Dodaj do ulubionych

Jacek Kuroń - raport specjalny

• Gość: Tom Jacek Kuroń - czego uczy? IP: 213.199.254.* 17.06.04, 11:45
      "Kuroniówka" jest dla mnie miłym symbolem. Jest to przykład jak polityk zniża
      się do poziomu potrzebujących. Jakże trudno jest dziś zejść z pięknej mównicy i
      wejść między ludzi. Ten człowiek był politykiem z autorytetem... szkoda, że
      takich osób jest tak mało.
    • Gość: antyknajak Wielki Jacek Kuroń :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:48
      Już takich nie ma.
    • Gość: cegla28 Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:07
      Jesteś pustym i prostym człowiekiem i niepotrafisz zrozumieć wielkiego
      człowieka jakim był. Nawet nie wiem czy powinienem odpisywać komuś takiemu jak
      ty. Poproś mamę niech ci poczyta teraz cała Polska czyta dzieciom, a tobie
      chyba nie czytali.
    • feelek Re: Jacek Kuroń - raport specjalny 17.06.04, 12:09
      1. wielki, wielki Człowiek,
      (choć od lat się z nim nie zgadzałem)
      2. wielki socjalista,
      (choć sam nie jestem socjalistą to jeszcze raz powiem WIELKI)
      3. cóż że kiedyś mocno komunizował a lata czerwonej odsiadki?
      (czerwony krawat zamienił na więzienny pasiak)
      4. bez NIEGO nie byłoby dzisiejszej Polski, choć może nie o takiej marzył
      5. był idealistą może nawet utopistą ale
      bez Takich Świat stałby w miejscu
      R.I.P.!!!
    • Gość: SIKORSKI Re: Jacek Kuroń - retro specjalne IP: *.bb.online.no 17.06.04, 12:32
      Holocaust to jest zdarzenie, które zmieniło świat. Bo ono ugodziło w
      człowieczeństwo. Bardziej niż inne zbrodnie. Urzędowo wyodrębniono jakąś grupę
      ludzi i urzędowo ich zamordowano. Można powiedzieć, że w historii dawniejszej i
      nowszej bywały różne inne zbrodnie. Trzeba je potępiać, ale stosunek do
      Holocaustu jest warunkiem tamtego potępienia. Jeśli stać mnie na to, żeby
      zrozumieć tragedię Holocaustu, to mam prawo wypowiadać się w innych sprawach.

SIKORSKI
      Niedosc, ze nie potraficie uswiecic w ciszy tak madrego filozofa i prawego
      ludka w tym calym zepsutym stadzie, to jeszcze ponownie wywlojuecie wilka z
      lasu.

To co sie sni ludziom z II WW w Stanach i co jest tlumaczone na polski nie
      poruszy pewnych opinii i pogorszy nastroje.

Strach ma wielkie oczy a technika holocaustu byla wbrew Jackowi zastosowan po
      II WW na Balkanch co mnie zbyt wielce poruszylo bo to jakby jego dorobek
      umyslowy i duchowy byl zawsze atakowany.
      On wytrzymal najdluzej
      Czesc jego pamieci. cit tibi terra levis

Pozwole sobie na powyzszy cytat i komentaz w tym stylu:
      Piekna osoba , triche zapolatana w otczajacy bajzel, nurtowna powaga sytuacji
      wybrala wolnosc - wolnosc slowa i moralnosc wewnetrzna z niezmierna sila.
      Odnosnie cytatu podnisze te jego mysl kontynuacje jego
      • Gość: SIKORSKI Re: Jacek Kuroń - retro specjalne IP: *.bb.online.no 17.06.04, 20:29
        Gość portalu: SIKORSKI napisał(a):

> Holocaust to jest( tzn. chyba bylo) zdarzenie, które zmieniło świat. Bo ono
        ugodziło w człowieczeństwo. byly inne zdarzenia MADZURIA np.

Bardziej niż inne zbrodnie.OK

Urzędowo wyodrębniono jakąś grupę
        ludzi i urzędowo ich zamordowano.

Można powiedzieć, że w historii dawniejszej i
        nowszej bywały różne inne zbrodnie.
        Trzeba je potępiać, ale stosunek do Holocaustu jest warunkiem tamtego
        potępienia. Jeśli stać mnie (nas)na to, żeby zrozumieć tragedię Holocaustu, to
        mam prawo wypowiadać się w innych sprawach.

> SIKORSKI:
        > Niedosc, ze nie potraficie uswiecic w ciszy tak madrego filozofa i prawego
        > ludka w tym calym zepsutym stadzie, to jeszcze ponownie wywolujecie wilka z
        > lasu....
        >
        > To co sie sni ludziom z II WW w Stanach i co jest tlumaczone na polski.. nie
        > poruszy pewnych opinii i pogorszy nastroje.Szcegolnie dzis w tak dziwnej
        Polsce a raczej na jej bylych rejonach w UE!
        >
        > Strach ma wielkie oczy a technika holocaustu byla wbrew Jackowi i jego
        westchnieniom brutalnie zastosowana po mysli m.in. Izraela ("dentystka")
        wlasnie po II WW na Balkanch co mnie zbyt wielce poruszylo bo to jakby jego
        dorobek umyslowy i duchowy byl zawsze atakowany.(paskudnie wykorzystywany)
        > On wytrzymal najdluzej
        > Czesc jego pamieci. cit tibi terra levis

> Pozwole sobie na powyzszy cytat i komentaz w tym stylu:
        > Piekna osoba , triche zapolatana w otczajacy bajzel, nurtowana powaga
        sytuacji w Kraju..
        Wybrala wolnosc - wolnosc slowa... i zyl moralnosc wewnetrzna z niezmierna sila.
        > Odnosnie cytatu podnosze te jego mysl jako kontynuacje jego ofiarnosci i ku
        czci cieniom nowo kapitalizmu w jednym z najbardziej ZNISZCZONYCH MORALNIE
        KRAJOW dzisiejszej UE
        • Gość: SIKORSKI Re: Jacek Kuroń - retro specjalne IP: *.bb.online.no 17.06.04, 20:37
          A pro pos Holocaust to on wlasnie zaczyna zmieniac swiat..
          Moi wielcy filozofowie z kraju biednych bezdomnych. ne ce spa?
      • Gość: SIKORSKI Re: Jacek Kuroń - retro specjalne II IP: *.bb.online.no 17.06.04, 20:49
        Gość: SIKORSKI 13.04.2004 00:23 odpowiedz na list

Retoryka i wizualizacja gora.
        Podstawy naturalnej postawy ludzi w cywilizacji ludzkosci i zdrowy rozsadek
        moralnosc w oparciu o znajomosc duszy Polakow i ich miejsca w Unii
        tradycji ekonomicznych to moze

• Re: "o co temu facetowi chodzi??" - o posadkę IP: *.asm.bellsouth.net

Przeczytaj komentowany artykuł »
        Gość: Koleżanka 13.04.2004 01:20 odpowiedz na list

Nikt nie odbierze ludziom z KORu i innych przedsierpniowych organizacji ich
        odwagi i rozruszania myślenia politycznego w Polsce. Okres Solidarności i
        Stanu Wojennego też miał wielu bohaterów o których nie wolno zapomnieć.
        Niestety, to samo towarzystwo "przeprało" Okrągły Stół i lata po nim. Nikt nie
        jest idelny, ale ślepota na możliwości oraganizacji przestępczej (PZPR)
        stworzyła wielkie fortuny właścicieli firm Nomenklatura, SA. Widać, że to
        dawnym bohaterom nie przeszkadza, bo niektórzy blisko przyjaźnią się z dawnymi
        oprawcami a obecnymi milionerami (np. Michnik z Urbanem).
    • Gość: Justyna Odszedł kolejny z Wielkich. IP: 153.19.91.* 17.06.04, 12:41
      Odszedł kolejny z Wielkich. To był prawdziwy człowiek. Jego postawa powinna być
      przykładem.
    • Gość: CERBER Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 17.06.04, 13:43
    • Gość: Gosia wielka strata, ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 13:57
      "każdemu śmierć sądzona", jak mawiał pewien bohater "Historii kuchennych"
      smutno sad
      • Gość: V.C. Odszedł niezwykły człowiek ... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 14:02
        ...którego miałem szczęście poznać osobiście .

Do końca wierzył w ideały , w równość , w sprawiedliwość .

CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI

• Gość: Tomasz Kacprzak Wielki smutek :( IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 14:02
      Odszedł od nas Wielki Człowiek, który poświęcił całe życie Polsce i
      tym "malutkim", zwykłym ludziom. Dla wielu był wielkim autorytetem. Na zawsze
      pozostanie w naszych sercach i pamięci.
      • Gość: czarna rozpacz Re: Wielki smutek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 14:09
        ODSZEDŁ NAJWIĘKSZY Z WIELKICH .
        Jacek i co my teraz zrobimy bez Ciebie ?!
    • Gość: kam Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 14:27
      KOCHACIE WSZYSCY MARKSA I JEGO IDEOLOGÓW. DZISIEJSZCZE CZASY TO CZASY PLEBSU
      MIMO< ZE SAMI W NIEGO NIE WIERZYCIE. Oczy to sie moga pocic, ze Wyborcza i UW
      powraca do polityki. TA partia jest odpowiedzialna za podziłą łupów z kwachem i
      jego swita.
      Ot cała prawda. Zero uczciwosci lecz prawdziwa plebejska prywata
    • Gość: dan Prawda o ludziach honoru IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 14:29
      Smutne jest to, ze Gazeta Wyborcza jest niczym Moralne Wsparcie całego narodu,
      napewno nie mojego. Z Kuronia sw pamieci robi sie bohatera, ktory jeśli mnie
      pamiec nie myli rozwalił harcerstwo polskie i wyznawał całe zycie marksizm a na
      forum obok opisuje sie UPR jako szwindel! Z czego to wynika, ze w całej Gazecie
      i srodowisku "intelektualnym" nie ma ani jednego sprawiedliwego? Michnik i cała
      swita boi sie UPRu jako synonimu Konserwatyzmu (zreszta bez przerwy mylicie
      pojecie konserwatyzm sprowadzajac godo ograniczoności człowieka). Hanbą jest
      to, ze Wy ludzie bez honoru, poczucia MORALNOSCI, BOGA ośmielacie sie wytykać
      innym to czego sami nigdy nie będzie prezentowac. Mylne pojęcia, brak wiedzy,
      ignorancja oraz PYCHa oto Wasze cechy, rzekomo ludzi światłych. Gdyby był Król
      i porządek, który panował do niedawna robilibyście za służących koniarzy albo
      błaznów w domach nowej burzuazji.
      Ten Wasz demokratyczny czat jest moderowany, ciekaw jestem czy macie odwage
      rozmawiac o tym publicznie.
      Gwarantuję, ze takich jak ja CIEMNOGORODZIAN nienawidzacych zdrajców i
      domagjących sie stryczka dla Adama i jego kolegów jest więcej. Najwyższy czas
      rzucić rekawicę!
      • Gość: miki hańbisz UPR, palancie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:24
        szkoda mi słów na ciebie.

Do pozostałych zwolenników UPR: Czytajcie uważniej Korwina-Mikke
        • Gość: Ninka Kuron to człowiek ŻYDO-KOMUNY w Polsce IP: *.twmi.rr.com 18.06.04, 00:04
          zydowskiego pochodzenia.

Kuroń zawsze ramie w ramię walczył o władze dla mniejoszosci żydowskiej w
          Polsce w PZPR-e, Czerwonym Harcerstwie co śpiewali rosyjskie i żydowskie
          piosenki, potem Kuroń URZYWAŁ robotników w KOR-e, potem ta granda żydów zrobiła
          w "KONIA" NSZZ Solidarność i SPŁAWILI Wałęse.

Do gotowania "zupek" aby zdobyć polityczna popularność namówiła Kuronia,
          żydówka Helena Łuczywo ktora to opisała miesieczniku New Yorker w artykule
          pt. Helena's Kitchen"

obnie.w.interia.pl/agora_zydzi_ash.htm
          • Gość: Pani "Nince" Re: Kuron to człowiek ŻYDO-KOMUNY w Polsce IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 18.06.04, 16:37
            Kobieto! Kuron moze byc Zydem, zupa moze byc cykuta, tylko opanuj Pani
            pisownie! Analfabeci tez musza zajmowac stanowisko?
          • Gość: Basia Re: Kuron to człowiek ŻYDO-KOMUNY w Polsce IP: *.mdi.pl 18.06.04, 21:02
            Tacy jak Kuroń wpłynęli na zmiany postaw naszych rodaków. w pewnym momencie
            naszej historii byli potrzebni. W pozostałych opiniach calkowicie się z tobą
            zgadzam. Pozdrawiam
          • Gość: gegol Re: Kuron to człowiek ŻYDO-KOMUNY w Polsce IP: 213.199.207.* 19.06.04, 14:05
            demokracja to wolność, więc i "psychiczni" nają prawo wypowiedzi...
      • Gość: Panu "dan" Re: Prawda o ludziach honoru IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 18.06.04, 16:35
        A rzucaj Pan rekawice, rzucaj. O sciane. Byle zwiezlej.
    • Gość: +++ Z A P A L Ś W I E C Z K Ę... IP: *.toya.net.pl 17.06.04, 14:44
      cmentarny.blog.onet.pl
    • Gość: dan CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 14:51
      Pytam, w czym był wielkim człowiekiem?? Ze dał biednym zabierając bogatym, ze
      niczym Janosik rozdawał panskim gestem nie swoje piniądze i robil z siebie
      Samarytanina? Co za wielkosc i odwaga! Czy sztuka jest robic dobrze innym przez
      pryzmat własnego ja?
      Nigdy nie poznałem Jacka Kuronia osobiście, natomiast Los tak chciał, ze
      urodziłem sie w rodzinie, dla której najwazniejsza była Wolnosc wyboru i
      Prawda, za cene utraty życia. Ta garstka ludzi po wojnie zkolektyzowana i
      sprowadzona do parteru, jakos nigdy sobie nie przypomina aby Adam, Jacek,
      Bronek i inni "bohaterowie" merkantylnego Okrłagłego Stołu, walczyli o prawde,
      sprawiedliwośc i posadzenie winnych w wiare pana Marksa i ENgelsa. Szczytem
      bezczelności jest manipulowanie ludżmi i wykorzystywania ich niewiedzy i
      szczerych emocji. Czemu nikt głosno nie mówi, ze owszem naczelny gazety
      doprowadził obalenia komunizmu ale w swojej własnej wyimaginowanej głowie. Co
      za pycha udowadnianie prostym tego świata, ze sie myla i sa wrogami
      d*****kracji. A coz to za system, ktory jest utopijny i zaden lud sie nie
      liczy. Umarł król niech zyje król. Niestety, albo moze i dobrze, ze bedzie
      coraz mniej nastepców propagatora i wroga człowieka - socjalizmu i lewackiego
      myslenia. A poza tym kwestia agentury....ale to juz inny temat.
      • Gość: Slawek Kulesza Re: CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: 158.75.5.* 17.06.04, 17:40
        To chociaz bys sie przedstawil, panie wolnosc wyboru i prawda, bo anonimowo to
        byle chlystek jest odwazny. Ciekawi mnie tylko, za co w takim razie Adamy,
        Jacki i Bronki siedzieli za PRL-u w wiezieniach, skoro komune obalali wylacznie
        w swoich wlasnych glowach? Jestes, misiu jeszcze jednym dowodem na lepperyzacje
        tego kraju. Niewazne, co by sie dzialo, Balcerowicz i tak musi odejsc. Zegnam
        ozieble. A dla rodziny p. Kuronia szczere kondolencje.
        • Gość: anka Re: CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 17:31
          Podpisuje się pod postem pana Sławka. O Danie szkoda gadać...

A Jacek Kuroń niech spoczywa w pokoju

To chociaz bys sie przedstawil, panie wolnosc wyboru i prawda, bo anonimowo to
          > byle chlystek jest odwazny. Ciekawi mnie tylko, za co w takim razie Adamy,
          > Jacki i Bronki siedzieli za PRL-u w wiezieniach, skoro komune obalali wylacznie
          >
          > w swoich wlasnych glowach? Jestes, misiu jeszcze jednym dowodem na lepperyzacje
          >
          > tego kraju. Niewazne, co by sie dzialo, Balcerowicz i tak musi odejsc. Zegnam
          > ozieble. A dla rodziny p. Kuronia szczere kondolencje.
          • Gość: Baca Re: CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: *.cg.shawcable.net 18.06.04, 19:33
            Nie osmieszaj się kobieto (o ile jesteś kobietą).
            Piszesz o potrzebie złożenia pod wpisem imienia i nazwiska, a sama to co
            czynisz? Nie wiem nawet czy jesteś samicą.
            Nie wystarczy być polskojęzycznym aby mieć patent na prwadę. "Polskojęzyczna"
            prawda, np. Grossowska prawda co Jedwabnym jest tylko prawdą nielicznej garstki
            ludzi, ogromna większość razem z samymi ofiarami zna całkiem inną prawdę.
            Podobną "prawdę" pragniecie wcisnąć o Kuroniu.
            Nie łudżcie się już, już jest za póżno. Nikt Wam nie wierzy nawet jeżeli
            mówicie prwdę. Zbyt długo i zbyt nachalnie sączyliście Narodowi kłamstewa.
      • Gość: SIKORSKI Re: CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: *.bb.online.no 19.06.04, 21:25
        A coz to za system, ktory jest utopijny i
        zaden lud sie nie liczy.

LUD SIE NIE UCZY (dodatek. Sikorski)
        TU DORAZNIE MOZNA DODAC.. ZE CHAMSTWO i WIECEJ
      • Gość: SUKORSKI Re: CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: *.bb.online.no 19.06.04, 23:40
        Janosik i Robin Hood byli banitami..
        To kosztuje polskosc w moim przypadku ale nie moralnosc i humanitarny stounek
        do ofiar konfliktow..
        To jest swego rodzaju pekny wybor
        To nie wielu zrozumie
        " Idaly to pieknz rzecz szczegolnie w rzezni gdzie rzna nas swinie...
        Czy to nie Mleczko...
        Nie to tylko ja, humanista!
    • Gość: goga_wl Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 14:56
      To bardzo, bardzo smutny dzień.. odszedł ktos jednoczesnie wielki i bliski,
      madry i ciepły... Bedzie mi go bardzo brakowało.
    • Gość: Karina WSPANIAŁY CZŁOWIEK IP: 80.48.249.* 17.06.04, 15:03
      Takich prawdziwych ludzi jest mało. Wielka strata.
    • day2 Re: Jacek Kuroń - raport specjalny 17.06.04, 15:48
      smutno i strasznie szkoda, chociaż kiedyś musiało to nastąpić. Odeszła ostatnia
      nadzieja na normalność. Zegnaj
    • Gość: Patriotka To był człowiek który zrobił co dla polski.... IP: 80.51.236.* 17.06.04, 17:20
      Nie wiem jestem za młoda żeby wypowiadać się na temat pana Jacka, ale mój
      dziadek twierdzi że jest mu go żal jako jednego z polityków uzanje za
      prawdziwego, nie myslącvego tylko o pieniadzach. Tweirdzi że jacek kuroń dbał
      by wszystkim sie dobrze powodziło! Jacek Kuroń był wielkim człowiekiem. Moje
      kondolencje dla rodziny
    • Gość: mundi san Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 18:22
      taki mały wielki człowiek
    • Gość: Doker Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.zec.lodz.pl 17.06.04, 18:27
      Umarł Król! Niech żyje król!
      Chwała i cześć mu bo tylko dzięki niemu i jego przekonaniom dziś mogę siedzieć
      w domu i dziękować mu tymi słowami za to co mam.
    • Gość: Darek Wielki Człowiek, Wielki Polak :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 18:36
      Tak wiele zrobił dla Polski
      • Gość: bezrobotny Wiele zrobił dla Polski. Pełny kocioł zupy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 16:55
        Dobry, Wielki, Sprawiedliwy Boże. Zabrałeś Jacka Kuronia z tego świata,
        żeby więcej nie obrażał nas uciśnionych swoimi zupkami.
    • gvalchca Re: Jacek Kuroń - raport specjalny 17.06.04, 18:50
      Odszedł Wielki Człowiek, który powinien być dla wielu autorytetem. Marzę, by
      kiedykoliwek żyć w taki sposób, w jaki zył on i cicha bohaterka jego wygarzeń,
      jego żona.
      Wielki szacunek i wielki smutek
    • Gość: ALEKSANDRA f Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 19:32
      jACKU ZAWSZE BYLES CZLOWIEKIEM I TAKIM JA I MOJA RODZINA ZAWSZE PAMIETAC CIEBIE
      BEDZIEMY. ODPOCZYWAJ W POKOJU.
    • limakty Re: Jacek Kuroń - raport specjalny 17.06.04, 19:35
      Gość portalu: JW napisał(a):

> Brak słów, tylko oczy się pocą.

Krótkie są Twoje słowa, ale oddają wszystko co mam w tej chwili do
      powiedzenia...no, może tylko dodam: On będzie z nami na zawsze.

LIMAKTY
    • Gość: Polak Socjalista,który obalił socjalizm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 19:39
      Czy obalając tzw realny socjalizm(a Jego wielki w tym udział jest
      niewątpliwy),uczynił coś dobrego dla ludzi pracy? Wątpię,i jak wynika z Jego
      wypowiedzi,pod koniec życia zwątpił On sam.Upokarzające bezrobocie(zasiłek dla
      bezrobotnych zyskał chyba na zawsze miano "kuroniówki"),ogromny,wywołany
      ubóstwem ale i chciwością (oba czynniki rodzone przez kapitalizm)wzrost
      przestępczości,prostytucja,w tym także dziecięca,udział Polski w agresji na
      Irak,oto owoce działalności pana Kuronia.Jest w tym chyba coś z greckiej
      tragedii...
      • Gość: miki Myślisz "na skróty" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:37
        Te wszystkie złe strony dzisiejszego życia to nie są owoce działalności pana
        Kuronia! Taka konkluzja jest zbyt prosta. Możesz je nazwać skutkami ubocznymi,
        ale nigdy owocami. Są jak łysina po chemioterapii. Jak osłabienie mięśni po 6
        tygodniach w gipsie. Ale przecież lekarzowi nie chodzi o to, by pacjent
        wyłysiał, czy zwiotczał!
        Owszem, w każdym rewolucjoniście jest coś z greckiej tragedii, bo każdy widzi,
        że jego dzieło nie jest doskonałe. I tyle.
        Ale spójrz krytycznie na własne dokonania. Czy aby całe Twoje życie jest
        doskonałe? Nikt z nas nie może tego o sobie powiedzieć...
      • jastrzebiec Korzysci ludzi pracy w socjalizmie 17.06.04, 23:56
        Nalezaloby wpierw rozstrzygnac jakie to "korzysci" odniesliby ludzie pracy
        gdyby owego "realnego socjalizmu" w Polsce nie obalono. Na zasadzie kontynuacji
        wczesniejszych trendow mozna domyslac sie, ze ludzie pracy nadal korzystaliby
        z "obfitego" asortymentu kartek zywnosciowych, talonow na wieczne (a raczej
        niezmienne, bo przeciez nietrwale) maluchy i polonezy tudziez ekonomiczne
        trabanty z importu; korzystaliby rowniez z podnoszacej na duchu propagandy a'la
        Trybuna Ludu i Zolnierz Wolnosci po taiej papce z optymizmem i cierpliwoscia
        czekajacych w kolejce kolejne dziesiec lat na wlasne M-3.

Caly szkopul w tym, ze pomysl z obaleniem komunizmu wzial sie z jego
        chronicznej niezdolnosci do zaspokojenia najbardziej podstawowych potrzeb
        spolecznych, nie mowiac juz o powszechnym zaklamaniu zycia publicznego,
        niedostepnosci prawdy i podporzadkowaniu calej informacji biezacym potrzebom
        propagandowym rzadzacej ekipy.

Nalezy tez pamietac przy tej okazji, ze samo obalenie "realnego socjalizmu"
        wcale nie oznaczalo automatycznie stworzenia raju na tym padole. Obalenie tego
        ustroju jedynie stwarzalo SZANSE na zapoczatkowanie procesu rozwoju
        gospodarczego. W 1989 roku Polska jako panstwo odzyskala suwerennosc, a
        spoleczenstwo polskie - podmiotowosc w stosunkach z wlasnym panstwem. Jaki
        uzytek Polacy zrobili z uzyskanej wolnosci to juz inna para kaloszy. Sadzac po
        frekwencji wyborczej i rezulatach wielu wyborow co najmniej polowa obywateli
        nie raczy podniesc wlasnego zadka z kanapy preferujac kanapowe utyskiwania, a
        wielu sposrod tych co glosuja kieruja sie w swoich decyzjach bardziej
        chciejstwem nizli rozumem. Trudno mi inaczej wytlumaczyc sam fakt istnienia
        Samoobrony oraz 20 procentowa frekwencje w ostatnich wyborach do
        Europarlamentu.

Wypowiedz "Polaka" swiadczy o jego ograniczonej raczej wiedzy na temat realiow
        PRL jak i istoty kapitalizmu. Kapitalizm nie rodzi chciwosci, jak tego
        chce "Polak" - kapitalizm zaklada chciwosc jako naturalna ceche ludzkiej natury
        i usiluje te chciwosc (motyw bogacenia sie) skanalizowac dla maksymalizacji
        wytworczosci. Kapitalizm tez nie rodzi ubostwa; ubostwo bylo o wiele wieksze za
        feudalizmu, a w kapitalizmie jest rezultatem niewydolnosci tego systemu.
        Socjalizm JEST niewydolny, kapitalizm BYWA niewydolny. Zas ubostwo w takich
        krajach jak USA, Kanada, Niemcy czy Japonia jest albo nieznane albo rezultatem,
        hm., najczesciej braku zaradnosci samych zainteresowanych (choc w przypadku USA
        w gre wchodza rowniez inne czynniki, bynajmniej niezawinione przez cierpiacych
        na ubostwo).

Zarowno ubostwo jak i chciwosc mialy sie tez bardzo dobrze za socjalizmu w
        Polsce. Roznica polegala na tym, ze ubostwo bylo wtedy bardziej "sprawiedliwie"
        dzielone, a chciwosc byla ograniczana zakazami prywatnej inicjatywy. Wtedy nie
        bylo "przedsiebiorcow", biznesmenow; wtedy byli "prywaciarze" i "badylarze", a
        kto sie choc troche wzbogacil indywidualnie (czlonkowie "Nomenklatury" dziwnym
        trafem okolicznosci, nie watpie - najzupelniej przypadkowym - byli wylaczeni z
        tego traktowania) byl zaraz podejrzany o... spekulacje lub sabotaz gospodarczy.
        • Gość: SIKORSKI Re: Korzysci ludzi pracy w socjalizmie IP: *.bb.online.no 19.06.04, 21:57
          Wiesz to ja powiedzialem w 8 klasie podstawowej
          cechy chrakteru gora!!!
          Na uczelni byla krytyka obu systemow i czulem niemoaznosc komunizmu ale
          widzialem postep zachodu w czasach zimnej wojny
          dostrzegalem swoj narod w detalch biedy i niemoznosci streowania rozwojem
          Tego najbardziej rozwojowi nie chcieli komentowac
          Obiecalem Ruskich w D aalbo Robotnika w twarz w 5 lat i wyhechalem ay zostac
          prawdziwym Polakiem.
          Obluda i polityka mnie nie bawily tak tak do dzis to sie dzieje.
          Szczytem syfu zostal Prezydent mianowany przez dzis nie moj Narod?? po wielkim
          Polaku Lechu Walesie,
          ktory spiewal bo musial.. (Skaldowie)
          Czy ktos sobie moze wyobrazic co to by bylo gdyby nie Lechu zostal tym
          pierwszym Prezydentem ...
          i gdyby nie Kawsniewski zostal tym dugim...jak .. wlasnie tych ludzi z ostanich
          lat.., tylu obcych Lechowi chce az tylu operacji nowo rynkowych...nowo
          ekonomicznych.

Kuron tu w rozwazaniach wogole nie istnieje bo to nie klub Myszki Miki to UE...
          galopujacy demosocial-materializm.
          • Gość: SIKORSKI Re: Korzysci ludzi pracy w socjalizmie IP: *.bb.online.no 20.06.04, 12:43
            Gość portalu: SIKORSKI napisał(a):

> Wiesz, to ja powiedzialem w 8 klasie podstawowej...
            > "!cechy chrakteru gora..." !!!
            > Na uczelni byla krytyka obu systemow i czulem niemoaznosc komunizmu ale
            > widzialem postep zachodu w czasach zimnej wojny
            > Dostrzegalem swoj narod w detalch biedy i niemoznosci streowania rozwojem
            > demokracji i zakladow

Tego najbardziej rozwojowi prywaciarze i lapowkarze nie chcieli komentowac

> Obiecalem Ruskich w D albo Robotnika w twarz ...w 5 lat i wyjechalem ay
            zostac prawdziwym mlodym nietknietym europejczykiem .Polakiem!
            >
            Obluda i polityka mnie nie bawily naeet owczesni ciemi cyiczni przyjaciele z
            otoczenia tak tak do dzis to sie dzieje.

Szczytem syfu zostal Prezydent mianowany przez dzis nie moj Narod?? po wielkim
            >
            > Polaku Lechu Walesie,
            > ktory... spiewal bo musial.. (Skaldowie)
            >

Czy ktos sobie moze wyobrazic co to by bylo gdyby nie Lechu zostal tym
            pierwszym Prezydentem ...

> i.. gdyby nie Kawsniewski zostal tym drugim...jak .. wlasnie tych ludzi z
            ostanich lat.., tylu obcych Lechowi, chce az tylu operacji nowo
            rynkowych...nowo ekonomicznych. i podatkowo technicznych brrrrrrr
            >
            > Kuron tu w rozwazaniach wogole nie istnieje bo to nie klub Myszki Miki, to
            UE...galopujacy demosocial-materializm.
            Ale o tym to gdzie indziej
            kto z was... tylu wkolo KORonia odpoczal mentalnie od Kraju aby z innej
            perspektywy przyjrzec sie tym co kradli i kradna lepiej a fikusnie i bezkarnie.
            Przyjdzie UE i wyrowna
            diamond zloto srebro g wna!

To w skrocie i inspirujaco o 5M-marketingu

tzw wolny rynek i jego efekty
            pieciu strategii polityki wolnorynkowej
            o warunkach rozwoju i dobrobytu w nowej historii, ktora Kurn doskonale
            przeczuwal.
            No coz wiek nie radosc ale

kazdy dziadek to moj spadek!
      • Gość: anka Re: Socjalista,który obalił socjalizm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 17:39
        Polak, ha ha

Coż odważny Panie Polaku, gdyby nie Pan Kuroń miałbys Pan ciagle policje
        polityczną, partię jedyną siłę narodu, kartki na mięso i paszport oddawany na
        milicji. No chyba, ze było się wśród jedynie słusznych prominentów, wtedy życie
        było piękniejsze.Bo za komunizmu nie było chciwości, to był taki piękny ustrój

Wyrazy największego współczucia rodzinie pana Jacka.

Ludzie co się z Wami dzieje, mozecie nie lubić Jacka Kuronia, nie popierać go.
        Odszedł jednak jakby nie było ktoś znaczący, zmarł a zmarłym nalezy się
        szacunek. Czy chociaz w takiej chwili nie mozna sie pohamować? Po prostu nie
        klikajcie. Jutro na pewno pojawi sie temat , w związku z którym bedzie mozna
        komuś naubliżać, wykazać że jest się abasolutnie najmadrzejszym, prawym, dobrym
        i wszyscy ludzie, jeśli nie chcą być uznani za głupich muszą mysleć tak samo.
        Ale nie dziś....
        Czy obalając tzw realny socjalizm(a Jego wielki w tym udział jest
        > niewątpliwy),uczynił coś dobrego dla ludzi pracy? Wątpię,i jak wynika z Jego
        > wypowiedzi,pod koniec życia zwątpił On sam.Upokarzające bezrobocie(zasiłek dla
        > bezrobotnych zyskał chyba na zawsze miano "kuroniówki"),ogromny,wywołany
        > ubóstwem ale i chciwością (oba czynniki rodzone przez kapitalizm)wzrost
        > przestępczości,prostytucja,w tym także dziecięca,udział Polski w agresji na
        > Irak,oto owoce działalności pana Kuronia.Jest w tym chyba coś z greckiej
        > tragedii...
    • Gość: Q Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 17.06.04, 20:38
      Zabawne... myśląc o jacku Kuroniu zawsze myślę o polskich losach i polskiej
      historii... Wyszedł z tradycji rodzinnych z poparciem dla lewicy, dla PPS...
      został komunistą, chyba jednym z niewielu uczciwych, którzy uwierzyli, że mają
      służyć ludziom w służbie szczytnej idei... zawiódł się... Potem zawsze myślał
      tylko o ludziach i ich krzywdzie, jakby chciał ta miłość do komunizmu
      wymazać... Partia i PRL wybiły mu z głowy komunizowanie, skutecznie,
      wielokrotnie sądzony i skazywany, współtwórca KOR, członek NSZZ "S",
      internowany... Człowiek - instytucja, człowiek - legenda... Jacek Kuroń...
      miałem ten zaszczyt poznania Go, pracy dla Niego w kampanii prezydenckiej 1995
      roku, zostały mi zdjęcia, dedykacje, w tym ważna dla mnie osobista dedykacja w
      jego książce "Wiara i wina"... Jacek Kuroń pozostanie dla mnie drogowskazem,
      tym człowiekiem, który pokazał, że nie mają znaczenia splendory i zaszczyty, że
      najważniejsza jest służba Polsce i ludziom, pomoć najmniejszym, najbardziej
      poszkodowanym... Zawsze z dumą będę mówił, że poznałem Jacka Kuronia... Wierzę,
      że Jest szczęśliwy teraz, razem ze swoją Gają...
      • Gość: Gaja Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 18.06.04, 16:42
        W tym strasznym dniu, kiedy oplakujemy Jacka, wspomnijmy jego ukochana, piekna,
        niezwykla Gajke. Oby byli znow razem. Wtedy Jemu umierac bylo warto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka