyli tego okrucieństwa. Tutaj muszę dodać też, że dla dresiarstwa i gówniarzerii, która pierwszy raz podpadła, powinna wprowadzona być kara chłosty. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Więźniowie protestują 25.05.04, 18:26 Gość portalu: pollak napisał(a): > Więzienie to środek zapobiegawczy, aby ci bandyci nie popełniali więcej zbrodni > . > Ale dobrym rozwiązanie byłaby praca za żywność. Kto nie pracuje ten nie je. > Niech sortują odpady, cokolwiek. Kto wypracuje ten dostanie posiłek. Może to > okrutnie brzmi, ale to dzięki takim bandziorom czasy są takie a nie inne. To > oni nas nauczyli tego okrucieństwa. > Tutaj muszę dodać też, że dla dresiarstwa i gówniarzerii, która pierwszy raz > podpadła, powinna wprowadzona być kara chłosty. A co ta chlosta da w niektorych przypadkach?Tylek sie wygoi i dalej bedzie robil to samo. W Belgii kilka lat temu 13 latek zabil lomem mezczyzne, posiedzial troche w poprawczaku, (warunki lepsze niz w polskich domach dziecka) po czym wyszedl i w chwale i zaczal terroryzowac dzielnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Więźniowie protestują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:36 Tyle że ta chłosta nie ma być dla morderców, a dla typowego dresiarstwa, które mysli że nie ma nie nich mocnych. Wybacz Aniu, ale gdy takiego porządnie (nie mówię o klapsie) wychłostają według wszelkich prawideł, to wątpię aby zachciało mu się zaraz powtórki. Nie sądzę że nie ma opornych, ale dla opornych są szubienice. Społeczeństwo ma prawo bronić się przed zwyrodnialcami i bandytami. Czas zacząć jakąś debatę, moze jakaś normalna partia zainteresowała by się tym problemem. Stop terroryzmowi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Więźniowie protestują 25.05.04, 18:50 poczytałem sobie wątek dodam ,że zbyt gwałtownie reagujesz, podobnie jak inni.Bulwersuje Cię sam fakt protestu więźniów? Przecież nie zostali pozbawieni wszelkich praw,a do tego ,jak to zauwazyła przytomnie Ada,została przekroczona pewna bariera, bo nie było protestów przy dokwaterowywaniu 6 i 7 więźnia i dopiero przy ósmym cos pękło. Praca za żywność?Może być,ale tylko w przypadku więźniów lżejszego kalibru,a do tych siedzących za ciężkie zbrodnie wole juz dopłacać. A. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Więźniowie protestują 25.05.04, 18:56 andrzejg napisał: > poczytałem sobie wątek dodam ,że zbyt gwałtownie reagujesz, > podobnie jak inni.Bulwersuje Cię sam fakt protestu więźniów? Pewnie że bulwersuje. Reaguję gwałtownie, bo te pasożyty, zwyrodnialcy i zbrodniarze grypsują sobie po kątach i żyją za moje. > Przecież nie zostali pozbawieni wszelkich praw,a do tego ,jak > to zauwazyła przytomnie Ada,została przekroczona pewna bariera, > bo nie było protestów przy dokwaterowywaniu 6 i 7 więźnia i dopiero > przy ósmym cos pękło. Nie było by problemu, gdyby nie popełnili zbrodni. Niestety nie pozbawili ich wszelkich praw, miejmy nadzieję jednak, że kiedyś ich prawa zostaną ukrócone do minimum (czyli do wody i chleba, na który taki bandzior będzie musiał sobie zapracować). > Praca za żywność?Może być,ale tylko w przypadku więźniów lżejszego > kalibru,a do tych siedzących za ciężkie zbrodnie wole juz dopłacać. A niby dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Więźniowie protestują 25.05.04, 19:19 pollak napisał: > > > > Praca za żywność?Może być,ale tylko w przypadku więźniów lżejszego > > kalibru,a do tych siedzących za ciężkie zbrodnie wole juz dopłacać. > > A niby dlaczego? Praca jest związana z jej zapewnieniem ,a to nie jest takie proste. Stworzenie stanowiska pracy kosztuje,chyba że myslisz o szydełkowaniu. Załóżmy,że takie miejsca pracy znajdą sie poza więzieniem.Jeżeli sie znajdą to pojedyncze,a nie dla kilu,kilkunastu osób.Każdej takiej grupie ,czy też osobie nalezałoby wyznaczyć strażnika,który będzie pilnował aby ten nie uciekł,albo nie popełnił żadnego przestępstwa. To tez kosztuje i wątpie ,aby taka praca zwróciła wszelkie nakłady, żeby chociaz utrzymała przydzielonego strażnika.Dodatkowo bałbym się wypuszczać zbrodniarzy poza więzienie.Takie rozwiązanie jest mozliwe dla tych z lżejszymi wyrokami,za drobniejsze przestepstwa,dla których ucieczka będzie sie wiązała z przykrymi konsekwencjami i zwiększeniem wyroku. A cóz zalezy temu z wyrokiem z górnej półki? Mozna organizowac zakłady pracy przy więzieniach,łącznie ze szkołami przyuczającymi do zawodu, w których to więzniowie pracowaliby za chleb. Tu tez wątpie w zyskownośc takiego przedsięwzięcia,bo jak pisałem wcześniej stworzenie miejsca pracy koszyue.Ponadto na wytworzony wyrób trzeba znaleźć zbyt,czyli wyrób musi byc konkurencyjny.Czy więźniowie pracujący za kromkę chleba i szklanke wody będą zainteresowani w wiekszej wydajności pracy? Jestem pewien ,że nie,a do tego nie będą zainteresowani wysoką jakoscią pracy.Taka firma potrzebuje kadry potrafiącej ją obsługiwać,a to w zarządzaniu, a to w księgowości...tez ich zatrudnisz za kromkę chleba? Podsumowując , dając pracę więźniowi za przysłowiowa kromke chleba, też będziemy do tego dopłacać ,a wątpię żeby wpływała ona pozytywnie na wiźniów.Pozytywny wpływ pracy na człowieka,a więzień tez jest człowiekiem, jest mozliwy gdy będzie ona dobrowolna.Mówimy więźniowi - masz możliwość pracy i kształcenia się ,będziesz miał trochę lepiej.Nie pracujesz masz gorzej. Jak tym lepiej ma byc kromka chleba i szklanka wody ,to co będzie tym gorszym? A. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Więźniowie protestują 25.05.04, 18:59 andrzejg napisał: > poczytałem sobie wątek dodam ,że zbyt gwałtownie reagujesz, > podobnie jak inni.Bulwersuje Cię sam fakt protestu więźniów? > Przecież nie zostali pozbawieni wszelkich praw,a do tego ,jak > to zauwazyła przytomnie Ada,została przekroczona pewna bariera, > bo nie było protestów przy dokwaterowywaniu 6 i 7 więźnia i dopiero > przy ósmym cos pękło. No taa tego osmego naczelnik powinien wziasc sobie do domu, rzeczywiscie przekroczone sa widac bariry przestepczosci skoro tlok w wiezieniach i tym sie trzeba martwic. Trzeba dac jesc,zapewnic opieke medyczna, oplacic straznikow proces czesto gesto adwokata z urzedu.Za to wszystko placi cale spoleczenstwo biedne, czesto niedojadajace.Dodam, ze placi na ludzi, ktorzy w zyciu swoim nie parali sie zadna praca. Nie zaplacili grosza podatkow, a w wiezieniu nie znalezli sie przez przypadek. > Praca za żywność?Może być,ale tylko w przypadku więźniów lżejszego > kalibru,a do tych siedzących za ciężkie zbrodnie wole juz dopłacać. > > A. Ale ile mozna doplacac?Ciekawe czy ktos kiedys pokusi sie o podliczenie ile kosztuje proces i utrzymanie, zapewnienie ochrony, tak ochrony takiemu psychopacie jak Dutroux, a rodzimych tez mamy troche. Zyje im sie lepiej, niz niektorym ludziom , ktorzy placa za ich pobyt w wiezieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Umowa z Turcją IP: *.chcgilgm.covad.net 25.05.04, 18:26 Swojego czasu byl projekt umowy z Turcją na przejmowanie więźniów. Coś w rodzaju kontraktu. Recydywiści w samolot i tam do więzienia - duże oszczędności - Turcy biorą 1/3 stawki na utrzymanie dzienne więźnia. Same oszczędności. Nie bez znaczenia jest fakt, że wobec nieuchronności wyjazdu do więziena do Turcji zaczęłaby spadać recydywa. Nieuchronność i straszne warunki tej kary powodowały swoje. Nie ma tam żadnej resocjalizacji - jest tylko kara za recydywę. Wg ostatnich badań wszelkie resocjalizacje działają resocjalizacynie w granicach błędu statystycznego - czyli nie działają. Działa nieuchronność kary i strach przed warunkami. Jest to woda na młyn organizacji zajmujących się naprawianiem świata lecz takie są fakty. Stąd ostatnio w Polsce lawinowy wzrost kradzieży, rozbojów i morderstw. W Stanach po zrozumieniu tego faktu tego typu przestępstwa są malejące. Jest zasada - 3x i jestś out - czyli za trzecim razem (recydywa) dostajesz maksymalny możliwy wyrok. Na dobre traktowanie przestępcy z więzień muszą sobie zasłużyć. I to działa. W Polsce jeszcze musi upłynąć jakiś czas aby te wszystkie organizacje dbające bardziej o skazanych przestępoców niż o ich ofiary stały się marginesem przeznaczonym dla nieprzystosowanych i tam szukających uznania za działalniość"społeczną" Pozdrowienia, $tefan PS Ruchy feministyczne toleruję, ba - wręcz uznaję - byleby były rytmiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Umowa z Turcją 25.05.04, 23:52 Gość portalu: $tefan napisał(a): > Swojego czasu byl projekt umowy z Turcją na przejmowanie więźniów. Coś w > rodzaju kontraktu. > Recydywiści w samolot i tam do więzienia - duże oszczędności - Turcy biorą 1/3 > stawki na utrzymanie dzienne więźnia. Same oszczędności. Ciekawy pomysł. Nic o nim nie słyszałem. Ma on same zaley - rozładowujemy tłok w więzieniach, oszczędzamy na utrzymaniu więźniów, kara staje się bardziej dotkliwa, no i pomagamy trzeciemu światu. Takich więźniów to by jeszcze dalej można było wysyłać. Podobno w więzieniach pakistańskich czy filipińskich też są wolne miejsca. )) S. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Pollak mam pomysl fajny 25.05.04, 18:52 Skoro im tak ciasno w tym wiezieniu biedakom i tak zle, to moze brac do domu? Dac osobny pokoik, telewizorek, komputerek coby sie chloptas nie nudzil. I wyzywienie odpowiednie, kawior szampana itd... Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Pollak mam pomysl fajny 25.05.04, 18:57 Trzeba zebrać tych z amnesty czy innych gripnpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.sienna14.enetwork.pl 25.05.04, 19:16 to nie jest śmieszne moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 19:19 I ja się zupełnie z Panią zgadzam. A najgorsze jest to, że te ich fanaberie urządzane są za nasze, uczciwych obywateli, pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 25.05.04, 19:37 Gość portalu: Katarzyna napisał(a): > to nie jest śmieszne moim zdaniem To wez sloneczko ze dwoch do domu bo im za ciasno w wiezieniu. Zaplacz nad ich ciezka dola, ktora im zgotowalo okrutne pozbawione serca spoleczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Pollak to jest dobre 25.05.04, 20:18 Kolejni więźniowie z Wołowa przyłączyli się do protestu rg, mark 25-05-2004, ostatnia aktualizacja 25-05-2004 19:02 Więźniowie z dwóch kolejnych zakładów karnych dołączyli do protestu przeciwko przeludnieniu. Od poniedziałku ponad 500 więźniów zakładu w Wołowie na Dolnym Śląsku nie przyjmuje posiłków. Dziś poszło w ich ślady ok. 300 więźniów we Wronkach (Wielkopolskie). Tam też jest przeludnienie - miejsc jest 1,4 tys., a osadzonych 1,8 tys. W porze obiadu zaczęli protestować więźniowie z zakładu w Kłodzku (Dolnośląskie).W trzech więzieniach, gdzie trwają protesty, wprowadzono zaostrzone środki bezpieczeństwa. Na zmianach pracuje więcej strażników, wstrzymano odwiedziny i spacery. Luiza Sałapa z Centralnego Zarządu Zakładów Karnych obawia się rozszerzenia protestu na wszystkie kryminały w kraju: - Wszyscy dyrektorzy mają tłumaczyć więźniom, że problemu przeludnienia nie da się rozwiązać z dnia na dzień. Nic tylko trzeba ich przekwaterowac gdzies do Hiltona.Przeludnione wiezienie, to wina spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
terenia.nasweter Re: Pollak to jest dobre 25.05.04, 20:28 Każda kobieta ma swój własny rytm miesiączkowania. Najczęściej występują cykle od 27 do 30 dni (u 47 proc. kobiet). Cykl 28-dniowy, często nazywany typowym, występuje u 13 proc. kobiet. Wskaźniki płodności Należą do nich: - zmiany podstawowej temperatury ciała - zmiany śluzu wytwarzanego w szyjce macicy - zmiany szyjki macicy (położenie w pochwie, konsystencja i stopień otwarcia). Istnieją ponadto wskaźniki dodatkowe, które nie występują u wszystkich kobiet i mogą nie pojawiać się w każdym cyklu danej kobiety. Należą do nich ból owulacyjny, plamienie okołoowulacyjne, zwiększona spoistość piersi, obrzęki w różnym stopniu nasilenia, zmiany w układzie pokarmowym (wzdęcia, zaparcia lub luźne stolce), moczowym (częstsze oddawanie moczu), przetłuszczanie się skóry i włosów oraz zmiany samopoczucia (senność i apatia lub przeciwnie - stany zdenerwowania, a nawet wybuchowość). dr Hanna Goszczyńska Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Pollak to jest dobre 25.05.04, 20:30 Antoni.Goczal vel panna.zuzanna, powiem krótko. Won stary ubeku! Odpowiedz Link Zgłoś
terenia.nasweter Re: Pollak to jest dobre 25.05.04, 20:33 pollak napisał: > Antoni.Goczal vel panna.zuzanna, powiem krótko. Won stary ubeku! Każda kobieta ma swój własny rytm miesiączkowania. Najczęściej występują cykle od 27 do 30 dni (u 47 proc. kobiet). Cykl 28-dniowy, często nazywany typowym, występuje u 13 proc. kobiet. Wskaźniki płodności Należą do nich: - zmiany podstawowej temperatury ciała - zmiany śluzu wytwarzanego w szyjce macicy - zmiany szyjki macicy (położenie w pochwie, konsystencja i stopień otwarcia). Istnieją ponadto wskaźniki dodatkowe, które nie występują u wszystkich kobiet i mogą nie pojawiać się w każdym cyklu danej kobiety. Należą do nich ból owulacyjny, plamienie okołoowulacyjne, zwiększona spoistość piersi, obrzęki w różnym stopniu nasilenia, zmiany w układzie pokarmowym (wzdęcia, zaparcia lub luźne stolce), moczowym (częstsze oddawanie moczu), przetłuszczanie się skóry i włosów oraz zmiany samopoczucia (senność i apatia lub przeciwnie - stany zdenerwowania, a nawet wybuchowość). dr Hanna Goszczyńska Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Pollak to jest dobre 25.05.04, 20:35 A kysz, telewizjo.trwam alias ktp.ziobro. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak A ja dalej nie rozumiem w czym problem 25.05.04, 20:33 po cholerę bandytom cokolwiek tłumaczyć? Niechcą, niech niejedzą. Niech się ten piękny protest rozszerza. Odpowiedz Link Zgłoś
terenia.nasweter Re: PS. Co będzie dalej, 'strajk włoski'? ;) /no 25.05.04, 20:37 Pani Stanisława Tomasiewicz urodziła i wychowała 12 dzieci, oprócz tego ma 25 wnucząt i 4 prawnuczęta. A żona "pollaka" ? Impotenta. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: PS. Co będzie dalej, 'strajk włoski'? ;) /no 25.05.04, 20:40 A to cię boli. Precz zboczeńcu. Nie masz u mnie żadnych szans. Won, bo psami poszczuję blackout.9491 alias Camille~Pisarro. Odpowiedz Link Zgłoś
terenia.nasweter Re: PS. Co będzie dalej, 'strajk włoski'? ;) /no 25.05.04, 20:41 pollak napisał: > A to cię boli. Precz zboczeńcu. Nie masz u mnie żadnych szans. Won, bo psami > poszczuję blackout.9491 alias Camille~Pisarro. Pani Stanisława Tomasiewicz urodziła i wychowała 12 dzieci, oprócz tego ma 25 wnucząt i 4 prawnuczęta. A żona "pollaka" ? Impotenta. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak :) 25.05.04, 20:43 A to cię boli. Precz zboczeńcu. Nie masz u mnie żadnych szans. Won, bo psami poszczuję gienia.gienia alias bronek.bronek. Masz tyle nicków trollu, że możemy się w to dłuuuuuuuuugo bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
terenia.nasweter Nawet baron SLD się nawrócił. 25.05.04, 20:47 Senat Papieskiej Akademii Teologicznej wybrał w wczoraj nowego rektora uczelni. Został nim ks. prof. dr hab. Jan Maciej Dyduch !!! Zastąpi on na tym stanowisku ks. bp. Tadeusza Pieronka, który przez dwie kadencje piastował to stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Nawet baron SLD się nawrócił. 25.05.04, 20:50 Tak tak. A teraz idź już sobie Touluse~Lautrec alias etos.solidarnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Więźniowie to też ludzie, choć źli 25.05.04, 21:59 Siedmiu więźniów w pięcioosobowej celi to za dużo. Te parę metrów kwadratowych, które im przysługuje to żaden luksus. Podobnie jak łóżko, krzesło, kibel i jedzenie z więziennej stołówki. Zbędnym luksusem jest TV satelitarna, codzienne gazety, sklepiki, kioski, telefony komórkowe, a przede wszystkim regularne przebywanie na przepustkach. Więzień powinien mieć zapewnioną możliwość egzystencji w warunkach nie uwłaczających jego godności i zgodnych z zasadami higieny. To wszystko. Na więcej skazańcy nie zasługują, a podatników na to nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Więźniowie to też ludzie, choć źli 25.05.04, 22:08 monopol napisał: > Siedmiu więźniów w pięcioosobowej celi to za dużo. A niektórzy żyją po 10 osób na kilkunastu metrach kw. I to z własnymi teściowymi. > Te parę metrów kwadratowych, które im przysługuje to żaden luksus. To jest luksus, na który wielu nie stać. > Podobnie jak łóżko, krzesło, kibel i jedzenie z więziennej stołówki. Chleb i woda. > Zbędnym luksusem jest TV satelitarna, codzienne gazety, sklepiki, kioski, > telefony komórkowe, a przede wszystkim regularne przebywanie na przepustkach. > Więzień powinien mieć zapewnioną możliwość > egzystencji w warunkach nie uwłaczających jego godności i zgodnych z zasadami > higieny. To wszystko. Na więcej skazańcy nie zasługują, a podatników na to nie > stać. Myślę że dzienna partia chleba i wody jest w sam raz. Oczywiście jeśli taki zbrodniarz sobie na nią zarobi. Ty nie masz wyboru, Monopolu. Nie zarobisz, nie będziesz miał co jeść, a jesteś uczciwym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Re: Więźniowie to też ludzie, choć źli 25.05.04, 23:03 pollak napisał: > A niektórzy żyją po 10 osób na kilkunastu metrach kw. I to z własnymi > teściowymi. Ale ja tego nie pochwalam. Wolni ludzie powinni mieszkać oczywiście w lepszych warunkach niż uwięzieni bandyci. Oczywiście, że należy dążyć do stworzenia zapisu w Konstytucji, który każdemu wolnemu obywatelowi Rzeczypospolitej Polskiej zagwarantuje prawo do mieszkania bez towarzystwa teściowej > To jest luksus, na który wielu nie stać. To nie jest luksus Pollaku. To jest standard życia, do którego należy dążyć. > Chleb i woda. Za mało. Może niewiele więcej trzeba, ale jednak. > Myślę że dzienna partia chleba i wody jest w sam raz. To nie daje możliwości przeżycia ani tym bardziej zachowania zdrowia. A tego nie wolno odbierać nawet więźniowi. > Oczywiście jeśli taki > zbrodniarz sobie na nią zarobi. Tu Cię popieram. Więzień powinien na siebie pracować. Nie na chleb i wodę tylko oczywiście, ale na swoje utrzymanie w więzieniu. > Ty nie masz wyboru, Monopolu. Nie zarobisz, > nie będziesz miał co jeść, a jesteś uczciwym człowiekiem. Jeszcze raz wyrażam poparcie - nie istnieje żaden powód, dla którego więźniowie powinni być utrzymywani przez uczciwych ludzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Więźniowie to też ludzie, choć źli 26.05.04, 00:13 monopol napisał: > pollak napisał: > > > A niektórzy żyją po 10 osób na kilkunastu metrach kw. I to z własnymi > > teściowymi. > > Ale ja tego nie pochwalam. > Wolni ludzie powinni mieszkać oczywiście w lepszych warunkach niż uwięzieni > bandyci. > Oczywiście, że należy dążyć do stworzenia zapisu w Konstytucji, który każdemu > wolnemu obywatelowi Rzeczypospolitej Polskiej zagwarantuje prawo do mieszkania > bez towarzystwa teściowej Ponoć jak Lepper będzie premierem to mamy mieć wiele zagwarantowane... > > > To jest luksus, na który wielu nie stać. > > To nie jest luksus Pollaku. To jest standard życia, do którego należy dążyć. Ale na ten standard nie stać wielu uczciwych. Na podstawowe rzeczy niestać także tych, którzy uczciwie wypracowali sobie emerytury. Nie wiem dlaczego mamy więc fundować takie frykasy przestępcom. > > Chleb i woda. > > Za mało. Może niewiele więcej trzeba, ale jednak. W niedziele - bułka z masłem, ok? > > Myślę że dzienna partia chleba i wody jest w sam raz. > > To nie daje możliwości przeżycia ani tym bardziej zachowania zdrowia. A tego > nie wolno odbierać nawet więźniowi. Daje daje. Dobrze, nie jestem lekarzem, co zatem jeszcze proponujesz? Tylko oszczędnie proszę, bo to z publicznych pieniędzy. pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Re: Więźniowie to też ludzie, choć źli 26.05.04, 00:51 pollak napisał: > Ponoć jak Lepper będzie premierem to mamy mieć wiele zagwarantowane... W nim tylko nadzieja! > Ale na ten standard nie stać wielu uczciwych. Na podstawowe rzeczy niestać takż > e > tych, którzy uczciwie wypracowali sobie emerytury. Nie wiem dlaczego mamy więc > fundować takie frykasy przestępcom. Albo mówimy o podstawowych rzeczach albo o frykasach. Trzeba zdecydować. Minimum socjalne to żaden frykas. Jasne jest, że powinny być zachowane proporcje. Standard życia emeryta, który przepracował uczciwie całe życie oczywiście powinien być wyższy niż standard życia bandziora siedzącego w więzieniu. To chyba zrozumiałe. Powtarzam raz jeszcze - chodzi mi tylko o to, że również więźnia nalezy traktować jak człowieka. Więzień powinien pracować i w ten sposób zarobić na skromne życie w swojej celi. To musi być jednak życie człowieka, a nie zwierzęcia. > W niedziele - bułka z masłem, ok? Nie licytujmy się. Normalne jedzenie w odpowiedniej ilości i zjadliwe. Podstawowe sprzęty, możliwość umycia się, lekarstwa itp. > Daje daje. Dobrze, nie jestem lekarzem, co zatem jeszcze proponujesz? Tylko > oszczędnie proszę, bo to z publicznych pieniędzy. No Pollaku - aż tak bardzo długo byś na tym chlebku i wodzie nie pociągnął, gwarantuję. Co jeszcze proponuję? - napisałem wyżej. Oszczędnie, bo pan skazaniec powinien pracować na to, co dostaje od Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
terenia.nasweter Re: Więźniowie to też ludzie, choć źli 26.05.04, 08:02 monopol napisał: > Albo mówimy o podstawowych rzeczach albo o frykasach. Trzeba zdecydować. > Minimum socjalne to żaden frykas. > Trwający w Chełmie Tydzień Kultury Chrześcijańskiej (22-30 maja br.) ma w swojej ofercie programowej m.in. wykłady, wystawy, koncerty. Można już oglądać ekspozycję "Afryka piękna jak aksamit i twarda jak kamień" (Muzeum Chełmskie), fotografie Arturo Mariego pod zbiorczym tytułem "Wizyty papieskie w Polsce" (bazylika Narodzenia NMP) oraz wystawę "Św. Ojciec Pio - życie i działalność" (kościół pw. Rozesłania Świętych Apostołów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.com.pl 26.05.04, 08:54 W więzieniach siedzą różni przestępcy, od niebezpiecznych morderców i bandytów po t.z.w. alimenciarzy. Polskie prawo jest bardzo restrykcyjne i czytałem o przypadku, że facet został ukarany mandatem za palenie papierosa na polnym peronie w jakiejś małej mieścinie. Jako że był bezrobotny nie zapłacił i sprawa biegła, odsetki rosły i w końcu dostał (chyba) 6 m-cy odsiadki! Więzienie jest wylęgarnią recydywy, obowiązujące wytyczne nakazujące wspólnie osadzać grypserę i początkujących skutecznie temu służą. Im gorsze warunki odsiadki tym większe konflikty pomiędzy osadzonymi i górę bierze zawsze grypsera. Uważam, że polskie sady zbytnio szafują więzieniem, w pierwszej kolejności powinny zadbać o naprawienie wyrządzonej ofierze szkody, a na razie karzą za naruszenie prawa mając w nosie ofiarę. Przypuszczam, że conajmniej 2/3 osadzonych mogłoby odbywac karę bez pozbawienia wolności, ale taka polityka sądów pozbawiłaby więziennictwo niemałych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 26.05.04, 09:37 Gość portalu: Piort napisał(a): > Przypuszczam, że conajmniej 2/3 osadzonych mogłoby > odbywac karę bez pozbawienia wolności, ale taka polityka sądów pozbawiłaby > więziennictwo niemałych środków. zawsze mnie dziwiło dlaczego alimenciarzy sadza się do więzienia ale teraz mnie to już nie dziwi alimenciarz siedzi sobie i nic nie robi (chyba, że dodatkowe dziecko na widzeniu lub przepustce) państwo płaci za niego alimenty i wszyscy co po drodze mają płatne zajęcie całkiem niezły sposób na wskaźniki zmniejszania bezrobocia danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.com.pl 26.05.04, 11:26 "alimenciarz siedzi sobie i nic nie robi " Tu się mylisz. To nam się wydaje że siedzenie w więzieniu polega na siedzeniu w zamknięciu, a tak naprawdę to są tortury. Miałem pracownika po wyroku i kiedyś puścił farbę. To co się działo w Bagdadzkim więzieniu wydaje się nam czymś niezwykłym, a to normalka z każdego więzienia. W ludziach, którym dano władzę nad innymi, ujawniają się brzydkie instynkty i tak jest w wojsku, w więzieniach i wszędzie tam, gdzie nadzorcom pozostawiono wolną rekę. W obozach najbardziej krwiożerczymi byli kapo czyli współwięźniowie, w polskich więzieniach rządzi grypsera, bo tak jest wygodnie strażnikom, choć czasami lubią się sami zabawić i potrenować ciosy. Gwałty homoseksualne są na porządku dziennym, bicie i poniżanie to codzienność. I nikt nie ma prawa reagować, bo regulaminy więzienne chronią właśnie strażników. Czy wiesz, że pracownika więziennictwa policja nie może zatrzymać nawet na chwilę? Więzień może zostac zamordowany i nikt za to nie odpowie, bo nikt z postronnych nie ma wstępu na teren więzienia, nawet poseł. Po prostu umarł albo się powiesił. I koniec! Gdyby tak każdy z sędziów orzekających surowe kary więzienia musiał w ramach aplikacji przesiedzieć icognito parę tygodni w kryminale, to więzienia byłyby wyludnione. Ale co szkodzi paniusi, bo ma akurat zły humor, powiedzieć 5 lat! Zapłaci społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 26.05.04, 11:55 Gość portalu: Piort napisał(a): >Gdyby tak każdy z sędziów orzekających surowe kary > więzienia musiał w ramach aplikacji przesiedzieć icognito parę tygodni w > kryminale, to więzienia byłyby wyludnione. dziwnymi torami biegną twoje wnioski bo mnie to by się wydawało, że wiezienia byłyby wyludnione gdyby nie było przestępców jest jeszcze prostszy sposób po prostu zamykamy oczy i przestępstw nie widzimy i też więzienia będą wyludnione a i paniuś sędzin nie potrzeba wtedy wyżywić z podatków danka Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 26.05.04, 12:16 na szczęście nie jestem zawodowym sędzią, bo nie wiem jak moje sędziowskie sumienie zniosłoby wydanie wyroku 9 lat więzienia z wypadek drogowy w którym zginęła babcia z dwojgiem wnucząt rozumiem, że kara to kara i ma spełniać jakoś rolę czy nawet kilka ale gdybym to ja była sędzią w takiej sprawie to po prostu zakazałabym zbliżania się co najmniej na 100m wszystkim babciom z wnuczętami w pobliże ulicy po której jeżdżą samochody a gdyby i to nie pomogło to zakazałabym jazdy samochodami na terenach zamieszkałych przez babcie z wnuczętami a jakby i to nie pomogło to zamknęłabym dostęp do benzyny do samochodów przekraczających niebezpieczną dla babci z wnuczętami prędkość samochodu itd. itp. bo przecież skazanie tego kierowcy to zabezpieczenie życia innych babć z wnuczętami czyż nie o to chodzi w tym prawie stosowanym? i niech się ci kierowcy mordercy babć z wnuczętami w tych przeludnionych celach zastanawiają jak po wyjściu z więzienia jeździć aby więcej nie przejechać babci z wnuczętami może coś przez te 9 lat wymyślą skutecznego i jeszcze lepiej byłoby posadzić ich z alimentarzami, którzy ich podszkolą co należy zrobić aby po uliczch nie szwendały się małolaty pod opieką czy nawet samopas danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj IP: *.com.pl 26.05.04, 12:27 Droga Danko, najpierw zdefiniujmy kto to jest przestępca. W Polsce przestępcą jest ten, kto naruszy prawo, a prawo wymyslają rózni cwaniacy i uchwala banda matołków. Pamiętasz wyroki bezwzględnego więzienia w stanie wojennym za pędzenie bimbru? Teraz możesz póśjć siedzieć za złe obliczenie podatku, za zapalenie marihuany, za niezapłacenie alimentów, za posianie maku albo konopi, za ściągnięcie pliku z internetu i za wiele różnych czynów, które ktoś uznał za naganne, bo naruszają jego interesy lub monopol. Jutro będziesz mogła póść do więzienia za skrytykowanie jakiegoś dostojnika kościelnego albo za protest przeciwko obecności polskiego wojska w Iraku. Wystarczy, że stawisz opór bandycie, który każe Ci się połozyć na mokrej jezdni twarzą do ziemi, a on okaże się policjantem, że sfotografujesz bezprawne działania policjantów i za wiele róznych drobiazgów. To czego nie wolno jest zapisane w 10-rgu przykazaniach i jeszcze w kodeksie Hammurabiego, reszta to wymysły prawników, którzy dążą do tego, żeby każdy był ich klientem. czego Ci nie życzę. Piotr. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Więźniowie głodują _________________ czas naj 26.05.04, 12:39 Gość portalu: Piort napisał(a): > To czego nie wolno jest zapisane w 10-rgu > przykazaniach i jeszcze w kodeksie Hammurabiego, reszta to wymysły prawników, > którzy dążą do tego, żeby każdy był ich klientem. czego Ci nie życzę. Piotr. i tu się z tobą Piotrze zgadzam poza może jednym, ale... słuchałam wczoraj kawałek dyskusji sejmowej o "poprawianiu" kodeksu karnego i tak to już jest, że jak nie ma sprawiedliwych, to się "poprawia" niesprawiedliwych i żadnemu z tych głupoli z "armii sprawiedliwych" do łba nie przyjdzie, że....sprawiedliwość jednak jest na świecie, tylko poza ich zasięgiem no to ograniczyli się do tego co niby prostsze na ich mózgi danka Odpowiedz Link Zgłoś