Dodaj do ulubionych

głośny brzuch

08.03.04, 23:20
nie wiem jak wam,ale mnie najbardziej w tej chorobie przeszkadza ciegle
przelewanie sie w brzuchu i wydawanie przez niego innych milych odglosow.
oprocz tego po normalnym jedzeniu mam 2,5h spokoju przez burczeniem
spowodowanym glodem (czyli jak tylko oprozni sie zoladek). ale to ostatnie
moge przewidziec w przeciwienstwie do owego jelitowego koncertu w srodku
seansu kinowego:(
Obserwuj wątek
    • kanoka Re: głośny brzuch 10.03.04, 13:22
      Witaj! Dla mnie najgorsze jest, kiedy mnie boli - bo potrafi boleć baardzo
      mocno:(((. Jak się do tego dołączą nudności i wzdęcia, to dopiero jest polka z
      przytupem. A to, że jest rozmowne, chociaż najczęściej zupełnie nie wiem, o co
      mu chodzi? No cóż, przyznaję, że są chwile, kiedy powinno siedzieć cicho;-), i
      to nie tylko w kinie.
      Pozdr
      knk
      • mark751 Re: głośny brzuch 10.03.04, 18:48
        Dotarłem tu z forum ogólnego za radą kanoki i widzę że jest nas "kupa" bolejących.
        Moje doznania to dość dokuczliwe pobolewania prawej strony brzucha (dół biodrowy). Jednoczesnie zauważyłem, że mogą być one spowodowane nadmierną ilością gazów w jelitach. Skąd te gazy to nie wiem bowiem staram sie trzymać dietę, nie jem tłuszczy, smażonego, fasoli, kapusty itp ??? Bóle nieco łagodnieją po odgazowniu czy wypróżnieniu. Ból jest stały przez cały praktycznie dzień trochę zanika przy ruchu, pojawia się gdy zasiadam do biurka. A prace mam niestety siedzącą. Noce na szczęscie są spokojne, spię i nic nie czuję. Rano się budzę jednak wzdęty i dopiero po porannej toalecie trochę puszcza.
        Robiłem wyniki, wszystko wyszło w normie jedynie we krwi pojawiły sie przeciwciała bakteii HELIOBAKTER PYLORI - 165 Au/ml przy normie dla mężczyzn - do 15. Czy ta bakteia może powodować takie dolegliwości ?

Leczyli mnie na jelito nadwrażliwe, jadłem debridat,duspatalin,sulpiryd, lecz to wszystko na nic. Zauważyłem że najlepiej sie czuję jak trzy razy dziennie biorę po dwie tabletki espumisanu odgazuje mnie i jest jako tako.
        Opiszcie swoje doświadczenia jak sobie z tym radzicie? Z tego co przeczytałem to każdy ma podobne problemy ale jednak w szczególach trochę inne.
        Pozdrawiam : M
        • kanoka Re: głośny brzuch 10.03.04, 19:35
          Witamy Marku wśród nas!
          Jak sam zauważyłeś, każdy z nas to ma, ale inaczej;-).
          Wspieramy się nawzajem w nieszczęściu, wymieniamy dobrymi radami, ale jak
          napisała nasza Założycielka - nasze brzuchy żyją własnym życiem. Co do diety -
          jak widzisz nie ma reguł, a w naszym przypadku to co jest rozumiane
          powszechnie jako zdrowa dieta się nie sprawdza. Ponieważ powstawanie gazu
          jelitowego powodują i inne pokarmy, spróbuj dodatkowo wyeliminować/ograniczyć
          słodycze (cukry), białą mąkę we wszystkich postaciach, banany, czosnek, cebulę,
          rodzynki .Nie pij napojów gazowanych, nie żuj gumy, nie stosuj słodzików. Po 18
          staraj się nic nie jeść.. .Przejrzyj linki -jakie tu są w różnych miejscach -
          do stron polskich i angielskich , polecam www.helpforibs.com/ Heather
          Van Vorous - niestety angielski.
          W zaciszu domowym pij herbatkę z kopru włoskiego - wiatropędna.
          Życzymy zdrowia
          knk
        • kanoka Re: głośny brzuch 10.03.04, 20:19
          To jeszcze raz ja.
          H. pylori może powodować owrzodzenie żołądka i dwunastnicy, w niektórych
          przypadkach nawet i raka żołądka, ale z IBS nie ma nic wspólnego. Z tego co
          wiem, nie stosuje się leczenia (eradykacji antybiotykami), jeżeli nie ma
          objawów ze strony żołądka, ani nie było w rodzinie raka żołądka - ale ja nie
          jestem lekarzem. Jest na ten temat na stronie
          www.borgis.pl/czytelnia/med._rodz/2002/06/02/.php
          knk
          • kanoka Re: głośny brzuch 10.03.04, 22:37
            Sorki Marku,ten link w drugim poście nie działa i nie chodzi tu o brak http,
            ale o to, że jest to php, a ja nie potrafię tego obejść. Proponuję inaczej:
            wejdź na www.borgis.pl,
            kliknij na szukaj i wpisz w wyszukiwarkę Helicobacter. Z podanego piśmiennictwa
            polecam artykuł z Medycyny Rodzinnej zeszyt 21 (6/2002)
            knk
    • 13_weronika Re: głośny brzuch 19.04.04, 14:10
      jejku, skąd ja to znam!! każde zebranie w pracy, spotkanie z klientem, czy
      nawet towarzyskie, w kinie, na kursie angielskiego itp. jest dla mnie
      koszmarem; zawsze gdy jestem w grupie ludzi, zamknięta w cichym pomieszczeniu
      dostaję szału!!! odrazu panikuję, że w moim brzuchu będzie głośno i
      rzeczywiście z tego stresu czaczynają się rewolucje... i tak w kółko.. buuu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka