Dodaj do ulubionych

BŁAGAM o ŚWIATOWĄ ŻAŁOBĘ !!!

IP: 212.122.214.* 30.12.04, 21:46
Jestem zażenowany dyskusjami na tematy TU poruszne,które w odniesieniu do
tragedii tamtejszych są nieporównywlne. Odnoszę wrażenie, że jesteśmy
nieczuli na tragedię, która dotyczy ludzi żyjacych z dala od nas. To
przykre !!!
Zamieściłem na tym FORUM wątek pt."Tragedia po tsunami". Nie ma żadnego
odzewu, a rzecz dzieje się na naszych oczach !!! Telewizje całego świata
pokazują tę tragedię. Czy my, tu na tym forum, musimy być tacy NIECZULI ???
Ponawiam treść z mojego poprzedniego wątku:

"W niedzielę 26 grudnia 2004 roku, minutę przed godziną 8.00 rano czasu
miejscowego (w Polsce dochodziła
godzina 2.00 nad ranem), nastąpiło trzęsienia ziemi, którego epicentrum
znajdowało się u wybrzeży Sumatry, na
głębokości 40 km. Było to trzęsienie o sile 8,9 stopnia w skali Richtera".

Ta informacja obiegła świat z liczbą ofiar - wówczas wstępną -
określaną na 12 000 zabitych.
Dziś liczba ta przekracza 120 000 osób, co wraz z zaginionymi na pewno
sięgnie o wiele większą liczbę.

Moja refleksja:
- Nieprzewidywalne są i prawdopodobnie zawsze takimi będą
wszelkie kataklizmy, których źródłem jest
natura. Ale czy można coś zrobić, aby skutki kataklizmów rozkładały się na
większą liczbę ludności niż ta, w którą
bezpośrednio kataklizm uderzył? Wtedy ból, bezradność, osamotnienie będą
mniejsze.
Myślę o spontanicznej pomocy całej cywilizowanej ludzkości, bo jak na razie
to zajmują się tym wybrane kraje
i organizacje humanitarne , a my?
Gdy zginie tragicznie kilka osób w mieście, władze miasta
ogłaszają żałobę - jedno- lub kilkudniową, gdy
tragedia dotknie kilkadziesiąt osób, wtedy często ogłaszana jest żałoba
narodowa. A jeśli zginą ludzie kilkunastu
państw i to w liczbie - jak na czas pokoju - przerażającej, to powinna
być ogłaszana żałoba światowa, a w ślad
za tym ogólnonarodowe zbiórki wszelkich niezbędnych środków dla
poszkodowanych.
To byłoby piękne. I wiem, że tego można ludzi nauczyć.
Choć może nie wszystkich, bo nie wszyscy mają zdolności do empatii.
Również wiem, że ktoś może powie:- Przecież są zbiórki w kościołach,
zbiera Caritas etc
Tak, ale to nie tosad("
Obserwuj wątek
    • Gość: ubu_roy Re: BŁAGAM o ŚWIATOWĄ ŻAŁOBĘ !!! IP: *.nyc.rr.com 30.12.04, 22:06
      Tak. Jestem nieczuly na ta tragedie. Nic mnie ona nie obchodzi. Moze tylko
      tyle, ze martwie sie zeby nie wybuchla tam jakas epidemia i nie przeniosla sie
      do Cywilizacji. I tyle. Obchodzi mnie tylko moja wlasna kieszen i moja wlasna
      dupa. Nic wiecej. Oczywiscie zaluje, ze Matka Ziemia strzasnela niewielki
      procent swoich dzieci ze swojego grzbietu ale jednoczesnie raduje sie z tego
      powodu, ze nie bylem to ja. Nic wiecej nie mam na ten temat do powiedzenia, nie
      czuje potrzeby zaistniec w obronie skrzywdzonych przez los. Nie kreca mnie
      akcje pomocy ofiarom ruchow tektonicznych. Nie potrzebuje sie dowartosciowac
      jako niosacy pomoc ofiarom Natury. Nic mnie nie obchodzi smierc setek tysiecy
      ludzi, bo stworca oraz katem byla Matka Ziemia a Ona wie najlepiej co jest dla
      nas dobre.
      • abprall Re: BŁAGAM o ŚWIATOWĄ ŻAŁOBĘ !!! 30.12.04, 22:16
        zgadzam się z moim przedmówcą..
        dlatego twierdzę, ze uzycie małych taktycznych bomb nuklearnych na arabskich i
        nie tylko arabskich ( irak,iran, afganistan, pakistan )bandytow jest
        najbardziej racjonalną alternatywą uwolnienia się od biologicznych śmieci tego
        świata...
        skoro swiat pogodzil sie z tsunami , dlaczego udaje glupa nie rypiąc atomem w
        islamidów...widok bedzie nawet łagodniejszy...kamer, nie bedzie ,bo TV-doopki
        beda mieć sraja przed popromiennym skażeniem...
        a swiat bedzie zyl w pokoju przez dziesieciolecia...
      • Gość: diabelek Re: BŁAGAM o ŚWIATOWĄ ŻAŁOBĘ !!! IP: *.sympatico.ca 30.12.04, 22:21
        Ty to moze i nic nie mozesz pomoc osobiscie, ale sa ludzie , ktorzy pomoca sie
        zajmuja. wesprzyj ich finansowo na ile mozesz i glupot tutaj nie wypisuj.
        • Gość: cziw diabelek - oby Ciebie to nie spotkało!!! IP: *.tvgawex.pl 30.12.04, 22:43
          Tragedia setek tysięcy ludzi to "głupota" ???
          Współczuję Twoim najbliższym, gdy będą w potrzebie.
          • Gość: diabelek Re: diabelek - oby Ciebie to nie spotkało!!! IP: *.sympatico.ca 30.12.04, 22:58
            Gość portalu: cziw napisał(a):

> Tragedia setek tysięcy ludzi to "głupota" ???
            > Współczuję Twoim najbliższym, gdy będą w potrzebie.
            ==========
            Odpowiedzialem na post Ubu-roya, co widac po przesunieciu tytulu na prawo.
            Osobiscie nie obawiam sie tsunami, bo mieszkam na gorce.
            trzesien ziemi tutaj nie mamy, tak ze z zywiolow jedynie tornado moze mi
            urwac leb.
    • Gość: tragedia natury? Re: BŁAGAM o ŚWIATOWĄ ŻAŁOBĘ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:40
      a pamiętasz trzesienie ziemi w Skopje?
      czy po latach ci uratowani nie zarzynali się wzajemnie z powodów religijnych
      czy narodowych?
      a "fala" w polskim wojsku jest mniej tragiczna dla jej ofiar?
      wołasz o humanitaryzm świata a o humanitaryzm swojego najblizszego otoczenia
      nie umiesz zadbać
      czy w twojej okolicy nie spotykasz ludzi grzebiących w śmietnikach?
      czy wszystkie dzieci w twoim najblizszym sąsiedztwie stać na wyjazdy zimą do
      Tajlandii?
      a może nie mają nawet na kupno zeszytu?
      po co tu krzyczysz o humanitaryzmie?
      na pokaz?
      od tego "pokazywania" humanitaryzmu są inne media
      a najwięcej tego usłyszysz z ambony
      • Gość: cziw No to bądźmy cicho... IP: *.tvgawex.pl 30.12.04, 23:18
        ...nic się nie stało. 120 tysiecy ludzi nie żyje ! Ludzie grzebiący w
        śmietnikach ŻYJĄ! Ofiary "fali" w wojsku ŻYJĄ! Dzieci, których nie stać na
        wyjazd do Tajlandii ŻYJĄ! Jeżeli nie mogą kupić zeszytu to też ŻYJĄ!
        Z ambony słyszę też wołanie o pomoc dla tych potrzebujących po tragedii w Azji.
        W kościołach całej Polski bedzie zbiórka datków na pomoc.
        Mam powody przypuszczać, że nie będziesz miał(a) okazji do tego wsparcia.
        Życzę Ci, by noworoczny toast wywołał w Tobie obraz tysięcy ludzi opłakujących
        stratę swoich najbliższych, których nawet ciał mogą nie zobaczyć.
        DOBREGO NOWEGO ROKU !!!
        • Gość: ubu_roy Re: No to bądźmy cicho... IP: *.nyc.rr.com 30.12.04, 23:45
          po pierwsze, prosze mi nie wmawiac slow ktorych nie powiedzialem. w moim poscie
          nie pojawilo sie ani razu sowo glupota !
          po drugie do cziw: smierc nie jest najgorsza. najgorsze jest to co umiera w
          miedzyczasie.
    • Gość: sas Żałuj se za Irakijczykow napadniętych przez IP: 80.51.255.* 30.12.04, 23:03
      uasarmi i inne płatne bydło.Tam ofiary przekraczają śmieszne Dwiescie
      tysięcy.Jak by tam byl ropa a nie banany to ofiar byloby więcej.
    • dokowski O czym tu dyskutować? 30.12.04, 23:08
      Gość portalu: cziw napisał(a):

> Zamieściłem na tym FORUM wątek pt."Tragedia po tsunami". Nie ma żadnego
      > odzewu

To jest forum dyskusyjne, a rzecz jest bezdyskusyjna. Tu nie ma miejsca na
      reklamy ani na zbiórki pieniędzy dla potrzebujących.
      • Gość: sas Bo Ty jesteś Wielki dokowski i zamieszczasz. IP: 80.51.255.* 30.12.04, 23:12
        Inni namaszczają,inni wieszczą a inni się nie mieszczą.
      • Gość: cziw To jest FORUM, ale ... IP: *.tvgawex.pl 30.12.04, 23:35
        ... nikt nie zastrzegł, że dyskusyjne!!!
        Śmierć tysięcy ludzi to nie reklama !!!
        Nikt tu też nie woła o pieniądze !!!
        Proszę choć o odrobinę refleksji nad tragedią tych, którzy opłakują śmierć
        swoich najbliższych i oczekujących pomocy, by mogli prztrwać ewentualne
        epidemie.
        Życzę szampańskiej zabawy sylwestrowej !!!
        • Gość: diabelek Re: To jest FORUM, ale ... IP: *.sympatico.ca 30.12.04, 23:50
          Pani do pomocy w tej tragedii nie bardzo sie nadaje.
          Aby komukolwiek skutecznie pomoc trzeba sie uspokoic, trzeba zachowac zimna
          krew.
          Zmarlemu juz nikt nie pomoze. Co zmarlego obchodzi czy go pochowaja pod ziemia,
          spala, czy przywiaza do deski i puszcza z nurtem swietej rzeki Ganges.
          To zywym trzeba pomoc.
          W miedzyczasie dzieci w afryce umieraja z glodu, trwaja wojny gdzie zabijani sa
          ludzie, w szpitalach umieraja na raka itp.
          Tutaj akurat smierc przyszla w jednej chwili. Media o tym caly czas o tym
          informuja.
          Co my mamy robic?
          Zostawic wszystko i jechac tam z plecakiem lekarstw i konserw?
    • Gość: doradca A gdzie byles czy jestes IP: *.yodobashi.co.jp 31.12.04, 02:48
      jak muzulmanie zamordowali i dalej moprduja miliony w Somali? Nie 100.000 tylko
      miliony.

A zaloby ci nikt nie zabarania.
      • Gość: marzier Re: A gdzie byles czy jestes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:27
        Witam wszystkich forumowiczów!!
        Znieczulica to zjawisko socjologiczne które rozwija sie bezwiednie!
        Każdy w zorganizowanym skupisku ludzi jest narażony na działanie tej dewiackiej
        choroby! Ale jakoś trzeba żyć i zbytnie przejmowanie się ogólnoświatowa
        tragedią ludzką nie ma sensu bo może prowadzić do depresji, zresztą wczorajsze
        wiadomości z tajlandi i wypowiedzi co niektórych turystów przyjeżdzających na
        wcześniej wykupione turnusy świadczą że nikt bardzo sobie nie bierze tych
        tragedi na serio! Moim zdaniem więcej bezinteresownej miłości mają instytucje
        pozarządowe organizujące pomoc! To dziwne zjawisko ale prawdziwe zorganizowane
        instytucje niosą ludziom pomoc a poszczególne jednostki ludzkie odrzegnują się
        od współczucia miłości i tym podobnych cech ludzkich - zaznaczę cech wrodzonych
        jak by nie patrzyć! Wyniszczenie fundamentalizmu ludzkiego jakakolwiek metodą
        to zagrania czysto "Darwinowskie" - silny żądzi i zwycięża!
        Ja od tego się odzegnuje, bliższe są mi uczucia naturalne te boskie z którymi
        zostaliśmy stworzeni!
        Co innego że chętnie bym pomógł nawet czymś drobnym się podzielić ale nie mam
        pieniędzy (bezrobotny)- i kułeczko sie zamyka!
        Jednym słowem Temat rzeka!! marzier@wp.pl
    • Gość: atom Zgadzam sie z Cziw IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 31.12.04, 12:13
      Nie jestes sam/a. Cziw, zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci. W obu sprawach:
      po pierwsze- poczucia braku refleksji nad tragedia setek tysiecy ludzi. Po
      drugie- nad mialkoscia i plytkoscia wypowiadajacych sie- przynajmniej w tym watku.
    • Gość: Zombi Re: BŁAGAM o ŚWIATOWĄ ŻAŁOBĘ !!! IP: 213.25.164.* 31.12.04, 12:42
      A mnie już na wymioty zbiera od tych wszystkich tragedii i sposobu ich
      przedstawiania w mediach. To media same powodują tzw. znieczulicę. I rację mają
      Ci, którzy piszą że wszędzie w koło nas jest wcale nie mniej tragedii niż tej
      pokazywanej w tv. I wystarczy jak każdy się zajmie kawałkiem świata koło siebie
      i swoim życiem, a gwarantuję wam że świat będzie szczęśliwszy. A wszystkim
      którzy tak się przejmują i piszą wzruszające posty - co sami robicie aby pomóc
      komukolwiek (niekoniecznie na drugim końcu świata). Czy nie jest przypadkiem
      tak, że przeżywacie życie za pomocą telewizora i internetu. Że macie zamknięte
      drzwi w mieszkaniu, żeby przypadkiem nie zjawił się u was ktoś naprawdę
      potrzebujący pomocy. Że nie macie własnej wizji świata tylko codziennie
      czekacie aż wam ją pokaże telewizja i inne media. Moim zdaniem na świecie
      oprócz tragedii jest tyle piękna, że szkoda czasu na rozpamiętywanie tego
      pierwszego. Lepiej szerzyć wokół siebie to drugie.
      A na plażach na których dziś leżą trupy już w przyszłym sezonie będą znowu
      biegały i bawiły się dzieci. Tak było jest i będzie.
    • Gość: smutek Re: BŁAGAM o ŚWIATOWĄ ŻAŁOBĘ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:02
      to straszne - gdy się czyta wasze odpowiedzi...
      Obcowanie ze zwierzętami dostarcza więcej radości niż z ludźmi, którzy nie
      dostrzegają istoty tego co się wydarzyło.
      Nie ma sensu szukanie porównań - ale kwestionowanie idei pomocy, współczucia to
      przejaw tego czy dzisiaj jesteśmy - spórzcie na siebie
      • Gość: marzier Re: BŁAGAM o ŚWIATOWĄ ŻAŁOBĘ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:09
        Moja teścoiwa gada ze swoim psem i dwoma kotami-nie wiem czy o to ci chodzilo?!
        Ja aż tak krytycznie nie jestem nastawiony do rodzaju ludzkiego!Wolę z ludzmi
        sie dogadywać mimo ze 3/4 to egoiści!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka