Dodaj do ulubionych

zespół Pierre Robin

14.04.05, 14:26
bardzo proszę o info na temat sekwencji Pirre Robin. Moja córka ma podobno
postać poronną tej sekwencj.Miała rozczepione pd. miękkie, jest już po
operacji.Jeśli ma ktoś jakieś materiały na ten temat to bardzo proszę o
przesłnie.
Renata
Obserwuj wątek
    • ankalenka Re: zespół Pierre Robin 14.04.05, 14:53
      na stronie Michała Sobali www.rozszczepy.z.pl w dziale "publikacje" w pkt 9
      masz ujęte nowe standardy postępowania. Jeśli jesteście pod opieką specjalistów
      z IMiDu, to lepiej nie mogłyście trafić. Ktoś na forum (już nie pamiętam kto)
      też ma dziecko z postacią poronną sekwencji PR. Może się ujawni...
      • barbarek1 Re: zespół Pierre Robin 14.04.05, 16:32
        mój syn (20 m-cy) zaraz po urodzeniu miał okresloną wade jako poronna postać
        sekwencji Robina. Rok temu miał własnie w Imid operację - podniebienie (twarde
        i miękkie). Nas ominęły podstawowe kłopoty towarzyszące tej wadzie czyli
        bezdechy, refluks, brak przyrostów wagi. Zatem tak jak kiedyś rozmawialismy z
        dr Piwowarem czy w jego przypadku mozna mówić o sekwencji Robina, jesli tak to
        poronnej jej postaci.
        Dzisiaj mój synek jest zdrowym chłopcem, podniebienie bez kłopotu sie zarosło.
        Wzrost, waga i ogólny rozwój w normie wiekowej.
        Jestesmy pod opieką specjalistów w Imidzie - logopeda, foniatra i juz niedługo
        ortodonta.
        Jesli chodzi o 2 pierwszych specjalistów bez zastrzeżeń; logopeda chwali
        postępy i nie ma wiekszych zastrzeżeń.
        Jesli będziesz chciała otrzymać zdjecie mojego synusia albo tak pogadać to
        podaj adres e-mail (ja korzystam tylko z firmowego i nie chcę go umieszczać na
        forum) lub też gadu-gadu (mój nr 8404493)
        • renata61 Re: zespół Pierre Robin 15.04.05, 15:13
          mój e-mail to renatapopis@poczta.onet.pl
          chętnie zobaczę zdjęcia twojego synka.
    • barbarek1 Re: zespół Pierre Robin 14.04.05, 16:40
      kontynuując z rozmów z lekarzami w Imid dowiedziałam się, że wada ta wiąże się
      z zagrożeniami wieku wczesnoniemowlęcego, później dziecko traktuje sie jak inne
      po rozszczepie podniebienia (i tu własnie logopeda, foniatra, ortodonta).
      W standardach postepowania przy sek. PR jest to także zapisane (zob.strona
      Michała).
      Czytałam o powiązaniach sekwencji Robina z innymi wadami, ale jak widzę jak
      rozwiaja się moje dziecko i codziennie mnie czymś zaskakuje, jestem dużo
      spokojniejsza. Zresztą postanowiłam zaufac specjalistom z Imid. Jesteśmy pod
      dobrą opieką.
    • myskaz Re: zespół Pierre Robin 14.04.05, 19:13
      Mój prawie 3,5 letni syn urodził się z łagodną postacią PRS. Polecam
      amerykańską stronę www.pierrerobin.org wraz z linkiem do internetowej grupy
      wsparcia.
      Bardzo ważne!
      Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi w RPA powtórzonymi później w USA tylko u
      20% osób urodzonych z PRS problemy ograniczają się do rozszczepu i małej żuchwy
      (isolated PRS). Wszyscy pozostali mają "coś" dodatkowego co nie zawsze musi być
      widoczne od początku i może się ujawnić w wieku kilku lat. Dlatego amerykańscy
      specjaliści zalecają regularne (conajmniej 2x w roku) kontrole wzroku i słuchu
      wszystkich dzieci urodzonych z PRS. W Polsce nic się o tym nie mówi.
      POzdrawiam
      Myśka
      • barbarek1 Re: zespół Pierre Robin 15.04.05, 08:39
        Myskaz, a Twój synek to właśnie "isolated PRS" czy ma jakieś wady towarzyszące,
        czy coś może się ujawniło? Pod opieką jakiej placówki jest Twój synek? Na czy
        polega uczestnictwo w grupie wsparcia?
        W Polsce rzeczywiście o dodatkowych wadach się nie mówi. Kiedyś nawet na innym
        forum o tym rozmawiałysmy (pytałam o zęby - wyszły).
        W przypadku mojego syna nikt na pierwszy rzut oka nie jest w stanie stwierdzić,
        że mały miał rozpoznaną sekwencję PR, (nawet pani Prof. wyraziła tą opinię).
        Nie to, że sie pocieszam, że moje dziecko nic złego na pewno nie spotka, ale
        myślę, że będąc pod opieką IMid, ośrodka, który już od lat opiekuje sie dziećmi
        w tym z PRS, nic nie przeoczymy. Podczas pobytu w IMidz spotkałam aż czworo
        dzieci z rozpoznana sekwencją PR, z 2 mam kontakt. Dzieciaczki rozwijaja się
        dobrze.
        • myskaz Re: zespół Pierre Robin 15.04.05, 09:18
          Z 80% dzieci, które mają jeszcze "coś" ok. 30% ma tzn. zespół Sticklersa.
          Obecnie tą nazwą określa się grupę chorób (niedomagań) wywołanych punktowymi
          mutacjami w genach kolagenu (znanych jest 16). Pełnoobjawowy Sticklers to
          problemy ze wzrokiem (od niewielkiego niedowidzenia do utraty, zwykle z powodu
          odklejenia się siatkówki), problemy ze słuchem, ze stawami, deformacje w
          obrębie twarzoczaszki (od niewielkiego tyłozgryzu do pełnego PRS, od rozszczepu
          języczka do pełnego). Mieliśmy zrobiony komplet testów genetycznych, które
          niczego nie wykazały ale na Sticklersa nie ma wiarygodnego testu. Ja wiem
          tylko, że moja teściowa ma wadę wzroku +13, mój mąż +8 i urodził się z
          rozszczepem podniebienia a Antek ma duży astygmatyzm.
          Kiedy się urodził wszyscy śmiali się, że doskonale wybrał sobie rodzinę bo są w
          niej sami lekarze. Obecnie odwiedzamy 2x w roku okulistę, audiologa i
          reumatologa (kontrole), co 3 miesiące ortodontę (wszyscy AM w Poznaniu). za to
          nigdy nie mieliśmy problemów z mówieniem ani z uszami.
          Internetowa grupa wsparcia działa tak samo jak lista dyskusyjna acz po
          angielsku nazywa się support group
          • barbarek1 Re: zespół Pierre Robin 15.04.05, 14:45
            Myskaz jesteś chyba jedyna mamą, która pewnie tak szczegółowo diagnozowała
            swoje dziecko w kierunku wad PRS.
            Mój syn jest równiez po nic nie wykazujacych badaniach genetycznych, również na
            początku mieliśmy kontakt z poradniami z AM z Poznania, mamy blisko. Ale
            zmienilismy opieke, głównie ze wzgledu na operację podniebienia, na Warszawę.
          • renata61 Re: zespół Pierre Robin 15.04.05, 15:08
            Czy testy genetyczne robiliśmie na własny koszt?
            • myskaz Re: zespół Pierre Robin 15.04.05, 15:23
              Nie, trafiliśmy w ręce pani robiącej doktorat a przyczyn PRS
              • barbarek1 Re: zespół Pierre Robin 18.04.05, 10:51
                czy była to może dr Glazar z Poznania
                • myskaz Re: zespół Pierre Robin 19.04.05, 11:17
                  Nie pamiętam nazwiska. To było załatwiane za pomocą układów rodzinnych ponad 2
                  lata temu,
              • dorcia-78 Re: zespół Pierre Robin 18.04.05, 13:15
                Witam.Córka urodziła się z typowymi objawami PR (rozszczep
                podniebienia,niedorozwój rzuchwy,wiotkość kratni)Badanie genetyczne (dr Glazar)
                nie wykazało aberacjii chromosomowej.W tej chwili ma 1,5 roku,rozwija się
                prawidłowo.Wiotkość kratni ustąpiła gdy miała ok.3 m-cy,a rzuchwa się
                wykształciła i nie odbiega od normy.Zainteresowanym mogę przesłać fotki.Chetnię
                obejrzę Wasze pociechy.Pozdrawiam.
                nowakdorota@wp.pl
    • mists Re: zespół Pierre Robin 05.05.05, 20:38
      Wykonujemy kompleksowe leczenie ortodontyczne w ramach programu NFZ leczymy
      aparatami stałymi wyjmowanymi, najnowsze metody,
      krótkie terminy!!!!!!!
      tel. 633-36-07 ul. Karmelicka 55 KRAKÓW
      ZAPRASZAMY!!! :)
      Rowniez leczymy dzieci z zespolem PIerr-RObin, mamy duze doswiadczenie 20
      letenie zapraszamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka