Dodaj do ulubionych

Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK

08.09.03, 19:29
Dzis Rada naszego kochanego Miasta uchwaliła, że nie da wybudować bloku przy
ul. Krasińskiego a tym samym nie będzie mogło tam zamieszkać kilkadziesiąt
rodzin (głównie młodych osób). Mieszkania te były proponowane przez
Burmistrza na sprzyjających warunkach. Niestety Pan Janusz Przetacznik (Radny
tejże Rady a zarazem Prezes Jasielskiej Spółdzielni Mieszkaniowej) był
pomysłodawcą aby wstrzymac tę inwestycję - po co nowe mieszkania jak w
Jasielskiej Spółdzielni jest jeszcze dużo wolnych mieszkań. Zgoda, tylko dla
większości mieszkańców kwota np. 12 tys. zł jest bardziej realna niz 40 tys.
zł, za którą to kwotę pewnie można by nabyć podobne mieszkanie w JSM.

Bardziej jak i mniej zainteresowanym pozostawiam to pod rozwagę i mieć to w
pamięci przy nastepnych wyborach.

Pozdrawiam

PS. Jesli Ktoś zna dokładny IMIENNY wynik głosowania to proszę o
zamieszczenie go aby wszyscy mogli zobaczyc jak sie sprawują Nasi Rajcowie.
Obserwuj wątek
    • Gość: SZAK Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK IP: *.pl / 192.168.1.* 08.09.03, 22:51
      apolityczny napisał:

> Dzis Rada naszego kochanego Miasta uchwaliła, że nie da wybudować bloku przy
      > ul. Krasińskiego a tym samym nie będzie mogło tam zamieszkać kilkadziesiąt
      > rodzin (głównie młodych osób). Mieszkania te były proponowane przez
      > Burmistrza na sprzyjających warunkach. Niestety Pan Janusz Przetacznik
      (Radny
      > tejże Rady a zarazem Prezes Jasielskiej Spółdzielni Mieszkaniowej) był
      > pomysłodawcą aby wstrzymac tę inwestycję - po co nowe mieszkania jak w
      > Jasielskiej Spółdzielni jest jeszcze dużo wolnych mieszkań. Zgoda, tylko dla
      > większości mieszkańców kwota np. 12 tys. zł jest bardziej realna niz 40 tys.
      > zł, za którą to kwotę pewnie można by nabyć podobne mieszkanie w JSM.
      >
      > Bardziej jak i mniej zainteresowanym pozostawiam to pod rozwagę i mieć to w
      > pamięci przy nastepnych wyborach.
      >
      > Pozdrawiam
      >
      > PS. Jesli Ktoś zna dokładny IMIENNY wynik głosowania to proszę o
      > zamieszczenie go aby wszyscy mogli zobaczyc jak sie sprawują Nasi Rajcowie.

DOKŁADNIEJ CO KTO ILE
      KTO ZYSKA
      MOŻE M.R.Y.S.I.A POMOŻE
      • Gość: nikt Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 10:28
        Pozdrawiam tego kto to napisał zwłaszcza że chyba nawet znam osobiście tą
        osobe. Przykro mi że ten blok nie powstanie ja jestem tym szczęśliwcem który
        za dwa miesiące własnie wejdzie do mieszkania TBS. To przykre że radni obalili
        pomysł budowy drugiego blok bo faktycznie jest to słuszna sprawa i bardzo dobra
        inwestycja dla ludzi którzy niedysponują większą gotówką.Może jeszcze zmienią
        zdanie, wierze w nich , a wiara czyni cuda. Ha ha
        • apolityczny Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK 09.09.03, 19:21
          Uzytkowniku "nikt" daj mi znać mailem lub w inny sposób to sprawdzimy czy
          rzeczywiście mnie kojarzysz ;)

pozdrawiam
    • harnasi Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK 09.09.03, 11:30
      To co wczoraj się stało to jest nie tylko farsą ale parodią. Na wczorajszej
      sesji dominował guru Przetacznik radny i zarazem prezes spółdzielni
      mieszkaniowej konkurenta TBS -ABK jak taki bandyta może rządzić w mieście i
      manipulować pozostałymi. Ja rozumie ze DR. Kucharzy się wstrzymał bo mu pewnie
      pan Libucha nie zdążył podnieść łapki w górę ! radni którzy głosowali za
      zdjęciem dotacji i nie budowaniem dla młodych ludzi mieszkań to nie ktoś inny
      jak koalicja w radzi UM Jasła podaje ich nazwiska to mafia która jest pod
      dyktando Pan Przetacznik ! :
      LISTA RADNYCH KTÓRZ GLOSOWALI ZA WSTRZYMANIEM BUDOWY :
      TADEUSZ BANIAK
      JACEK PIETRUS
      Dr. JACEK ŻREBIEC
      RYSZARD LIBUCHA
      JAN. KOSIBA
      Dr. TERESA KOSIEK
      Dr. BOGDAN NASZKIEWICZ0
      BOGUSŁAWA WÓJCIKOWA
      ANDRZEJ DYBAŚ
      JANUSZ PRZETACZNIK
      STANISŁAW DACYL
      • Gość: inny.obserwator Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 19:33
        harnasi napisał:

> JACEK PIETRUS

A tego to znam dobrze:)))
        • harnasi Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK 09.09.03, 21:08
          Członek SLD widać koalicje ZCHN + SLD to jednak Prawda w Mieście !! ty piękna
          paskudna kostucho miałaś ku... Racje
          • Gość: nikt Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 07:55
            Tak do końca to ta sprawa TBS nie jest jeszcze przegrana, zdążyłem sie
            zorientowac że będą się od tego odwoływać . A może by tak przekonac tych
            na "NIE" w sposób racjonalny że to dobra inwestycja?
            • harnasi Re: chyba kopniakiem w pupę bo oninic nie rozumują 11.09.03, 19:20
            • apolityczny Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK 11.09.03, 19:47
              Myślę, że w sposób racjonalny nie da się przekonać nawet tych, którzy
              startowali do wyborów z pięknym logo rodziny (Samorząd RAZEM). Wątpie żeby
              pozostali pozostający pod wpływem Radnego J. Przetacznika potrafili coś
              konkretnego powiedzieć w tym temacie więc i żadne argumenty do nich nie
              przemówią. Gdyby nawet to będą bać się wyrazić swoich poglądów.

pozdrwaiam

PS. Powtarzam jeszcze raz: Patrzmy kogo wybieramy
              Podpowiedź: Nie głosujmy może na dyrektorów, prezesów, lekarzy...
              • Gość: MOBING ??? Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK IP: *.pl / 192.168.1.* 11.09.03, 20:52
                JAKI MIELI INTERES ???
                A WIEMY ŻE ...........
                SZAK POZDRAWIAM :))
                HMMM .. CO TO JAKIŚ MOBING ???
                SZAK POZD.
                • Gość: SZAK Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK IP: *.pl / 192.168.1.* 11.09.03, 21:07
                  HMMM.K...MAĆ CO MAJĄ Z TEGO ????
    • Gość: @@@ Re: Były mieszkania dla młodych w TBS-ABK IP: *.pl / 192.168.1.* 12.09.03, 14:11
      TBS bez dotacji
      Budowa bloku dla pięćdziesięciu rodzin będzie wstrzymana

Jasło. Radni miejscy przegłosowali odebranie dotacji Towarzystwu Budownictwa
      Społecznego. W przyszłym roku spółka ta nie dostanie planowanego mln złotych
      na inwestycje mieszkaniowe.

W tegorocznym budżecie miasta uwzględniono 1 mln 150 tys. zł na utworzenie
      nowych udziałów w TBS ABK. W przyszłym roku miasto miało przeznaczyć kolejny
      milion na podniesienie kapitału zakładowego spółki, budującej mieszkania
      czynszowe.
      - Decyzja wycofania środków finansowych dla TBS w 2004 roku oznacza
      uniemożliwienie budowy bloku dla 50 rodzin. Dziwi fakt, że jednomyślnie
      głosowali za wnioskiem radni SLD i Samorządu Razem, który w swoim logo
      wyborczym miał czteroosobową rodzinę. Nie dziwi zaś głosowanie "za" radnych
      Samorządowego Komitetu Wyborczego reprezentującego interesy Jasielskiej
      Spółdzielni Mieszkaniowej - komentuje Tadeusz Górczyk, sekretarz
      miasta .Innego zdania jest radny Janusz Przetacznik: Uchwała nie oznacza
      wstrzymania budownictwa czynszowego, gdyż zgromadzony już kapitał podstawowy
      umożliwia spółce pozyskiwanie kredytów - podkreśla.

Leszek Kmiecik, prezes spółki TBS ABK:
      - Nie posiadamy własnych środków. A wszystko pod budowę nowego bloku jest
      gotowe. Niestety w tej sytuacji rozpoczęcie budowy nie będzie możliwe.

Marek Dybaś
      10. Września 2003 21:42
      • burmistrz1 No... KOMUCHY 18.09.03, 07:56
        Gość portalu: @@@ napisał(a):
        > W tegorocznym budżecie miasta uwzględniono 1 mln 150 tys. zł na utworzenie
        > nowych udziałów w TBS ABK. W przyszłym roku miasto miało przeznaczyć kolejny
        > milion na podniesienie kapitału zakładowego spółki, budującej mieszkania
        > czynszowe.
        > - Decyzja wycofania środków finansowych dla TBS w 2004 roku oznacza
        > uniemożliwienie budowy bloku dla 50 rodzin. Dziwi fakt, że jednomyślnie
        > głosowali za wnioskiem radni SLD i Samorządu Razem, który w swoim logo
        > wyborczym miał czteroosobową rodzinę. Nie dziwi zaś głosowanie "za" radnych
        > Samorządowego Komitetu Wyborczego reprezentującego interesy Jasielskiej
        > Spółdzielni Mieszkaniowej - komentuje Tadeusz Górczyk,

I bardzo dobrze, że wstrzymano dotację!! Budżet miasta jak wiadomo w znacznej
        części finansowany jest z podatków. Od nieruchomości, od osób fizycznych itd.
        Za przeproszeniem do kurwy nędzy dlaczego z moich pieniędzy i innych
        współmieszkańców mam fundować komuś mieszkanie. Gdzie byli przyszli mieszkańcy
        TBS - u gdy ja kupowałem mieszkanie ? Dlaczego nikt nie zaoferował składki od
        każdego mieszkańca na moje lokum, tylko musiałem brać kilkuletni kredyt ? Coś
        mi tu pachnie tanim chwytem wyborczym. Z naszych kieszeni ktoś chce kupić
        sobie głosy 50 rodzin. Dzięki za opublikowanie listy radnych którzy bronili
        moich pieniędzy bo to oni reprezentują intersy mieszkańców a nie (he he)
        burmistrza.

• georghe Re: No... KOMUCHY 18.09.03, 12:25
          Ja tak myślę i jakoś pojąć nie mogę cóż to za atrakcja "kupno" takiego
          czynszowego mieszkanka. Przeciez opłaty z tego co mi wiadomo są sakramencko
          wysokie, a i tak lokal nigdy nie będzie spłacony na własność (chyba, że jakiś
          nawiedzony znowu zrobi prezent lokatorom, wymyślając "demokratyczną" ustawę)
          więc czy nie lepiej wziąć zwykły kredyt mieszkaniowy i kupić normalne, WŁASNE
          mieszkanie, a raty spłacane w ten sposób mają jakiś sens.

Ps. Czeluśniak nieźle szaleje. Nawet TV z Rzeszowa tu przywlek(ł)li.
          • harnasi Re: No... KOMUCHY 18.09.03, 20:04
            Chyba nie masz pojęcia co piszesz, jak jesteś zorientowany w tym co piszesz to
            proszę o merytoryczne uzasadnienie. A to ile kto płaci to jego interes nas
            młodych którzy wykupili tam mieszkania ( TBS –ABK) nie stać by dać zarobić
            Przetacznikowi do spółdzielni 40 ty zł. wolimy zapłacić tu lokatorskie - to
            tylko 14 tys. na to nas zbierali nasi rodzice całymi latami a od radnych
            którzy głosowali za np. .Zając i Czeluśniak to się odwal prostaku oni bronią
            nas młodych którzy tu mieszkają i maja takie prawa jak inni mieszkańcy
            Kochanego Jasełka
            • georghe Re: No... KOMUCHY 23.09.03, 10:16
              harnasi napisał:

> Chyba nie masz pojęcia co piszesz, jak jesteś zorientowany w tym co piszesz
              to
              >
              > proszę o merytoryczne uzasadnienie. A to ile kto płaci to jego interes nas
              > młodych którzy wykupili tam mieszkania ( TBS –ABK) nie stać by dać zarob
              > ić
              > Przetacznikowi do spółdzielni 40 ty zł. wolimy zapłacić tu lokatorskie - to
              > tylko 14 tys. na to nas zbierali nasi rodzice całymi latami a od radnych
              > którzy głosowali za np. .Zając i Czeluśniak to się odwal prostaku oni
              bronią
              > nas młodych którzy tu mieszkają i maja takie prawa jak inni mieszkańcy
              > Kochanego Jasełka

Prostaku ?? Dzięki, ale daleko mi do ciebie.
              W zasadzie szkoda mi każdego słowa bo i tak nie załapiesz poza tym Burmistrz ci
              co nieco tłumaczył, ale ustasunkuję się tylko do jednego.
              Chodzi mi o te komunistyczne książeczki mieszkaniowe bo coś o nich wspominasz,
              że coś ci się należy “bo rodzice całymi latami.......” Myślisz, że tylko twoi ?
              Miałem na takiej książeczce pelny wkład mieszkaniowy i “należało mi się”, ale
              wiadomo, szlag trafił i kilka lat temu wybrałem parę groszy bo ustawodawca
              zadecydował, że mogę ponieważ zacząłem budowac dom. Starczyło mi to dokładnie
              na połowę więźby dachowej, ale nie płaczę bo wiem, że mi z nieba nie spadnie.
              Do roboty się weź gamoniu bo czasy “czy się stoi czy się leży” skończyły się
              dobre kilka lat temu.

• harnasi ty chyba jestes z SLD nie baranie 18.09.03, 19:56
          Ty chyba jesteś albo radny który głosował za zdjęciem dotacji albo jesteś ich
          krewny

PO ----1-
          • burmistrz1 Re: ty chyba jestes z SLD nie baranie 19.09.03, 08:41
            harnasi napisał:

> Ty chyba jesteś albo radny który głosował za zdjęciem dotacji albo jesteś
            ich
            >
            > krewny
            >
            > PO ----1-
            • Gość: neutralny Re: ty chyba jestes z SLD nie baranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 10:42
              Wiem że to kontrowersyjny temat ale może troche więcej kultury w wyrażaniu tych
              cierpkich poglądów ?
              • burmistrz1 Re: ty chyba jestes z SLD nie baranie 19.09.03, 11:24
                Będzie więcej kultury, jeśli będzie ktoś kulturalnym adwersarzem a nie
                przewodniczącym lokalnego oddziału bojówki faszystowskiej .
                • Gość: neutralny Re: ty chyba jestes z SLD nie baranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 12:12
                  ok nie wtrącam się
        • Gość: @@@ CO TO JEST TBS ABK ??? IP: *.pl / 192.168.1.* 19.09.03, 13:31
          burmistrz1 napisał:

> Gość portalu: @@@ napisał(a):
          > > W tegorocznym budżecie miasta uwzględniono 1 mln 150 tys. zł na utworzenie
          >
          > > nowych udziałów w TBS ABK. W przyszłym roku miasto miało przeznaczyć kolej
          > ny
          > > milion na podniesienie kapitału zakładowego spółki, budującej mieszkania
          > > czynszowe.
          > > - Decyzja wycofania środków finansowych dla TBS w 2004 roku oznacza
          > > uniemożliwienie budowy bloku dla 50 rodzin. Dziwi fakt, że jednomyślnie
          > > głosowali za wnioskiem radni SLD i Samorządu Razem, który w swoim logo
          > > wyborczym miał czteroosobową rodzinę. Nie dziwi zaś głosowanie "za" radnyc
          > h
          > > Samorządowego Komitetu Wyborczego reprezentującego interesy Jasielskiej
          > > Spółdzielni Mieszkaniowej - komentuje Tadeusz Górczyk,
          >
          > I bardzo dobrze, że wstrzymano dotację!! Budżet miasta jak wiadomo w
          znacznej
          > części finansowany jest z podatków. Od nieruchomości, od osób fizycznych
          itd.
          > Za przeproszeniem do kurwy nędzy dlaczego z moich pieniędzy i innych
          > współmieszkańców mam fundować komuś mieszkanie. Gdzie byli przyszli
          mieszkańcy
          > TBS - u gdy ja kupowałem mieszkanie ? Dlaczego nikt nie zaoferował składki
          od
          > każdego mieszkańca na moje lokum, tylko musiałem brać kilkuletni kredyt ?
          Coś
          > mi tu pachnie tanim chwytem wyborczym. Z naszych kieszeni ktoś chce kupić
          > sobie głosy 50 rodzin. Dzięki za opublikowanie listy radnych którzy bronili
          > moich pieniędzy bo to oni reprezentują intersy mieszkańców a nie (he he)
          > burmistrza.
          >
          > CO TO JEST "TBS" ??? CUŚ KMUNALNEGO ?
          SORKI ZA TAK BANALNE PYTANIE
          :)))
          • burmistrz1 Re: CO TO JEST TBS ABK ??? 19.09.03, 14:15
            Trochę nie tak zadane pytanie ABK to Administracja Budynków Komunalnych.
            TBS - to Toważystwo Budownictwa Społecznego i to o nie jest dym:
            Proszę jak finansowe jest w normalnych miastach:

Towarzystwo Budownictwa Społecznego Spółka Akcyjna zostało założone 11
            sierpnia 2000 roku i zarejestrowane 30 sierpnia 2000 roku w Sądzie
            Rejestrowym . Przedmiotem działalności Towarzystwa Budownictwa Społecznego .
            jest budowanie domów mieszkalnych i ich eksploatacja na zasadach najmu, jak
            również budowanie domów mieszkalnych w części ze środków przyszłych
            właścicieli oraz ze środków Krajowego Funduszu Mieszkaniowego. Środki Funduszu
            przeznacza się na udzielanie na warunkach preferencyjnych kredytów
            Towarzystwom Budownictwa Społecznego na przedsięwzięcia inwestycyjno -
            budowlane mające na celu budowę lokali mieszkalnych na wynajem, na zasadach
            spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu. Kredyty Krajowego Funduszu
            Mieszkaniowego udzielane są Towarzystwom Budownictwa Społecznego w wysokości
            nie większej nit 70 % kosztów przedsięwzięcia, pod warunkiem te kredyty te
            zostaną przeznaczone na realizację projektów spełniających ustawowe wymagania,
            takie jak energooszczędność, minimalna powierzchnia mieszkań przeznaczona do
            zasiedlenia przez określoną liczbę osób, wyposażenie techniczne budynków i
            mieszkań. Chętni do skorzystania z oferty Towarzystwa Budownictwa
            Społecznego "Mieszkanie Naszych Możliwości" S.A. Muszą spełniać podstawowy
            warunek ustalony przez Akcjonariuszy Założycieli: nie mogą przekraczać 35 roku
            życia. Osoby partycypujące w kosztach budowy mieszkań muszą spełniać również
            wymagania zawarte w art. 30 Ustawy z dnia 26 października 1995 roku o
            niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego .

Nie ma tu nic o finansowaniu TBS-u z budżetu samorządu - i tak powinno być a
            nie sięgać do kieszenie ludzi.
            • Gość: @@@ HMM. IP: *.pl / 192.168.1.* 19.09.03, 17:45
              burmistrz1 napisał:

> Trochę nie tak zadane pytanie ABK to Administracja Budynków Komunalnych.
              > TBS - to Toważystwo Budownictwa Społecznego i to o nie jest dym:
              > Proszę jak finansowe jest w normalnych miastach:
              >
              > Towarzystwo Budownictwa Społecznego Spółka Akcyjna zostało założone 11
              > sierpnia 2000 roku i zarejestrowane 30 sierpnia 2000 roku w Sądzie
              > Rejestrowym . Przedmiotem działalności Towarzystwa Budownictwa
              Społecznego .
              > jest budowanie domów mieszkalnych i ich eksploatacja na zasadach najmu, jak
              > również budowanie domów mieszkalnych w części ze środków przyszłych
              > właścicieli oraz ze środków Krajowego Funduszu Mieszkaniowego. Środki
              Funduszu
              > przeznacza się na udzielanie na warunkach preferencyjnych kredytów
              > Towarzystwom Budownictwa Społecznego na przedsięwzięcia inwestycyjno -
              > budowlane mające na celu budowę lokali mieszkalnych na wynajem, na zasadach
              > spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu. Kredyty Krajowego Funduszu
              > Mieszkaniowego udzielane są Towarzystwom Budownictwa Społecznego w wysokości
              > nie większej nit 70 % kosztów przedsięwzięcia, pod warunkiem te kredyty te
              > zostaną przeznaczone na realizację projektów spełniających ustawowe
              wymagania,
              > takie jak energooszczędność, minimalna powierzchnia mieszkań przeznaczona do
              > zasiedlenia przez określoną liczbę osób, wyposażenie techniczne budynków i
              > mieszkań. Chętni do skorzystania z oferty Towarzystwa Budownictwa
              > Społecznego "Mieszkanie Naszych Możliwości" S.A. Muszą spełniać podstawowy
              > warunek ustalony przez Akcjonariuszy Założycieli: nie mogą przekraczać 35
              roku
              > życia. Osoby partycypujące w kosztach budowy mieszkań muszą spełniać również
              > wymagania zawarte w art. 30 Ustawy z dnia 26 października 1995 roku o
              > niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego .
              >
              >

HMM.TBS MA KAPITAŁ PODSTAWOWY BY DOSTAĆ KREDYT :)))
              A MIASTO CHCE IM DAĆ NASZĄ KASE ZA DARMOCHE ? :(((
              LUDZIE GDZIE TU LOGIKA !!!AHA CI "OBROŃCY MŁODYCH" MAJĄ NAS W
              D... TU CHODZI JUŻ O WYBORY :(((
              PAN Z. PEWNIE SZYKUJE SIĘ DO BRUKSELI .
              • Gość: Kran Re: HMM. do Szaka IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 18:47
                Szak nareszcie zaczynasz myślec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka