mamajuliki 15.11.05, 10:25 Witam. Czy u Waszych dzieci z SPR ząbki pojawiały się prawidłowo? I jakie w pózniejszym wieku najcześciej pojawiają się wady czy problemy u tych dzieciaczków? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.dominiki Re: ząbki dzieci z SPR 15.11.05, 18:10 Witam U mojej Dominiki z SPR (30.09 skończyła 2 latka) ząbki pojawiły się prawidłowo. Pierwsze dwie dolne jedynki pojawiły się, gdy skończyła 4 m-ce, a wiec dosyc wcześnie. Obecnie ma ich 16 (8 u góry i 8 na dole). Nie ma jeszcze wszystkich, ale myslę, że ma jeszcze czas. Przez pediatrę ma stwierdzony tyłozgryz, tzn. dolna szczęka jest dosyc cofnięta, a górne ząbki są nieco wypchnęte do przodu (ale to chyba normalne u dzieci z SPR). W poniedziałek (21 listopada)będę w IMiDz na pierwszej wizycie u ortodonty (i nie tylko) i dowiem się coś więcej na temat ząbków dzieci z SPR. Pozdrawiam Ania, mama Dominiki Odpowiedz Link
aaagnieszka27 Re: ząbki dzieci z SPR 15.11.05, 22:38 Witam Moja Weronika, ktora za tydzień kończy 10 m-cy ma obecnie 5 zabków i jak narazie ząbeczki sa proste i wyglądają prawidłowo, a co dalej będzie....też mnie to martwi ale staram sie byc dobrej mysli, cały czas jesteśmy pod opieką IMiD-u wiec wszystko będzie na bieżąco kontrolowane. Pozdrawiam serdecznie. agnieszka z weroniką Odpowiedz Link
mamajuliki Re: ząbki dzieci z SPR 16.11.05, 19:10 Dzięki drogie mamy Moja Jula ma prawie 17 mies. tylko cztery pierwsze ząbki i jeden trzonowy się ostatnio pojawił, trochę nie w tej kolejności, zastanawia mnie to... Mamo Dominiki, jeśli dowiesz sie czegoś ciekawego, poinformuj nas. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
mama.dominiki Re: ząbki dzieci z SPR 22.11.05, 15:53 Witam Byłam wczoraj z córką w ImiDz u ortodonty. Ma tyłozgryz. Będzie musiała nosic aparat ruchomy na górne i dolne ząbki. Mamy się zgłosic za pół roku. Pytałam się pani ortodontce: czy wszystkie dzieci z SPR mają wady zgryzu? Ona odpowiedziała, że nie. Niektóre dzieci mają bardzo ładny zgryz. U Dominiki to może wynikac z tego, że ja mam wadę zgryzu (tyłozgryz) i ona ma to po mnie. Ale pocieszające jest to, że z mową jest na razie wszystko w porządku - nie nosuje, a to jest najważniejsze u dzieci z rozszczepem. Pozdrawiam Ania - mama Dominiki z SPR Odpowiedz Link
mamajuliki Re: ząbki dzieci z SPR 26.11.05, 14:42 Witam Ja w poniedziałek właśnie wybieram sie do Imidu, może uda nam się natrafić na dr.Piwowara by skontrolował podniebienie Julki bo zaraz będzie rok od operacji, a na wtorek mamy wizytę u logopedki, to będzie pierwsza wizyta i bardzo się już denerwuję....Tak jak napisałaś Aniu, najważniejsze żeby dziecko nie nosowało, wydaje mi się, że mała nie nosuje ale specjalistką nie jestem i choć ma już 17mies. to własciwie nic nie gada, no tylko po swojemu to dziobek sie jej nie zamyka. A co do ząbków to pojawiły się na górze dwójki ale jedna to dosłownie obrócona o 180 stopni wokół własnej osi {tak najlepiej można to zobrazować} nim wyjdzie moze się trochę obróci,nie wiem, zobaczymy...Julka ma dosyć daleko mimo czasu cofnietą bródkę, więc spodziewam się jednak u niej tyłozgryzu, czas pokaze.... Pozdrawiam serdecznie wiola Odpowiedz Link