Dodaj do ulubionych

ząbki dzieci z SPR

15.11.05, 10:25
Witam. Czy u Waszych dzieci z SPR ząbki pojawiały się prawidłowo?
I jakie w pózniejszym wieku najcześciej pojawiają się wady czy problemy u tych
dzieciaczków?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mama.dominiki Re: ząbki dzieci z SPR 15.11.05, 18:10
      Witam
      U mojej Dominiki z SPR (30.09 skończyła 2 latka) ząbki pojawiły się prawidłowo.
      Pierwsze dwie dolne jedynki pojawiły się, gdy skończyła 4 m-ce, a wiec dosyc
      wcześnie. Obecnie ma ich 16 (8 u góry i 8 na dole). Nie ma jeszcze wszystkich,
      ale myslę, że ma jeszcze czas. Przez pediatrę ma stwierdzony tyłozgryz, tzn.
      dolna szczęka jest dosyc cofnięta, a górne ząbki są nieco wypchnęte do przodu
      (ale to chyba normalne u dzieci z SPR). W poniedziałek (21 listopada)będę w
      IMiDz na pierwszej wizycie u ortodonty (i nie tylko) i dowiem się coś więcej na
      temat ząbków dzieci z SPR.
      Pozdrawiam
      Ania, mama Dominiki
    • aaagnieszka27 Re: ząbki dzieci z SPR 15.11.05, 22:38
      Witam

Moja Weronika, ktora za tydzień kończy 10 m-cy ma obecnie 5 zabków i jak
      narazie ząbeczki sa proste i wyglądają prawidłowo, a co dalej będzie....też
      mnie to martwi ale staram sie byc dobrej mysli, cały czas jesteśmy pod opieką
      IMiD-u wiec wszystko będzie na bieżąco kontrolowane.
      Pozdrawiam serdecznie.

agnieszka z weroniką
      • mamajuliki Re: ząbki dzieci z SPR 16.11.05, 19:10
        Dzięki drogie mamy
        Moja Jula ma prawie 17 mies. tylko cztery pierwsze ząbki i jeden trzonowy się
        ostatnio pojawił, trochę nie w tej kolejności, zastanawia mnie to...
        Mamo Dominiki, jeśli dowiesz sie czegoś ciekawego, poinformuj nas.
        Pozdrawiam serdecznie
        • mama.dominiki Re: ząbki dzieci z SPR 22.11.05, 15:53
          Witam
          Byłam wczoraj z córką w ImiDz u ortodonty. Ma tyłozgryz. Będzie musiała nosic
          aparat ruchomy na górne i dolne ząbki. Mamy się zgłosic za pół roku. Pytałam
          się pani ortodontce: czy wszystkie dzieci z SPR mają wady zgryzu? Ona
          odpowiedziała, że nie. Niektóre dzieci mają bardzo ładny zgryz. U Dominiki to
          może wynikac z tego, że ja mam wadę zgryzu (tyłozgryz) i ona ma to po mnie. Ale
          pocieszające jest to, że z mową jest na razie wszystko w porządku - nie nosuje,
          a to jest najważniejsze u dzieci z rozszczepem.
          Pozdrawiam
          Ania - mama Dominiki z SPR
    • mamajuliki Re: ząbki dzieci z SPR 26.11.05, 14:42
      Witam
      Ja w poniedziałek właśnie wybieram sie do Imidu, może uda nam się natrafić na
      dr.Piwowara by skontrolował podniebienie Julki bo zaraz będzie rok od operacji,
      a na wtorek mamy wizytę u logopedki, to będzie pierwsza wizyta i bardzo się już
      denerwuję....Tak jak napisałaś Aniu, najważniejsze żeby dziecko nie nosowało,
      wydaje mi się, że mała nie nosuje ale specjalistką nie jestem i choć ma już
      17mies. to własciwie nic nie gada, no tylko po swojemu to dziobek sie jej nie
      zamyka.
      A co do ząbków to pojawiły się na górze dwójki ale jedna to dosłownie obrócona o
      180 stopni wokół własnej osi {tak najlepiej można to zobrazować} nim wyjdzie
      moze się trochę obróci,nie wiem, zobaczymy...Julka ma dosyć daleko mimo czasu
      cofnietą bródkę, więc spodziewam się jednak u niej tyłozgryzu, czas pokaze....
      Pozdrawiam serdecznie
      wiola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka