Dodaj do ulubionych

czy to nie rak?

29.03.11, 13:34
Witajcie,
Nie wiem od czego zacząć, żeby podzielić się moimi dolegliwościami związanymi z jelitami. zarówno lekarz pierwszego kontaktu jak i gastrolog stwierdzili IBS ale moja natura jest zbyt podejrzliwa i panicznie boję się ,ze to może być nowotwór. mam 34 lata i odkąd pamiętam przy silnym stresie leciałam biegiem do kibelka ,żeby sobie ulżyć.Nigdy mi to nie przeszkadzało i nie było niczym podejrzanym . W zeszłym roku w maju gdy wracałam z rodzinką z długiego weekendu zaczęły się masakryczne przelewania w jelitach, wzdęcia wprost nie do opisania ,bulgotanie....Oczywiście jako ,ze jestem hipochondryczka szybko poleciałam do lekarza , który stwierdził dyspepsję.Po miesiącu "pierdzenia'' przeszło jak ręką odjął.Wyniki krwi, usg jamy brzusznej , helicobactery, posiewy kału markery nowotworowe z krwi- wszystko w najlepszym porządku. W Sylwestra uderzyło ze wzmożoną siła i trwa do dziś.Do tego bóle esicy, jakby kolkowe i wrażenie napuchnięcia tej strony ciała.I zaś od nowa wizyty u lekarzy , po których stwierdzono IBS.Dodam ,ze miewam zaparcia naprzemiennie z biegunkami ale nie jest to dla mnie żadnym utrudnieniem.Z tym da się żyć. Z tym bulganiem , przelewaniem i wzdęciami to już przegina. Poszłam sobie prywatnie na USG jelit, które nic nienormalnego nie stwierdziło.A oprócz tego nasłucham się od lekarza ,ze powinnam się leczyć w psychiatryku i do widzenia. Ostatnim etapem poszukiwań przed kolonoskopią okazał się test Tumor M2-PK, który miał byc markerem wykrywającym zmiany wczesnonowotworowe. Załamka, wynik pozytywny....Pojutrze idę na kolonoskopie i już ledwo żyję z nerwów przed wynikiem. Do tego doskwiera mi ostatnio dość mocno, stwierdzona szczelina odbytu , która wczoraj po mocniejszym stękaniu zaczęła lekko krwawić.czy myslicie ,ze to juz nowotwór??
Obserwuj wątek
    • beatkaa32 Re: czy to nie rak? 29.03.11, 20:46
      może to badanie, ktore sobie zrobiłaś należałoby powtórzyć? nie mam pojęcia, co Ci poradzić... może masz polipa w jelicie , który zafałszował wynik? nie wiem... ale wierzę, że wszystko dobrze się skończy:) trzymam kciuki, napisz po badaniu co i jak, pozdrawiam
      • gusianka Re: czy to nie rak? 30.03.11, 09:52
        Jutro kolonoskopia, napisze na pewno.Test Tumor wykrywa również stany zapalne jelita, polipy i zapalenia. Może moja szczelinka dała taki wynik.....strasznie się boję wyniku.
        • gusianka Re: czy to nie rak? 01.04.11, 13:45
          Już po kolonoskopii....
          Jelito czyściutkie i różowiutkie .... strasznie mi ulżyło. Potwierdza się diagnoza ,ze to IBS.No cóż, przyjdzie mi z tym żyć i trzeba się przyzwyczaić. Sama kolonoskopia w sedacji to miód-malina. Nic nie pamiętam a opowiedziałam pani doktor ze szczegółami podobno losy mojej rodziny.Przyznałam się do wykonania na własny rachunek testu Tumor i Pani doktor nie wyglądała na szczęśliwą z tego powodu. Powiedziała ,ze miała już kilku pacjentów z pozytywnym wynikiem , którzy byli okazami zdrowia i testy te sa bardzo niepowtarzalne i niepewne.szkoda pieniędzy....Już lepiej zainwestować w kolonoskopię ze znieczuleniem.
          • beatkaa32 Re: czy to nie rak? 01.04.11, 19:03
            Cieszę się bardzo, że wszystko u Ciebie OK:) pozdrawiam serdecznie
          • ala1975r Re: czy to nie rak? 19.12.12, 11:52
            cześć, ja równiez zrobiłam sobie test Tumor wynik 5.6, czekam na kolonoskopię, nie mam poważniejszych dolegliwości. Czy mogę zapytać jaki miałaś liczbowo wynik?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka