Gość: MlodyJorg Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 66.133.95.* 09.12.04, 15:15 Zanim Kosciol zacznie sie zaperzac i protestowac, warto by sie zastanowic na nastepujacym: W Polsce jest duzo przemocy wobec kobiet, zwlaszcza w rodzinie, na zasadzie "Kiedy sie baby nie bije, to jej watroba gnije". To jest tolerowane, a Kosciol, ktory pretenduje do roli moralnego autorytetu w tej sprawie nie robi nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prask A skąd wiesz, że w Polsce jest tyle przemocy wobec IP: *.res.east.verizon.net 09.12.04, 15:23 kobiet, a szczególnie w rodzinach? Z prasy wynika, że przemoc to domena konkubinatów a nie rodzin. A może to osobiste doświadzcenie Twojej rodziny? Wtedy zacznij od siebie, przestań bić swoją żonę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a5a5ello Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 09.12.04, 15:19 abstrahujac od tego , czy powiedziala to , czy nie jest cos w tym ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prask abstra co? Za przeproszeniem? IP: *.res.east.verizon.net 09.12.04, 15:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DK Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 80.51.233.* 09.12.04, 15:20 Wszyscy na górze maja sklerozę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koma Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.proxy.aol.com 09.12.04, 15:31 na dole tez nie jest najlepiej, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.mikrus.pw.edu.pl 09.12.04, 15:26 "angielski nie jest zbyt silny" Co to krna za polska mowa?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hannie. Jestem z Toba, Magda. IP: *.jwt.com.pl 09.12.04, 15:27 Obojetnie na Twoje sympatie polityczne czy poziom zaawansowanie angielskiego. Ludzi mierzy sie waga problemow, o ktorych maja odwage mowic. A przemoc to jest duzy problem i wielki bol. Straszny paradoks tkwi w tym, ze Kosciol glownie przez kobiety wspierany nie umie im pomoc. Ze nad wspolczuciem zwycieza patriarchalna solidarnosc gonad. Zatem: odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Czy to propozycja wspólnego życia z towarzyszką Ś? IP: *.res.east.verizon.net 09.12.04, 15:36 Ona ma już stałą partnerkę - mnie - więc się od niej odwal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.arcor-ip.net 09.12.04, 15:28 Brawo pani Sroda . Prosze nie dac zawrzeszczec . Zadnego stawiania sie do dyspozycji . Wreszcie cywilizowana reprezentacja i autentyczna nas kobiet.Prosze nie bac tych meskich szalencow , calej tej koscielnej holoty. To byla konferencja o kobietach , a panom sie wydaje ze o kosciele. Owszem wplyw kosciola na zycie spoleczne jest katastrofalny. Owoce koscielnej indoktrynacji , agresywnej ,juz zbieramy powoli . Wystarczy popatrzec na zycie spoleczene w Polsce. Zamienilismy sobie dusimordy komunistyczne na dusimordy katolicko - rydzykowsko - jankowskie lobuzerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.chello.pl 09.12.04, 15:29 Wreszcie ktoś z polskiego rządu miał odwagę powiedziec prawde, szkoda tylko że teraz próbuje się z tego wycofac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek ze stockholm pani srodo to jest nieprofesjonalne ismieszne raus IP: *.apoteket.se 09.12.04, 15:30 piii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arc Kilka cytatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 15:31 A wejdźcie sobie np. na stronę z biblią tysiąclecia www.biblia.pl/ i wpiszcie słowo "kobieta". Kobieta ma: rodzić, słuchać męża i wogóle jest nieczysta i gdyby nie rodziła synów, to była by bezużyteczna. Takie wnioski nasuwają się po przejrzeniu kontekstów w których jest użyte słowo "kobieta". Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Re: Kilka cytatów 09.12.04, 15:44 I co Twoim zdaniem z tego wynika, że trzy tysiące lat temu w Izraelu postrzegano kobietę przez pryzmat jej funkcji rozrodczych. Na terenach obecnej Polski w tym czasie niedźwiedzie spółkowały a ludzie mieszkali w szałasach. Jak to już ktoś wyżej napisał (niestety, lewacy rzadko czytają co ktoś inny pisze), o patriarchacie można mówić od okresu neolitycznego i Biblia go nie wprowadziła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.bcf.pl 09.12.04, 15:31 ...a czym jest zmuszanie kobiet do rodzenia? PRZEMOCĄ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satkow Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.visit.se 09.12.04, 15:32 Zamieszanie wokol rzekomej wypowiedzi wydaje mi sie dziwniejsze niz sama tresc wypowiedzi. Ale to moze dlatego, ze pomieszkuje w Szwecji Pozdrawiam tych katolikow, ktorych podobne "wypowiedzi" nie obrazaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REKIN Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 212.244.31.* 09.12.04, 15:32 BRAWO PANI MAGDO, BABY DO WŁADZY! CAŁKOWICIE SIĘ ZGADZAM. MAREK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Co by bylo gdyby powiedziala, ze winni sa ZYDZI!!! IP: *.crowley.pl 09.12.04, 15:37 To jest po prostu nie do pomyslenia. Zyjemy w kraju ktory przesladuje chrzescijan, a szczegolnie katolikow!!! Taka jest pradwa!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x A GDYBY POWIEDZ ZE WINNI SA ZYDZI???? IP: *.crowley.pl 09.12.04, 15:40 Racja.Popieram przedmowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Co by bylo gdyby powiedziala, ze winni sa ZYD IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 15:46 Ale na szczescie coraz wiecej ludzi to widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.nll.se 09.12.04, 15:38 Wspaniala pani Magdalena Sroda jest, tak wynika z fotografii, niezwykle pociagajaca! Co za klasa i kobiecy sexappeal! Ciekaw jestem, czy ktos z meskich forumowiczow by na nia polecial? Kolezanki z pracy stwierdzily (miniankieta), ze nawet garbaty i szczerbaty, 70-letni wikary z Bieszczad wolalby koze niz pania minister! Moze to jest powodem frustracji i jej artykulu traktujacego o sredniowiecznych czarownicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia RATUNKU!!! Mnie chlop bije, bo chodze do kosciola! IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 15:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeznik WYGLADA JAK MOJ WIEPRZ IP: *.ipt.aol.com 09.12.04, 15:39 Tylko z niego jeszcze cos bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 217.206.28.* 09.12.04, 15:39 To kobieta chyba postradala zmysly i widac ze nie byla w kosciele katolickim od wiekow, pewnie z zadnym prwade mowiac....Podoba mi sie ze nie pamieta w jakim jezyku udziela wywiadow i komu. Ot krotka pamiec!!! A iloma jezykami pani Sroda wlada??? Chyba zadnym ludzkim tylko jednym diabelskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... SRODA OD SRODY...ZWOLNIONA IP: *.avenel01.nj.comcast.net 09.12.04, 15:40 ...wyobrascie sobie teraz ...,ze taki vice- minister czlowiek mowi o lepszych i gorszych genach...i co z sie z nim dzieje nastepnego dnia...awantura, geby pelne wazeliny czytaj potepienia z belka na czele...a ja wam mowie jej tej zdzize z lsd to ujdzie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.ny325.east.verizon.net 09.12.04, 15:41 Jej angielski "nie jest zbyt silny" i dokladnie nie wie co powiedziala.Dajcie jej spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfa Popieram! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 15:43 Fajnie, jak ktos skrytykuje w Polsce kosciol - reakcje sa wprost cudowne - nagle wszyscy wierzacy staja murem za kosciolem i staja sie idealnymi Katolikami, natomiast ateisci wyliczaja bledy Kosciola, ksiezy pedofilii itp Po kazdej podobnej wypowiedzi mozna sobie poczytac ciekawe teksty Moja opinia jest taka, ze Kosciol rzeczywiscie zaprzecza idei nowoczesnej, wyzwolonej kobiety, ktora wg. Kosciola powinna siedziec w domu i wychowywac bande bachorow (tez mnie tak uczono na religii). Uczono mnie jasno (w podstawowce i liceum przez kilka lat, zanim sie z zajec religii wypisalam), ze np. seks jest tylko po to, zeby plodzic dzieci, w ogole zwiazek kobiety i mezczyzny do tego sluzy, kobieta zawsze miala stac nizej w hierarchii rodzinnej, wg mnie to Kosciol w Polsce tkwi jeszcze w wielu kwestiach w epoce sredniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary KOCHAM TA KOBIETE!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:00 Jest swietna! Trafne uwagi, nie boi sie powiedziec prawdy, nawet bolesnej prosto w oczy! Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: KOCHAM TA KOBIETE!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:30 Kilka razy mialem przyjemnosc rozmawiac z Pania Sroda osobiscie, slyszalem tez niektore z jej wypowiedzi - przypadkiem - w TV. Konkretna, sensowna i otwarta osoba, gietki, subtelny umysl - tyle moge powiedziec. (Z tego, co wiem jest filozofem.) Pamietam tez jej tekst na temat - tytul z glowy - pozytywnych cech konfliktow - naprawde swietny. Nie wiem skad wziela sie w komunistycznym rzadzie, nie wiem, czy powiedziala to, co jej sie przypisuje. Uznaje jednak, ze to co mowi jest przemyslane. Wpolczuje jej konfliktu z Giertychami i innymi oszolomami, niemniej jak sama pisala - konflikty moga prowadzic do lepszego. Jezeli tym lepszym byloby znalezienie sie Giertycha i jego bandy na politycznym smietniku, zblizenie kosciola do codziennych spraw ludzi - to jej teza w 100% by sie sprawdzila. Jestem z Pania, Pani Magdo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lon Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.66.76.83.cust.bluewin.ch 09.12.04, 15:44 kobiety na ksiezy'c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiewca Ale temat - ponad 600 wpisów w kilka godzin! IP: *.acn.waw.pl 09.12.04, 15:45 A na serio - musi to być wielki problem, jeden z tych w których chowamy głowe w piasek. kilka rad: - nie wiążcie się z osobnikami wychowanymi po kattolicku, ateiści biją małżonków rzadziej; - tęczowi niech uważają na ateistów, ponoć katolicy ich nie biją; - dość bezpieczny jest związek z muzułmaninem, oni wszystkiego zabraniają, ale nie biją bowiem nikt nie niszczy swojej własności; - idealny byłby związek z buddystą, religia zabrania im przemocy. Aleksander Pope, angielski poeta z XVIII w. napisał w "Puklu włosów uciętym" : - PSY, KOBIETY I BITKI WOŁOWE (beefsteak), IM MOCNIEJ BITE, TYM LEPSZE - nie sądze, by powszechna wszak w Polsce znajomośc literatury angielskiej była główną przyczyną poruszanego tutaj wzorca traktowania kobiet i nie tylko ich. "Śmiech powoduje zmarszczki na twarzy, ale również na mózgu zwiększając ich pofałdowanie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA! Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet. IP: *.lunar.com.pl / *.lunar.com.pl 09.12.04, 15:45 „Zarodek pici męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po- 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów". Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274 r.) Ojciec Kościoła Katolickiego „Kobiety są przeznaczone głównie do zaspokajania żądzy mężczyzn". Św. Jan Chryzostom (349-407 r.) biskup Konstantynopola „Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie”. Św. Augustyn (354-430 r.) filozof I teolog chrześcijański „Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych”. Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274 r.) Ojciec Kościoła Katolickiego „Kobieta powinna zasłaniać oblicze, bowiem nie zostało ono stworzone na obraz Boga". Św. Ambroży (ok. 340-397 r.) Ojciec i doktor Kościoła „Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj: to diabeł! Ona jest swoistym piekłem". Kapokrates, założyciel klasztoru „Kobiety są błędem natury… z tym ich nadmiarem wilgoci, temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu... są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny...". Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274 r.) Ojciec Kościoła Katolickiego „Kobiecie przystoi jedynie szata żałobna. Skoro tylko przekroczy próg wieku dojrzałego, winna zasłonić swe gorszące oblicze, by nie utracić szczęśliwości wiecznej”. Tertulian (ok. 160-po 220 r.}, Ojciec Kościoła „W miejscu w którym zatrzyma się ksiądz, nie powinna przebywać żadne kobieta". Ustalenia synodu paryskiego (846 r.) „Kobiecie nie wolno mieszkać w pobliżu kościoła". Ustalenia synodu w Coyaca (1050 r.) „Księża, którzy udzielają noclegu kobietom i doznają przy tym podniety, muszą zostać ukarani. Kobiety natomiast mają zostać sprzedane przez biskupa jako niewolnice". Ustalenia synodu w Toledo „U kobiety sama świadomość jej istnienia powinna wywoływać wstyd". Clemens Alexandrinus (215 r.) „Kobietom nie wolno we własnym imieniu pisać ani otrzymywać listów". Ustalania synodu w Ewirze (IV w.n.e.) „Cała płeć żeńska jest słaba i lekkomyślna. Uświęcona zostaje jedynie przez macierzyństwo”. Św. Jan Chryzostom (349-407 r.) biskup Konstantynopola skopiowalem z jednej strony ale nie podam adresu bo jeszcze ja jakis lpr skasuje ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet. IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 16:00 Gość portalu: JA! napisał(a): > „Zarodek pici męskiej > staje się człowiekiem po 40 dniach, > zarodek żeński po- 80. > Dziewczynki powstają z uszkodzonego > nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów". > Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274 r.) > Ojciec Kościoła Katolickiego Jestes takim samym balwanem, jak uczen zawodowki, albo uczestnik partyjnej kursokonferencji, ktory twierdzil, ze Ptolemeusz byl glupi, poniewaz uwazal, ze ziemia jest plaska. Trzeba byc po prostu autentycznie wyksztalconym czlowiekiem, zeby potrafic interpretowac poglady Tomasza z Akwinu. Potega jego umyslu jest zreszta znana i niekwestionowana przez nikogo na odpowiednim poziomie. Ty zas jestes zwyklym durniem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Po co te nerwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:49 Nie mozna miec pogladow inne niz ortodoksyjno-fundamentalistyczne? Gdyby nie lamanie tabu, nie byloby dzisiejszego czlowieka, religiii, kosciola. I po co te inwektywy? Czyzbysmy tak nisko upadli, ze filozofowie - a za takiego jesli dobrze zrozumialem sie uwazasz - musza korzystac z przeklenstw w braku argumentow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Po co te nerwy? IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 17:05 Gość portalu: Pio napisał(a): > Nie mozna miec pogladow inne niz ortodoksyjno-fundamentalistyczne? > Gdyby nie lamanie tabu, nie byloby dzisiejszego czlowieka, religiii, kosciola. Jakich pogladow?! To nie sa zadne poglady tylko czysta glupota. Czy ten duren uwaza sie za madrzejszego od Tomasza z Akwinu? Niech sie najpierw imbecyl dowie co to jest perspektywa historyczna, nastepnie niech poswieci 10 lat na studiowanie Tomasza a pozniej dopiero niech otwiera swoja glupia gebe. P.S. A tak wogole, to kto w/g ciebie ma poglady ortodoksyjno- fundamentalistyczne, Sroda moze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Po co te nerwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 17:24 Madrosc do pojecie nieostre, czyli niemierzalne. Trudno polemizowac w takich kategoriach, bo w zasadzie dlaczego "ten duren", nie mialby byc od niego madrzejszy? Czyzby Tomasz z Akwinu mial monopol na madrosc? Jesli tak by bylo, wszyscy po Tomaszu sila rzeczy byliby glupcami, a tu - wybacz - mam odmienne zdanie. Ortodoksja, czy fundamentalizm jest niezgoda na wszelkie teorie odmienne od uznanych za obowiazujace. Nie wiem, co ortodoksyjnego mialoby byc w slowach Pani Srody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Po co te nerwy? IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 17:36 Gość portalu: Pio napisał(a): > Madrosc do pojecie nieostre, czyli niemierzalne. Jest ostre i mierzalne! > bo w zasadzie dlaczego "ten duren", nie mialby byc od niego > madrzejszy? Niech najpierw zdobedzie taka pozycje jak sw. Tomasz, to pozniej bedziemy go porownywac. > Czyzby Tomasz z Akwinu mial monopol na madrosc? Jesli tak by bylo, > wszyscy po Tomaszu sila rzeczy byliby glupcami, a tu - wybacz - mam odmienne > zdanie. Tu nie o zdanie chodzi tylko o uproszczenie. Jesli ktos w taki sposob upraszcza poglady sw. Tomasza, to jest to czysta glupota i niedopuszczalne prostactwo intelektualne. I tyle. > Ortodoksja, czy fundamentalizm jest niezgoda na wszelkie teorie odmienne od > uznanych za obowiazujace. Nie wiem, co ortodoksyjnego mialoby byc w slowach > Pani Srody. Obecnie obowiazujaca jest polit-poprawnosc. Lewacko-liberalna tluszcza to tacy sami fundamentalisci, jak ci, ktorzy w dawnych czasach zabiliby krzyzem. Tyle, ze jest to fundamentalizm swiezy, a wiec w fazie wzrostu i dlatego tak niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Po co te nerwy? IP: *.oaza-dd.com 09.12.04, 19:23 > Madrosc do pojecie nieostre, czyli niemierzalne. > > Jest ostre i mierzalne! To nie wystarczy - prosze podaj, na podstawie jakich kryteriow mierzy sie madrosc. > bo w zasadzie dlaczego "ten duren", nie mialby byc od niego > > madrzejszy? > > Niech najpierw zdobedzie taka pozycje jak sw. Tomasz, to pozniej bedziemy go > porownywac. Mam wrazenie, ze jedno z drugim nie ma wiele wspolnego. Wielu ludzi uwazanych za madrych nie zyskalo zadnej pozycji. Nie myl popularnosci z madroscia. > Obecnie obowiazujaca jest polit-poprawnosc. Lewacko-liberalna tluszcza to tacy > sami fundamentalisci, jak ci, ktorzy w dawnych czasach zabiliby krzyzem. Tyle, > ze jest to fundamentalizm swiezy, a wiec w fazie wzrostu i dlatego tak > niebezpieczny. Mam wrazenie, ze upraszczasz rzeczywistosc, szastasz pojeciami bez zastanowienia. W ten sposob ortodoksem mozna nazwac kazdego, kto ma jakiekolwiek poglady. Proponuje zglebienie mysli Sokratesa - bardzo pomaga szanowac slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g ZBLIZAJA SIE WYBORY.IGRZYSKA CZAS ROZPOCZAC IP: *.crowley.pl 09.12.04, 15:46 Typowa sztuczka lewakow: Przed wyborami walczyc z Kosciolem. Odpowiedz Link Zgłoś
banter To nie katolicyzm, tylko jego brak! 09.12.04, 15:49 Gdyby ktokolwiek, kto bezmyślnie oskarża Kościół katolicki, choć przez chwilę się zastanowił, uświadomiłby sobie, że to właśnie DZIĘKI naukom Jezusa (a przez to Kościoła) zaczęła poprawiać się pozycja kobiety. Kto kazał kochać mężom swoje żony i nie być dla nich przykrymi? Nie mogę czytać takich bzdur. Nikt kto naprawdę kocha żonę nie będzie stosował wobec niej jakiejkolwiek przemocy. To właśnie Bóg, Kościół uczą mnie szacunku i miłości do kobiety przecież! Odpowiedz Link Zgłoś