tomalab1 04.03.05, 12:49 na roztoczańskiej stronie p.Pawła Rydzewskiego znalzłem zdjęcie nagrobka tatarskiego z okolic Lubaczowa. Czy może ktoś coś wie o osadnictwie lub grobach tatarskich(muzułmańskich) w rejonie zamojszczyzny i Rostocza Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ubott.1 Re: tatrzy na roztoczu 04.03.05, 12:56 Ja nie wiem ale chetnie też bym o tym poczytał. Odpowiedz Link
ralston Re: tatrzy na roztoczu 04.03.05, 17:15 Tatarzy na terenie obecnej Polski występowali na Podlasiu. Do dziś zachowały się dwa meczety - w Bohonikach i Kruszynianach na Białostocczyźnie. Byli też uciekinierzy z wojny domowej z czasów Złotej Ordy, którzy osiedli na Nowogródczyźnie. Widziałem ich meczet w Nowogródku (nieczynny). Wiem też, że jest działający meczet w Iwie (też na Białorusi). O Tatarach na Roztoczu pierwsze słyszę... I chętnie posłucham czegoś więcej. Odpowiedz Link
mamix Re: tatrzy na roztoczu 04.03.05, 22:20 Oto cytowane zdjęcie: www.roztocze.stalwol.pl/Roztocze/Fhtm9u/pict1775.htm Po czym można poznać, że jest to nagrobek tatarski? Odpowiedz Link
tomalab1 Re: tatrzy na roztoczu 07.03.05, 09:34 Kiedyś rozmawiałem z mieszkańcem Brusna.Opowiadał on że za młodu(w jego przypadku było to jakieś 20 lat temu) w lasach widział mogiły z półksiężycem ale obecnie miejsca te są nie do odnalezienia poprostu zarósł je las. Pytałem o to dyrektora muzeum w Lubaczowie ale też nic nie wiedział na ten temat Odpowiedz Link
czuk1 Re: tatrzy na roztoczu 05.11.05, 18:44 Temat dla fachowców. Ja tylk gębę rozdziawiam - czytajac. m Odpowiedz Link