aga8420 21.03.08, 11:14 Czy Wy zachowujecie post ilościowy w Środę Popielcową? Bo niby nie obowiązuje ludzi chorych. Czy ktoś rozmawiał o tym np. ze spowiednikiem i jest przez niego zwolniony z takowego postu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enterol250 Re: post ścisły 21.03.08, 12:27 Hmm, jestem wegetarianką, więc mam "post" non stop :D Z drugiej strony katolicka obrzędowość to nie moja bajka zupełnie, nie przywiązuję do tego wagi. Tyle z mojej strony. Pzdr. Odpowiedz Link
aga8420 Re: post ścisły 21.03.08, 13:53 To niech się wypowie ktoś, kogo rzecz rzeczywiście dotyczy. Wegetarianizm nie ma nic do rzeczy przy poście ścisłym, bo oprócz jakościowego jest też ilościowy, czyli ograniczony do trzech posiłków przez dwa dni w roku. Odpowiedz Link
meow_meow1 Re: post ścisły 21.03.08, 21:40 To ja Ci odpowiem, choć już nie przestrzegam postu, ale gdy byłem młodszy wymagała tego ode mnie religijna mama. W wielki piątek albo w sobotę z reguły miałem biegunkę, ponieważ cały piątek prawie nic nie jadłem, a potem jakiś obiad, coś większego--no i problem. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie ważna jest regularność posiłków, źle reaguję gdy zjem duży posiłek po dłuższym niejedzeniu (nawet kilka godzin--dlatego najbardziej "chce nam się kupę" po śniadaniu rano). Jesteś chora, więc możesz poświęcić się w inny sposób. Zrezygnuj z innych przyjemności, jeśli poszczenie jest dla Ciebie ważne (z TV, czytania, herbaty)--to będzie Twoja forma postu. Przecież Bóg jest miłością, więc to zrozumie. Odpowiedz Link
hanca84 Re: post ścisły 22.03.08, 20:14 Ja zawsze poszczę, mimo choroby, można przecież zjeść śniadanie i kolację, a obiad do syta, wiadomo, że gdy idzie się do szkoły to trzeba jeszcze coś w ciagu dnia zjeść. ja po prostu rezygnowałam ze słodyczy, owoców i mięsa, zjadałam normalny "piątkowy" obiad, śniadanie i kolacje a w razie potrzeby w ciągu dnia kanapkę. Nie sądze, żeby był to grzech, taki mam organizm. Odpowiedz Link