Dodaj do ulubionych

ULEWANIE POKARMU???

30.05.05, 12:41
Mam małe pytanko Oliwka ma skończone 4 miesiące nio i jak każdemu dziecku
ulewa sie jedzonko tak i jej , ale zazwyczaj to przechodzi chyba w 3 miesiącu
życia (nie jestem pewna ) a mojej Oliwce jeszce nie przeszło ba czasami
wydaje mi sienawet że niema żadnej porawy wręcz przeciwniw jest gorzej>Jka to
było z waszymi maluszkami czy będzie jej sie tak ulewało w nieskończoność to
znaczy do operacji czy przejdzie w końcu.Słyszałam też taką opinie że jeżeli
ulewanie trwa do 6 miesiąca to trzeba z dzieckiem iśc do
gastrologa.Njabardziej przeraża mnie to że wezme ją na ręce odbije sie
jedzonko położe i boje sie brać spowrotem nawet po godzinie żeby jej sie nie
ulało ale mimo iż nie wezme to ulewa jak leży , ja już nieiwme jak z nią
postępować bo wiem że jak jej sie tak uleje to jest ot niedobre i dlatego
płacze.Pozaty bardzo często jej sie zdarza że sie krztusi.NIewiem co mam
robić może wy mi coś poradzicie z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam Anna z Oliwką
Obserwuj wątek
    • ankalenka Re: ULEWANIE POKARMU??? 30.05.05, 13:15
      to ulewanie to normalne przy rozszczepie - skończy się po operacji
      podniebienia, i to też może nie od razu ale dopiero gdy mięśnie nabiorą
      większej sprawności. Na pewno powinnaś zwrócić szczególną uwagę na małą, nigdy
      nie kładź jej na plecach i nie zostawiaj w tej pozycji samej. NIe może też tak
      spać - tylko i wyłącznie na boku. pod materac podłóż coś tak, żeby główka była
      ciut wyżej (oczywiście żadnych poduszek pod głowę do końca 1 roku życia, ale to
      dotyczy wszystkich dzieci). Podczas karmienia zwracaj szczególną uwagę, żeby
      ustawiać małą prawie pionowo (żadnego jedzenia na leżąco!). Szczególnie
      niebezpieczne jest krztuszenie się - można dostać zachłystowego zapalenia płuc,
      co jest trudne do diagnozowania (tylko rtg), więc uważaj na infekcje z gorączką
      i kaszlem (jeśli nastąpią wkrótce po tym jak Oliwka się krztusiła koniecznie
      powiedz o tym lekarzowi). Patrz też jak mała je - może trzeba jej przerywać
      karmienie co 3-5 minut i nosić do odbicia, a potem znowu karmić. Niektóre
      dzieci jedzą bardzo łapczywie, dodatkowo przez rozszczep łykają powietrze i to
      powoduje ulewanie. Kiedy macie operację?
    • miluolka Re: ULEWANIE POKARMU??? 31.05.05, 11:10
      Jak czytam twój list to przypomniało mi się całe to karmienie Oli przed
      zszyciem podniebienia, bardzo podobny scenariusz!!! Pamiętam że potrafiła zaraz
      po zjedzeniu mleka wszystko zwrocić, bardzo dobrze doradza ci Ania, karm małą
      mniejszymi porcjami tyle że częściej (sprawdziło to się w naszym przypadku). I
      nie martw się zobaczysz, że jak mała troche podrośnie to i przykre wspomnienia
      odchodzą w niepamięć. Kasia
    • tygrysek30 Re: ULEWANIE POKARMU??? 31.05.05, 13:05
      Moj maly mis tez zaczal ulewac, ale tyko przy odbijaniu, jednak po jakims czasie nastapilo
      ulewanie nawet po godzinie od karmienia lub dwoch. Zwroc uwage po jakim czasie nastepuje
      ulewanie, czy po tradycyjnym odbiciu i po uplynieciu godziny mala dalej ulewa i wydobywaja sie
      jej z brzuszka gazy? Czy mleko ktore ulewa jest swieze, czy skwaszone lub oleiste?
      Jesli jest swieze to moze byc powod braku bakteri kwasu mlekowego i wyjalowiony przewod
      pokarmowy ( moze lakcid tu pomoze). A jak sie zalatwia? Jesli do tego stolec jest
      biegunkopodobny to moga byc to problemy gastryczne. Jesli tu jest w porzadku, to moze twoja
      mala, jesli wykluczymy tu zwykle ulewanie z powodu nagromadzonego powietrza - sprawdz
      najpierw metode moich porzedniczek, ktora jest bardzo dobra, ma problem refluksowy. Zglos sie
      do gastrologa dzieciecego.

Ale na poczatek karmienie malymi porcjami. 50 ml -bekniecie, 50-bekniecie itd. Troche to trwa,
      moj mis sie troche denerwowal bo jak byl glodny, to byl tak niecierpliwy, ze darl sie okropnie i
      nie daj boze zeby mu odebrac smoczek, ale faktycznie, ilosc powietrza jaka polyka dziecko z
      roszczepem jest zdumiewajaca. Po kazdej porcji maly bekal poteznie i prosze - w ten to sposob
      jadl 200 bez ulewania a po karmieniu zasypial z blogim usmiechem i to na wznak, a ja sie
      wogole nie musialam martwic bo nic sie nie dzialo. Na wszelki wypadek zrob eksperyment i
      potrzymaj mala po karmieniu w pionie jeszcze z 15,30 min. a nawet dluzej jesli dasz rade i
      zobacz czy jeszcze jakies zapomniane powietrze z dna brzuszka sie nie wydobedzie. To
      powietrze z dna, jesli jest go duzo -wlasnie wydobywa sie najczesciej z mlekiem. Dlatego
      wczesniejsze bekniecie w polowie karmienia ma tu sens.
    • kysia733 Re: ULEWANIE POKARMU??? 12.07.05, 10:40
      Witam! Mój Filip ma rok i dalej ulewa pojechałam z nim do szpitala na badania w
      kierunku refluksu ale jest wszystko ok. Jedynie co lekarka zasugerowała że ma
      zbyt dużo powietrza w brzuszku i znalazłam powód mój głodomor po wypiciu butli
      domagał się dokladki więc aby go oszukać dawałam mu pustą butle aż doszło do
      niego że już ma pełny brzuszek nałykał sie powietrza i ulewał nawet po 2 godz.
      po posiłku. Teraz gdy już nie dostaje do zabawy butelki jest znaczna poprawa
      ulewa raz na tydzień a nie co posiłek. Pozdrawiam nie wiem czy pomogłam ale
      zawsze warto noapisać
      • ankalenka Re: ULEWANIE POKARMU??? 12.07.05, 11:10
        Kysia, czy nie widziałaś napisów na butelkach i smoczkach żeby NIGDY nie
        podawać dziecku pustej butelki? Ulewanie to najłagodniejsza rzecz która mogła
        Filipa spotkać!
        • kysia733 Re: ULEWANIE POKARMU??? 13.07.05, 12:30
          Ankalenka najgorszą rzeczą byłoby gdyby Filip był Twoim dzieckiem. Śledze Twoje
          wypowiedzi od dawna i dam Ci rade naucz się robić na szydełku i wypad od kompa.
          Jesteś bardzo wpieniająca i to jest opinia wielu ludzi.
          • ankalenka Re: ULEWANIE POKARMU??? 13.07.05, 13:18
            Kysia, swoją pokazałaś prawdziwą twarz nic dodać nic ująć. takiego chamstwa
            jeszcze na tym forum nie było.
            • kysia733 Re: ULEWANIE POKARMU??? 13.07.05, 14:19
              ankalenka jeszcze mnie nie znasz ale igraj dalej nudna babo, Twoich wypowiedzi i
              "mądrości" czytać nie idzie.Irytujesz tu wszystkich. Buziaczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka