Dodaj do ulubionych

Bulgotanie w jelitach

21.03.07, 11:57
Z jelitem nadwrazliwym męczę sie już z 10 lat. Raz jest lepiej (szczególnie latem), raz gorzej. Mam postac biegunkową, niestety i teraz właśnie mnie dopadło. Ale doszło cos nowego - strasznie mi bulgocze i "jeżdzi" po jelitach, szczególnie po jedzeniu i wieczorami, a na drugi dzień mam biegunkę. Czy Wy też tak macie, czy dopadło mnie jakieś nowe świństwo?
Obserwuj wątek
    • enterol250 Re: Bulgotanie w jelitach 21.03.07, 13:23
      badania na ewentualne infekcje w jelicie zrobione? jesli nie, trzeba zrobic. czy
      biegunki masz regularnie co 2 dni, czy po jakichs konkretnych pokarmach? acha,
      mialas robione kolonoskopie i gastroskopie?
      • miranna Re: Bulgotanie w jelitach 21.03.07, 13:44
        Dzięki za odpowiedź. Kolonoskopię mialam robioną jakieś 7 lat temu, wszystko bylo OK. Gastroskopię robili mi na początku roku, oprócz lekkiego zapalenia błony śluzowej niczego nie wykazała. Biegunki mam regularnie co 1-2 dni po jakieś dwa razy. Ewentualne infekcje w jelicie nie wyleczyłyby się przez te prawie dwa tyg., kiedy mam biegunki?
        • enterol250 Re: Bulgotanie w jelitach 21.03.07, 14:12
          hmm, moja ostatnia gastroskopia rowniez wykazala lekki stan zapalny (przy 2ch
          pierwszych mialam rozlegly stan zapalny i infekcje helicobacter pylori), a
          zapacia mam regularnie, biegunki kilka razy w miesiacu... mysle, ze warto
          porobic jeszcze inne badania, np na celiakie, bo ciezko mi uwierzyc, ze takie
          objawy biora sie tylko z glowy. co do infekcji, to biegunka jest jej czestym
          objawem, zrob te posiewy jesli jeszcze nie robilas (oddzielnie na bakterie,
          oddzielnie na grzyby). jesli nadal wszystko bedzie w normie, to mozna sie tez
          zastanowic nad dieta, moze jadasz cos, czego Twoj organizm nie toleruje?
          teraz doraznie mozesz brac wegiel leczniczy, jesc kleiki ryzowe.
          pzdr.
          • miranna Re: Bulgotanie w jelitach 21.03.07, 15:14
            Ja nie mam helicobacter pylori, a co do jelit, to zrobię te badania, które radzisz. Boję się, czy to nie jest Crohn, chociaż pocieszam się, że bóli w zasadzie teraz nie mam, lekkie pobolewania jedynie.
            • hanca84 Re: Bulgotanie w jelitach 21.03.07, 22:57
              Zrób badanie na krew w kale.

A co do bulgotania też mam niemal ciągle, u mnie to normalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka