Gość: Tom Jacek Kuroń - czego uczy? IP: 213.199.254.* 17.06.04, 11:45 "Kuroniówka" jest dla mnie miłym symbolem. Jest to przykład jak polityk zniża się do poziomu potrzebujących. Jakże trudno jest dziś zejść z pięknej mównicy i wejść między ludzi. Ten człowiek był politykiem z autorytetem... szkoda, że takich osób jest tak mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyknajak Wielki Jacek Kuroń :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:48 Już takich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cegla28 Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:07 Jesteś pustym i prostym człowiekiem i niepotrafisz zrozumieć wielkiego człowieka jakim był. Nawet nie wiem czy powinienem odpisywać komuś takiemu jak ty. Poproś mamę niech ci poczyta teraz cała Polska czyta dzieciom, a tobie chyba nie czytali. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Jacek Kuroń - raport specjalny 17.06.04, 12:09 1. wielki, wielki Człowiek, (choć od lat się z nim nie zgadzałem) 2. wielki socjalista, (choć sam nie jestem socjalistą to jeszcze raz powiem WIELKI) 3. cóż że kiedyś mocno komunizował a lata czerwonej odsiadki? (czerwony krawat zamienił na więzienny pasiak) 4. bez NIEGO nie byłoby dzisiejszej Polski, choć może nie o takiej marzył 5. był idealistą może nawet utopistą ale bez Takich Świat stałby w miejscu R.I.P.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: Jacek Kuroń - retro specjalne IP: *.bb.online.no 17.06.04, 12:32 Holocaust to jest zdarzenie, które zmieniło świat. Bo ono ugodziło w człowieczeństwo. Bardziej niż inne zbrodnie. Urzędowo wyodrębniono jakąś grupę ludzi i urzędowo ich zamordowano. Można powiedzieć, że w historii dawniejszej i nowszej bywały różne inne zbrodnie. Trzeba je potępiać, ale stosunek do Holocaustu jest warunkiem tamtego potępienia. Jeśli stać mnie na to, żeby zrozumieć tragedię Holocaustu, to mam prawo wypowiadać się w innych sprawach. SIKORSKI Niedosc, ze nie potraficie uswiecic w ciszy tak madrego filozofa i prawego ludka w tym calym zepsutym stadzie, to jeszcze ponownie wywlojuecie wilka z lasu. To co sie sni ludziom z II WW w Stanach i co jest tlumaczone na polski nie poruszy pewnych opinii i pogorszy nastroje. Strach ma wielkie oczy a technika holocaustu byla wbrew Jackowi zastosowan po II WW na Balkanch co mnie zbyt wielce poruszylo bo to jakby jego dorobek umyslowy i duchowy byl zawsze atakowany. On wytrzymal najdluzej Czesc jego pamieci. cit tibi terra levis Pozwole sobie na powyzszy cytat i komentaz w tym stylu: Piekna osoba , triche zapolatana w otczajacy bajzel, nurtowna powaga sytuacji wybrala wolnosc - wolnosc slowa i moralnosc wewnetrzna z niezmierna sila. Odnosnie cytatu podnisze te jego mysl kontynuacje jego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: Jacek Kuroń - retro specjalne IP: *.bb.online.no 17.06.04, 20:29 Gość portalu: SIKORSKI napisał(a): > Holocaust to jest( tzn. chyba bylo) zdarzenie, które zmieniło świat. Bo ono ugodziło w człowieczeństwo. byly inne zdarzenia MADZURIA np. Bardziej niż inne zbrodnie.OK Urzędowo wyodrębniono jakąś grupę ludzi i urzędowo ich zamordowano. Można powiedzieć, że w historii dawniejszej i nowszej bywały różne inne zbrodnie. Trzeba je potępiać, ale stosunek do Holocaustu jest warunkiem tamtego potępienia. Jeśli stać mnie (nas)na to, żeby zrozumieć tragedię Holocaustu, to mam prawo wypowiadać się w innych sprawach. > SIKORSKI: > Niedosc, ze nie potraficie uswiecic w ciszy tak madrego filozofa i prawego > ludka w tym calym zepsutym stadzie, to jeszcze ponownie wywolujecie wilka z > lasu.... > > To co sie sni ludziom z II WW w Stanach i co jest tlumaczone na polski.. nie > poruszy pewnych opinii i pogorszy nastroje.Szcegolnie dzis w tak dziwnej Polsce a raczej na jej bylych rejonach w UE! > > Strach ma wielkie oczy a technika holocaustu byla wbrew Jackowi i jego westchnieniom brutalnie zastosowana po mysli m.in. Izraela ("dentystka") wlasnie po II WW na Balkanch co mnie zbyt wielce poruszylo bo to jakby jego dorobek umyslowy i duchowy byl zawsze atakowany.(paskudnie wykorzystywany) > On wytrzymal najdluzej > Czesc jego pamieci. cit tibi terra levis > Pozwole sobie na powyzszy cytat i komentaz w tym stylu: > Piekna osoba , triche zapolatana w otczajacy bajzel, nurtowana powaga sytuacji w Kraju.. Wybrala wolnosc - wolnosc slowa... i zyl moralnosc wewnetrzna z niezmierna sila. > Odnosnie cytatu podnosze te jego mysl jako kontynuacje jego ofiarnosci i ku czci cieniom nowo kapitalizmu w jednym z najbardziej ZNISZCZONYCH MORALNIE KRAJOW dzisiejszej UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: Jacek Kuroń - retro specjalne IP: *.bb.online.no 17.06.04, 20:37 A pro pos Holocaust to on wlasnie zaczyna zmieniac swiat.. Moi wielcy filozofowie z kraju biednych bezdomnych. ne ce spa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: Jacek Kuroń - retro specjalne II IP: *.bb.online.no 17.06.04, 20:49 Gość: SIKORSKI 13.04.2004 00:23 odpowiedz na list Retoryka i wizualizacja gora. Podstawy naturalnej postawy ludzi w cywilizacji ludzkosci i zdrowy rozsadek moralnosc w oparciu o znajomosc duszy Polakow i ich miejsca w Unii tradycji ekonomicznych to moze • Re: "o co temu facetowi chodzi??" - o posadkę IP: *.asm.bellsouth.net Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: Koleżanka 13.04.2004 01:20 odpowiedz na list Nikt nie odbierze ludziom z KORu i innych przedsierpniowych organizacji ich odwagi i rozruszania myślenia politycznego w Polsce. Okres Solidarności i Stanu Wojennego też miał wielu bohaterów o których nie wolno zapomnieć. Niestety, to samo towarzystwo "przeprało" Okrągły Stół i lata po nim. Nikt nie jest idelny, ale ślepota na możliwości oraganizacji przestępczej (PZPR) stworzyła wielkie fortuny właścicieli firm Nomenklatura, SA. Widać, że to dawnym bohaterom nie przeszkadza, bo niektórzy blisko przyjaźnią się z dawnymi oprawcami a obecnymi milionerami (np. Michnik z Urbanem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Odszedł kolejny z Wielkich. IP: 153.19.91.* 17.06.04, 12:41 Odszedł kolejny z Wielkich. To był prawdziwy człowiek. Jego postawa powinna być przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CERBER Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 17.06.04, 13:43 † Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia wielka strata, ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 13:57 "każdemu śmierć sądzona", jak mawiał pewien bohater "Historii kuchennych" smutno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Odszedł niezwykły człowiek ... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 14:02 ...którego miałem szczęście poznać osobiście . Do końca wierzył w ideały , w równość , w sprawiedliwość . CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Kacprzak Wielki smutek :( IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 14:02 Odszedł od nas Wielki Człowiek, który poświęcił całe życie Polsce i tym "malutkim", zwykłym ludziom. Dla wielu był wielkim autorytetem. Na zawsze pozostanie w naszych sercach i pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna rozpacz Re: Wielki smutek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 14:09 ODSZEDŁ NAJWIĘKSZY Z WIELKICH . Jacek i co my teraz zrobimy bez Ciebie ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 14:27 KOCHACIE WSZYSCY MARKSA I JEGO IDEOLOGÓW. DZISIEJSZCZE CZASY TO CZASY PLEBSU MIMO< ZE SAMI W NIEGO NIE WIERZYCIE. Oczy to sie moga pocic, ze Wyborcza i UW powraca do polityki. TA partia jest odpowiedzialna za podziłą łupów z kwachem i jego swita. Ot cała prawda. Zero uczciwosci lecz prawdziwa plebejska prywata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Prawda o ludziach honoru IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 14:29 Smutne jest to, ze Gazeta Wyborcza jest niczym Moralne Wsparcie całego narodu, napewno nie mojego. Z Kuronia sw pamieci robi sie bohatera, ktory jeśli mnie pamiec nie myli rozwalił harcerstwo polskie i wyznawał całe zycie marksizm a na forum obok opisuje sie UPR jako szwindel! Z czego to wynika, ze w całej Gazecie i srodowisku "intelektualnym" nie ma ani jednego sprawiedliwego? Michnik i cała swita boi sie UPRu jako synonimu Konserwatyzmu (zreszta bez przerwy mylicie pojecie konserwatyzm sprowadzajac godo ograniczoności człowieka). Hanbą jest to, ze Wy ludzie bez honoru, poczucia MORALNOSCI, BOGA ośmielacie sie wytykać innym to czego sami nigdy nie będzie prezentowac. Mylne pojęcia, brak wiedzy, ignorancja oraz PYCHa oto Wasze cechy, rzekomo ludzi światłych. Gdyby był Król i porządek, który panował do niedawna robilibyście za służących koniarzy albo błaznów w domach nowej burzuazji. Ten Wasz demokratyczny czat jest moderowany, ciekaw jestem czy macie odwage rozmawiac o tym publicznie. Gwarantuję, ze takich jak ja CIEMNOGORODZIAN nienawidzacych zdrajców i domagjących sie stryczka dla Adama i jego kolegów jest więcej. Najwyższy czas rzucić rekawicę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki hańbisz UPR, palancie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:24 szkoda mi słów na ciebie. Do pozostałych zwolenników UPR: Czytajcie uważniej Korwina-Mikke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ninka Kuron to człowiek ŻYDO-KOMUNY w Polsce IP: *.twmi.rr.com 18.06.04, 00:04 zydowskiego pochodzenia. Kuroń zawsze ramie w ramię walczył o władze dla mniejoszosci żydowskiej w Polsce w PZPR-e, Czerwonym Harcerstwie co śpiewali rosyjskie i żydowskie piosenki, potem Kuroń URZYWAŁ robotników w KOR-e, potem ta granda żydów zrobiła w "KONIA" NSZZ Solidarność i SPŁAWILI Wałęse. Do gotowania "zupek" aby zdobyć polityczna popularność namówiła Kuronia, żydówka Helena Łuczywo ktora to opisała miesieczniku New Yorker w artykule pt. Helena's Kitchen" obnie.w.interia.pl/agora_zydzi_ash.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani "Nince" Re: Kuron to człowiek ŻYDO-KOMUNY w Polsce IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 18.06.04, 16:37 Kobieto! Kuron moze byc Zydem, zupa moze byc cykuta, tylko opanuj Pani pisownie! Analfabeci tez musza zajmowac stanowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Kuron to człowiek ŻYDO-KOMUNY w Polsce IP: *.mdi.pl 18.06.04, 21:02 Tacy jak Kuroń wpłynęli na zmiany postaw naszych rodaków. w pewnym momencie naszej historii byli potrzebni. W pozostałych opiniach calkowicie się z tobą zgadzam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gegol Re: Kuron to człowiek ŻYDO-KOMUNY w Polsce IP: 213.199.207.* 19.06.04, 14:05 demokracja to wolność, więc i "psychiczni" nają prawo wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panu "dan" Re: Prawda o ludziach honoru IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 18.06.04, 16:35 A rzucaj Pan rekawice, rzucaj. O sciane. Byle zwiezlej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++ Z A P A L Ś W I E C Z K Ę... IP: *.toya.net.pl 17.06.04, 14:44 cmentarny.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 14:51 Pytam, w czym był wielkim człowiekiem?? Ze dał biednym zabierając bogatym, ze niczym Janosik rozdawał panskim gestem nie swoje piniądze i robil z siebie Samarytanina? Co za wielkosc i odwaga! Czy sztuka jest robic dobrze innym przez pryzmat własnego ja? Nigdy nie poznałem Jacka Kuronia osobiście, natomiast Los tak chciał, ze urodziłem sie w rodzinie, dla której najwazniejsza była Wolnosc wyboru i Prawda, za cene utraty życia. Ta garstka ludzi po wojnie zkolektyzowana i sprowadzona do parteru, jakos nigdy sobie nie przypomina aby Adam, Jacek, Bronek i inni "bohaterowie" merkantylnego Okrłagłego Stołu, walczyli o prawde, sprawiedliwośc i posadzenie winnych w wiare pana Marksa i ENgelsa. Szczytem bezczelności jest manipulowanie ludżmi i wykorzystywania ich niewiedzy i szczerych emocji. Czemu nikt głosno nie mówi, ze owszem naczelny gazety doprowadził obalenia komunizmu ale w swojej własnej wyimaginowanej głowie. Co za pycha udowadnianie prostym tego świata, ze sie myla i sa wrogami d*****kracji. A coz to za system, ktory jest utopijny i zaden lud sie nie liczy. Umarł król niech zyje król. Niestety, albo moze i dobrze, ze bedzie coraz mniej nastepców propagatora i wroga człowieka - socjalizmu i lewackiego myslenia. A poza tym kwestia agentury....ale to juz inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Kulesza Re: CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: 158.75.5.* 17.06.04, 17:40 To chociaz bys sie przedstawil, panie wolnosc wyboru i prawda, bo anonimowo to byle chlystek jest odwazny. Ciekawi mnie tylko, za co w takim razie Adamy, Jacki i Bronki siedzieli za PRL-u w wiezieniach, skoro komune obalali wylacznie w swoich wlasnych glowach? Jestes, misiu jeszcze jednym dowodem na lepperyzacje tego kraju. Niewazne, co by sie dzialo, Balcerowicz i tak musi odejsc. Zegnam ozieble. A dla rodziny p. Kuronia szczere kondolencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 17:31 Podpisuje się pod postem pana Sławka. O Danie szkoda gadać... A Jacek Kuroń niech spoczywa w pokoju To chociaz bys sie przedstawil, panie wolnosc wyboru i prawda, bo anonimowo to > byle chlystek jest odwazny. Ciekawi mnie tylko, za co w takim razie Adamy, > Jacki i Bronki siedzieli za PRL-u w wiezieniach, skoro komune obalali wylacznie > > w swoich wlasnych glowach? Jestes, misiu jeszcze jednym dowodem na lepperyzacje > > tego kraju. Niewazne, co by sie dzialo, Balcerowicz i tak musi odejsc. Zegnam > ozieble. A dla rodziny p. Kuronia szczere kondolencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baca Re: CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: *.cg.shawcable.net 18.06.04, 19:33 Nie osmieszaj się kobieto (o ile jesteś kobietą). Piszesz o potrzebie złożenia pod wpisem imienia i nazwiska, a sama to co czynisz? Nie wiem nawet czy jesteś samicą. Nie wystarczy być polskojęzycznym aby mieć patent na prwadę. "Polskojęzyczna" prawda, np. Grossowska prawda co Jedwabnym jest tylko prawdą nielicznej garstki ludzi, ogromna większość razem z samymi ofiarami zna całkiem inną prawdę. Podobną "prawdę" pragniecie wcisnąć o Kuroniu. Nie łudżcie się już, już jest za póżno. Nikt Wam nie wierzy nawet jeżeli mówicie prwdę. Zbyt długo i zbyt nachalnie sączyliście Narodowi kłamstewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: *.bb.online.no 19.06.04, 21:25 A coz to za system, ktory jest utopijny i zaden lud sie nie liczy. LUD SIE NIE UCZY (dodatek. Sikorski) TU DORAZNIE MOZNA DODAC.. ZE CHAMSTWO i WIECEJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SUKORSKI Re: CO ZA PUSTE SŁOWA IDEAŁ WIELKI CZŁOWIEK IP: *.bb.online.no 19.06.04, 23:40 Janosik i Robin Hood byli banitami.. To kosztuje polskosc w moim przypadku ale nie moralnosc i humanitarny stounek do ofiar konfliktow.. To jest swego rodzaju pekny wybor To nie wielu zrozumie " Idaly to pieknz rzecz szczegolnie w rzezni gdzie rzna nas swinie... Czy to nie Mleczko... Nie to tylko ja, humanista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga_wl Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 14:56 To bardzo, bardzo smutny dzień.. odszedł ktos jednoczesnie wielki i bliski, madry i ciepły... Bedzie mi go bardzo brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karina WSPANIAŁY CZŁOWIEK IP: 80.48.249.* 17.06.04, 15:03 Takich prawdziwych ludzi jest mało. Wielka strata. Odpowiedz Link Zgłoś
day2 Re: Jacek Kuroń - raport specjalny 17.06.04, 15:48 smutno i strasznie szkoda, chociaż kiedyś musiało to nastąpić. Odeszła ostatnia nadzieja na normalność. Zegnaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriotka To był człowiek który zrobił co dla polski.... IP: 80.51.236.* 17.06.04, 17:20 Nie wiem jestem za młoda żeby wypowiadać się na temat pana Jacka, ale mój dziadek twierdzi że jest mu go żal jako jednego z polityków uzanje za prawdziwego, nie myslącvego tylko o pieniadzach. Tweirdzi że jacek kuroń dbał by wszystkim sie dobrze powodziło! Jacek Kuroń był wielkim człowiekiem. Moje kondolencje dla rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mundi san Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 18:22 taki mały wielki człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doker Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.zec.lodz.pl 17.06.04, 18:27 Umarł Król! Niech żyje król! Chwała i cześć mu bo tylko dzięki niemu i jego przekonaniom dziś mogę siedzieć w domu i dziękować mu tymi słowami za to co mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Wielki Człowiek, Wielki Polak :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 18:36 Tak wiele zrobił dla Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny Wiele zrobił dla Polski. Pełny kocioł zupy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 16:55 Dobry, Wielki, Sprawiedliwy Boże. Zabrałeś Jacka Kuronia z tego świata, żeby więcej nie obrażał nas uciśnionych swoimi zupkami. Odpowiedz Link Zgłoś
gvalchca Re: Jacek Kuroń - raport specjalny 17.06.04, 18:50 Odszedł Wielki Człowiek, który powinien być dla wielu autorytetem. Marzę, by kiedykoliwek żyć w taki sposób, w jaki zył on i cicha bohaterka jego wygarzeń, jego żona. Wielki szacunek i wielki smutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALEKSANDRA f Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 19:32 jACKU ZAWSZE BYLES CZLOWIEKIEM I TAKIM JA I MOJA RODZINA ZAWSZE PAMIETAC CIEBIE BEDZIEMY. ODPOCZYWAJ W POKOJU. Odpowiedz Link Zgłoś
limakty Re: Jacek Kuroń - raport specjalny 17.06.04, 19:35 Gość portalu: JW napisał(a): > Brak słów, tylko oczy się pocą. Krótkie są Twoje słowa, ale oddają wszystko co mam w tej chwili do powiedzenia...no, może tylko dodam: On będzie z nami na zawsze. LIMAKTY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Socjalista,który obalił socjalizm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 19:39 Czy obalając tzw realny socjalizm(a Jego wielki w tym udział jest niewątpliwy),uczynił coś dobrego dla ludzi pracy? Wątpię,i jak wynika z Jego wypowiedzi,pod koniec życia zwątpił On sam.Upokarzające bezrobocie(zasiłek dla bezrobotnych zyskał chyba na zawsze miano "kuroniówki"),ogromny,wywołany ubóstwem ale i chciwością (oba czynniki rodzone przez kapitalizm)wzrost przestępczości,prostytucja,w tym także dziecięca,udział Polski w agresji na Irak,oto owoce działalności pana Kuronia.Jest w tym chyba coś z greckiej tragedii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Myślisz "na skróty" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:37 Te wszystkie złe strony dzisiejszego życia to nie są owoce działalności pana Kuronia! Taka konkluzja jest zbyt prosta. Możesz je nazwać skutkami ubocznymi, ale nigdy owocami. Są jak łysina po chemioterapii. Jak osłabienie mięśni po 6 tygodniach w gipsie. Ale przecież lekarzowi nie chodzi o to, by pacjent wyłysiał, czy zwiotczał! Owszem, w każdym rewolucjoniście jest coś z greckiej tragedii, bo każdy widzi, że jego dzieło nie jest doskonałe. I tyle. Ale spójrz krytycznie na własne dokonania. Czy aby całe Twoje życie jest doskonałe? Nikt z nas nie może tego o sobie powiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec Korzysci ludzi pracy w socjalizmie 17.06.04, 23:56 Nalezaloby wpierw rozstrzygnac jakie to "korzysci" odniesliby ludzie pracy gdyby owego "realnego socjalizmu" w Polsce nie obalono. Na zasadzie kontynuacji wczesniejszych trendow mozna domyslac sie, ze ludzie pracy nadal korzystaliby z "obfitego" asortymentu kartek zywnosciowych, talonow na wieczne (a raczej niezmienne, bo przeciez nietrwale) maluchy i polonezy tudziez ekonomiczne trabanty z importu; korzystaliby rowniez z podnoszacej na duchu propagandy a'la Trybuna Ludu i Zolnierz Wolnosci po taiej papce z optymizmem i cierpliwoscia czekajacych w kolejce kolejne dziesiec lat na wlasne M-3. Caly szkopul w tym, ze pomysl z obaleniem komunizmu wzial sie z jego chronicznej niezdolnosci do zaspokojenia najbardziej podstawowych potrzeb spolecznych, nie mowiac juz o powszechnym zaklamaniu zycia publicznego, niedostepnosci prawdy i podporzadkowaniu calej informacji biezacym potrzebom propagandowym rzadzacej ekipy. Nalezy tez pamietac przy tej okazji, ze samo obalenie "realnego socjalizmu" wcale nie oznaczalo automatycznie stworzenia raju na tym padole. Obalenie tego ustroju jedynie stwarzalo SZANSE na zapoczatkowanie procesu rozwoju gospodarczego. W 1989 roku Polska jako panstwo odzyskala suwerennosc, a spoleczenstwo polskie - podmiotowosc w stosunkach z wlasnym panstwem. Jaki uzytek Polacy zrobili z uzyskanej wolnosci to juz inna para kaloszy. Sadzac po frekwencji wyborczej i rezulatach wielu wyborow co najmniej polowa obywateli nie raczy podniesc wlasnego zadka z kanapy preferujac kanapowe utyskiwania, a wielu sposrod tych co glosuja kieruja sie w swoich decyzjach bardziej chciejstwem nizli rozumem. Trudno mi inaczej wytlumaczyc sam fakt istnienia Samoobrony oraz 20 procentowa frekwencje w ostatnich wyborach do Europarlamentu. Wypowiedz "Polaka" swiadczy o jego ograniczonej raczej wiedzy na temat realiow PRL jak i istoty kapitalizmu. Kapitalizm nie rodzi chciwosci, jak tego chce "Polak" - kapitalizm zaklada chciwosc jako naturalna ceche ludzkiej natury i usiluje te chciwosc (motyw bogacenia sie) skanalizowac dla maksymalizacji wytworczosci. Kapitalizm tez nie rodzi ubostwa; ubostwo bylo o wiele wieksze za feudalizmu, a w kapitalizmie jest rezultatem niewydolnosci tego systemu. Socjalizm JEST niewydolny, kapitalizm BYWA niewydolny. Zas ubostwo w takich krajach jak USA, Kanada, Niemcy czy Japonia jest albo nieznane albo rezultatem, hm., najczesciej braku zaradnosci samych zainteresowanych (choc w przypadku USA w gre wchodza rowniez inne czynniki, bynajmniej niezawinione przez cierpiacych na ubostwo). Zarowno ubostwo jak i chciwosc mialy sie tez bardzo dobrze za socjalizmu w Polsce. Roznica polegala na tym, ze ubostwo bylo wtedy bardziej "sprawiedliwie" dzielone, a chciwosc byla ograniczana zakazami prywatnej inicjatywy. Wtedy nie bylo "przedsiebiorcow", biznesmenow; wtedy byli "prywaciarze" i "badylarze", a kto sie choc troche wzbogacil indywidualnie (czlonkowie "Nomenklatury" dziwnym trafem okolicznosci, nie watpie - najzupelniej przypadkowym - byli wylaczeni z tego traktowania) byl zaraz podejrzany o... spekulacje lub sabotaz gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: Korzysci ludzi pracy w socjalizmie IP: *.bb.online.no 19.06.04, 21:57 Wiesz to ja powiedzialem w 8 klasie podstawowej cechy chrakteru gora!!! Na uczelni byla krytyka obu systemow i czulem niemoaznosc komunizmu ale widzialem postep zachodu w czasach zimnej wojny dostrzegalem swoj narod w detalch biedy i niemoznosci streowania rozwojem Tego najbardziej rozwojowi nie chcieli komentowac Obiecalem Ruskich w D aalbo Robotnika w twarz w 5 lat i wyhechalem ay zostac prawdziwym Polakiem. Obluda i polityka mnie nie bawily tak tak do dzis to sie dzieje. Szczytem syfu zostal Prezydent mianowany przez dzis nie moj Narod?? po wielkim Polaku Lechu Walesie, ktory spiewal bo musial.. (Skaldowie) Czy ktos sobie moze wyobrazic co to by bylo gdyby nie Lechu zostal tym pierwszym Prezydentem ... i gdyby nie Kawsniewski zostal tym dugim...jak .. wlasnie tych ludzi z ostanich lat.., tylu obcych Lechowi chce az tylu operacji nowo rynkowych...nowo ekonomicznych. Kuron tu w rozwazaniach wogole nie istnieje bo to nie klub Myszki Miki to UE... galopujacy demosocial-materializm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: Korzysci ludzi pracy w socjalizmie IP: *.bb.online.no 20.06.04, 12:43 Gość portalu: SIKORSKI napisał(a): > Wiesz, to ja powiedzialem w 8 klasie podstawowej... > "!cechy chrakteru gora..." !!! > Na uczelni byla krytyka obu systemow i czulem niemoaznosc komunizmu ale > widzialem postep zachodu w czasach zimnej wojny > Dostrzegalem swoj narod w detalch biedy i niemoznosci streowania rozwojem > demokracji i zakladow Tego najbardziej rozwojowi prywaciarze i lapowkarze nie chcieli komentowac > Obiecalem Ruskich w D albo Robotnika w twarz ...w 5 lat i wyjechalem ay zostac prawdziwym mlodym nietknietym europejczykiem .Polakiem! > Obluda i polityka mnie nie bawily naeet owczesni ciemi cyiczni przyjaciele z otoczenia tak tak do dzis to sie dzieje. Szczytem syfu zostal Prezydent mianowany przez dzis nie moj Narod?? po wielkim > > Polaku Lechu Walesie, > ktory... spiewal bo musial.. (Skaldowie) > Czy ktos sobie moze wyobrazic co to by bylo gdyby nie Lechu zostal tym pierwszym Prezydentem ... > i.. gdyby nie Kawsniewski zostal tym drugim...jak .. wlasnie tych ludzi z ostanich lat.., tylu obcych Lechowi, chce az tylu operacji nowo rynkowych...nowo ekonomicznych. i podatkowo technicznych brrrrrrr > > Kuron tu w rozwazaniach wogole nie istnieje bo to nie klub Myszki Miki, to UE...galopujacy demosocial-materializm. Ale o tym to gdzie indziej kto z was... tylu wkolo KORonia odpoczal mentalnie od Kraju aby z innej perspektywy przyjrzec sie tym co kradli i kradna lepiej a fikusnie i bezkarnie. Przyjdzie UE i wyrowna diamond zloto srebro g wna! To w skrocie i inspirujaco o 5M-marketingu tzw wolny rynek i jego efekty pieciu strategii polityki wolnorynkowej o warunkach rozwoju i dobrobytu w nowej historii, ktora Kurn doskonale przeczuwal. No coz wiek nie radosc ale kazdy dziadek to moj spadek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Socjalista,który obalił socjalizm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 17:39 Polak, ha ha Coż odważny Panie Polaku, gdyby nie Pan Kuroń miałbys Pan ciagle policje polityczną, partię jedyną siłę narodu, kartki na mięso i paszport oddawany na milicji. No chyba, ze było się wśród jedynie słusznych prominentów, wtedy życie było piękniejsze.Bo za komunizmu nie było chciwości, to był taki piękny ustrój Wyrazy największego współczucia rodzinie pana Jacka. Ludzie co się z Wami dzieje, mozecie nie lubić Jacka Kuronia, nie popierać go. Odszedł jednak jakby nie było ktoś znaczący, zmarł a zmarłym nalezy się szacunek. Czy chociaz w takiej chwili nie mozna sie pohamować? Po prostu nie klikajcie. Jutro na pewno pojawi sie temat , w związku z którym bedzie mozna komuś naubliżać, wykazać że jest się abasolutnie najmadrzejszym, prawym, dobrym i wszyscy ludzie, jeśli nie chcą być uznani za głupich muszą mysleć tak samo. Ale nie dziś.... Czy obalając tzw realny socjalizm(a Jego wielki w tym udział jest > niewątpliwy),uczynił coś dobrego dla ludzi pracy? Wątpię,i jak wynika z Jego > wypowiedzi,pod koniec życia zwątpił On sam.Upokarzające bezrobocie(zasiłek dla > bezrobotnych zyskał chyba na zawsze miano "kuroniówki"),ogromny,wywołany > ubóstwem ale i chciwością (oba czynniki rodzone przez kapitalizm)wzrost > przestępczości,prostytucja,w tym także dziecięca,udział Polski w agresji na > Irak,oto owoce działalności pana Kuronia.Jest w tym chyba coś z greckiej > tragedii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 17.06.04, 20:38 Zabawne... myśląc o jacku Kuroniu zawsze myślę o polskich losach i polskiej historii... Wyszedł z tradycji rodzinnych z poparciem dla lewicy, dla PPS... został komunistą, chyba jednym z niewielu uczciwych, którzy uwierzyli, że mają służyć ludziom w służbie szczytnej idei... zawiódł się... Potem zawsze myślał tylko o ludziach i ich krzywdzie, jakby chciał ta miłość do komunizmu wymazać... Partia i PRL wybiły mu z głowy komunizowanie, skutecznie, wielokrotnie sądzony i skazywany, współtwórca KOR, członek NSZZ "S", internowany... Człowiek - instytucja, człowiek - legenda... Jacek Kuroń... miałem ten zaszczyt poznania Go, pracy dla Niego w kampanii prezydenckiej 1995 roku, zostały mi zdjęcia, dedykacje, w tym ważna dla mnie osobista dedykacja w jego książce "Wiara i wina"... Jacek Kuroń pozostanie dla mnie drogowskazem, tym człowiekiem, który pokazał, że nie mają znaczenia splendory i zaszczyty, że najważniejsza jest służba Polsce i ludziom, pomoć najmniejszym, najbardziej poszkodowanym... Zawsze z dumą będę mówił, że poznałem Jacka Kuronia... Wierzę, że Jest szczęśliwy teraz, razem ze swoją Gają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: Jacek Kuroń - raport specjalny IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 18.06.04, 16:42 W tym strasznym dniu, kiedy oplakujemy Jacka, wspomnijmy jego ukochana, piekna, niezwykla Gajke. Oby byli znow razem. Wtedy Jemu umierac bylo warto. Odpowiedz Link Zgłoś