Gość: PRowiec IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.06, 21:00 czesc interesuje sie PRem, dzialam w organizacjach studenckich/kolach naukowych narazie nie mam jednak pojecia o zarobkac, moze podpowiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: regret Re: do PR-ow IP: *.aster.pl 27.05.06, 04:36 nie wydaje mi się, że ktoś odpowie coś rzeczowego na tak postawione pytanie. Jeżeli na prawdę interesujesz się PR, to przyjmij to jako lekcję krytyczną wobec sposobu w jaki stawiasz pytania, i to jaką okrasisz to składnią. Zwał, jak zwał, ale pytanie to żeś zawalił, ale wszystko przed tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogiiii Re: do PR-ow IP: *.teklinek.pl 27.05.06, 14:35 Po pierwsze popraw ortografię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PR Re: do PR-ow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.06, 13:44 rany zadaje pytanie skrotowo bo to interne...zawsze musi sie znalezc kilku frustratow jak Wy by wszystkich krytykowac, zreszta pytalam o przykladowe zarobki PR-a w Wawie osoby wykonywujace ten zawod a nie was nieudacznikow zyciowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PR Re: literowka( bo sie zaraz beda czepiac) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.06, 13:45 *wykonujace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: literowka( bo sie zaraz beda czepiac) IP: *.k.omnitec.pl 29.05.06, 14:09 tego typu błędów nie można nazywać literówkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regret Re: do PR-ow IP: *.aster.pl 28.05.06, 15:41 no tak, my frustraci i nieudacznicy zyciowi nie potrafimy odpowiadać na skróty myślowe w formie nagannej semantyki i nijakiej ortografii. Jak kolega aspisruje na PR-owca to musi się jeszcze nauczyć duuuuużo, szczególnie w odniesieniu do klarowności i kooherencji pisanych tekstów. Zarobki: początkujący tłumok po studiach może liczyć na 1300 - 1800 pln , zależnie od agencji/ korporacji, dalej zależy co potrafisz, ile znasz języków, dla kogo pracowałeś. Można powiedzieć, że zarobki w skali 12k pln miesięcznie są osiągalne dla najlepszych na wysokich stanowiskach, np. dyrektor depatramentu komunikacji, czy Chief PR Officer. Dla przykładu PR manager - polski oddział Microsoft - 15k pln miesięcznie. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PR Re: do PR-ow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.06, 23:25 no i taka odpowiedz rozumiem:) dziekuje swoja droga zastanawia mnie co studiowal taki np PR Microsoftu? Moze i na to znasz odp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regret Re: do PR-ow IP: *.aster.pl 29.05.06, 01:26 może i znam, ale nie mogę się podzielić tą wiedzą. W przypadku takich stanowisk jak w Mcrsft, liczą się już bardziej kompetencje, szeroko rozumiane, niż edukacja na poziomie magisterskim, czy nawet podypl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: do PR-ow IP: *.k.omnitec.pl 29.05.06, 14:08 nie mogę uwierzyć, że osoba zajmująca się PR robi błędy językowe w co czwartym wyrazie ://// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PR Re: do PR-ow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.06, 14:14 a ja nie moge uwierzyc, ze oceniasz czlowieka miara...jego ortografii:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: do PR-ow IP: *.225.121.132.bait.pl 29.05.06, 14:18 Wtrącając swoje trzy grosze - jeśli chcesz być PR-owcem to akurat ortografia jest niezbędna, więc nie ma co się dziwić, że ktoś ocenia Cię na tej podstawie. A jeśli Ty tego nie wiesz, to znaczy że nie zdajesz sobie do końca sprawy, na czym polega ta praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PR Re: do PR-ow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.06, 14:34 a slyszales o czyms takim jak automatyczne poprawianie bledow w wordzie? tak sie sklada, nie wiem bardzo dokladnie na czym ta praca polega, jednak nie na pisaniu tekstow odrecznie. Poza tym czeste korzystanie z forum internetowego "zniszczylo" moja umiejetnosc poprawnego pisania po polsku oraz to,ze od kilku lat studiuje po angielsku- ale spokojenie wszystko jest do przypomnienia sobie...eh ale Wy zamulacie. Jak ktos Wie co dokladnie robi PR ( nie liczac rzeczy oczywistych jak kontakty z mediami, czesto rowniez nadzor nad strategia reklamowa itd) to prosze pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: do PR-ow IP: *.chello.pl 29.05.06, 23:56 Jak ktos Wie co dokladnie robi PR ( > nie liczac rzeczy oczywistych jak kontakty z mediami, czesto rowniez nadzor nad > > strategia reklamowa itd) to prosze pisac... taaaa, jasne, nadzór nad strategią reklamową... dużo się jeszcze musisz nauczyć o PR:) zresztą nie wróżę ci kariery w tej dziedzinie - kilka twoich maili w tym wątku pokazało, że nie wiesz, co to komunikacja. p.s. word nie poprawi wszystkich błędów Odpowiedz Link Zgłoś
milamare Re: do PR-ow 30.05.06, 13:43 ...a nawet kilka popełni dodatkowo, przez nadgorliwość ;) Myślę, że nic tak nie przetestuje Twoich predyspozycji do pracy w tej branży (oraz pokaże na czym ona faktycznie polega), jak odbycie stażu. Powysyłaj zapytania do agencji, może zainteresujesz je swoimi dotychczasowymi działaniami - w wakacje zazwyczaj przyjmują studentów na praktyki. Część oferuje za to symboliczne wynagrodzenie (np. 500 zł netto), u innych jest to bezpłatne, ale to najlepszy sposób, żeby rozpocząć pracę w PRze, nabrać trochę pokory i zweryfikować swoje wyobrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: do PR-ow 30.05.06, 13:43 Ja tylko dodam, że pokora, przyjmowanie krytyki i świadomość własnych niedociągnięć przydają się w każdej branży, nie tylko w PR. Odpowiedz Link Zgłoś