Dodaj do ulubionych

pociagi pospieszne

01.08.06, 14:46
Czy ktos z szanownych forumowiczow moze mi powiedziec czy w przeciagu
ostatnich 16 lat zatrzymywaly sie w Pruszkowie pociagi pospieszne? Interesuje
sie kolejami, dworcami kolejowymi, ale nie moge sobie przypomniec czy u nas
zawsze tylko podmiejskie sie zatrzymywaly , czy tez byl jakis okres kiedy na
rozkladzie w pruszkowie widnialy pociagi pospieszne? Jezeli tak to moze ktos
pamieta jakich relacji i kiedy przestaly sie zatrzymywac?

Obserwuj wątek
    • leo48 Re: pociagi pospieszne 01.08.06, 15:28
      Może chodzi nie tylko o pociągi pospieszne lecz ogólnie dalekobieżne. Nie mogę
      sobie przypomnieć, czy czasem w Pruszkowie nie zatrzymywały się "Koluszki" bo
      łódzkie już chyba nie. Ale na linii otwockiej, skąd bardzo często jeździłem,
      pociąg dalekobieżny z Lublina do Warszawy był w rozkładzie rzeczą
      normalną.
    • mike_007 Re: pociagi pospieszne 01.08.06, 15:59
      Jakieś dwa lata temu w Pruszkowie zatrzymał się EX "Małopolska", niestety jego zatrzymanie przyniosło więcej szkody niż pożytku.
    • marcinek24wpr Re: pociagi pospieszne 01.08.06, 16:16
      mike_007 czy moglbys bardziej sprecyzowac...?
      • sulimo1 Re: pociagi pospieszne 01.08.06, 16:39
        Tak, chodzi mi ogolnie o dalekobiezne pociagi. Wlasnie wydawalo mi sie ze
        jakies 10 lat temu zatrzymywaly sie niektore u nas.

Tez jestem ciekawy o co chodzi z tym Expresem ?
        • mike_007 Re: pociagi pospieszne 01.08.06, 17:51
          Nie podam Wan dokładnej daty, ale jakieś 2, 3 lata temu, na wysokości Parzniewa miało miejsce wykolejenie kilku wagonów ze składu EX "Małopolska".
    • sqz Re: pociagi pospieszne 01.08.06, 18:29
      od 30 paru lat jak mieszkam w naszym zacnym miescie to nie pamietam by rejsowe
      pospieszne tu sie ztrzymywaly , chyba ze przez przypadek typu awaria lub
      czerwone swiatelko i wtedy mozna bylo sobie z niego wyskoczyc najczesciej na
      wysokosci prejazdu na Dzialkowej
      • kaliaa Re: pociagi pospieszne 01.08.06, 21:57
        rzeczywiscie malopolski, ani zaden inny pospiech w ostatnich dziesieciu latach
        sie nie zatrzymywal w pruszkowie NA PEWNO
    • tomaszpietrzyk1 Re: pociagi pospieszne 02.08.06, 09:20
      Pospiesznych pociągów nie pamiętam ale na pewno kiedyś jeździły bezpośrednie osobowe (miejscówki) do Pruszkowa.
      Poza tym kiedyś jeszcze był taki co na zachodnim skręcał i jechał na dworzec gdański korzystali z niego pracownicy FSO no i dzieciaki z zajączka.
    • tomaszpietrzyk1 Jeździły ...:) 02.08.06, 09:25
      Właśnie sobie przypomniałem kiedyś kolejarze strajkowali w całej Polsce i w Pruszkowie zatrzymywały się EX tyle że ok tygodnia
    • sulimo1 Re: pociagi pospieszne 02.08.06, 12:05
      Dzieki za pomoc i informacje :-)

Ps.
      Wczoraj przeczytalem, ze burmistrz Grodziska Mazowieckiego stara sie o fundusze
      z UE na rozbudowe Dworca Kolejowego tak, żeby moglby sie tam zatrzymywac takze
      pociagi pospieszne.
      • josip_broz_tito Re: pociagi pospieszne 02.08.06, 14:15
        Oj, nie trzeba rozbudowywać dworca, żeby się zatrzymywały. Na stacjach typu
        Ozimek czy Kraśnik są takie dworce że żal ściska, a pośpieszne się zatrzymują.

Pruszków jest po prostu za blisko Wawy, tyle.
        • sulimo1 Re: pociagi pospieszne 02.08.06, 16:36
          josip_broz_tito napisał:

> Oj, nie trzeba rozbudowywać dworca, żeby się zatrzymywały. Na stacjach typu
          > Ozimek czy Kraśnik są takie dworce że żal ściska, a pośpieszne się zatrzymują.
          >
          > Pruszków jest po prostu za blisko Wawy, tyle.

To nie do konca chodzi o to. Rozbudowuja dworzec - czyli robia perony przy
          torach dla pociagow dalekobieznych. Zobacz np Legionowo, czy Sochaczew,
          odleglosc identyczna do Warszawy jak Pruszkow a Pospiechy sie zatrzymuja :-)
          • sulimo1 Re: pociagi pospieszne 02.08.06, 16:38
            No dobra z tym Sochaczewem przesadzilem troche ;-) to juz 50 km od Wawy. Ale
            Legionowo chyba podobna odleglosc jak Pruszkow.
            • sulimo1 Re: pociagi pospieszne 02.08.06, 16:47
              Ach i zapomnialem o Otwocku ( gmina licząca 42 tys mieszkancow ) :-) U nich tez
              zatrzymuja sie pospiechy. Wiec to nie o odleglosc od Warszawy chodzi. Pewnie to
              jednak brak peronow przy torach dalekobieznych ;-)

• valczak Re: pociagi pospieszne 02.08.06, 18:20
                Nie o to chodzi - kiedys w tamte kierunki nie jezdzily podmiejskie i po prostu tak zostalo. A co do pospiechow... Oczywiscie sie zatrzymywaly i to nawet MIEDZYNARODOWE! Tzn mam tu na mysli kolej Warszawsko - Wiedenska :) W razie czego jest tez rozkalad: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/Warsaw--Vienna_Railway_--_timetable_1850.gif :)
              • mike_007 Re: pociagi pospieszne 03.08.06, 13:57
                Sulimo1 ma najwyraźniej z tego tutułu (niezatrzymujących się w Pruszkowie pośpiechów) jakieś komplesksy.

Piszesz o Legionowie, a czy porównałeś ilość pociągów osobowych jaka kursuje z tamtego miasta, z ilością jaka jest u nas. Aha, weź także pod uwage czas przejadu.

Pruszków nie potrzebuje pośpiechów, wystarczy tylko żeby osobówki były szybsze, bezpieczniejsze i bardziej komfortowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka