Dodaj do ulubionych

szczepionka na pneumokoki

17.02.07, 13:06
Witam!!!
Chciałam zapytać Was, czy szczepicie swoje dzieciaczki szczepionką na
pneumokoki - nasza pediatra zaleciła nam jako dodatkowe szczepienie o nazwie
PNEUMOVAR Napiszcie
Dodam, Ze starszego syna -4latek - szczepiłam ale szczepionka dla dorosłych
(bo od 2 roku zycia taka jest wystarczająca)
Mój młodszy synuś ma prawie 3 m-ce, a w maju czeka go operacja zamknięcia
wargi i podniebienia (dodam, że na poczatku stycznia wylądowaliśmy w szpitalu
na zapalenie oskrzeli, którym zaraził go starszy brat - i stąd też sugestia p.
doktor o szczepieniu na pneumokoki...). Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gaga_bu prevenar 17.02.07, 13:24
      pomyliłam - szczepionka nazywa sie prevenar
      • mamaadasia5 Re: prevenar 17.02.07, 16:25
        Mam zamiar zaszczepić synka, ale musi wyzdrowieć, bo bez przerwy coś łapie od
        czasu kiedy miał operację. Wiem, że szczepionka jest dość droga (kilka dawek do
        1 roku, potem jedna wystarczy), ale chyba warto, w końcu nigdy niewiadomo jaka
        choroba sie przyplącze. lepiej mieć pewnośc, że wyeliminowało się ryzyko
        zachorowania na te najbardziej niebezpieczne.
        Pozdrawiam
        • ankalenka Re: prevenar 17.02.07, 20:34
          dość droga?? jedna dawka 270 zł, a poniej 1 roku życia trzeba dać 3 lub 4
          dawki. To rozbój w biały dzień! Ciekawe czemu nie prezentują statystyk
          zachorowań spowodowanych przez pneumokoki wśród niemowląt do 12 mca życia?
          Jakby się okazało, że jest ich kilka w skali kraju nie dałoby się wyciągnąć
          kasy z kieszeni rodziców. Napewno warto zaszczepić przed pójściem do
          przedszkola lub młodsze dzieci w rodzinach wielodzietnych, gdzie starsze dzieci
          chodzą do szkoły/przedszkola.
          • mamaadasia5 Re: prevenar 17.02.07, 21:57
            toż własnie mam jeszcze 5 latka w domu, który ciągle coś przynosi z
            przedszkola, mam na mysli choroby:)Mały za 3 miesiące będzie miał rok, więc
            prawdopodobnie odczekamy i wtedy zaszczepimy.No coż, trzeba odżałować,
            oczywiście zachorowań jest niewiele, ale jednak są, lepiej chuchać na zimne niż
            potem rozkładać ręce.
            • mamaadasia5 Re: prevenar 18.02.07, 11:29
              doczytałam, że bakterie te są przyczyną zachorowań nie tylko na sepsę, ale
              także na zapalenia ucha środkowego, opon mózgowo - rdzeniowych, zapalenie
              płuc...!
              to wcale nie takie rzadkie schorzenia
              • ankalenka Re: pneumokoki 18.02.07, 17:34
                jak najbardziej się zgadzam, co więcej, swoje starsze dzieci też szczepiłam i
                faktycznie skończyły się zapalenia uszu. Ale nadal uważam, że polecanie przez
                lekarzy szczepionki z trzy stówy gdy są na rynku 3 inne w cenie od 45 do 65 zł
                to złodziejstwo.
                • annya11 Re: pneumokoki 18.02.07, 23:31
                  Aniu, a czy możesz powiedzieć coś więcej o tych szczepionkach. Ja rozumieć
                  drugi rok życia - ukończone dwa latka czy raczej po ukończeniu roczku (wówczas
                  wchodzi w drugi rok)? Jakie szczepionki są godne polecenia?
                • kaskazuza Re: pneumokoki 19.02.07, 10:04
                  No to miałaś farta. Ja Zu zaszczepiłam Pneumo23 czyli tą, którą można szczepić
                  dziecko powyżej 2 lat i w wymazie z ucha przy pierwszym po szczepieniu
                  zapalenieu wyrósł: Streptococcus pneumoniae... Mam wrażenie, że na uszy Zu to
                  nic nie pomoże :(
                  • ankalenka Re: do Kasi 19.02.07, 18:14
                    Kasia, próbowałaś wkraplać Zuzi do uszu srebro koloidalne?
                • ankalenka Re: pneumokoki 19.02.07, 18:08
                  znam nazwy dwóch innych szczepionek niż Prevenar, czyli: pneumo 23 i pneumovax.
                  Wiem, że jest jeszcze jedna. Co ciekawe, producent prevenaru zauważył
                  poruszenie wśród rodziców wywołane coraz powszechniejszą wiedzą na temat
                  innych, wielokrotnie tańszych szczepionek p/pneumokokom i w odpowiedzi na
                  pytania dotyczące szczepienia tańszą pneumo 23 zamieszcza odpowiedź: "Zdania
                  naukowców na temat skuteczności szczepionki nieskoniugowanej (Pneumo 23,
                  Pneumovax 23)u małych dzieci są podzielone.(...)Natomiast podanie szczepionki
                  nieskoniugowanej u dziecka, które ukończyło 2 lata nie jest błędem."

moje pytanie brzmi: czy znacie inny oględny dla producenta sposób na wymiganie
                  się od odpowiedzi wprost, że prevenar jest b.drogi a inne szczepionki, tańsze,
                  też są dobre?
                  Co więcej, chyba doszło do jakiejś ugody/porozumienia producentów, bo producent
                  prevenaru przestał się upierać przy konieczności stosowania wyłącznie tych
                  szczepionek i wręcz zaleca doszczepienie dzieci preparatem konkurencji,
                  cytuję: "Wydaje się więc, że dla optymalnej odpowiedzi na szczepienie, warto
                  podać 1 dawkę szczepionki skoniugowanej dla zapewnienia silnej odpowiedzi oraz
                  1 dawkę szczepionki nieskoniugowanej, dla rozszerzenia zakresu odpowiedzi (23
                  serotypy)."
                  Czyżby: my wam nie zrobimy akcji medialnej promującej nasze tańsze szczepionki,
                  ale za to wy będziecie zalecać doszczepianie po waszej, naszą szczepionką....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka