Gość: P.C. IP: *.chem.usu.edu 11.07.01, 22:13 Ze strony CNN: "JEDWABNE, Poland Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Vist _Tego_się_bałem._ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 23:08 Gość portalu: P.C. napisał(a): > http://www.cnn.com/2001/WORLD/europe/07/10/poland.memorial/index.html > > Prosze bardzo, macie skutki "wrazliwosci". Oto > Prezydent przepraszal w imieniu narodu, a ofiar zrobily > sie tysiace. A Polska zostala odmalowana jako sprawca > Holocaustu. Kretynizm, czy zdrada? > P.C. Nie. To będzie chyba tylko powszechna pomyłka. A każdy kto będzie chciał to sprostować zostanie antysemitą ? V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethanol Re: _Tego_się_bałem._ IP: *.coh.org 12.07.01, 00:04 no fakt, te "pomylki" tez mnie jzu wkur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SWAT Re: _Tego_się_bałem._ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 01:08 Ty juz nim jestes, kukluxklanowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spawn juz za pozno IP: *.pppool.de 12.07.01, 19:42 Gość portalu: Vist napisał(a): > A każdy kto będzie chciał to sprostować zostanie antysemitą ? Jezeli ktos obcy przejzy cale to Forum bedzie pewien ze Polacy to antysemici. Co drugi temat jest o nienawisci do Zydow.Hitler by takiej propagandy tyko pozazdroscil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miriam Re: Skutki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 00:23 Gość portalu: P.C. napisał(a): > Ze strony CNN: > > "JEDWABNE, Poland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.C. Re: Skutki IP: *.chem.usu.edu 12.07.01, 00:49 Gość portalu: Miriam napisał(a): > A co byście zrobili, jakby wam siostrze piłą głowę oderżnęli? O ile to sie rzeczywiscie dzialo, to nie usprawiedliwia to rewidowania historii i prob ponizania CALEGO narodu, od ktorego doznaliscie wiecej dobra, niz od innych. > Ważne to co teraz będzie między nami. A nie bedzie dobrze. Miriam, toz mnie dotad nie obchodzilo, czy ktos chodzi do kosciola czy do synagogi (i czy w ogole chodzi). Kampania z ostatnich miesiecy ukoronowana wnioskami, jakie opublikowalo CNN, spowodowaly jednak, ze gdybym stanal przed takim wyborem, jak kiedys moja rodzina (przechowanie Zydow uciekajacych z lodzkiego getta) to nie wiem, co bym zrobil. Bo i po co sie narazac - zeby potem Zyd jeden z drugim z piana nienawisci mowil o "polskich zbrodniach"? > Bądźcie dobrzy "Badzcie dobrzy" i zgadzajcie sie na klamstwo? Nie, Miriam. Sa granice bezczelnosci, te granice przekroczyliscie. P.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vist Re: Skutki IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.07.01, 00:53 Gość portalu: Miriam napisał(a): > Może cnn zrozumiał, że Kwaśniewski przepraszał wogóle > za wszystko nie tylko za Jedwabne, Mówiłem ? (pisałem ?) To tylko pomyłka, nieporozumienie... Za chwilę może pojawić się nowa pomyłka: Polacy są winni holocaustu. Jeszcze nie przeprosili "za wszystko". Droga Miriam ! Jakieś prymitywy 60 lat temu przeszdłwszy z rąk sowieckich do niemieckich zachowały sie okrutnie. (jeśli wierzyć zapisom) Nic ! Nic nie możemy na to poradzić. CNN kłamie teraz na naszych oczach. A Ty zamiast uczciwie to przyznać, macisz coś o artykule w Polityce i o protokołach z zeznań sprzed wielu lat. Nieładnie. Stawiasz kłamstwo CNN z jednej strony a jakieś fantazje z zeznań z drugiej. Chcesz abym poszukał innego artykułu ? np. o Koniuchach ? Innych zeznań ? Myślę, że nie powinnaś osłaniać aktualnych kłamstw. One są dziś. Tak się nie zbuduje wzajemnego zaufania. pzdr Vist__________________________________ P.S. Balet powojów, rodzynki i migdały, groszki i róże nie zastapią fair play. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Vist to TY????? IP: *.net.bialystok.pl 12.07.01, 00:54 to chyba jakas pomylka! ... albo śnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vist Re: Vist to ja. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.07.01, 20:52 Gość portalu: max napisał(a): > to chyba jakas pomylka! ... albo śnie Cześć Maxie ! Jeśli śnisz.... snów kolorowych V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scan Re: Komentowac czy nie. Moze narazie nie. IP: *.home.net.pl 12.07.01, 01:01 Nie komentować!!! "The show must go on" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Skutki IP: *.*.*.* 12.07.01, 10:30 Miriam, zastanow sie , co piszesz. Przeciez opisywana scenka to obraz jawnej demagogii. Zawsze krew lepiej reprezentuje sprawe niz fakty. Czy Polityka jest jedynym zrodlem twoich opinii? Co do faktycznych skutkow, to pewnie dlugo nie bedziemy na nie czekac. Juz i tak Zydzi od 60 lat wykreowali nas na organizatorow i sprawcow holocaustu, o czym mozna wyczytac z podrecznikow szkolnych, o zgrozo. Zapomnieli szybko, ze przez stulecia cieszyli sie ZIEMIA OBIECANA wsrod tych samych Polakow i ze tysiace Polakow uratowalo Zydow przed smiercia z narazeniem zycia swojego i swoich bliskich. Jest takie piekne powiedzenie - Cóżem Ci takiego dobrego uczynil, że mnie tak nienawidzisz" no comment pozdrawiam, Anka pozdrawiam, Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaX Re: Skutki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 01:19 Zla jest tu jedna rzecz - to, ze w tak waznym dniu pozwolono kilku bydlakom wywiesic tam bezczelne swistki papieru z belkotem "my nie przepraszamy". Oczywiscie CNN zainteresowalo sie tymi durnymi ulotkami. Nawet jest zdjecie jednej. Nie mogl UOP przymknac tych rasistow chociaz na ten jeden dzien... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.C. Re: Skutki IP: *.univ-tlse1.fr 12.07.01, 02:28 Gość portalu: MaX napisał(a): > Zla jest tu jedna rzecz - to, ze w tak waznym dniu pozwolono kilku bydlakom > wywiesic tam bezczelne swistki papieru z belkotem "my nie przepraszamy". Tak? Ja tez nie przepraszam. Dla scislosci - wyrazam ubolewanie, domagam sie ustalenia prawdy i ukarania winnych, ale NIE PRZEPRASZAM. Bo ani ja nie popelnilem zbrodni, ani panstwo polskie w moim imieniu. P.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Skutki IP: *.toya.net.pl 12.07.01, 02:28 To bardzo źle, jeśli CNN czy wpływowa prasa amerykańska wypisuje brednie o naszej historii. Jedyne co można robić, to prostować, prostować i jeszcze raz prostować. Nie sądzę jednak, by wypaczony obraz Polski i Polaków był skutkiem tego, co Kwaśniewski powiedział w Jedwabnem. To powinien powiedzieć kto inny 50 lat temu. Wyrażałem już gdzie indziej wątpliwości co do użycia słowa "przepraszam". W moim odczuciu przepraszać mogą tylko winni, niewinni mogą co najwyżej wyrazić ubolewanie i dołożyć starań, żeby taka tragedia się nie powtórzyła. Tym niemniej słowa Kwaśniewskiego były wyważone i nie powinny nikogo urazić. Amerykanie masakrowali swoich Indian, Anglicy swoich Hindusów i nikt im tego dziś nie wypomina, bo to już dla nich historia. My też powinniśmy mieć Jedwabne dawno za sobą. Niestety w Rzeczpospolitej Drugiej i Pół załatwić się tego nie dało. Wierzę głęboko, że dzięki gestowi Kwaśniewskiego za kilka lat też nikt nie będzie pamiętał o Jedwabnem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Skutki IP: *.tnt2.san-francisco3.ca.da.uu.net 12.07.01, 05:56 Pozwole sobie zacytowac urywki artykulu zamieszczonego dzis na lamach S.F. Chronicle o Jedwabnem. Nie bede komentowal prosze ocencie sami: "Sixty years after as many as 1,600 Jews were killed in eight hours in a village in norht-east Poland, the nation's president yesterday offered a strong apology. It was not Nazi soldiers , he said , but ordinary Poles who beat,stabbed and , finally , burned their felow villagers alive in a barn. ..... In the town, signs on several doors read: WE DO NOT APOLOGIIZE.IT WAS GERMANS WHO MURDERED JEWS IN JEDWABNE. LET THE SLANDERERS APLOGIZE TO THE POLISH NATION. In his speech , the president was careful to dispel any notion of Polish COLLECTIVE RESPONSIBILITY for the masacre,even as he apologized on behalf of all Poles.THE AUTHORS AND INSTIGATORS OF THIS CRIME BEAR SOLE RESPONSIBILITY FOR IT,he said. The president has faced criticism, mostly from the far right, that the apology is aimed largely at pleasing the US and Western Europe,which have donated heavily to Poland revival....". The San Francisco Chronicle nie jest prawdopodobnie zbyt znana gazeta w Polsce , w US nalezy do jednego z lepszych czasopism ukazujacych sie codziennie. Przepraszam,ze nie przepisalem calego artykulu - byl naprawde bardzo obszerny. serdecznie pozdrawiam mariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaski Re: Skutki/Mariusz IP: 64.37.254.* 12.07.01, 19:30 Czesc, siegnij do The Times(brytyjski) z 11 lipca. Jest na internecie. Artykul o Jedwabnem calkiem niezly . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmx Re: Skutki IP: *.98.252.64.snet.net 12.07.01, 06:54 Gość portalu: P.C. napisał(a): Oto Prezydent przepraszal w imieniu narodu, a ofiar zrobily > sie tysiace. A Polska zostala odmalowana jako sprawca > Holocaustu. Kretynizm, czy zdrada? > P.C. To drugie. A wlasciwie to tylko odsloniecie przylbicy przez Kwasniewskiego. Tym gestem pokazal ze bardziej mu zalezy na zydowskiej solidarnosci niz sluzeniu narodu ktory go wybral prezydentem. A Polska skutki tej zdrady bedzie odczuwala przez dlugie lata.. Zostanie mianowana przez zydowska propagande na WSPOLNIKA Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: Skutki IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 12.07.01, 09:16 Jakub Pecynowicz, 84, one of two survivors who returned to Poland for the ceremony, along with several dozen victims' relatives from Argentina, Israel, Mexico and the United States, said he was not convinced there could be reconciliation. "There were good people in Jedwabne," he said Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re: Skutki IP: *.solutions.net.pl 12.07.01, 09:52 latwo bylo przewidziec reakcje zachodu.te przeprosiny potraktowano jako przyznanie sie do winy calego narodu.dlaczego nie przepraszaja francuzi za to ze ich panstwo kolaboranckie ustawowo organizowalo holokaust.stosunki polsko zydowskie tylko sie pogorsza a zachodnia opinia publiczna ktora czesto uwaza ze w Polsce po ulicach biegaja biale niedzwiedzie bedzie nas uwazac za kraj mordercow i wspolnikow hitlera.prwadopodobnie niedlugo okaze sie ze to Polska rozpoczela druga wojne swiatowa atakujac niemiecki Gdansk. Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst Re: Skutki 12.07.01, 09:36 Kwiat nienawiści rozrósł sie, rozplenił Świat zawojował pieknem swej czerwieni; Jak passiflora pełen włóczni, gwożdzi Kwitnie Od wczesnej zimy do późnej jesieni... Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmx do Miriam IP: *.103.252.64.snet.net 12.07.01, 19:06 miriamfirst napisał(a): > Kwiat nienawiści rozrósł sie, rozplenił > Świat zawojował pieknem swej czerwieni; > Jak passiflora pełen włóczni, gwożdzi > Kwitnie > Od wczesnej zimy do późnej jesieni... > Miriam Miriam , mysle i mam nadzieje, ze wiekszosci autorow tych wypowiedzi (i mnie tez !!) nie zalezy na szerzeniu nienawisci miedzy Polakami a Zydami. My po prostu sie bronimy przed czyms co uwazamy za atak na nas samych. Do tego moze dochodza nasze narodowe kompleksy , itd.. Oczywiscie Zydzi maja swoje wlasne demony. Dopoki nasze dusze beda sluchac tych demonow , pojednanie bedzie bardzo trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scan Re: Ad vocem IP: *.home.net.pl 12.07.01, 22:15 Gasić lampy! Zasłaniać, gasić wszelki blask! Nakazujemy ciemność! Ciemność i ciemnotę! - Spójrzcie, tam dziwak jakiś, stojąc na balkonie Wbrew syrenom, śmie dumać! Patrzy w gwiazdy złote, Z czoła bije mu promień! Załamuje dłonie... - Cofnąć się! ściemnić czoło! Przygasić tę jasność! Serca, dotąd miłością bliźniego płonące, Zakryć czarną żałobą! Iskrę Bożą zdmuchnąć! Jedynie dziś bezkarnym świecić wolno próchnom, Nie słuchać - tylko gwiazdom, a bielić się - kościom, Na rozbitym cmentarzu pod rumieńcem łuny Rosnącym na obliczu nieba pośród mroków! Zabłysło wielkie okno: to trafiony kościół! Żadne inne nie ujdzie strażniczemu oku! A więc zasłaniać, głuszyć, tępić każdy blask! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TTT Re: Skutki IP: 213.77.14.* 12.07.01, 10:00 Gość portalu: P.C. napisał(a): > Ze strony CNN: > > "JEDWABNE, Poland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pesci Re: Skutki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 20:46 Jesli was glupich antysemitow zbierze sie kiedys miliard, to wtedy uzyja. BTW, wiecie wy chociaz, jaka jest roznica miedzy polskim bilionem a one billion? Nie wiem, czy tak duza wiedza miesci sie w tych stozkowatych glowach nakrytych bialymi kapturami KKK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Skutki IP: *.chello.pl 12.07.01, 22:14 Byłem wzruszony przemówieniem Prezydenta, zasmucony wypowiedzią pani z NYC/"it's not enough"/,zaskoczony CNN i jestem wstrząśnięty tym j a k mówi rozgoryczona Miriam! Co będzie dalej? Co mamy robić? Jak mamy rozmawiać z sobą ? Na klęczkach ? Przecież n a s nawet nie było wtedy. Nie uchylamy się od odpowidzialności ,tak jak możemy być dumni z tych, którzy ratowali Żydów polskich ryzykując życiem swoich bliskich. Starajmy się za wszelką cenę rozmawiać,poznawac,polubić siebie. Chrońmy się od swoich ekstremistów i strasznych emocji. 10.07.2001 daje nam nową wspaniałą mozliwosć.Nie marnujmy jej! Próbujmy, za wszelką cenę zrozumieć siebie. Nie mówmy do siebie słów,których nie zapomnimy.Mamy szansę żeby chociaż część z nas naprawdę chciała się zrozumieć, odkryć na nowo i przekazać to swoim dzieciom.... Pozdrawiam Was wszystkich bardzo,bardzo życzliwie. Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Witkowi IP: *.toya.net.pl 13.07.01, 00:08 Gość portalu: witek napisał(a): > Byłem wzruszony przemówieniem Prezydenta, zasmucony wypowiedzią pani z > NYC/"it's not enough"/,zaskoczony CNN i jestem wstrząśnięty tym j a k mówi > rozgoryczona Miriam! Co będzie dalej? Co mamy robić? Jak mamy rozmawiać z > sobą ? Na klęczkach ? Przecież n a s nawet nie było wtedy. Nie uchylamy się od > odpowidzialności ,tak jak możemy być dumni z tych, którzy ratowali Żydów > polskich ryzykując życiem swoich bliskich. Starajmy się za wszelką cenę > rozmawiać,poznawac,polubić siebie. Chrońmy się od swoich ekstremistów i > strasznych emocji. 10.07.2001 daje nam nową wspaniałą mozliwosć.Nie marnujmy > jej! Próbujmy, za wszelką cenę zrozumieć siebie. Nie mówmy do siebie > słów,których nie zapomnimy.Mamy szansę żeby chociaż część z nas naprawdę chciał > a > się zrozumieć, odkryć na nowo i przekazać to swoim dzieciom.... > Pozdrawiam Was wszystkich bardzo,bardzo życzliwie. Witek Bardzo pięknie piszesz o tym, co wszystkim ludziom dobrej woli powinno leżeć na sercu. Nie przejmuj się wypowiedziami mediów - jeśli napiszesz o kimś dobrze, to mało kogo to zaciekawi. Czy pamiętasz jakieś artykuły o dobrych Serbach z czasów wojny w Bośni? Większość Amerykanów nic nie wiedziała o Polakach i w przyszłości też o nich nic nie będzie wiedziała. Poza tym nie jest tak źle. Słuchałem bardzo wyważonych komentarzy w BBC. Jak widać z innych wypowiedzi, również w prasie jest dużo sensownych komentarzy. Myślę, że źle zrozumiałeś wypowiedzi Miriam, być może zbyt emocjonalne po jej niedawnej wyprawie do Jedwabnego. Pisząc o nienawiści miała na myśli tych, których tragedia Jedwabnego nic nie nauczyła, a którzy sądzą, że Polski należy koniecznie bronić, a najlepszą formą obrony jest atak. Polska wybroni się sama, jeśli będzie demokratyczna, bogata i pełna światłych ludzi, a do tego świadoma swojej historii, ze wszystkimi jej wzlotami i upadkami. W żadnym razie nie klęcz rozmawiając z kimś, komu nic złego nie zrobiłeś. Nie wystarczy jednak wyciągać rękę do zgody. Musimy też jasno mówić nie wszystkim tym, którzy sieją nienawiść, obojętnie czy będą to Polacy czy Żydzi. Jest ich sporo i ich przede wszystkiem widać i słychać. Stwórzmy kraj, w którym antysemici będą się czuli nieswojo i kraj, o którym niezręcznie będzie mówić coś złego. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś