Dodaj do ulubionych

Kablówka czy Neostrada ????

28.07.04, 18:54
Drodzy Forumowicze! Podpowiedzcie co lepsze. Korzystam z lacza kablówkowego.
Teraz mam propozycje zalozenia w nowym mieszkaniu neostrady badz kablówki. Co
wybrac? Jak ma sie jakosc do ceny? Co jest lepsze? Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • stary.prochazka Re: Kablówka czy Neostrada ???? 28.07.04, 19:09
      ten problem pojawial sie juz wiele razy, moze w tym watku co sie znajdzie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=10940848
      pozdrawiam
      • zanowski Re: Kablówka czy Neostrada ???? 28.07.04, 19:20
        przegladalem te posty i moze zainteresuje sie tym edoxem ale cena instalacji
        nieco odstraszajaca. szukam opinii kablowkowiczow i nestradzistow
    • bwc Re: Kablówka czy Neostrada ???? 28.07.04, 19:35
      W jakim rejonie mieszkasz?
      bwc
      • zanowski Re: Kablówka czy Neostrada ???? 29.07.04, 10:11
        Ścisłe centrum przy Banku Śląskim
    • bwc Re: Kablówka czy Neostrada ???? 29.07.04, 11:20
      Z Twojej wypowiedzi wynika że posiadasz już łącze kablówkowe i oczekujesz porównania z neostradą.
      Obawiam się że porównać będzie trudno, bo musiała by być to osoba która miała
      i kablówkowe łącze i neostradę.
      A czy Ty z kablówkowego łącza jesteś zadowolony czy nie?
      bwc
      • zanowski Re: Kablówka czy Neostrada ???? 29.07.04, 11:42
        Z kablówki Korzystałem i korzystam w mieszkaniu rodziców. Całkiem nieżle się
        sprawuje. Czasem sa spowolnienia, ale do normalnego korzystania mi wystarcza.
        Teraz nie mam żadnego łacza w domu ani telefonu, wszytsko przede mną. Łącznie z
        wyborem czy tv kablowa czy własny satelita czy cyfra+. Tak samo z telefonem
        czy analogowy czy moze isdn? A internet? Najlepiej byłoby wszystko miec
        pakietowo jak najtaniej.
        • bwc Re: Kablówka czy Neostrada ???? 29.07.04, 12:50
          Pamiętaj o jednej zasadzie, że biednego nie stać na tanie towary.
          Zwolennicy neostrady nie zawsze wiedzą o tym że jest limit transferu i umowa roczna.
          bwc
          • zanowski Re: Kablówka czy Neostrada ???? 29.07.04, 13:00
            Raczej zdecyduję się na kablówkę. I tak musze podłączyć sobie TV. Choć
            zainteresowała mnie oferta radiowego internetu firmy edox. MOze podejde do nich
            i zobaczę co i jak. Słyszałem o tym, że ludzie dzielą najszybszą neostradę na
            kilka mieszkań. Czy to jest legalne? I jaki są ewentualnie koszty? Czy może coś
            wiesz na ten temat?
            • bwc Re: Kablówka czy Neostrada ???? 29.07.04, 13:10
              Odpowiedzi na wszystkie twoje pytania są na stronie
              www.neostrada.pl/Pozdrawiam
              bwc
              • bwc Re: Kablówka czy Neostrada ???? 29.07.04, 13:11
                Przepraszam
                Oczywiście bez słowa pozdrawiam.
                bwc
                • zanowski Re: Kablówka czy Neostrada ???? 29.07.04, 13:25
                  dzięki za pomoc a jak cos dowiem sie w edoxie to wrzuce dla wiedzy wszystkich.
                  • bbastek13 Re: Kablówka czy Neostrada ???? 29.07.04, 21:51
                    o edoxie mniej wiecej wszystko wiadomo jak masz jakies pytania to pisz; poza
                    nim w Pruszkowie z radiowek dziala jeszcze WaveNet i chyba cos takiego jak
                    Klikonet (z Piastowa/Ursusa)
        • erleusortok Re: Kablówka czy Neostrada ???? 29.07.04, 22:51
          zanowski napisał:

> Tak samo z telefonem czy analogowy czy moze isdn?
          Kablówka jest w porządku. Zdaje się że w tej chwili Neostrada o podobnej przepustowości jest tańsza, ale a) mam alergię na monopolistów i błękitne linie b) jak słusznie zauważył BWC, są tam jakieś miesięczne limity transferu, które na pewno zaskakują człowieka w najmniej spodziewanym momencie. I to by mi chyba przeszkadzało - nie ściągam filmów, ale np. robiłem sobie sieciową instalację Debiana. I co, jakbym przekroczył 5Gb to rano bym się zdziwił że mi transfer zwolnił do 32kbps ? Nie bawię się tak.

A w temacie telefonu to po cichutku zareklamuję Sferię - płacę mniej niż w TPSA (przynajmniej przy mojej ilości i strukturze rozmów, niezależnie od abonamentu jaki bym wybrał w TPSA płaciłbym więcej). Na jakość nie narzekam. I pzreniesienie numeru pod nowy adres było bajkowe - wziąłem telefon pod pacghę i przeniosłem. Tylko po miesiącu musiałem o tym poinformować operatora, bo mi rachunki pod stary adres przysyłał. Natomiast Internet w Sferii w ogóle nie wchodzi w grę...
    • stary.prochazka forum 06.09.04, 10:31
      znalazłem forum dla korzystających z Internetu przez pruszkowską kablówkę:
      www.net.wpr.prv.pl/
    • pkaf Re: Kablówka czy Neostrada ???? 06.09.04, 13:59
      Witam,

A może ktoś ma łącze niejakiej firmy www.amigonet.pl ?

Paweł K.
    • wiktor83 Miałem i to i to . 15.09.04, 14:49
      Teraz mam Neo. I cieszę się, że okres kablówki Pruszkowskiej mam już dawno za
      sobą.
      Mam najsłabszą opcję neostrady mimo to, jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie.
      Zewnętrzne IP umożliwia w wielu przypadkach to o czym w Telkabie można pomarzyć
      (choćby jakies p2p). Jeśli Net jest Ci potrzebny tylko do przeglądania stron
      WWW to bierz to co wyjdzie taniej (chociaż i tutaj jest plus dla Neostrady).
      Kiedyś strasznie bluzgałem na TEPSe ale cięzko nie przyznać racji takiej, ze są
      w tym kraju pod wieloma względami najtańsi.

p.s a forum pod www.net.wpr.prv.pl to kiedyś właśnie zalożyłem po kolejnych
      perypetiach z niedziałającą kablówką Telkabu. Widzę, ze pojawił się tam nawet
      jakiś nowy post (jako odpowiedź do 1 rozpoczętego wątku) i autor zawarł (uważam
      ze i tak używając delikatnych słów) to co najbardziej wkurza w Telkabie.

Pozdrawiam
      • bbastek13 Re: Miałem i to i to . 15.09.04, 16:13

>Zewnętrzne IP umożliwia w wielu przypadkach to o czym w Telkabie można pomarzyć
        > (choćby jakies p2p).

jesli korzystarz z p2p przez neo, to pewnie ucieszyles ;) sie ta
        wiadomością... gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2282582.html

--------------------------------------
        www.przedszkolenr10.prv.pl/
        www.szkola.angielskiego.prv.pl/
        • wiktor83 Re: Miałem i to i to . 15.09.04, 22:58
          Cóż - nie ma róży bez kolców. Ze wspomnianych p2p ciągne głównie jakieś filmy - nie te najbardziej popularne - nie handluje nimi wiec jak się pościągają nieco dłużej nic mi sie nie stanie, tymbardziej, ze trzeba miec czas zeby je obejrzec ;-))
          Przy w miare normalnym korzystaniu z netu to wystarcza w zupełności.
          W telkabie korzystanie z jakichkolwiek p2p to generalnie tragedia. O kaaaaazie nie wspominam, dc - od połowy ludzi nic nie mozesz sciagac z powodu tego ze oni tez nie maja zew. ip, emule mi nie poszedl wogóle na telkabowskim łączu. Z dwojga złego wole ściągnac mniej na neo niż nic na telkabie.

pozdrawiam

Cóż można ściagać innego - dystrybucje linuksa- mp3 ? Dystrybucje od czasu do czasu ściągam w pracy ale tam jest zupełnie inne łącze i jedna płytka ciągnie się około 15 - 20 minut ;) a mp3 juz od dawna nie mieszczą mi się na dysku ;)

Pozdrawiam

• bbastek13 Re: Miałem i to i to . 16.09.04, 08:38
            > Ze wspomnianych p2p ciągne głównie jakieś filmy -
            > nie te najbardziej popularne - nie handluje nimi wiec jak się pościągają nieco
            > dłużej nic mi sie nie stanie, tymbardziej, ze trzeba miec czas zeby je obejrze
            > c ;-))

coś o tym wiem, przez ostatnie pół roku ściągnąłem kilkadziesiąt filmów a
            obejrzałem .... 1. Ale kiedyś będę miał czas ;)

> W telkabie korzystanie z jakichkolwiek p2p to generalnie tragedia. O
            kaaaaazie
            > nie wspominam, dc - od połowy ludzi nic nie mozesz sciagac z powodu tego ze
            oni
            > tez nie maja zew. ip, emule mi nie poszedl wogóle na telkabowskim łączu. Z dwo
            > jga złego wole ściągnac mniej na neo niż nic na telkabie

ja mam radiówkę, z kaazy nie korzystam, bo tam więcej śmieci (np celowo
            niszczone mp3) niż wartościowych plików. Uzywam tylko dc++, a chociaz sam
            jestem passive, to kilka razy pobierałem coś od gości psv, co więcej przy
            powitaniu na niektórych hubach pokazuje sie informacja, że jestem active.. nie
            wiem jak to sobie wytłumaczyć

> Cóż można ściagać innego - dystrybucje linuksa- mp3 ? Dystrybucje od czasu do
            >czasu ściągam w pracy ale tam jest zupełnie inne łącze i jedna płytka ciągnie
            >się około 15 - 20 minut ;)
            w pracy wolę nic nie ściagać, choć w necie siedzę cały czas, ale wyjście na
            zewnątrz mam w usa i nie wiem kto tam siedzi i szpieguje ;)
            >a mp3 juz od dawna nie mieszczą mi się na dysku ;)
            a mp3 ściągam nałogowo, potem na płyte i kataloguje, zeby wiedziec gdzie co jest

--------------------------------------
            www.przedszkolenr10.prv.pl/
            www.szkola.angielskiego.prv.pl/
            • wiktor83 Re: Miałem i to i to . 16.09.04, 16:40
              Właśnie dlatego o kaazie nie wspominałem ;) Syf i malaria.
              Ostatnie filmy jakie ściągnałem z emule'a i oobejrzałem zaraz po ściagnięciu to
              filmy Zespołu Filmowego Skurcz;) Zresztą, tytuły takie jak :
              Dżudo Honor 7, Bandziorno, Dżudżitsu Szerszeń itp itd mówią same za siebie ;)

Fakt ściągania od kogoś kto był rónież passive można wytłumaczyć tym, że ktoś
              miał źle skonfigurowanego klienta DC, innej mozliwości nie widze, chociaż kto
              wie ;)
              • toxiq Re: Miałem i to i to . 23.02.05, 22:31
                Dzisiaj jestem bo traumatycznych doswiadczeniu uzywania neostrady 128
                instalowalem u kogos sytem itp. Na codzien korzystam z kabloweczki i powiem
                jedno neostrada i tpsa to jedno wielkie goow... ich ilnia informacyjna
                jest "bardzo sympatyczna i uzyteczna". Po dzisiejszym dniu bede musial chyba
                brac jakies proszki uspakajace:) badz madryi bierz kablowke i zainstaluj sobie
                dc jak chcesz sciagac pliki tam jest duzo ludzi active :D A takiego szitu jak
                neostrada jeszce w zyciu nie widzialem co chwile sie rozlancza ,,, eh wogoole
                nic wiecej nie mowie ide na piwo odreagowac ten ciezki dzien.
                • mr.jedi Re: Miałem i to i to . 23.02.05, 23:29
                  toxiq napisał:

* Dzisiaj jestem bo traumatycznych doswiadczeniu uzywania neostrady 128
                  * instalowalem u kogos sytem itp. Na codzien korzystam z kabloweczki i powiem
                  * jedno neostrada i tpsa to jedno wielkie goow... ich ilnia informacyjna
                  * jest "bardzo sympatyczna i uzyteczna". Po dzisiejszym dniu bede musial chyba
                  * brac jakies proszki uspakajace:) badz madryi bierz kablowke i zainstaluj
                  sobie
                  * dc jak chcesz sciagac pliki tam jest duzo ludzi active :D A takiego szitu jak
                  * neostrada jeszce w zyciu nie widzialem co chwile sie rozlancza ,,, eh wogoole
                  * nic wiecej nie mowie ide na piwo odreagowac ten ciezki dzien.

a widzisz.. po prostu z tymi kretynami z tpsa należy umieć rozmawiać :)
                  wypróbuj moją metodę:
                  1. bądź upierdliwy,i niedoinformowany,starając się grzecznie załatwić.
                  2. po paru chwilach, jak tam ktoś bedzie sie produkował na tematy zupelnie
                  niezwiązen z tym o co prosiles (bo tak jest na ogół) powiedz, że nie o to
                  pytales (wczesniejszy wywód przytakuj: }tak, tak}, "rozumiem", "dobrze,
                  oczywiście".
                  3. poźniej powiedz, ze masz ich dość, i chcesz rozwiązać umowę (panienka od
                  razu przechodzi do rzeczy, i zaczyna sensownie gadać)
                  4. postrasz ich RPK (Rzecznik Praw Konsumenta - nawet TPSA sie go boi)
                  5. poczekaj 48h, jak nie zadziała, to powtórz procedure, tylko z pominięciem
                  punktów 1 i 2 ;)[oczywiście całuy czas jesteś upierdliwy]. - tylko uwaga -
                  musisz niestety wiedzieć więcej niż te panienki przy telefonach :P
                  Pozdrawiam

A co do wyboru, Tel-Kab czy Neostrada - i z jednymi i z drugimi nie idzie sie
                  dogadać - tylko ze TPSA odbiera przynajmniej telefony, a ten pieprzony admin
                  telkabu nawet nie zamierza poczty odbierać.. jestem ciekaw, czy on sobie
                  potajemnie nie zablokował poczty przychodzącej, łachudra.
    • lupota Re: Kablówka czy Neostrada ???? 02.03.05, 14:47
      Napiszę Ci krótko. Miałem ten sam dylemat na poczatku stycznia. Ale jak
      zadzwoniłem do kablówki ( TV mam kablową) to zażadali chyba z 200 stówy na dzień
      dobry a ceny mają z sufitu. Potem jeszcze wiercenie dziur i wizyty dwóch panów -
      jeden od kabli a drugi od komputerów ( a ja nie cierpie obcych w mieszkaniu i
      jeszcze grzebiących mi w komputerze) . Zamówiłem więc Nesotrade - 512 . Modem za
      1 zł, swa mieśce gratis i jeszcze gre dostałem. Wszystko trwało mniej niż
      tydzień. Sam sobie podłączyłem i hula że szok. A że mam 15 Gb ograniczenia to
      co . Nawet nie udąło mi się tego wyciągnąc w lutym - miałem tylko 11 GB . A jak
      mi zabraknie to można se dokupić za kilak złotych . I nawet niech będzie te 22%
      drożej jestem zadowlony . Zresztą mam w pracy tez Neostrade 640 bez limitu i
      hula bez problemu ponad rok. Fakt że mają bałagan przy rachunkach - przychodzą z
      opóźnieniem ale jak odłozysz co miesiąc kaskę to można i to przezyć. A jak będzi
      mi mało to mogę dać i 1024 a kabel ma max 256 czyli lipa.... A pozatym czytałem
      na róznych forach że jak kabel siądzie to wtedy dopiero są jaja . I transfer
      nierówny - pewnie jak wszyscy w bloku siądą do kompa to tragedia .
      • stellaonthemoon Re: Kablówka czy Neostrada ???? 02.03.05, 17:55
        Trochę masz nieaktualne wiadomości.
        Gdy płaciłam abonament dowiedziałam się w biurze Tel-kabu że od
        1 marca mają promocję i zakładają za złotówkę a abonament pozostaje bez zmiany.

Stella

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka