Dodaj do ulubionych

Ręczne sterowanie gospodarką

02.02.23, 13:47
z polityką przedwyborczą w tle.

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-02-02/mateusz-morawiecki-obnizamy-stawki-za-gaz-dla-piekarni-i-cukierni/
Ta obniżka będzie dotyczyła mojej firmy, bo to mały, rodzinny zakład. I co? Mam popierać PiS? Za co?
Za bajzel jaki wprowadzi tym ruchem?
Dla nas jest to jakaś ulga, ale nie znacząca na tyle , abym piał z zachwytu. Bez tego dałbym sobie radę, bo pomimo podniesienia cen nadal mam klientów.

Już widzę nagłe przebranżowienia zakładów odlewu stali na piekarnie, coś na wzór placówek pocztowych w Żabce. Będzie wielkie oczekiwanie na obniżkę cen pieczywa, a tej nie będzie, bo nawet po obniżce cen gazu piekarze mogą być na minusie. Zacznie się wielka nagonka na biznes, że to on nagania inflację, a nasz wspaniały rząd robi im tak dobrze. Takie sterowanie ręczne zawsze kończyło się źle i tak będzie i teraz.

Chyba zapiszę się do Konfederacji, aby wprowadzić normalny rynek. Kto ma paść, ten padnie. Żadne kroplówki nie utrzymają przy życiu na dłuższą metę. Pomoc ( w ramach deminimis ) ma być do końca roku. Co dalej?

A.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Ręczne sterowanie gospodarką 02.02.23, 13:54
      Ja Andrzeju na Twoim miejscu zagłosowałbym na takiego prezydenta, który zabroni wjazdu samochodom diesla do centrum miasta, żeby nie dostarczyli Ci mąki, drożdży, czekolady, a do kurierów strzelali na ich sam widok..
    • astra18 Re: Ręczne sterowanie gospodarką 02.02.23, 14:00
      andrzejg napisał:

> z polityką przedwyborczą w tle.
      >
      > www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-02-02/mateusz-morawiecki-obnizamy-stawki-za-gaz-dla-piekarni-i-cukierni/
      > Ta obniżka będzie dotyczyła mojej firmy, bo to mały, rodzinny zakład. I co? Mam
      > popierać PiS? Za co?

Obniżają i też źle.
      Twój wpis to opozycja w pigułce.
      PiS będzie rządzić latami dopóki ta opozycja nie zmądrzeje.
      Kwiaty można wysyłać.

>
    • oleg3 Re: Ręczne sterowanie gospodarką 02.02.23, 14:01
      Pełna zgoda Andrzeju.
      Ktoś jest w stanie wyliczyć wszystkie Tarcze? Obawiam się, że już nikt nad tym nie panuje. Nikt nie analizuje ani kosztów ani skutków.
      • andrzejg Re: Ręczne sterowanie gospodarką 02.02.23, 21:34
        Te tarcze w pewnym stopniu są pomocne, choć nie zawsze. Np. Zerowa stawka na żuwność dobija gastronomię opodatkowaną 8 % VAT. Wcześniej odliczali 5% od zakupu, a teraz nic. Mają 5 % w plecy.

Bardziej wkurzające dla mnie są wypowiedzi przedstawiciel PO o planach rządu obniżki cen ns gaz dla piekarni i cukierni. Czytałem wypowiedź Budki, który oktrślił działania rządu jako łatkę, czy yeż kroplę w morzu potrzeb. Ma rację. To tylko mały segment gospodarki ale nośny medialnie. W okresie wyborczym rząd będzie miał się czym pochwalić, a dalszą inflację, szczgólnie podwyżki cen chleba, zwali na zachłanny biznes. To jedyne z czym się zgadzałem w wypowiedzi, ale wspominanie o wprowadzeniu zmian na koniec sezonu grzewczego i przypominanie o propozycji PO o zmniejszeniu Vat o 15 % świadczy o kompletmym niezrozumieniu problemu. Tu nie chodzii o dogrzewanie zakładów. Tu chodzi o gaz do produkcji. Dogrzewanie zakładów to mały procent kosztów przy kosztach gazu do produkcji.
        Piekarnie przeważnie są podatnikami Vat, czyli wszelkie zmiany Vat są obojętne, z wyjątkiem vatu na produkowane produkty, ale tu mówimy o gazie.
        Po takiej wypowiedzi zastanawiam się nad fachowością przedstawocieli opozycji. Muszą wziąć się w garść, bo takie niedoinformowanie nie każdy kupi
        • oleg3 Re: Ręczne sterowanie gospodarką 03.02.23, 13:32
          > Te tarcze w pewnym stopniu są pomocne,
          To samo można Andrzeju powiedzieć o wszystkich rządowych transferach. Pewna ich, starannie przemyślana, liczba być może. Tyle, że od 1-szej do 101-szej tarczy tylko krok. I wszystkie razem są przeciwskuteczne.
    • boomerang Re: Ręczne sterowanie gospodarką 03.02.23, 02:32
      sprecyzuj jak ci dogodzić.
      • andrzejg Re: Ręczne sterowanie gospodarką 03.02.23, 05:02
        co głupiemu po rozumie
        • perla_z_roztocza Re: Ręczne sterowanie gospodarką 03.02.23, 17:04
          andrzejg napisał:

> co głupiemu po rozumie

biorąc rzecz zasadniczo to pytanie bumeranga było sensowne.
          Ja też Andrzeju nie mogę się połapać czego właściwie chcesz właśnie.

• andrzejg Re: Ręczne sterowanie gospodarką 04.02.23, 06:32
            W tytule zawarłem moje zastrzeżenia do takich posunięć.

Biznesmeni płaczą z powodu drożyzny energii, ale energia stanowiła nawet w najgorszym okresie drożyzny do 8 % całości kosztów, gdy normalnie było to około 3 % . 5 % z zysku to dużo, ale nie to jest najdroższe. Najdroższa obecnie w tego typu zakładach jest robocizna, która sięga nawet 40 % wszystkich kosztów ( robocizna z ubezpieczeniami) .Ta obniżka cen gazu dla małego segmentu gospodarki jest posunięciem medialnym. W zasadzie nic nie wnoszącym dla całej gospodarki. Jakby chcieli ulżyć zakładom, to powinni odpuścić z podnoszeniem płacy minimalnej. Od razu zaznaczę ,że u mnie fachowcy zarabiają ponad średnią krajową. Podnoszenie płacy minimalnej generuje oczekiwanie na podniesienie płacy ogólnie. Kto dostaje minimalna płacę? Niewykwalifikowany, młody zaczynający swoją zawodową karierę...fachowiec musi mieć odpowiednio więcej. W tym roku minimalna dobije do 3600 zł. Oczekiwania płacowe ekspresem zjedzą czasową obniżkę cen za gaz.

Jest to ulga, bo będą pieniądze na podwyżki, ale ja mam to gdzieś.
            Będą siać propagandę i tyle.

Życzę rządowi, aby ta pomoc nic ich nie kosztowała. Serio. Jest to możliwe. Od jesieni mam propozycje z PGNiG na zawarcie umowy ze stałą ceną. Co tydzień jest nowa propozycja i od 1200 zł za MWh cena spadła do 550 zł za MWh obecnie. Już niedaleko do 200 zł za MWh. Nawet podejrzewam, że mają szacunki na dalsze spadki cen. Suma sumarum ukłony za sprawność w wykorzystywaniu chwil.

A.
            • perla_z_roztocza Re: Ręczne sterowanie gospodarką 04.02.23, 18:32
              w zasadzie mogę się podpisać pod twoim tekstem.
              Nie powinno być płacy minimalnej.
              Poza tym, te 3600 zł to suma oszukańcza. Jest tylko na papierze zwana jako brutto.
              Pracownik dostanie jakieś 2700 zł, ale aby pracownik tyle miał to pracodawca musi wybulić jakiś 4300 zł.
              Słowem tylko przy minimalnej rząd zapierdoli pracodawcy 1600 zł.
              A przy wyższych gażach to rośnie. Np. jeżeli pracownik chce 7000 zł na rękę to pracodawcę będzie to kosztowało jakieś 12 000 zł.
              No cóż, przedsiębiorców się tępi ale my jeszcze warkniemy właśnie.
      • qwardian Re: Ręczne sterowanie gospodarką 03.02.23, 11:37
        boomerang napisał:

> sprecyzuj jak ci dogodzić.

Moje pieczywo Boomerangu nie może być tanie na obajtkowym i pisowskim gazie, wybieram najdroższe na Cyklonie B, bo żyje się na nim bogato i zasobnie przez 140 lat. Drożdże to nie wszystko..
        • boomerang Re: Ręczne sterowanie gospodarką 03.02.23, 12:22
          U mnie pieczywo odeszło w niepamięć od kiedy przestawiłem się na żywność w 100% ekologiczną, jaką są larwy wichetty, które sam zbieram i przyrządzam. Andrzejek swoimi ciastkami nigdy na mnie nie zarobi.
          • qwardian Re: Ręczne sterowanie gospodarką 03.02.23, 13:21
            Jako bywalec kiedyś Południowo Wschodniej Azji (bardzo blisko Darwin), te larwy wydają się znajome, ale nie mam pamięci do ich nazw. Jedynie nie akceptuję chrząszczy, których nie da się pogryźć, albo tych nieszczęsnych gumowatych ośmiorniczek na temat których tak lamentuje Krzyś. Psy są żyłowate, jak stare barany, tylko mała ich mięsa jest zjadalna. Szczury natomiast są całkiem OK.
            • sz0k Re: Ręczne sterowanie gospodarką 03.02.23, 13:44
              qwardian napisał:

> Jako bywalec kiedyś Południowo Wschodniej Azji (bardzo blisko Darwin), te larwy
              > wydają się znajome, ale nie mam pamięci do ich nazw. Jedynie nie akceptuję chr
              > ząszczy, których nie da się pogryźć, albo tych nieszczęsnych gumowatych ośmiorn
              > iczek na temat których tak lamentuje Krzyś. Psy są żyłowate, jak stare barany,
              > tylko mała ich mięsa jest zjadalna. Szczury natomiast są całkiem OK.

Jeszcze tylko pluskwy i karaluchy i Klaus Szwab będzie z Was prawdziwie dumny.
              • qwardian Re: Ręczne sterowanie gospodarką 03.02.23, 15:05
                Nie akceptuję Szoku chrząszczy ze względu na ich łuskowatą naturę, więc pewnie i karaluch okazałby się ciężko zjadalny, co do pluskw nie wiem jaką rolę stanowią w łańcuchu pokarmowym, być może zjadamy je pośrednio, wszystkie powstały w wyniku planu bożego i zasługują na szacunek..
              • boomerang Re: Ręczne sterowanie gospodarką 03.02.23, 22:54
                Karaluchy służą do barwienia whisky oraz piwa, dlatego pijam wyłącznie wodę i wódkę.
                • sz0k Re: Ręczne sterowanie gospodarką 04.02.23, 10:24
                  boomerang napisał:

> Karaluchy służą do barwienia whisky oraz piwa

A to nie myszy czasem?
                  • boomerang Re: Ręczne sterowanie gospodarką 04.02.23, 22:09
                    A to nie myszy czasem?

Nie myszy, bo kolor się nie zgadza.
    • andrzejg Re: Ręczne sterowanie gospodarką 08.03.23, 17:40
      Co niektórzy nie zrozumieli mojego protestu przeciw ręcznemu sterowaniu gospodarką. Takie działania zawsze przynoszą szkodę w skali ogólnej. Co z tego , że ja dając sobie radę otrzymam dodatkowe profity. Nie podoba mi się psucie rynku.

Ponadto pisałem już, że bardziej chodzi o propagandę przed wyborami. Ogłoszenie pomocy nastąpiło , gdy cena gazu dla drobnego biznesu oscylowała wokół 80 zł za MWh. Teraz mamy 65 zł za MWh, od 15 III będzie 35 zł za MWh....oferta na stałą ceną na 2 lata jest 42 zł za MWh.
      Pisałem, że poziom ceny 21 zł za MWh będzie niewiele odbiegał od cen rynkowych i wszystko ku temu zmierza. Ale rząd w roku przedwyborczym będzie nagłaśniał swoją "łaskę" wobec piekarni i cukierni.
      Domyślacie się gdzie mam taką pomoc? Niech nie wycierają sobie gęby moja firmą.

W kwietniu dam wam znać o poziomie ceny przy umowie na 2 lata.

• andrzejg Korekta, ceny są w gr za kWh 09.03.23, 06:26
        co nie zmienia opisu tendencji spadkowych
        • qwardian Re: Korekta, ceny są w gr za kWh 09.03.23, 09:43
          Politycy opozycji wraz z UE chciały ręcznie wyłączyć wajchę w elektrowni Turów i mają całą gamę ręcznych ingerencji, żeby wykończyć ekonomię..

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka