Dodaj do ulubionych

Polećcie mi książki SF

• fuckmeimfamous najpiekniejsze polskie SF 08.03.07, 23:42
      to książki Jacka Dukaja. Polecam zwłaszcza Extensę [!!!!] i Czarne Oceany.
      interesujące, inteligentne, ale przede wszystkim niesamowicie napisane. Dukaj
      potrafi jak nikt inny łączyć bardzo twardą tematyke i skomplikowaną nieraz
      terminologie z pięknym językiem. Mistrz słowa w tej dziedzinie! absolutna
      konieczność
    • Gość: mól książkowy Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 23:46
      Tim Robbins, Neal Stephenson, Neil Gaiman, Terry Pratchett, a z polskich Jacek
      Dukaj, Łukasz Orbitowski
    • Gość: Grylzdyl Fataan Re: Polećcie mi książki SF IP: *.mech.pk.edu.pl 08.03.07, 23:51
      Jeżeli ktoś nie zna Dukaja to śpieszę donieść, że można się zapoznać za free z
      jego twórczością na jego stronie
      dukaj.fantastyka.art.pl/utwory/utwory.html . Polecam zacząć od
      "Irrehaare" (lekkie, wprowadza w klimat i całość tekstu!), a potem "Czarne
      oceany" (1/3 powieści, a potem szybciutko do biblioteki)
      • Gość: rollo Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 00:31
        philip k. dick - do androids dream of electric sheep?
        ta ksiązka jest szerzej znana jako film Lowca androidow-Blade runner.
        Polecam!
        W ogole tworczosc tego kolesia-ZAJEBOZA:)
        PZDR
    • Gość: Beata Re: Polećcie mi książki SF IP: 59.20.187.* 09.03.07, 01:04
      A nikt nie polecił (a przynajmniej nie znalazłam) "Badaczy czasu" Orsona Scotta
      Carda. Zupełnie inne niż Ender czy polecany Lovelock.
    • Gość: janekk Re: Polećcie mi książki SF IP: *.chello.pl 09.03.07, 01:19
      Siergiej Sniegow - Ludzie jak bogowie (trylogia) - very hard oldschool s-f
      Kim Stanley Robinson - Mars (trylogia) - trochę political s-f
      John Ringo - The Legacy of the Aldenata - hard military s-f, pierwsze tomy ale tylko w oryginale
      Władysław Pasikowski - Ja, Gelerth - hard military s-f (tak tak, to reżyser Psów!)

no i oczywiście klasycy jak: Asimow, Bułyczow, Clarke, Dick, Hamilton, Norton, Strugaccy, Vonegut

+ mimo ze to jednak nie s-f tylko fantasy to polecam również
      Robin Hobb - cala nonalogia (3 trylogie): Farseer, Liveship Traders, Tawny Man, najlepsze są trylogie 1. i 3. ale tylko w oryginale!
    • sts112 LEM + DICK!!! 09.03.07, 05:42
      Gdyby nie tych dwóch, nei byłoby SF, dlaczego nikt nie wspomniał o Dziennikach
      Gwiazdowych Lema, o Cyberiadzie, Solaris tylko gdzieś było wspomniane chyba
      raz, Kongre Futurologiczny - GENIALNE, oraz cała masa innych jego książek.
      Dick to przede wszystkim UBIK którrego też się tu nie doszukałem, Ostatni Pan i
      Władca, Trzy Stygmaty Palmera Eldritcha - te trzy pozycje koniecznie!

Spotkałem tu za to Sapkowskiego, najiększego pyszałka fantazy, (a nie SF),
      który w jakimś wywiadzie stwierdził że jest lepszy od Lema (HAHAHAHA) Urszulę
      Le Cośtam (masakra), oraz, o zgrozo - PASIKOWSKIEGO wrzuconego do klasyki SF.
      • Gość: tralalal "Gra Endlera" Orsona Scotta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 08:24
        super psychologiczna SF :))
    • Gość: pifpaf Re: Polećcie mi książki SF IP: *.such.nat.hnet.pl 09.03.07, 08:25
      Gorąco polecam Kiryła Bułyczowa, szczególnie opowiadania
    • Gość: Dym Re: Polećcie mi książki SF IP: *.waw.nyklogistics.pl 09.03.07, 09:24
      na serio:p Philip K Dick, na wesoło: Kir Bułyczow!
      • Gość: lup Re: Polećcie mi książki SF IP: *.mg.gov.pl 09.03.07, 13:04
        zdecydowanie i bezapelacyjnie cykl "nowego slonca" gene wolfe'a, tworczosc
        chiny mielvill'a (gdzies powyzej mignela "blizna" ale Perdido street station
        zdecydowanie lepszy),
        z posliek SF to zdecydowanie dukaj i zajdel, polecam tez Edmunda Wnuk-
        Lipinskiego "Aspazjon" (to nie pomyłka, p. prof popełnił calkiem sympatyczna
        powiesc SF)
      • Gość: bb Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:31
        Sporo tu dobrych propozycji, przychylam się do China Mielville "Dworzec Perdido", rewelacja, choć dobrze znać klasykę, by docenić jego podejście i rozwiązania. Nikt chyba nie wspomniał "Inne pieśni" Dukaja, polecam, jeśli ktoś ma filozoficzne zacięcie i lubi Arystotelesa. A do poduszki może być Morgan: "Upadłe Anioły" i "Modyfikowany węgiel". Adam Wiśniewski-Snerg "Robot" - dopiero teraz do niej dotarłem, stara rzecz, ale chyba nigdy nie będzie nieaktualna.
    • Gość: Maya Re: Polećcie mi książki SF IP: *.acn.waw.pl 09.03.07, 09:36
      Strugaccy
    • Gość: Jo Re: Polećcie mi książki SF IP: 80.246.106.* 09.03.07, 09:37
      polecam wszystkie ksiazki Williama Gibsona i prawie wszystkie Waltera Jona
      Williamsa
      pozdrawiam i dobrej zabawy,
      Joanna
    • unna Re: Polećcie mi książki SF 09.03.07, 09:43
      Cieplarnie Aldissa, Przenicowany świat i Piknik na skraju drogi Strugackich.
    • Gość: mobbick Jacek Dukaj! IP: 212.160.172.* 09.03.07, 09:52
      Wszystko, absolutnie wszystko większego formatu ("Czarne oceany", "Perfekcyjna
      niedoskonałość" i, przede wszystkim, "Inne pieśni").

Bardzo przyjemna, ale już nie tej klasy, seria przygód Takeshiego Kovacsa w
      serii książek p. Richarda Morgana (cz. 1.: "Modyfikowany węgiel")

Z klasyki: O.S. Card "Gra Endera", P.K. Dick "Ubik", J. Zajdel "Limes
      inferior"; Marek Huberath "Gniazdo światów" i K.T. Lewandowski "Noteka 2015".

Z mojej ulubionej literatury rosyjskiej: Kir Bułyczow, O. Diwow "Wybrakowka" i
      zdecydowanie NIE "Nocny/Dzienny patrol".
    • Gość: ann Re: Polećcie mi książki SF IP: *.icpnet.pl 09.03.07, 09:55
      P.K. Dick- wszystko a szczególnie " klany ksiezyca alfy"
    • braniewski Re: Polećcie mi książki SF 09.03.07, 10:17
      Andrzej Ziemiański, np. Autobahn nach Poznań
    • Gość: Szymon Re: Polećcie mi książki SF IP: 212.160.172.* 09.03.07, 11:21
      Powyżej pojawiła sie chyba większosć wartosciowych pozycji SF, dodam tylko dwie
      książeczki, ktore - moim skromnym zdaniem- też należą do klasyki gatunku:

Gibson "Neuromancer" (to ten facet stworzył na potrzeby tej książki
      pojęcie "cyberspace") - kamien milowy ("węgielny" ?;) "cyberpunku"

i poczciwy Kirył Bułyczow "Miasto na górze"

Poza tym jakis czas temu (może z rok) ukazało sie coś co sie chyba nazywa
      (jakżeby inaczej ;) ) "Klasyka Science Fiction" (czy jakos tak... ). Grube
      tomiszcze za jakies 44 zeta. Są tam krótkie opowiadania autorów którzy byli
      wspomniani powyżej, niestety z naciskiem na świat anglosaski: Pohl, Bradburry,
      Gibson, Henliein, Clarke, Card itd. A co najwazniejsze, przed kazdym
      opowiadankiem (niektore sa naprawde dobre) jest krótka notka biograficzna dot.
      autora i krótkie podsumowanie jego/jej twórczosci. A żeby bylo milej wiadomo
      które ksiażki są dostępne "po polskiemu" ;)
      • Gość: SF Re: Polećcie mi książki SF IP: 212.160.172.* 13.03.07, 16:23
        jeśli kamień, to krzemowy :)
    • Gość: Piter Wszystko Lema ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:32
      Wszystko Lema ;)
    • Gość: Didunculus Re: Polećcie mi książki SF IP: *.stat.gov.pl 09.03.07, 11:46
      O ile pamiętam. Oczywiscie dzieła Lema. Także Zajdler - Cała prawda o planecie
      KSI; Limes Interior. Lot na Wenus - Wołkow, Norton- cykl 4 tomowy - Handlarze
      czasem, Galaktyczne bezdroża, Zuchwali agenci, inne np: Gwiezdna straż. Asimow -
      Koniec wieczności. Innych autorów - Janczarzy kosmosu, Bogowie naszej planety,
      Muszla egejska. Pierścień. Mgławica Andromedy, Na tropie tajemnicy, Ostatni z
      Atlantydy. Clarka - kowboje oceanu, Odyseja, Koniec dzieciństwa. Strugaccy i
      ich dzieła - Jak trudno być bogiem, Piknik na skraju drogi, W krainie
      purpurowych obłoków. Frank Herbert - Diuna. itd itd.
    • Gość: Telpher Re: Polećcie mi książki SF IP: 82.160.143.* 09.03.07, 12:45
      ja akurat do polskiej Sf dostepu ostatnimi czasy nie mialem ale z zagranicznej
      polecam Davida Weberea cykl Honor Harrington...drobne 14 tomikow ..ciekawie
      czyta sie jesli jest sie jeszcze fanem lit.marynistycznej bo znajdujesz
      odnosniki do jednej z lepszych i bardziej znaczacych serii powiesci
      marynistycznych...
      tylko ostrzegam...nie spodziewaj sie mniej niz 200stron... i milego czytania
    • Gość: w Raport Maciarewicza ( w dziedzinie Fantasy) IP: *.ipartners.pl 09.03.07, 12:54
    • Gość: Niezwyciężony Re: Polećcie mi książki SF IP: 83.15.152.* 09.03.07, 13:14
      Niezwyciężony Lema
    • Gość: Zauwazyliscie... Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:38
      ze poza Ted Chang, Iain M Banks i jednymi czy dwoma nazwiska wszyscy polecani
      autorzy to 'starzy wyjadacze'?

sam uwazam, ze wiekszosc wspolczesnego SF stracilo na wartosci.
      • Gość: p.s. Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:41
        w ogole mam wrazenie, ze czytelnicy forum nie doczytali prosb autora:
        - chcial nowa i srednionowa literature SciFi a zaczeto mu zapodawac prawie sama
        klasyke :D
    • Gość: mruwka O.S.Card jest super IP: *.dolsat.pl 09.03.07, 13:50
      O.S.Card jest super : Glizdawce są super, cykl o Enderze jest świetny, cykl o
      Alvinie Stwórcy jest świetny ,Lovelock i inne jego książki;
      O.E butler :Przypowieść o siewcy, Przypowieść o talentach,
      Joan de Vinge cykl o Kocie-telepacie jest super: Psychotronik, Kocia łapka ,
      Deszcz snów, i dlaszy ciąg Myszołap -chyba dwie części;
      Mike Resnick trochę słabszy ale do poczytania np:Wyrok na wyrocznię,
      Wróżbiarka, Egzekutor;
      większość pozycji Silveberga i Simaka, Harry Harrison ale tylko cykl o Edenie (3
      tomy)-wybaczcie fani ale jego Stalowy Szczur to taki cykl dla dorastających
      chłopców pt.: działo się na dzikim zachodzie tyle tylko ,że tu jest w dzikim
      kosmosie,szkoda czytać wystarczy jedna lub dwie żeby wiedzieć o co chodzi i
      tyle, poza tym to akurat starocie.
    • Gość: pavvulon Re: Polećcie mi książki SF IP: *.chello.pl 09.03.07, 14:10
      "Strategia Dla Polski" Grzegorz W. Kołodko
      :-)
    • Gość: pani_rosomak Re: Polećcie mi książki SF IP: *.acn.waw.pl 09.03.07, 14:18
      Ja też miałam kilkanaście lat przerwy od literatury SF , mimo że wcześniej zajmowałam sie nią niemal profesjonalnie (pisałam pracę magisterską o JG Ballardzie- ten to jest dopiero dojechany gość, na maksa) Teraz przeczytałam sobie wszystkie wypowiedzi na forum i mocno zastanawiam się co stało się z fantastyką ostatnimi czasy- bo słyszałam że się skończyła- i to chyba prawda. A może ja się skończyłam jako czytelnik tego gatunku? Większość wzmiankowanych tu książek anglojęzycznych już z górą dziesięciolecie obrasta kurzem na mojej półce. Kiedyś kupowałam tylko to i pożerałam maniakalnie. Jak wracałam po rocznym pobycie w Anglii to miałam tyle książek w bagażu że nie chcieli mnie zabrać do samolotu. Co z tego zostało? Kupa makulatury. Chciałam to nawet ostatnio zacząć z nudów czytać, ale się nie dało. To jakieś nudy na pudy nie mające związku z rzeczywistością, jakaś schizofrania wyobraźni. Za dużo już tego alternatywnego świata w mediach wizualnych, w grach, totalnie spowszedniał, jest powtarzalny i przewidywalny. Cóż, nic już nie odda tego zachwytu i zachłyśnięcia jakie odczuwałam czytając Eden i Niezwyciężonego Lema w pierwszej klasie liceum. A jeśli mam polecać: ja czytałam przede wszystkim laureatów Hugo i Nebula, te nagrody naogół gwarantowały dobry poziom. Mam nadzieję że dalej je przyznają.
      • Gość: Bogdan Re: Polećcie mi książki SF IP: *.monx.eu 11.03.07, 16:06
        zupelnie sie z tym nie zgadzam, jest moze troche mniej ale za to jakosc wg mnie
        poszla niesamowicie do gory (Simmons,Dukaj,Hamilton). Polecam jeszcze raz moja
        poprzednia odpowiedz - wydaje mi sie ze byla dosc dokladna czasowo (kazdy z tych
        Panow to historia najnowsza):
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=139&w=43200434&a=58705553
        Milego czytania,
        Bogdan
    • Gość: Mariusz Re: Polećcie mi książki SF IP: 193.108.194.* 09.03.07, 15:06
      "Dysfunkcja rzeczywistości" - Hamilton.
      • dioskorides Re: Polećcie mi książki SF 09.03.07, 15:16
        aż nie do uwierzenia jest że znalazłem tylko jeden głos za DIUNĄ Franka Herberta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka