Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc

09.11.12, 22:32
Witam. Jestem mamą wczesniaka i zwracam się z prośbą o pomoc finansową lub namiary, gdzie się udać o fundusze na zakupu szczepionki uodparniającej Synagis (immunoglobulina) mojemu dziecku Damianowi.
Syn urodził się 5 sierpnia 2011r., w 26 tyg. ciąży, jako skrajny wcześniak z wagą 878gram, z ciężką niewydolnością oddechowo-krążeniową. Wskutek długotrwałej wentylacji mechanicznej doszło do rozwinięcia się ciężkiej postaci dysplazji oskrzelowo-płucnej oraz retinopatii III stopnia (po zabiegu laseroterapii na oczy). Poza tym czeka nas operacja przepukliny i ma kłopoty z brzuszkiem. Jest także opóżniony w rozwoju, 2 razy w tygodniu prywatnie Go rehabilitujemy. Jest radosnym i kochanym Szkrabem.
Jednak synek nadal wymaga okresowego podawania tlenu, gdyż do niedawnabył całkowicie tlenozależny. W związku z jego chorobą jest narażony na wszelkiego rodzaju infekcje dróg oddechowych, które do tej pory kończyły się hospitalizacją. Miesiąc temu przeszedł obustronne zapalenie płuc z obturacjami oskrzeli. Obecnie znów borykamy się z infekcja wirusową. Lekiem chroniącym syna przed niebezpiecznym
dla jego zdrowia i życia wirusem RSV jest Synagis. Dawka tej szczepionki jest zależna od wagi dziecka - 15 mg/kg. Producent oferuje dwie dawki: 100 i 50mg. Synek obecnie waży 8100 g, więc potrzebuje podania jednorazowo150 mg - (co daje koszt 7.140 zł za jedną dawkę). Potrzeba 5 takich dawek
(czyli łącznie ok. 35.700 zł). Niestety kwoty te są bardzo duże i w znacznym stopniu przewyższają nasze możliwości finansowe, gdyż moje wynagrodzenie za pracę (najniższa krajowa) starcza tylko na bieżące potrzeby oraz zakup na co dzień podawanych leków, natomiast żona przebywa na urlopie wychowawczym bezpłatnym. Dodatkowym dochodem jest zasiłek pielęgnacyjny 156zł miesięcznie. Nadmienie również, że NFZ z powodu braku funduszy finansuje ten lek tylko tym dzieciom, które nie ukończyły 6 miesiąca życia. Dostaliśmy odpowiedź odmowną na wysłane przez nas podanie z prośbą o pomoc w zakupie leku.
Dziekuję z góry za okazana pomoc.

blog o Damianku
naszdamianek.wordpress.com/2012/10/10/do-wszystkich-ludzi-wielkiego-serca/
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka