damdamdam 25.06.06, 12:52 stały ból podbrzusza czyto normalne ????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enterol250 Re: stały ból 25.06.06, 12:56 u zdrowych nie. przy ibs nie zetknelam sie z takim objawem. bylas u lekarza? pozdro, ent, Odpowiedz Link
damdamdam Re: stały ból 25.06.06, 13:44 tak ale nie miałam kolanoskopi ani gastro. miałam krew kał i usg .... objawy które wskazywały na ibs ustapiły oprócz bólu podbrzusza no i wypróżnień "nienormalnych" chyba znów muszę się wybrać do lekarza :-( Odpowiedz Link
enterol250 Re: stały ból 25.06.06, 16:59 sztandarowymi objawami ibs sa nasilajace sie po jedzeniu bole jamy brzusznej oraz nieregularne wyproznienia, zatem jakie INNE objawy u Ciebie ustapily? staly bol podbrzusza nie jest charakterystyczny dla ibs z tego co sie orientuje, ale oczywiscie ekspertem nie jestem. wyniki posiewu, morfologii oraz usg rozumiem ze mialas w normie. czyli warto zrobic gastro i/lub kolonoskopie. no i radzilabym udac sie do specjalisty, tak naprawde nie bylo zadnej sensownej diagnozy u Ciebie poki co. pozdro, marta Odpowiedz Link
helena_50 Re: stały ból 29.06.06, 19:54 czy ból podbrzusza który pojawia się co jakiś czas,a takze wzdęcia,szczegolnie po zjedzeniu surówek,owocow,przelewanie w brzuchu(nie mam biegónek raczej zaparcia)swiadczy o chorobie jelita nadwrazliwego ostatno po anginie ropnej nasilily się bardzo objawy skierowanie do szpitala w kieszeni na badania,czy poddać się badaniom,a moze przejdzie Odpowiedz Link
paszczak44 Re: stały ból 29.06.06, 20:22 Nie wiem na co masz skierowanie ale można się przebadać. Anginę leczyłaś antybiotykami? Jeśli tak, to miałaś osłonę? Odpowiedz Link
helena_50 Re: stały ból 29.06.06, 20:28 skierowanie mam do szpitala na badania ,aby rozpoznać chorobe,brałam trilaks Odpowiedz Link
paszczak44 Re: stały ból 29.06.06, 20:59 Aha, to nie wiesz jakie badania będą ci robić. Nie no, idź... myślę że warto się zbadać. A Trilac jest kiespki. Tak mi chodzi po głowie dysbioza, szczególnie jeśli nastąpiło pogorszenie po antybiotykach, i ta nietolerancja owoców i surówek...chociaż stały ból nie jest charakterystyczny. A jakie badanie kału miałaś robione? Odpowiedz Link
paszczak44 Re: stały ból 30.06.06, 08:23 Więc musisz mieć zrobione badania aby wykluczyć ZJN. Badania kału objmują: ogólne badanie, badanie na pasożyty, na lamblie, oraz badanie mikrobiologiczne na bakterie i grzyby. I jeszcze na krew utajoną. Najlepiej byłoby wykonać oczywiście wszystkie. Ale aby stwierdzić dysbiozę (taką bardziej zaawansowaną) robi się badanie mikrobiologiczne w kierunku bakterii i grzybów. I takie chyba mogę ci polecić. A ty masz okresowy ból, a nie stały; pomyliłem się. Dla mnie to jest właśnie coś związane z dysbakteriozą, tzn. tak to wygląda. Odpowiedz Link