Dodaj do ulubionych

CO WLASCIWIE MOZEMY JESC??????

28.01.04, 13:02
Moze to pytanie jest glupie,ale mimo to je postawie!!!Nie wiem co moge a
czego nie moge jesc!!!Lekarka domowa "nakazuje" ciemny chleb a gdzie indziej
czytam,ze to "zabojcze" przy wrazliwym jelitku!!Cos jesc trzeba,ale co???
Bede wdzieczna gdy ktos mi wyjasni ten problem!Wiem,tak ogolnie,ze dieta musi
byc lekkostrawna,bezresztkowa i t.p.Ale to dla mnie za malo i za ogolnikowo!!!
Zwlaszcza,ze te jelitka raz "lubia" to a inny raz "tamto".O
nerwach,pogodzie,i innych "parametrach" nie wspomne.Oszalec mozna.Pozdro
ml-dzis w dolku!
Obserwuj wątek
    • zalozyciel Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 29.01.04, 10:12
      www.medprakt.pl/~labmed/ibs.htm
      pozdrawiam
      ala
      • marialudwika Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 29.01.04, 13:06
        Dzieki za link!!
        ml
    • asia23bb Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 29.01.04, 15:22
      Dobrze znam ten problem: co wolno jesc a czego nie. Z moich doswiadczen
      (czytaj:użerania sie):)) z ZJN wynika, ze glownie dluzsza obserwacja tego co
      jem, pomaga mi ustalic, co moge, a czego nie. "Dzieki temu" z wielu potraw
      musialam zrezygnowac, a co gorsze, ta lista sie robi coraz dluzsza...:(
      Niedlugo bede ograniczac wedrowki po sklepach, bo na sam widok czegos, co
      lubie, a nie moge jesc, az mnie skreca..:) Co najsmieszniejsze ;), jesli nie
      jem dluzej (tzn pare godz:)i jestem glodna, moje dolegliwosci pojawiaja sie
      momentalnie i juz nie chca szybko odejsc...Znacie cos takiego czy faktycznie
      jestem ewenementem, jak mi powiedzial jeden gastrolog??:))
      Pozdrawiam,
      Joasia
    • asia23bb Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 29.01.04, 15:22
      Dobrze znam ten problem: co wolno jesc a czego nie. Z moich doswiadczen
      (czytaj:użerania sie):)) z ZJN wynika, ze glownie dluzsza obserwacja tego co
      jem, pomaga mi ustalic, co moge, a czego nie. "Dzieki temu" z wielu potraw
      musialam zrezygnowac, a co gorsze, ta lista sie robi coraz dluzsza...:(
      Niedlugo bede ograniczac wedrowki po sklepach, bo na sam widok czegos, co
      lubie, a nie moge jesc, az mnie skreca..:) Co najsmieszniejsze ;), jesli nie
      jem dluzej (tzn pare godz:)i jestem glodna, moje dolegliwosci pojawiaja sie
      momentalnie i juz nie chca szybko odejsc...Znacie cos takiego czy faktycznie
      jestem ewenementem, jak mi powiedzial jeden gastrolog??:))
      Pozdrawiam,
      Joasia
      • zalozyciel Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 29.01.04, 15:34
        a boli cie od nie jedzenia brzuch czy zoladek?? czy masz jakies senasacje
        toaletowe??
        • asia23bb Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 29.01.04, 16:35
          Wlasnie bolem tego nie mozna za bardzo nazwac...brzuch sie wzdyma, gromadza sie
          gazy, a sensacji toaletowych nie ma...Ale jest to baaardzo uciazliwe i
          nieprzyjemne, no bo jak tu wyjsc gdziekolwiek w takim stanie? A masz jakis
          pomysl??

Pozdrawiam
          Joasia
          • zalozyciel Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 29.01.04, 17:27
            Niestety, ale nie za bardzo:-((
            Pytalam bo mam taki sam problem. Jak mam pusty zoladek to mam wrazenie jakby
            mnie wzdymalo itd. Jedyne co robie to staram sie jesc o regularnych godzinach.
            nawet malutko - jedno jablko, serek ale jednak cos.

Musze zapytac o to lekarza.
            • asia23bb Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 29.01.04, 17:40
              No to mnie rozumiesz:) Problem w tym, ze moje jelita nie toleruja wielu rzeczy,
              ani serek, a juz tym bardziej jablko, by u mnie nie przeszlo..W kazdym razie,
              napisz, co Ci lekarz powie. Moj powiedzial mi tylko tyle, ze trzeba jesc
              regularnie..latwo powiedziec, ale wiesz sama, jakie jest zycie, szczegolnie jak
              sie chodzi do pracy..:((

Pozdrawiam serdecznie
              Joasia
              PS: A masz cos takiego, ze jestes czesto glodna, tzn co 2,3 godziny?
              • marialudwika Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 03.02.04, 13:32
                Mam wszystko,jak Wy.Lekarka mowi,ze mam jesc duzo blonnika,ciemny chleb,duzo
                pic.
                Mam jesc malo a czesto.I tak jem, z koniecznosci, poniewaz najadam sie malymi
                porcjami,ale za 2 godziny jestem glodna.Czesto po jedzeniu mam
                wzdecia,gazy/sorki/,uczucie "przepelnienia" w kiszkach.
                Tak samo,jak Wy wole nie patrzec w sklepach na TO,czego lepiej dla mnie jest
                nie jesc..I mmnie skreca z checi by "zgrzeszyc".Pozatym moje badania sa w
                porzadku!!!Lekarka na urlopie..Po jej powrocie postanowilam wziac na wizyte
                wydruki z linkow o IBS i rowniez holenderskie!!!!Oraz czym TO sie leczy.Jeden z
                lekow,ktore Wy bierzecie jest holenderski a nikt mi go nigdy nie zapisal!!!
                Zdaje sie mysla,ze ja jestem chora "z urojenia".Mozna doslownie
                oszalec.Denerwuje sie tym wszystkim,a jak wiecie nerwy przy spastycznym jelitku
                nie sa zdrowe!!Dobrze,ze tutaj ktos czlowieka rozumie.Przepraszam,ze tak sie
                rozpisalam.Pozdro
                ml
                • asia23bb Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 04.02.04, 15:29
                  Wow, (sorry), ale jak to dobrze uslyszec, ze nie jest sie jedyna cierpiaca w
                  ten sposob osoba..:) Bardzo jestem ciekawa, co Ci lekarka powie na to co jej
                  pokazesz. Zapytaj czy slyszala o leku "tegaserod" - pisalam o tym nowym leku
                  pare postow nizej. Wydaje mi sie, ze to moze byc jakas nadzieja....
                  Pozdrawiam serdecznie!
                  Joasia
                  • marialudwika Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 04.02.04, 17:11
                    I mnie niezmiernie ciekawi czy ona wogole o TYM slyszala...Na stronkach
                    holenderskich o IBS znalazlam linki do terapeutow specjalizujacych sie w
                    leczeniu naszej dolegliwosci.Sa to psycho-hypnoterapeuci!!Trzeba miec do nich
                    skierowanie od lekarza/jedna wizyta "terapeutyczna" kosztuje 75euro i trwa 1
                    godz./Musze wyjasnic,czy ubezpieczenie to zwraca..no i wglebic sie najpierw w
                    te linki.Nawiasem mowiac hipnozy to troche bym sie bala!!!Pozdrawiam Was
                    ml
                    P.S. Asiu, mam prosbe,w ktorym linku jest o TYM leku???
                    • asia23bb Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 05.02.04, 08:07
                      Tu masz linki:

www.resmedica.pl/zdinfo900.html
                      www.tegaserod.com
                      www.medicinenet.com/tegaserod/article.htm
                      Powodzenia!

Pozdrawiam serdecznie
                      • marialudwika Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 05.02.04, 10:54
                        Dziekuje!!!I tez serdecznie pozdrawiam
                        ml
                        • asia23bb Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 05.02.04, 15:37
                          Wlasnie sie dowiedzialam, ze w Polsce ten lek jest jeszcze niedostepny - na
                          razie jest zarejestrowany za granica pod nazwa (tez) Zelmac :((( Moze Tobie sie
                          uda go znalezc.
                          Pozdrowienia
                          • marialudwika Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 05.02.04, 15:50
                            Poszukam linkow,a moze mi lekarka TO zapisze..jesli mi uwierzy,ze mam IBS!!!Ale
                            dopiero 16.02....bo nie chce isc do innej/w naszym osrodku rzadko mozna trafic
                            na te sama../
                            Pozdrawiam
                            ml
                          • rencistka3 Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 18.04.04, 08:35
                            asia23bb napisała:

> Wlasnie sie dowiedzialam, ze w Polsce ten lek jest jeszcze niedostepny - na
                            > razie jest zarejestrowany za granica pod nazwa (tez) Zelmac :(((

W Stanach ten lek nazywa sie Zelnorm, jest stosunkowo nowy i jest przeznaczony
                            szczegolnie dla kobiet z IBS(postac z klopotami z wyproznieniem). Wyprobowalam
                            go i musze powiedziec, ze rzeczywiscie dziala, choc jest strasznie drogi :(.
                            Mnie w trudnych okresach zwykle pomaga szklanka wody +3,4 suszone sliwki na
                            noc. To jednak dziala tylko na zaparcia, nie na wzdecia...
    • kriss_33 Re: CO WLASCIWIE MOZEMY JESC?????? 08.04.04, 22:22
      Cześć
      Ta strona www.medprakt.pl/~labmed/ibs_diet.htm jest podobna do tej co
      podał Założyciel. To jest dieta specjalistyczna.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka