Dodaj do ulubionych

Wazny problem z gazem

08.11.07, 12:54
Witam mam sekwencyjna instalacje PRINS.
A wiec zapalam samochod na bezynie przejade troche i przy
36stopniach przelacza sie na gaz i wtedy sie zaczyna.
Jak jade nie zwalniajac to nic, ale jak wrzuce luz lub popuszcze
pedal gazu to szarpie, gasnie i Tak jest dopoki nie rozgrzeje sie do
75 stopni.
w serwisie powiedzieli mi ze to moga byc wtryski gazu ale to koszt
ok 1500:(

prosze o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • romuald50 Re: Wazny problem z gazem 10.11.07, 21:01
      Witam w klubie "trzęsącego silnika"
      Prawie na 100% masz walnięte wtryski lub wtrysk.Jak masz Matrixy ,to będzie dość drogo(ok 500zł na Allegro nówki do 4 cylindrów) natomiast Valtec są tańsze(ok250zł.na Allegro).Ja też walczę z tym problememale ja mam 6 garów,no i tak jak u Ciebie-siepły idzie dobrze,na wysokich obrotach też,ale zimny i na jałowych-to masakra.A w serwisie prawdopodobnie szukają jelenia(jak to w serwisie)!!1500zł to na Allegro kosztuje nówka sekwencja do 4 garków:))
      Pozdrawiam
      • dzygi Re: Wazny problem z gazem 16.11.07, 08:07
        Mam wstryski KEIHIN (4sztuki). Troche sie zminilo, jakos jedzie na
        zimnym ale dopoki sie nie rozgrzeje dusi sie kaszle, gasnie na
        luzie, od 75stopni jest dobrze.
        • romuald50 Re: Wazny problem z gazem 25.11.07, 10:19
          Witam
          Ja mam wtryski polskie,ale już zakupiłem sobie VALTELKI.Jak zmienię to dam znać.A czy na benzynie chodzi prawidłowo?Te wtryski KEIHIN-to jakiej są produkcji?
    • robs-on Re: Wazny problem z gazem 27.11.07, 20:04
      Taaa.... a może po prostu macie żle zmapowane instalacje lub żle dobrane wtryski do samochodów ?
      • robertlodz Re: Wazny problem z gazem 12.04.08, 23:25
        Z tego co wiem to jesli jest to sekwencja to na benzynie musi chodzić aż do
        uzyskania temperatury 70-80 st.
        Tak wiec, nie żałuj tylko kup troche wachy,
        Wsszyscy myślą że jak mają gaz to będą darmo jeździć.
    • makgib Re: Wazny problem z gazem 13.04.08, 09:11
      Ja również mam sekwencję PRINSa. Mam, miałem podobny problem, ale nie do końca. W moim przypadku problem z przejściem z benzyny na gaz występował raz dziennie rano (i to nie w każdy dzień) przy pierwszym odpaleniu silnika - ja to nazwałem po nocnym postoju. Działo się to niezależnie od pory roku i temperatury na dworze. Przechodzenie z benzyny na gaz, przy następnch odpaleniach niezależnie od czasu postoju (nawet 10 godzin) było prawidłowe. Problem ten pojawił się przy przebiegu 54tys.km na gazie, po wymianie wtryskiwacza benzynowego - zbieg okoliczności?
      Stwierdziłem również,że przy pierwszym odpaleniu silnika przejście z benzyny na gaz na wolnych obrotach powodowało gaśnięcie silnika i brak możliwości uruchomienia go w opcji "gaz", natomiast pod obciążeniem (w czasie jazdy) silnik jakby tracił na mocy (przymulenie), lekkie drgania silnika i zapalenie się kontrolki "usterka silnika". Wystarczyło po takim przejściu z benzyny na gaz (w czasie jazdy) wyłączyć silnik do przestudzenia, aby po odpaleniu startował na benzynie. I dalej już było wszystko normalnie.
      W serwisie (ASO) sugerowali: zły gaz, świece, reduktor, komputer gazowy - a problem trwał. Zasięgałem opinii u różnych gaziarzy, prawie wszyscy to samo j/w w sposób mniej lub bardziej wymądrzały. A ja po krytycznej analizie wszystkich sugestji wpiąłem manometr w przewód gazowy po reduktorze i obserwowałem jakie jest ciśnienie gazu oraz jakie są jego wahania.
      Na podstawie tych obserwacji stwierdziłem, że problem z przejściem z benzyny na gaz występuje wtedy i tylko wtedy gdy ciśnienie gazu w czasie postoju spadnie do zera. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, z gaziarzami trudno się rozmawia, bo im się wydaje, że wszystke rozumy pozjadali. Przypuszczam, że to ma jakiś związek z zintegrowanym czujnikem temperatury i ciśnienia w obudowie filtra fazy lotnej, ale nie mam możliwości jak to sprawdzić. Problem na razie sam znikł jak miałem samochód odstawić do serwisu do wymiany komputera gazowego - syndrom białego fartucha?
      Teraz gdy znowu się pojawi, już jest po gwarancji, a ja już wiem jak sobie z tym poradzić (tak mi się wydaje).
      Opisałem to tak obszernie żebyś mógł sprawdzić czy to jest to samo, masz taką samą instalację i może Ci to pomoże w diagnozie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka