Dodaj do ulubionych

Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,...

02.07.01, 18:15
Moje 10-letnie dziecię nie może uwierzyć, że kiedyś w Polsce dużo rzeczy było
na kartki. W zasadzie prawie mi uwierzyło, ale nie może tego zrozumieć. Czy
ktoś może przesłać mi zdjęcia kartek ? Albo podać adres www, gdzie są takie
zdjęcia ?
Obserwuj wątek
    • krzysztof.r.m Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... 02.07.01, 21:12
      Wedlug mnie powinny byc archiwizowane
      przez te instytucje , ktore je w tamtym czasie
      wprowadzaly.
      Najwlasciwszym wiec adresatem byliby spadko
      biercy PZPR. Napewno aktywni wowczas dziala
      cze maja w pamieci okolicznosci i samo zjawisko,
      powinni wiec bez trudu wyjasnic to Twemu dziecku.
      Wskazywalbym takich mistrzow jak Miller, Oleksy,
      to dobre zrodlo, to byli Sekretarze. Ale takich jest
      znacznie wiecej
      Pozdrawiam
      krm
      • Gość: RUM Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... IP: 213.173.193.* 02.07.01, 21:52
        Kiedyś były kartki na cukier masło....,teraz przydałyby się kartki na rozum.
      • Gość: xxx Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... IP: *.calixo.net 02.07.01, 22:32
        Kartki zywnosciowe byly po wojnie w calej Europie,Niemcy,Francuzi tez
        to pamietaja u siebie,z drugiej strony na te kartki mozna bylo
        o wiele wiecej dostac jak niejedna rodzina moze sobie teraz pozwolic
        • Gość: ........ Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... IP: *.sympatico.ca 03.07.01, 00:25
          Powiedz swemu synkowi ze wtedy bylo duzo
          nierobow ktorzy nic nie robili a chcieli
          wszystko miec. Nie mogli im wiec dac tego co
          nie zostalo wyprodukowane. Dali im wiec kartki na
          pocieche. Powiedz mu to, to jest prawda.
        • Gość: Sin Re: Kartki na cukier, masło, wyrób czekoladopodobny, mięso,... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 00:48
          Gość portalu: xxx napisał(a):

> Kartki zywnosciowe byly po wojnie w calej Europie,Niemcy,Francuzi tez
          > to pamietaja u siebie,

W czasie wojny i krótko po niej były może i w całej Europie, chociaż nie mam
          takiej pewności, że np. w Szwecji lub Szwajcarii! W Polsce kartki wróciły! Chyba
          w 1976 roku, najpierw na cukier potem po 1980 roku coraz więcej było
          reglamentowanych towarów. Jeśli nie widzisz różnicy to trudno, masz problem.
          Ja natomiast wyraźnie pamiętam, że to kartkowe mięso trzeba było odpowiednio
          długo wystać w kolejkach od bladego świtu. Bez gwarancji sukcesu.

>z drugiej strony na te kartki mozna bylo
          > o wiele wiecej dostac jak niejedna rodzina moze sobie teraz pozwolic
          Jak się było funkcjonariuszem MO , SB lub LWP to tak.
          Radzę odłożyć trochę na bilobil, bo pamięć Ci szwankuje , albo zapytać kogoś
          starszego zamiast pisać takie konfabuły. Dorosłemu człowiekowi przysługiwało 2.5
          kg mięsa , również z kościę , wędlin i podrobów.Przy braku zaopatrzenia
          w popularniejszy dziś nabiał, który mógłby rekompensować braki białka w diecie,
          to nie było "o wiele więcej". Przekonasz się o jakości żywienia w PRL studiując
          dane np. na temat wzrostu i masy ciała młodzieży i średniej przewidywanej
          długości życia. Porównaj sobie dane z 2000 roku i np. szczytowej
          gierkowskiej "prosperity" tj 1974-75 roku.

• Gość: mariusz Re: Kartki na cukier, masło, wyrób czekoladopodobny, mięso,... IP: *.tnt2.san-francisco3.ca.da.uu.net 03.07.01, 08:27
            niestety ja rowniez rozmawialem o tym z moim synem ktory patrzyl na mnie
            wowczas jak na idiote. szczytem wszystkiego bylo jego pytanie zadane po
            komentarzu mojej zony na temat pralki p.t. Viatka (prod.ZSRR) dlaczego poprostu
            nie kupiliscie "Miele"? (co na poczatku rozwscieczylo mnie , pozniej dopiero
            zorientowalem sie ,ze On mowil powaznie zupelnie szczerze). po tej rozmowie
            zdecydowalismy z zona nie podejmowac juz wiecej tego tematu przy dzieciach -
            nie ma to sensu, po co je stresowac.(my niestety pamietamy tamte czasy)
            Serdecznie pozdrawiam mariusz.
        • Gość: Grzegorz Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 03.07.01, 10:26
          Gość portalu: xxx napisał(a): m. in.:

> "na te kartki mozna bylo o wiele wiecej dostac jak niejedna rodzina moze sobie
          teraz pozwolic"

Nie wstydź się podpisać xxx i napisz jeszcze, że to dziecię wkrótce kartki
          zobaczy na własne oczy, jak się elektorat spręży i zagłosuje we wrześniu na PZPR
          tfy, na SLD i ich "fellow - travellers"
          Grzegorz

• Gość: bykk Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... IP: *.chello.pl 03.07.01, 11:18
            Lechu,moim zdaniem powinieneś zwrócić się do rzecznika rządu tamtych
            lat niejakiego urbana jerzego.On wie,że był taki specjalny departament
            utworzony do spraw rozdziału żywności i dóbr wytworzonych.
            Kto tam działał nie wiem,ale on pamięta.Natomiast co do millera i Oleksego,
            (o czm pisze Krzysztof.rm)to uważam,że oni tylko słyszeli z plotek o tym,
            że były jakieś kartki,nigdy na oczy takowych nie widzieli i nie mieli,bo
            po co? Dla nich wszystko było w specjalnych sklepach.
            Ja mam kartkę na cukier z 76 roku,jest to karteczka w kształcie kwadratu
            wielkości znaczka pocztowego(tak standard) oraz tzw.wkładkę na kartki czyli
            taką kartkę na kartki(kartonik podzielony na 12 pól gzie się wpisywało daty
            otrzymania kartki).Tyle.
            Acha,jeszcze jedno.Moja żona ŚP.dostała talony: na reformy szt.1,rajtuzy szt.1,
            koszulka krótka biała damska szt.1,biustonosz biały szt.1,wata opatrunkowa
            0.5 kg.,pepegi 1 para. dla męża: półbuty czarne 1 para,kalesonki krótkie szt.1,
            kalesony białe szt.1, podkoszulek na ramiączkach szt.1,skarpety 1 para lub
            (w razie braku )zamiana na pastę do butów koloru czarnego 2 pudełka a'10 gr)
            Kartek nie mam,bo wszysktie wykorzystałem!
            pozdrawiam
          • Gość: Dzidka Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... IP: 195.94.212.* 03.07.01, 12:20
            > Nie wstydź się podpisać xxx i napisz jeszcze, że to dziecię wkrótce kartki
            > zobaczy na własne oczy, jak się elektorat spręży i zagłosuje we wrześniu na PZP
            > R
            > tfy, na SLD i ich "fellow - travellers"

Bredzisz słoneczko. smile

• Gość: Grzegorz Re: Kartki - do Dzidki IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 03.07.01, 13:02
              Gość portalu: Dzidka napisał(a):

> > Nie wstydź się podpisać xxx i napisz jeszcze, że to dziecię wkrótce kartki
              > > zobaczy na własne oczy, jak się elektorat spręży i zagłosuje we wrześniu na
              PZPR tfy, na SLD i ich "fellow - travellers"
              >
              > Bredzisz słoneczko. smile

Wręcz przeciwnie: mam sprawny i jasny umysł i nie mam sklerozy, jak spora część
              tego nieszczęsnego narodu: najwyraźniej za dużo mięcha i wódy było w ostatnich
              latach, za dobrze było... przyjdzie czas na dietę, jak się ludziska nie
              opamietają ! Zresztą zobaczymy wkrótce po wyborach jak i ty będziesz tęsknie
              śpiewać, za tym co było i minęło, słowiczku ;-*
              Grzegorz
              >

• Gość: Dzidka Re: Kartki - do Grzegorza :-)) IP: 195.94.212.* 03.07.01, 13:10
                Jeszcze raz: bredzisz, słoneczko. smile)
                Ale jeżeli nie dociera do Ciebie, dlaczego tak uważam, to ja nie będę Ci tego tłumaczyć.
                A w kwestii wyborów, to czekam na nie z utęsknieniem. Mam jakąś taką dziwną alergię, że mnie
                swędzą ręce na widok prawoskrętu.
                Pozdrawiam, misiu, i nie martw się, naprawdę nie będzie tak źle smile
                • krzysztof.r.m Re: Kartki - do Grzegorza :do Dzidki co to swietna ma pamiec 03.07.01, 14:09
                  Oczywiscie, to brednie. Miniony system byl przyjazny
                  i gdyby nie warcholy i spekulanci, to trwalby jeszcze.
                  To byly sukcesy, to byl poziom zycia. Komu przyszlo
                  do glowy aby to zmieniac?
                  Ale jesli Grzegorz bredzi, to czym jest Twoje stanowisko?
                  Powiedz prosze gdzie jeszcze na swiecie funkcjonuje taki raj?
                  Pozdrawiam i zycze jeszcze lepszego samopoczucia.
                  Nie tylko Tobie ale calej tej masie ktora juz triumfuje
                  krm
                  A i jeszcze a propos swedzenia rak. Moim zdaniem to nie alergia.
                  One zwyczajnie jesli sa brudne to moga swedziec. Polecam mydlo.
                  Jest jednak taki rodzaj nieczystych rak na ktore mydlo tez nie skutkuje.
                  • Gość: Dzidka Miły Krzysztofie :-))) IP: 195.94.212.* 03.07.01, 14:26
                    Krzysiu,
                    komu innemu nawet nie wysilałabym się odpowiedzieć, ale czytałam na tym forum wiele Twoich
                    wypowiedzi i w wiekszości podobały mi się one bardzo. Dlatego zasługujesz na kilka słów gwoli
                    wyjasnienia. Ja nigdzie nie napisałam, że podobał mi się miniony system, który całkiem nieźle
                    pamiętam. W ogóle trudno mi sobie wyobrazić, żeby mógł sie on komukolwiek podobać. Ale jeśli ktoś
                    twierdzi, ze zmiana władzy na lewoskrętną spowoduje również powrót czasów kartek, reglamentacji i
                    talonów, i czego tam jeszcze, to jak to nazwać? Osoba, której system, jak to sie mówi, "nadojadł" powinna
                    chyba zdawać sobie sprawę że czasy sie zmieniły i nie wróci komuna w takiej postaci, w jakiej mieliśmy
                    wątpliwą przyjemność ją poznać.
                    A w kwestii swędzących rąk: niekoniecznie muszą być brudne. Swędzą mnie również wtedy, gdy ktoś
                    zarzuca mi nieuczciwość/warcholstwo/knajactwo/niemoralność (niepotrzebne skreślić) tylko dlatego, że
                    nie podoba mi się nasza "prawica". To jest jednak typowy tok rozumowania A.D. 2001: jak ktoś nie znosi
                    prawicy i nie pada na kolana na dżwięk słowa papież, to ani chybi komuch, lewus albo Żyd. Powodów,
                    dla których "prawica" mi się nie podoba, jest kilka - myślę jednak, że to już zupełnie inna bajka. Na
                    szczęście mam wolny wybór.
                    Z pozdrowieniami szczerymi!
                    • krzysztof.r.m Re: Miły Krzysztofie (Dzidce) 03.07.01, 15:07
                      Witaj, mam nadzieje, ze nie urazilem Ciebie ani Twoich, no nazwijmy
                      je "przekonan".Uwazam, ze calkiem mlodym ludziom, a jak mniemam
                      takim jest Grzegorz i pewnie jeszcze spora grupa na kazdym Forum,
                      nalezy najuczciwiej jak sie da, mowic na czas. ze zimne jest zimne ,
                      od ognia mozna poparzyc sie lub ... splonac.
                      Wtracony przez Ciebie rusycyzm , tego nazwe konsumpcyjny, pozwala mi
                      domyslac sie , ze czas ten przeszly jest Ci znany niezle. Jesli zdarza sie
                      jak piszesz Tobie, spotykac jakies moje trzy grosze to tu to tam, to wiesz
                      ,ze nie naleze do raptusow, potepiajacych a priori.
                      Chcialbym jednak ze stanowczoscia pewna powiedziec, ze przy naszej
                      organizacji ruchu, PRAWOSKRET, zapewnil i zapewnia bezkolizyjnosc.
                      Pozdrawiam Cie serdecznie i poniewaz nie przywyklem innych obrazac,
                      przepraszam, jesli zbyt napastliwie dotknalem kwestii czystosci rak.
                      Jeszcze raz z serdecznosciami i do zobaczenia w sympatycznych okolicznosciach
                      krm
                      • Gość: Dzidka Re: Miły Krzysztofie - cd :-)) IP: 195.94.212.* 03.07.01, 15:18
                        Spokojnie, nie urazileś ani mnie ani moich, no nazwijmy je "przekonan". big_grinD Kazdy ma prawo się
                        wypowiedzieć, idzie tylko o to, zeby nie sięgać do argumentów ze tak powiem "mięsnych" smile)
                        Miło mi sie utwierdzić w przekonaniu, że można normalnie porozmawiać i że trafnie Cię oceniłam, kiedy
                        oceniłam Cie pozytywnie.

smile)))
          • Gość: Cyklista Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... IP: 212.77.192.* 03.07.01, 15:22
            > Nie wstydź się podpisać xxx i napisz jeszcze, że to dziecię wkrótce kartki
            > zobaczy na własne oczy, jak się elektorat spręży i zagłosuje we wrześniu na
            PZPR
            > tfy, na SLD i ich "fellow - travellers"
            > Grzegorz
            >

Sam w to Grzesiu nie wierzysz, ale jakby gdzieś ogłosili zawody w rzucaniu g... ,
            to się zapisz - w tej konkurencji jestś mistrzem.
            • Gość: mariusz Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... IP: *.tnt2.san-francisco3.ca.da.uu.net 03.07.01, 16:32
              Cyklista i tutaj sie pokazales pan. Jak rycerz w zbroi z "lbem zakutym"ludzi do
              zawodow sredniowiecznych namawiac sie starasz. pozdrawiam mariusz
            • Gość: xxxx Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... IP: *.calixo.net 03.07.01, 18:49
              W/g sondazy z 1999roku,44% Polakow ma pozytywna opinie o PRL.
              Wiecej,w/g sondazy 47% jest zdania ze socjalizm jest dobra
              dotkryna,ktora byla zle stosowana,tylko dla 41%Polakow kapitalizm
              jest lepszym systemem.
              Obecnie obcy kapital kontroluje 80% sektora bankowego.
              Najlepsze przedsiebiorstwa zostaly sprzedane,czesto ponizej
              ich wartosci,narzedzia pracy zniszczone.
              Budzet socjalny zostal zaniechany,wzrastaja wydatki na zakup broni zachodnich
              Deficyt handlowy wzrosl z 2.95 miliarda $,w 1992,do 18.5 miliarda $ w 1999r.
              Pewien urzednik w Ministerstwie Pracy oswiadczyl:"postepujemy z kredytami
              podobnie jak za Gierka,ale On zainwestowal pewna czesc.
              Zubozeni Polacy konsumuja na kredyt,jest to grozba dla rownowagi
              makroekonomicznej,w czasie gdy splata zaciagnietych kredytow zwiekszy
              sie z 2.8 miliarda $ w 2000r.do 4 miliardow w 2004r.
              Dane z prasy zachodniej
              no comment
    • Gość: Indris Re: Kartki - info dla lecha IP: *.ibspan.waw.pl 03.07.01, 18:19
      Oto jeden z linków:
      http://www.polskaludowa.com/dokumenty/dokumenty_kartki.htm
      Przy okazji poinformuj również swoje dziecię, że wtedy, gdy istniały te dziwne dzisiaj dokumenty nie
      było eksmisji na bruk a spożycie mięsa było podobno większe niż obecnie. Tej ostatniej informacji
      nie sprawdzałem
      • Gość: Sin Re: Kartki IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 19:34
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> nie było eksmisji na bruk

Nie zapomnij też o innych cechach tamtego uwielbianego do dzisiaj przez połowę
        Polaków systemu. O tym , że wyrzucono np. w 1968 roku parę tysięcy Polaków
        narodowości żydowskiej na powiedzmy paryski bruk. Emiragracja Polaków w latach 80-
        tych to też swego rodzaju przymus w obliczu beznadziei schyłkowego PRL.
        Była nacjonalizacja i "domiar" , które zniszczyły prywatną własność uczciwych
        ludzi. Była też reforma zwana dewaluacją , po której wszyscy zasobni stali się
        równie biedni jak cała reszta.Raczej zabierano niż rozdawano.Raczej wyrzucano niż
        witano z otwartymi ramionami.

>a spożycie mięsa było podobno większe niż obecnie. Tej ostatniej informacji
        > nie sprawdzałem

Mogło być wyższe, ale istotniejsza od spożycia mięsa jest różnorodność diety,
        dostępność np. owoców oraz ogólna jego kaloryczność. Ile razy jadłeś banany i
        pomarańcze w ciągu roku ? Pewnie tyle ile teraz w ciągu tygodnia. Pomyśl jakie
        wtedy były szansę na bycie wegetarianinem? NIe brzydzę się mięsem , ale nie
        kupuję wędlin ,a mięso jem 2-3 razy w tygodniu. Jest tyle żarełka bezmięsnego ,
        że nie zjadam więcej niż 2 kg mięcha na miesiąc. Stąd pewnie spadek ogólnego
        spożycia ( jeśli oczywiście uznać za rzetelne ówczesne statystyki).
      • lechu_w Dzięki Indris 03.07.01, 19:52
        Tak w ogóle całkiem ciekawa stronka. Jeszcze raz dzięki.
        Pozdrawiam
      • Gość: P.C. Re: Kartki - info dla lecha IP: 129.123.3.* 04.07.01, 00:55
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> Przy okazji poinformuj również swoje dziecię, że wtedy, gdy istniały te dziwne
        > dzisiaj dokumenty nie
        > było eksmisji na bruk

Warto tez poinformowac o okresie czekania na mieszkanie. Tudziez pokazac paskudne familiaki,
        budowane jeszcze przez kapitalistow dla robotnikow, nadal zamieszkane w raju klasy pracujacej.

> a spożycie mięsa było podobno większe niż obecnie.

A w kolejkach po nie (wcale nie podobno) stalo sie przez cala noc.

P.C.
    • Gość: Luki Re: Kartki na cukier, masło, czekoladę, mięso,... IP: 141.63.88.* 04.07.01, 10:08
      Linkow ani zdjec nie mam, niestety. Mam za to wyraznie wpisane w ksiazeczce
      zdrowia dziecka m.in. "wydano 0.2 kg sera zoltego" i data.

pozdrowienia, Luki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka