Dodaj do ulubionych

Czy Roztocze jest zagorożone?

30.07.14, 13:03
Temat do dyskusji jest bardzo świeży. Wydobycie gazu łupkowego w gminie Susiec. W lipcu było spotkanie z przedstawicielami firmy PGNIG, było też kilka protestów. Poniżej kilka linków do zapoznania się z tematem. Na pewno jest jeszcze więcej informacji w Internecie.
Stanowczo popieram dywersyfikację zaopatrzenia w gaz. Zgadzam się z wieloma argumentami Wójta Gminy Susiec. Jednak mam wrażenie, że nie wszystko zostało powiedziane, szczególnie jeśli chodzi o ryzyka związane z wydobyciem gazu. Nie mam również pewności czy my jako spory, środkowoeuropejski kraj, a w szczególności jako lokalna społeczność Suśca, jesteśmy w stanie zagwarantować sobie maksymalne korzyści z tego przedsięwzięcia. Wzorem powinna być tutaj Norwegia, która nie dopuściła Amerykanów do swoich zasobów ropy i sama czerpie z tego korzyści. Cóż z tego że nie mamy technologii. Nie mamy jej teraz, za jakiś czasu będziemy ją mieli. I być może jeszcze lepszą niż amerykańska. Ku pamięci to właśnie na pobliskie Podkarpacie przyjeżdżali Rockefellerowie uczyć się o wydobyciu ropy naftowej.

Opinie Wójta Gminy Susiec:
W głąb ziemi
Gaz łupkowy szansą dla Polski
Putinologom mówimy - paszli won

Inne źródła. Warto czytać z komentarzami pod artykułem:
Gmina Susiec popiera prace Chevronu
Pikieta w Gminie Susiec 10 lipca 2014

Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • skuter46 Re: Czy Roztocze jest zagorożone? 30.07.14, 13:33
      Na mój gust temat - wydobycie gazu łupkowego w Polsce - prowadzony jest niewłaściwie . Nie przeanalizowano technologii wydobycia, zysków i strat, wad i zalet, słabych i mocnych stron przedsięwzięcia, zagrożenia dla środowiska naturalnego i człowieka, oceny lokalizacji zasobów,....
      Nie przeprowadzono akcji wyjaśniającej dla społeczeństwa - na terenach przyszłego wydobywania gazu. Niepotrzebnie zaangażowano do badań
      amerykańskie firmy, jak by nie było naszych ?

Skutki tego widzimy. Atmosfera wokół wydobycia gazu łupkowego wszędzie jest nieprzychylna. A my, Polska. Kupujemy gaz z Rosji , mając własne zasoby gazu. wink
      • leszeks Re: Czy Roztocze jest zagorożone? 30.07.14, 21:04
        Dokładnie tak. Znowu wszystko pod presją, nieprzemyślane i na wczoraj. Dlatego pomimo ważności dywersyfikacji, mam duże wątpliwości czy właśnie teraz taka inicjatywa jest dobra dla Suśca i w ogóle dla Roztocza.
        Niestety pokłady gazu łupkowego przecinają Roztocze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka