Dodaj do ulubionych

"Ubik" ale o co chodzi?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.04, 21:46
... o co tam chodzi? być może jestem kiep ale nie łapie, rozumiem że Dick
miał problemy z psyche (wierzył w spisek wymierzony przeciw sobie, Lem miał
być "agentem"), ale czym sie zachwycać, że tam ani sensu, ani łafu i składu,
ot na haju pisane
Obserwuj wątek
    • Gość: CGN Re: "Ubik" ale o co chodzi? IP: *.sprintserwis.pl 29.02.04, 11:58
      No coz, aby zrozumiec UBIKA trzeba miec IQ conajmniej 90 na 100...
      • Gość: kolo snobizm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.02.04, 13:32
        <<conajmniej 90 na 100...>>

a ty ile masz, mistrzu ortografii?
        moze mi wytłumaczysz o co chodzi w "Ubiku", zreszta inne ksiazki Dicka też bez
        sensu, "Trzy stygmaty" i "Płyńcie łzy moje..." o co tam chodzi??? nacpał siei
        pisał co popadnie , a potem IQ-owcy sie zachwycaja

• Gość: Tichy Re: snobizm IP: *.ameba / *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.04, 13:53
          Z Dickiem jest tak, że albo się go lubi albo nie. W Ubiku bohater odkrywa, że
          znajduje się w świecie skaładającym się z wielu zapętlających się
          rzeczywistości. Zaciera się granica pomiędzy życiem i śmiercią, materią i
          umysłem. W skrócie można powiedzieć, że Matrix jest popłuczyną po m.in. Ubiku.
          Sam czytałem tą książkę trzy razy i za każdym odkrywałem coś nowego.
        • Gość: Bizon Re: snobizm IP: *.core.lanet.net.pl 29.02.04, 15:45
          Może to ty się naćpałeś. Zanim zaczniesz kogoś obrażać, zastanów się przez
          chwile. Nie znasz człowieka, a wypisujesz o nim takie głupoty. Nie świadczy to
          najlepiej ani o tobie, ani twojej kulturze osobistej, ani tym bardziej
          inteligencji.
          A co do twojego pytania. To do książek Dicka trzeba podejść z rezerwą i
          spojrzec na nie z dystansu. Akurat Ubik to jego jedna z najlepszych i
          najbardziej znanych książek i chodzi w niej o bardzo prostą rzecz. Zwykły
          człowiek w na pozór zwykłym świecie postawiony przed niemożliwym. W zasadzie
          wię, że jest na przegranej pozycji, ale walczy zajadle do końca o swoje
          istnienie i człowieczeństwo. Zazwyczaj Dick nigdy nie dawał szans i nadzieji
          swoim bohaterom.
          • Gość: kolo Bizon wyluzuj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.02.04, 16:27
            a ty go znasz jak rozumiem?
            powszechnie wiadomo, że Dick był chory psychicznie miał paranoję, wierzył w
            spisek CIA I KGB przeciwko sobie, wierzył także, że Lem jest agentem majacym za
            zadanie kontrolowac jego ruchy...
            chyba nie przypuszczasz że człowiek normalny tworzyłby takie dziwne wizje jak w
            ksiażkach Dicka...
            ja tylko sie zastanawiam nad źródłem kultu Dicka...
            nie mówie ze przekreślam cała twórczość Dicka z tego co czytałem podobał mi
            sie "Do androids dream about...". "Człowiek z wysokiego zamku" podobał mi się
            tak sobie, ale chociaż było jasne o co chodzi...
            natomiast Ubik jest dziwny, pełno tam niekonsekwencji,
            nielogicznosci, "podobnie "płyńcie łzy moje", "trzy stygmaty"
            jest oczywiste że musiał to pisac pod wpływem narokotyków, zreszta motyw
            tabletek które przenosza w inne swiatym jest stałym motywem jego ksiażek
          • Gość: kolo Dick ćpał i to ostro IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.02.04, 16:40
            to chyba jasne dla kazdgo kto ma chociaz minimalna wiedzę o Dicku

republika.pl/grzessssiek/philip/wywiad2.html
            poza tym w zyciu prywatnym nie był zbyt przyjemnym gościem
            stary.latarnik.pl/czytaj.php?isbn=83-7150-468-3
            • alex.4 Re: Dick ćpał i to ostro 29.02.04, 17:02
              to samo co kolo napisał o Dick`u mozna napisać o wielu wielkich autorach. W
              końcu Petrarca wymyślił Laurę. Tak samo mozna zapytać się dlaczego u Szekspira
              Hamlet jest taka ofermą, któa nie może zdecydować się na czyn. Wielkośc Dick`a
              polega na zaskakiwaniu czytelników i na mieszaniu świata istniejącego z światem
              tylko wyobrażonym. Dick był narkomanem. Ale przy okazji stworzył coś wielkiego
              pozdr
        • mipp Re: snobizm 01.03.04, 16:57
          Powszechnie wiadomo, że PKD pisał na amfetaminie i koktajlach witaminowych,
          żeby zaangażować odpowiednio obie półkule mózgowe :) i że odbiło się to na jego
          zdrowiu psychicznym. Tylko jakie to ma znaczenie dla czytelnika? Jeśli książka
          ci się nie podoba, to nie czytaj więcej.

Według mnie cały urok tej powieści polega właśnie na tym, że chociaż na
          ostatnich stronach jest sporo "tłumaczenia" o co chodzi w całej intrydze,
          zakończenie i tak zmusza do zastanowienia. Epilog typu "kawa na ławę a potem
          żyli długo i szczęśliwie" zrujnowało by całość. Ale nie każdemu musi się takie
          zakończenie podobać. Co do pozostałych powieści, to uważam je w większości za
          wtórne wobec Ubika który jest absolutnym mistrzostwem świata.
          • Gość: Spiralarchitect Re: snobizm IP: 81.219.144.* 02.03.04, 09:24
            ...ktory jest absolutnym mistrzostwem swiata. I basta :) !
        • Gość: CGN Re: snobizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.04, 16:08
          Pisanie razem czy osobno to tak jak czy pisac szewc i krawiec czy krawc i
          szewiec...
          UBIK to wyrafinowana satyra na amerykanski kapitalizm. Aby to zrozumiec, trzeba
          miec IQ min 100 i znac realia USA, i to nie z pozycji odzyskiwacza azbestu...
          • Gość: kolo Re: snobizm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.04, 16:55
            > Pisanie razem czy osobno to tak jak czy pisac szewc i krawiec czy krawc i
            > szewiec...

moje niskie IQ nie pozwala mi na zrozumienie głebi twych przemyśleń...
            dostosuje je poziomu odzyskiwacza azbestu

> UBIK to wyrafinowana satyra na amerykanski kapitalizm. Aby to zrozumiec,
            trzeba miec IQ min 100 i znac realia USA, i to nie z pozycji odzyskiwacza
            azbestu...

a z jakiej pozycji?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka