IP: 213.216.66.* 09.12.02, 13:42
tutaj będzie o twoim filomichnikiźmie w postaci cytatu z L. Tyrmanda z przed
48 lat [kurde jak ta historia się kołem toczy, no nie?]

"Jak oni to robia, na przyklad taki Jan Parandowski? Przez 9 lat nie napisal
ani nie powiedzial niczego, co mogloby rzucic nan cien sprzedajnosci, chocby
kompromisu, a nie martwi sie z czego zyc (...) Maria Dabrowska to pani madra
i szlachetna, a jednak nie wymknela sie malutkim koneksyjkom, co nie jest
plama moralna (...) Nastepnym jest Jerzy Hryniewiecki, architekt, profesor,
szydzacy otwarcie z socrealizmu a zarabiajacy krocie i ciagle reprezentujacy
komunistyczna Polske za granica, kochaja go marksisci i niemarksisci."
L.Tyrmand, "Dziennik 1954", str. 262

to by bylo na tyle o prawdziwych prawicowcach sortu Balcerowicza czy tam o
opozycjonistach ala Michnik

i na deser off topic

O gosciach na zjezdzie partii: "Argentynka wdala sie z Grekiem w dialog
ozywiony mnostwem gestow, w jezyku, co do ktorego doktor nie mial juz zadnych
watpliwosci: w ruchliwych dzielnicach kupieckich przedwojennych polskich
miast nikt nigdy nie twierdzil, ze jest to jezyk grecki. (...)
Przedstawiciele Hondurasu, Portugalii i Jemenu zdaja sie wszyscy pochodzic ze
Zloczowa i jest w tym jakas logika: absolwent komunizmu z ulicy Smoczej czy
Gesiej lepiej zalatwi, co trzeba, niz autentyczne peon czy muzulmanin; inna
inteligencja, inne przystosowanie, zrozumiala psychika, wyprobowana
fachowosc."
L.Tyrmand, "Dziennik 1954", str. 311

5040
Obserwuj wątek
    • bykk Re: dlaczego? 09.12.02, 14:04
      Siódemka,dlaczego zadałeś pytanie do tłuka Doku?
      Wiadomo,że lewaki nie mają pojęcia o tym!!!!!
      Wiadomo,że lewaki i tak Ci nie odpowiedzą! Lewizna tylko ostatnio liczy
      na Ojca Świętego!
      Nie myślę tu oczywizda o kretynie52,czy też pendzelku!
      Pendzelek,ty wiesz ktoś,co?
      hej!
      • pan_pndzelek No wół DAWAJ STRACH CIE OBLECIAŁ? 09.12.02, 14:33
        No wół DAWAJ STRACH CIE OBLECIAŁ? Komuchu zasrany?
    • Gość: Hiacynt dziwne IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 14:09
      Gość portalu: siedem napisał(a):

> tutaj będzie o twoim filomichnikiźmie w postaci cytatu z L. Tyrmanda z przed
      > 48 lat [kurde jak ta historia się kołem toczy, no nie?]
      >
      > "Jak oni to robia, na przyklad taki Jan Parandowski? Przez 9 lat nie napisal
      > ani nie powiedzial niczego, co mogloby rzucic nan cien sprzedajnosci, chocby
      > kompromisu, a nie martwi sie z czego zyc (...) Maria Dabrowska to pani madra
      > i szlachetna, a jednak nie wymknela sie malutkim koneksyjkom, co nie jest
      > plama moralna (...) Nastepnym jest Jerzy Hryniewiecki, architekt, profesor,
      > szydzacy otwarcie z socrealizmu a zarabiajacy krocie i ciagle reprezentujacy
      > komunistyczna Polske za granica, kochaja go marksisci i niemarksisci."
      > L.Tyrmand, "Dziennik 1954", str. 262

bardzo dziwne
      w wersji oryginalnej dzienników ten fragment wygląda zupełnie inaczej,
      łagodniej, a wydaniu respubliki tak jak cytujesz.

Może ktoś ma wydanie paryskiej kultury i porówna

data 3 marca

Hiacynt
      • Gość: siedem Re: dziwne - masz własną teorię IP: 213.216.66.* 10.12.02, 07:43
        na tą okoliczość? pytam poważnie stad ze bardzej Tyrmanda poczytałem odkąd ty i
        inni reklamujecie go na forum.

5040
        • Gość: Hiacynt ____________Jankiel już nie gra w Polsce poloneza IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 08:14

> na tą okoliczość? pytam poważnie stad ze bardzej Tyrmanda poczytałem odkąd ty
          i
          >
          > inni reklamujecie go na forum.
          >
          > 5040

Nie mam żadnej teorii, jestm zaskoczony.
          Wersja oryginalna - to wersja wydawnictwa Prószyński i S-ka, wydanie z 1999
          roku. Bardzo dużo zdjęć, plakaty, karykatury i rysunki, grafiki, z copyright
          żony Ellen Tyrmand. (olbrzymi format, grube okładki).
          Jak znajdę chwilę czasu, wkleję odnośny fragment dla porównania.

Werjsa Twoja, to jest przykałdowo wersja wydawnictwa Res publiki z 1989 roku,
          a właściwie z 1980 roku. Rwnież Copyright żony. To jest chyba właściwa "wersja
          oryginalna". Miałem kiedyś wydawnictwa podziemnego, ale niestey kotś pożyczył
          i nie oddał, dlatego nie mogę porównać.
          Może ktoś ma wydanie (chyba Paryskiej Kultury??? ), Tyrmand wówczass żył i na
          pewno nie dokonaliby żadnych ingerencji w tekst. Nie rozumiem, dlaczego to
          eksluzywne wyudanie "okaleczono" ?? Chyba wersja Res publiki jest właściwa.

pozdrawiam

Hiacynt

ps. jeżeli zainteresoiwałeś się Tyrmandem, to koniecznie przeczytaj
          jego "Cywilizację komunizmu" - perełka, również Nurni wspominał, oraz
          w tym roku wydane "Porachunki osobiste" - rozkosz czytania smile) - właśnie
          stamtąd są Fryzury MIeczysława rakowskiego - chyba całość zamieszczę na
          kulturze smile)
          Michnik "nie lubi" Tyrmnanda, czy może być lepsza rekomenmdacja??

Ostatnio, w 1998 wydano jeszcze "Tyrmand i Ameryka" - z kilkoma jego artykułami
          amerykańskimi, ale to już dla jego miłośników.

Przy okazji, skoro odkrywasz dla siebie Tyrmanda - polecam mało
          znaną "Autodenuncjację" Sergiusza Piaseckigo - świetna publicystyka,
          w tym artykuł "Były poputczik Miłosz", "100 pytań pod adresem Warszawy"
          oraz
          "Jankiel już nie gra w Polsce poloneza" ....
          • Gość: siedem najlepsza rekomendacja IP: 213.216.66.* 10.12.02, 08:24
            Gość portalu: Hiacynt napisał(a):

> Michnik "nie lubi" Tyrmnanda, czy może być lepsza rekomenmdacja??

nie! ;]

> Przy okazji, skoro odkrywasz dla siebie Tyrmanda - polecam mało
            > znaną "Autodenuncjację" Sergiusza Piaseckigo - świetna publicystyka,
            > w tym artykuł "Były poputczik Miłosz", "100 pytań pod adresem Warszawy"
            > oraz
            > "Jankiel już nie gra w Polsce poloneza" ....

dziekuje, zastosuje

5040
    • Gość: doku O tym właśnie pisałem nie raz ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 09.12.02, 16:10

> O gosciach na zjezdzie partii: "Argentynka wdala sie z Grekiem w dialog
      > ozywiony mnostwem gestow, w jezyku, co do ktorego doktor nie mial juz zadnych
      > watpliwosci: w ruchliwych dzielnicach kupieckich przedwojennych polskich
      > miast nikt nigdy nie twierdzil, ze jest to jezyk grecki. (...)
      > Przedstawiciele Hondurasu, Portugalii i Jemenu zdaja sie wszyscy pochodzic ze
      > Zloczowa i jest w tym jakas logika: absolwent komunizmu z ulicy Smoczej czy
      > Gesiej lepiej zalatwi, co trzeba, niz autentyczne peon czy muzulmanin; inna
      > inteligencja, inne przystosowanie, zrozumiala psychika, wyprobowana
      > fachowosc."
      > L.Tyrmand, "Dziennik 1954", str. 311

... widzę że nareszcie dotarłeś do polecanych przeze mnie na tym Forum
      dzienników. Tyrmand nazywał to "cyrkiem Stalina". Mimo pochodzenia etnicznego
      tych misjonarzy nigdy nie sugerował, aby to Żydzi rządzili Ruskimi, a wręcz
      przeciwnie. Późniejsza "zdrada" Żydów i przejście Izraela na stronę USA jasno
      dowodzi, że Żydzi w stalinowskiej służbie byli odszczepieńcami narodu
      żydowskiego, tak samo jak Dzierżyński, Marchlewski czy Świerczewski byli
      odszczepieńcami narodu polskiego.
      • Gość: siedem zdrajcy to gorsza "rasa" od czerwonych /nt IP: 213.216.66.* 10.12.02, 07:41
        5040
        • d_nutka Re: zdrajcy to gorsza 'rasa' od czerwonych /nt 10.12.02, 07:55

> 5040

zdrajcy?
          kogo?czego?
          • Gość: siedem ciiii... IP: 213.216.66.* 10.12.02, 08:02
            cho bądź. wszystko mi popsulaś. od doka nauczylem się odminy dyskursu
            zwanej "pośmiechujstwem stosowanym". właśnie pierwszy raz zastosowałem tą
            skuteczną metodę.

co do tych co zdradzili stalina to bym przypomniał minfiniarzowi tow. kwaśniaka
            i tow. borowskiego wiernych emisariuszy komunizmu na nasze czasy.

5040
          • Gość: Hiacynt króciutko_____ tylko do Danutki, nie podczytywać IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 08:20
            d_nutka napisała:

> Gość portalu: siedem napisał(a):
            >
            > > 5040
            >
            >
            > zdrajcy?
            > kogo?czego?

chciałem ci powiedzieć cześć smile)
            tak szybko w przelocie

miłego dnia życzę

Hiacynt
        • Gość: doku Dlatego właśnie czerwoni byli tak wściekli w 68... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 10.12.02, 10:27
          ... i dlatego stworzyli ten mit o żydokomunie i tak gorliwie wciąż go szerzą.
          Upiekli przy tym rożnie też drugą pieczeń: przy okzji wybielają siebie,
          odwracają uwagę od własnej socjalistycznej przeszłości, a by tym skuteczniej
          udawać dzisiaj gorliwych katolików czy narodowców.

Przy okazji warto uważać na słowo "zdrada" uzyte w tym kontekście, bo kto
          wierzy w to, że Żydzi rzeczywiście zdradzili Ruskich, ten sam się zdradza jako
          czerwony. Zwróć uwagę, że ja piszę "zdrada" (w cudzysłowie) aby zwrócić uwagę
          na subiektywność tej sowieckiej perspektywy. Bo z naszej perspektywy,
          perspektywy narodów zniewolonych prez Ruskich, takie uwolnienie się od oprawcy,
          taka ucieczka z niewoli, jest wyzwoleniem, a nie zdradą.
          • Gość: siedem Re: Dlatego właśnie czerwoni byli tak wściekli w IP: 213.216.66.* 10.12.02, 10:46
            Gość portalu: doku napisał(a):

> ... i dlatego stworzyli ten mit o żydokomunie i tak gorliwie wciąż go szerzą.
            > Upiekli przy tym rożnie też drugą pieczeń: przy okzji wybielają siebie,
            > odwracają uwagę od własnej socjalistycznej przeszłości, a by tym skuteczniej
            > udawać dzisiaj gorliwych katolików czy narodowców.
            >
            > Przy okazji warto uważać na słowo "zdrada" uzyte w tym kontekście, bo kto
            > wierzy w to, że Żydzi rzeczywiście zdradzili Ruskich, ten sam się zdradza
            jako
            > czerwony. Zwróć uwagę, że ja piszę "zdrada" (w cudzysłowie) aby zwrócić uwagę
            > na subiektywność tej sowieckiej perspektywy. Bo z naszej perspektywy,
            > perspektywy narodów zniewolonych prez Ruskich, takie uwolnienie się od
            oprawcy,
            >
            > taka ucieczka z niewoli, jest wyzwoleniem, a nie zdradą.
            --------------------------

żydokomuna to nie tylko nasz problem. stalin zażydził kolaboracyjne rządy
            państewek satelitarnych. nie chce mi się myśleć po co i dlaczemu. fakt jest
            faktem i tyle. można się zastanowić nad tym po co/czemu Zydzi ulegają
            totalitarnym utopiom [np kibuce]. mozesz tez opowiadac rozne brednie o tym jak
            to nagle zydokomuna stala sie prawicowa albo jak zdradzili Słoneczko Narodów
            ale zgodzisz się, ze wypadkowy wektor pogladów forumowych Zydów lub
            patologicznych filosemitów jest KOMUNISTYCZNY [nie wylaczajac ciebie]. na
            koniec tradycyjnie opowiastka z zycia: moj dobry znajomy, straozakonny od
            zawsze socjalizowal. ostatnio zapisał sie do LSD i wtedy sie zalamalem. bo byl
            ostatnim elementem puzzla który sie wlasnie ulozyl. wszyscy go teraz przezywają
            ŻYDOKOMUNA a mi wbrew logice jest go żal i siebie żal, że miałem racje. acha,
            to wygląda tak jak w reklamie czipsów "O! czipsy przyszły" tylko u nas jest "O!
            Żydokomuna przyszła".

5040

• Gość: Hiacynt "żydokomuna" i bolszewizm i podwójna zdrada IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 12:22

> Gość portalu: doku napisał(a):
              >
              > > ... i dlatego stworzyli ten mit o żydokomunie i tak gorliwie wciąż go szer
              > zą.
              > > Upiekli przy tym rożnie też drugą pieczeń: przy okzji wybielają siebie,
              > > odwracają uwagę od własnej socjalistycznej przeszłości, a by tym skuteczni
              > ej
              > > udawać dzisiaj gorliwych katolików czy narodowców.
              > >
              > > Przy okazji warto uważać na słowo "zdrada" uzyte w tym kontekście, bo kto
              > > wierzy w to, że Żydzi rzeczywiście zdradzili Ruskich, ten sam się zdradza
              > jako
              > > czerwony. Zwróć uwagę, że ja piszę "zdrada" (w cudzysłowie) aby zwrócić uw
              > agę
              > > na subiektywność tej sowieckiej perspektywy. Bo z naszej perspektywy,
              > > perspektywy narodów zniewolonych prez Ruskich, takie uwolnienie się od
              > oprawcy,
              > >
              > > taka ucieczka z niewoli, jest wyzwoleniem, a nie zdradą.
              > --------------------------
              >
              >
              > żydokomuna to nie tylko nasz problem. stalin zażydził kolaboracyjne rządy
              > państewek satelitarnych. nie chce mi się myśleć po co i dlaczemu. fakt jest
              > faktem i tyle. można się zastanowić nad tym po co/czemu Zydzi ulegają
              > totalitarnym utopiom [np kibuce]. mozesz tez opowiadac rozne brednie o tym
              jak
              > to nagle zydokomuna stala sie prawicowa albo jak zdradzili Słoneczko Narodów
              > ale zgodzisz się, ze wypadkowy wektor pogladów forumowych Zydów lub
              > patologicznych filosemitów jest KOMUNISTYCZNY [nie wylaczajac ciebie]. na
              > koniec tradycyjnie opowiastka z zycia: moj dobry znajomy, straozakonny od
              > zawsze socjalizowal. ostatnio zapisał sie do LSD i wtedy sie zalamalem. bo
              byl
              > ostatnim elementem puzzla który sie wlasnie ulozyl. wszyscy go teraz
              przezywają
              >
              > ŻYDOKOMUNA a mi wbrew logice jest go żal i siebie żal, że miałem racje. acha,
              > to wygląda tak jak w reklamie czipsów "O! czipsy przyszły" tylko u nas
              jest "O!
              >
              > Żydokomuna przyszła".
              >
              >
              > 5040
              >

Zawsze biorę "żydokomunę" w cudzysłów, albo piszę tzw. żydokomuna, ewentualnie
              piszę stereotyp żydokomuny - gdyż, aby o niej pisać należy ją przynajmniej
              spróbować dookreślić, i uznać jej występowanie za fakt albo też nie.

Ja jestem na etapie stwierdzenia, żydokomuny nie było - lecz ludzie mają prawo
              mówić prawo mówić, że jest. Dlaczego? Chociażby dlatego, że występuja wielkie
              problemy z empirią.
              Jeżeli ktokolwiek stwierdza, że Polacy są narodem antysemickim, to wówczas po
              stokroć prawdziwe byłyby sądy o żydokomunie. smile)

XIX wieczny antysemityzm oskarżał Żydów o promowanie liberalnego kapitalizmu.
              Złym Zydem był Totschild, a nie prorok rewolucji Marx. Ale wśród przeciwników
              rewolucji bolszewickiej pojawia się pojęcie żydokomuny bardzo wcześnie.

Nie jest tak, jak pisał pewien forumowicz zdradzając swoją ignorancję
              (szyk zdania go zdradza) pisząc:

Re: o 'żydokomunie' tu jest
              "Oczywiście, że młodzi Żydzi mieli dość już rygorów religijnych i
              tradycjonalnych i postanowili odlecieć w jakąś inną drogę. A że komunizm w
              modzie był..."

faktem jest, że już od czasów rewolucji francuskiej, Zydzi łączyli z
              rewolucyjnymi zmianami z poprawą swojego losu. Z uwolnienia się z
              wielowiekowego ucisku. OBronstejn-Trockiego, Bucharin i kamieniew jako
              przywódcy rewolucji, potwierdzali stereotyp żydokomuny.
              A może po długiej dyskusji dojdziemy do wniosku, że nie jest to stereotyp?
              Ktoś głośno powie, że Żydzi wypili komunizm z mlekiem matek.smile)

Hiacynt
              • Gość: siedem Re: 'żydokomuna' i bolszewizm i podwójna zdrada IP: 213.216.66.* 10.12.02, 12:47
                \
                > faktem jest, że już od czasów rewolucji francuskiej, Zydzi łączyli z
                > rewolucyjnymi zmianami z poprawą swojego losu. Z uwolnienia się z
                > wielowiekowego ucisku. OBronstejn-Trockiego, Bucharin i kamieniew jako
                > przywódcy rewolucji, potwierdzali stereotyp żydokomuny.

ja znam przeciwną teorię z ust "naocznego świadka" [patrz casus helki] sąsiada
                Zydów z dziada pradziada. rzecz dotyczy poczatków niemieckiej okupacji, okolice
                Białej Podlaskiej [czy jak tam sie to odmienia]. A wiec frasował tego pana
                stosunek starozakonnych do niemieckiego okupanta. spolegliwosc z elementami
                samooddania a nawet lekkiej kolaboracji w tym samym czasie w ktorym byli
                wywozeni np do odsniezania drog prz 20 stopniowym mrozie na caly dzien. Tak
                wiec CZAS WIELKIEGO UCISKU miał poprzedzac nadejście Mesjasza stad łatwosc z
                jaką go [ucisk] przyjmowali. tak wiem, to sie kupy nie trzyma jednak
                zastanawia...

> A może po długiej dyskusji dojdziemy do wniosku, że nie jest to stereotyp?
                > Ktoś głośno powie, że Żydzi wypili komunizm z mlekiem matek.smile)

siur, ja moge być pierwszy:
                ŻYDZI WYSSALI KOMUNIZM Z MLEKIEM MATKI
                5040
                • Gość: doku Fajnie się dałeś sprowokować głupku. IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 10.12.02, 13:20

> ŻYDZI WYSSALI KOMUNIZM Z MLEKIEM MATKI

Ale oczywiście każdy wie, że Żydzi kochają i zawsze kochali pieniądze, handel i
                  kapitał - to właśnie oni budowali wolny handel, wolną bankowość i
                  międzynarodowy obrót pieniędzmi. I dzisiaj mają w tym duży udział.
                  • Gość: siedem głupku" IP: 213.216.66.* 10.12.02, 13:33

>
                    > > ŻYDZI WYSSALI KOMUNIZM Z MLEKIEM MATKI
                    >
                    > Ale oczywiście każdy wie, że Żydzi kochają i zawsze kochali pieniądze, handel
                    i
                    >
                    > kapitał - to właśnie oni budowali wolny handel, wolną bankowość i
                    > międzynarodowy obrót pieniędzmi. I dzisiaj mają w tym duży udział.
                    • Gość: doku A co! Skoro podpisałeś pod taką głupotą ... nt IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 10.12.02, 13:52
                  • Gość: siedem teraz: IP: 213.216.66.* 10.12.02, 13:42

>
                    >
                    > Ale oczywiście każdy wie, że Żydzi kochają i zawsze kochali pieniądze, handel
                    i
                    >
                    > kapitał - to właśnie oni budowali wolny handel, wolną bankowość i
                    > międzynarodowy obrót pieniędzmi. I dzisiaj mają w tym duży udział.

i to w niczym nie przeszkadza. najwieksi zbrodniarze myśli wszechczasów wyrośli
                    w bogatych domach gdzie dzięki zjawisku "idle hands" mogli swoja duszę w
                    spokoju diabłu oddać.

a dwa:
                    biznesmen może być komuchem ta choroba nie zna granic panstwowych, rasowych,
                    zawodowych, ŻADNYCH . Najepszy przyklad: grupa filomyllerowska w BCC.

5040
                  • Gość: Hiacynt doku, nie rżnij głupka głupku :)) IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 14:58

Re: Fajnie się dałeś sprowokować głupku.

>

bardzo mnie rozczarowałeś Doku,
                    albo dyskutujesz poważnie, albo w stylu perłowym

Hiacynt
                    • Gość: doku Masz więc na poważnie: IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 10.12.02, 15:06

> albo dyskutujesz poważnie, albo w stylu perłowym

"Żydzi kochają i zawsze kochali pieniądze, handel i
                      kapitał - to właśnie oni budowali wolny handel, wolną bankowość i
                      międzynarodowy obrót pieniędzmi. I dzisiaj mają w tym duży udział".

To było superpoważne. Rozczarowany?
            • Gość: doku Niby coś tam argumentujesz, a tu nagle wychodzi... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 10.12.02, 13:02

> wypadkowy wektor pogladów forumowych Zydów lub
              > patologicznych filosemitów jest KOMUNISTYCZNY [nie wylaczajac ciebie].

... z ciebie cała twoja obłuda, czy może obawa, że jak nie będziesz na początku
              postu udawał rzeczowego, to nikt cię nie doczyta do końca.

A co sądzisz o wypadkowym wektorze ateistów?
              • Gość: siedem Re: Niby coś tam argumentujesz, a tu nagle wychod IP: 213.216.66.* 10.12.02, 13:32

> ... z ciebie cała twoja obłuda, czy może obawa, że jak nie będziesz na
                początku
                >
                > postu udawał rzeczowego, to nikt cię nie doczyta do końca.

nie interesują mnie w tej chwili ateiści. ci których znam to w 90% komuna.
                wrócmy do przyrodniczych obserwacji forum. wyniki badan podzielono na 3
                kategorie.

I
                podający się za Żydów:
                Stoik - Średniokomunistyczny
                Miriam - "brak wyniku" w próbce oznaczono śladowe ilości kryształków komunizmu
                Danusia - Średniokomunistyczna z tendencją do rozmiękania
                rabi Jasky - beton gierkowski, fan Spawacza
                drF - na emigracji w szwecji [pewnie z powodu polskiego antysemityzmu] lewizna.
                więcej nie pamiętam

II
                sympatycy komuniści:
                KIR - Czerwony żelbet
                Snajper - kłamca jadwabiński, lewak
                LH - chyba najobrzydliwsze czerwone pełzadło forum. szlagiery: "wódka"
                i "czapeczka na orzełku". pierwsze o 13 grudnia a drugie o '89
                komodor - nie zauwazyl wcale smierci gierka, jest swiecie przekonany ze wciaz
                prezydentem jest jaruzelski
                Lisek - Lewo
                Krzysio53 - to jest przebój [evergreen] żydolewactwa. sfrustrowany
                czwartowydziałowiec albo ormowiec yntelygent
                i wielu wielu innych

III
                prawdziwi prawicowcy
                imć dokuciński - dopisz sobie co chcesz ja swoje wiem
                pan_pierdołek - w trakcie testów laboratoryjnych

5040

• Gość: doku A Wojo i jego sympatycy? Oni przeważają. A twoje.. IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 10.12.02, 13:50
                  ... przykłady są fuszerskie
                  • Gość: siedem Re: A Wojo i jego sympatycy? Oni przeważają. A tw IP: 213.216.66.* 10.12.02, 13:56

> ... przykłady są fuszerskie

podaj lepsze. wujo!!!, PEJS & ska to żydowscy naziści. szharonjugend. cieżko
                    cokolwiek o ich pogladach powiedziec. zreszta nawet gdyby tak jak ty i reszta
                    kryptokomuny byli za niskimi podatkami to jest zbyt mało by być prawym
                    człowiekiem. prawy człowiek nie moze byc z definicji nazistą.

5040

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka