nikita_26 05.09.08, 12:32 Nie karmię piersią tylko odciągam małemu mleko. Czy ten proceder :) również jest kwalifikowany jako karmienie piersią i z tego tytułu przysługuje mi 1 h na karmienie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jorin Re: czy odciąganie mleka kwalifikuje do 1h zwolni 20.06.09, 21:14 jasne ze tak! pobierz zaswiadczenie od pediatry o karmieniu piersia i zanies do dzialu personalnego. wszak nie chodzi o technike karmienia, tylko o rodzaj pokarmu. Odpowiedz Link
1980adrienna Re: czy odciąganie mleka kwalifikuje do 1h zwolni 22.06.09, 16:39 a to trzeba aż takie zaświadczenie zanosić do pracy? Wszędzie tego wymagają? Odpowiedz Link
snowlove Re: czy odciąganie mleka kwalifikuje do 1h zwolni 24.06.09, 18:35 niestety trzeba :) takich spraw nie załatwia się "na słowo" każda by mówiła, że karmi piersią ;) Odpowiedz Link
klara_0204 Re: czy odciąganie mleka kwalifikuje do 1h zwolni 24.07.09, 06:15 Dziecko je Twoje mleko, więc karmisz piersią. Nie ma przepisu nakładającego obowiązek dokumentowania karmienia piersią orzeczeniem lekarskim. W świetle prawa wystarczy Twoje oświdczenie. Odpowiedz Link
butterfly-pl klara_0204 24.07.09, 21:49 klara_0204 napisała: > Dziecko je Twoje mleko, więc karmisz piersią. > Nie ma przepisu nakładającego obowiązek dokumentowania karmienia piersią orzecz > eniem lekarskim. W świetle prawa wystarczy Twoje oświdczenie. Jesteś pewna? U mnie w kadrach chcą, żebym im przyniosła zaświadczenie od gina. Pytałam moja lekarkę prowadzącą ciążę, czy wystawia takie zaświadczenia - tak oczywiście - pod warunkiem, że karmisz piersią. Odpowiedz Link
joanna_poz Re: klara_0204 28.07.09, 13:22 tak, żaden przepis nie mówi o tym, że wymagane jest jakiekolwiek zaświadczenie od lekarza. wystarczy oświadczenie matki o tym, że karmi. Odpowiedz Link
eddie1980 Re: czy odciąganie mleka kwalifikuje do 1h zwolni 12.08.09, 21:55 A jak wygląda sprawa pracy i karmienia mieszanego? Czy przerwa na karmienie przysługuje każdej matce pracującej bez względu na ilość przepracowanych godzin. U mnie jest tak, że raz jestem na ok 5 a innym razem na 9 godzin. Odpowiedz Link
4ever4 Re: czy odciąganie mleka kwalifikuje do 1h zwolni 29.08.09, 22:25 Art. 187. KP § 1. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie. § 2. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie. Odpowiedz Link