Dodaj do ulubionych

Pomóżcie proszę, problem z niskimi obrotami

18.07.06, 11:02
Witajcie,

Toyota Carina 1,6 instalacja II generacji Landi z emulatorem i kompem,
montowana 1,5 roku temu, przebieg ok 50 00. Od jakiegos czasu zauważyłem taka
przypadłość jadąc na gazie. Jadąc w korkach na minimalnych obrotach, czyli
bez gazu, na jedynce samochód zaczyna szarpać, gdy dodaję gazu, nie
przyspiesza płynnie, sa tylko 2 mniejsze szarpnięcia albo jedne większe +
chwilowe przydławienie się silnika. Podobnie jest gdy ruszam z niskimi
obrotami silnika z jedynki, jest wyczuwalny taki przeskok, tzn mam wrazenie,
że samochód zaczyna przyspieszać, na moment jakby sie dławił i po chwili
rusza normalnie. Na benzynie to nie występuje. Czy może ten problem rozwiązać
regulacja instalacji? ( ostatnie regulowałem ją 20 tys km temu(, czy to może
być silnik krokowy? Macie jakieś pomysły? Aha odpada chyba problem zbyt
niskich jałowych obrotów silnika, bo wynoszą ok 700 -800 i zawsze takie były.
Pozdrawiam

Maciek
Obserwuj wątek
    • s_g Re: Pomóżcie proszę, problem z niskimi obrotami 19.07.06, 14:34
      mam ten sam problem w Asconie. Dodam, że trochę pomogła wymiana świec, kabli i
      filtra powietrza. Ale w korkach nadal muszę uważać...
    • flugbegleiter Re: Pomóżcie proszę, problem z niskimi obrotami 22.07.06, 23:49
      witaj, mam identyczne problemy z hyundajem lantra 1,6 1998r.
      Mam instalacje sekwencyjna emmegas montowana 10 miesiecy temu(nie wiem ktora to
      generacja).Ostatnio auto stalo 5 dni u elektronika ale nic nie znalazl. Po
      wizycie stan sie nieco polepszyl ale zaraz po wlaczeniu i przycisnieciu hamulaca
      gasnie silnik. Przeczyscil silnik krokowy i jest wyraznie lepiej ale dalej nie
      tak jak powinno byc. Na samym poczatku jak instalacja byla nowa wszystko bylo ok
      ale musialem wymienic na dobre swiece i nowe orginalne kable, (szczegolnie dobre
      kable zrobily roznice) Potem po jakis 15 000km padla sonda,( wtedy instalacja
      naprawde zaczela szalec wlaczala i wylaczala sie) teraz jest nowa. Prawdoodobnie
      bede musial wymienic na nowy silnik krokowy, ale na laptopie nie pokazuje bledu
      silnika krokowego. Pozatym mam czasami takie same szarpniecia jak ty
      szczegolnie w korkach. Ostatni raz byles 20 000kmtemu na regulacji? A kiedy
      wymieniles filtry? Ja wymieniam co 10 000Km. Po wymianie tez zauwazylem poprawe
      ale idealnie nie jest. Ta twoja instalacj to sekwencja? Pozdrawiam Bartek
      • wokomex Re: Pomóżcie proszę, problem z niskimi obrotami 24.07.06, 10:44
        Witaj Bartku,

Flterek gazu wymieniałem, własnie gdy byłam na ostatnim przegladzie, filtr
        powietrza mam nowy. Mówiąc szczerze, ta instalacja spisuje sie doskonale, tylko
        teraz ten mankament. Ja jeżdzę jeszcze na kablach oryginalnych. Swiece, kopułke
        i palec rozdzielacza wymieniłem, bo uznałem że chyba trzeba skoro wszycsy
        ciagle wymieniają :), nie miałem zadnych w sumie przykrych objawów.
        Moja instalacja to II generacja, może pora zjawic się w Siuedlcach gdzie to
        montowałem, zrobic przegląd. Aczkolwiek w ubiegłym roku pojechałem do nich bo
        pomyslałem, ze trzeba po ok 30 000 km przebiegu. Okazało się, że wszystkie
        parametry są idealne, nic nie trzeba było regulować, nawet filtr gazu był w
        miarę czysty, gaziarze byli zdziwieni stanem jego czystości, może dlatego, że
        tankuje tylko na jednej z wiodących stacji, co ma muszelke w logo :)
        Mówiąc szczerze, to strasznie podoba mi sie lantra, jak i większośc hyundaii,
        rozglądałem się za lantra sedanem z 2 litrowym motorem. Ale własnie słyszałem
        opinię, że kurcze cięzko jest z oszukaniem elektroniki silnika w hyundai, że
        większości gaziarzy nie udaje się to. Możesz mi powiedziec jak jest u Ciebie ze
        spalaniem? ja przy dość ostrej jeżdzie, Carina 1,6, spalam ok 10 l gazu na
        trasie, w miescie (wawa) podobnie.
        Pozdrawiam

Maciek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka