Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć dobrą nianię?

11.07.05, 11:37
Witam pracujące mamusie:)
Od września zasilę Wasze szeregi, najpierw czeka mnie szukanie opiekunki dla
mojego 10-miesięcznego synka. Boję się okropnie, bo zupełnie nie wiem jak się
do tego zabrać, nie znam nikogo, kto miałby takie doświadczenia.
Czym się sugerowałyście spotykając z potencjalnymi nianiami?
Jakie zasady warto ustalić (zakaz palenia i innych używek to oczywiste, ale
co jeszcze?)
Czy Wasze opiekunki jedzą Wasze jedzenie, czy przynoszą kanapkę?
Czy i jak sprawdzałyście dane osobowe niani - boję sie trafić na oszustkę
Jakie macie pomysły na sprawdzenie co niania robi z maluchem w ciągu dnia -
za wcześnie na dowody w postaci prac plastycznych czy relacji dziecka - a od
razu nie chcę używać kamery czy dyktafonu.

Przepraszam, że tyle tego, ale i tak mam wrażenie, że to początek, że o wielu
sprawach nawet nie mam wyobrażenia...wiele rzeczy wychodzi "w praniu".
Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź i radę.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • elzetka Re: Jak znaleźć dobrą nianię? 11.07.05, 13:04
      wlgs napisała:

> Witam pracujące mamusie:)
      > Od września zasilę Wasze szeregi, najpierw czeka mnie szukanie opiekunki dla
      > mojego 10-miesięcznego synka. Boję się okropnie, bo zupełnie nie wiem jak się
      > do tego zabrać, nie znam nikogo, kto miałby takie doświadczenia.
      > Czym się sugerowałyście spotykając z potencjalnymi nianiami?
      > Jakie zasady warto ustalić (zakaz palenia i innych używek to oczywiste, ale
      > co jeszcze?)
      > Czy Wasze opiekunki jedzą Wasze jedzenie, czy przynoszą kanapkę?
      > Czy i jak sprawdzałyście dane osobowe niani - boję sie trafić na oszustkę
      > Jakie macie pomysły na sprawdzenie co niania robi z maluchem w ciągu dnia -
      > za wcześnie na dowody w postaci prac plastycznych czy relacji dziecka - a od
      > razu nie chcę używać kamery czy dyktafonu.
      >
      > Przepraszam, że tyle tego, ale i tak mam wrażenie, że to początek, że o wielu
      > sprawach nawet nie mam wyobrażenia...wiele rzeczy wychodzi "w praniu".
      > Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź i radę.
      > pozdrawiam

witaj!
      Już drugi raz wróciłam po wychowawczym do pracy i już drugi raz szukałam niani,
      może uda mi się w związku z tym choć troszkę pomóc.
      Jestem z W-wy i zawsze preferowałam energiczne, młode stydentki zaoczne,
      najchętniej pedagogiki, a dlatego że moje dzieci o wiele szybciej łapią kontakt
      z młodymi dziewczynami, a poza tym wydaje mi się, że są one bardziej otwarte na
      moje wskazówki i zalecenia. W związku z tym ogłoszenia dawałam na wszystkie
      takie uczelnie oraz w okolicy, bo dobrze tez mieć kogoś, kto mieszka niedaleko.
      Ostatnio jednak mały był odzew z uczelni (być może ze względu na sesję, a potem
      wakacje), w zwiazku z tym zamieściłam ogłoszenie na przypadkowo znalezionym
      forum www.niania.pl i chciałam je polecić, jest tam dużo ofert opiekunek z
      całej Polski, a po zalogowaniu można umieścić swoje ogłoszenie i wtedy oferty
      spływają na maila. Był bardzo szybki odzew, pracy głównie szukają tam właśnie
      młode studentki zaoczne. Dużym plusem jest to, że na terenie W-wy jest
      szczegółowy podział na dzielnice i moją nianię znalazłam w ten sposób z naszej
      okolicy.
      Jeżeli chodzi o sprawdzenie niani, to na pewno przydatne są referencje,
      dodatkowo ja mam taki system, że zadaję dużo szczegółowych pytań przez telefon,
      a potem na rozmowie i sprawdzam prawdomówność i czy się w tym nie gubi, jak już
      decyduję się na zatrudnienie, to spisuję sobie dane z dowodu. Na początku jej
      pracy można zbierać informacje od zaprzyjaźnionych sąsiadek np. dotyczące jej
      opieki nad dzieckiem na placu zabaw lub prosić żeby się spotkały w domu z ich
      dziećmi na wspólnej zabawie.
      Oferuję niani picie: kawa, herbata, woda, a jedzenie we własnym zakresie.
      Jeżeli chodzi o ustalenia, to dobrze jest na początku wywiesić na kartce plan
      dnia dziecka (moja niania na poczatku często go czytała) z najważniejszymi
      zasadami typu: przed każdym wyjściem na spacer zabrać picie, posmarować kremem
      z filtrem, po powrocie umyć rączki itp. Dobrze jest szczegółowo ustalić zakres
      obowiązków, tzn. czy oprócz opieki nad dzieckiem jeszcze jakieś prace domowe
      (np. prasowanie), gdy dziecko śpi lub tylko sprzątanie po dziecku (zabawki,
      naczynia, ubranka), bo wtedy nie ma żadnych niedomówień.
      Mam nadzieję, że Ci to się przyda.
      Pozdrawiam!
      • wlgs Re: Jak znaleźć dobrą nianię? 12.07.05, 11:33
        Bardzo dziękuję za odpowiedź, na pewno skorzystam z rad:) No i poczytałam wątek
        o opiekunkach - jestem już ciut mądrzejsza w tym temacie.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka