Dodaj do ulubionych

Liceum Informatyka

26.09.18, 20:45
Siemka. Zacznę od tego, że planuję w przyszłości programować. Jestem w 3 klasie gimnazjum więc już niedługo będzie trzeba wybrać szkołę średnią. Programowania m.in. w Javie już od jakiegoś czasu się uczę. Zamierzam studiować więc technikum zbytnio nie wchodzi w grę. Jeśli chodzi o liceum to dotychczas szukałem szkoły z klasą z rozszerzoną matematyką, informatyką i angielskim. Jednak dużo osób twierdzi, że rozszerzona informatyka w ogólniakach jest na poziomie zerowym. Więc stwierdziłem, że będę szukał klasy z rozszerzoną matmą i angielskim, bez informatyki. Ale moje pytanie nasuwa się tutaj. Do punktacji na uczelnię wyższą (kierunek Computer Science) wchodzą wyniki z matury z informatyki, najlepiej rozszerzonej. Czy w ogólniaku (mówię o tych czołowych Warszawskich) nauczą mnie informatyki tak, abym rozszerzoną maturę napisał jak najlepiej? Czy będę musiał rozglądać się za korepetycjami?
Obserwuj wątek
    • calkowicielosowyciagznakow Re: Liceum Informatyka 27.09.18, 13:59
      W większości liceów informatyka jest na poziomie zerowym dlatego że matura z informatyki jest na poziomie zerowym (albo zależność jest w drugą stronę, trudno stwierdzić). I generalnie bzdury których trzeba się uczyć do matury z informatyki kontra to co faktycznie przydatne z punktu widzenia studiów informatycznych (zwłaszcza CS (np. UW) vs Computer Engineering) nie bardzo się pokrywają. Jeśli planujesz iść do czołowych liceów to wybierz klasę mat-inf i tam będziesz miał informatykę na dobrym poziomie. Zobacz sobie wyniki Olimpiady Informatycznej, nie mówię że Ty koniecznie musisz iść w olimpiadę ale jeśli jakieś liceum się przewija na liście wyników (np. lista finalistów, tu nie chodzi o top 10 którzy często nie tak wiele mówią o danej szkole) to znaczy że prawdopodobnie są tam nauczyciele z którymi możesz się sensownie pouczyć informatyki (tylko pytanie właśnie która z klas jest tą do której idą ci którzy chcą mieć dobrą informatykę, między innymi - ale nie tylko - olimpijczycy).
    • keradna Re: Liceum Informatyka 27.01.19, 23:55
      Informatyka na maturze na poziomie zerowym? Chyba tak nie jest, bo generalnie są słabe wyniki z matur z informatyki w skali kraju. Na maturze z informatyki chodzi głównie o wymyślenie sposobu i ogarnięcie wielu zadań w dosyć krótkim czasie. Po drugie cele informatyki w liceum są inne niż na studiach wyższych. W liceum chodzi o nabycie stylu algorytmicznego myślenia. Na studiach chodzi o programowanie użytkowe.

Nie wiem też, dlaczego wykluczasz technikum. Ale jeśli jesteś zdecydowany na liceum i rozszerzenie z informatyki, matematyki i angielskiego, to zobacz tutaj: sites.google.com/lo49.edu.pl/rekrutacja/po-gimnazjum/klasa-1cg
      Może to coś dla Ciebie?

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka