33kk 24.10.05, 21:29 Czy ma ktoś więcej inf. na temat tego urodzonego w Złocieńcu w 1852 r. kompozytora? Ja znalazłem tylko taką notkę: www.musicologie.org/Biographies/n/neitzel_otto.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jleszcze Re: Otto Neitzel 25.10.05, 08:53 Jestem do końca tygodnia w delegacji. Jak wrócę do domu sprawdzę. Mam kilka starych niemieckich leksykonów. Odpowiedz Link
jleszcze Re: Otto Neitzel 31.03.06, 07:48 Kto szuka nie błądzi odnalazłem dość obszerny życiorys Otto Neitzela. W chwili wolniejszej trochę napiszę o tym. Może na początek jego zdjęcie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=707&w=37141210&a=39207608 Otto Neitzel to ten drugi od góry. Starszy pan z brodą to wspominany przeze mnie słynny złocieniecki lekarz i radny jeden z ludzi dzięki staraniom których na jeziorem Kańsko powstało sanatorium. Na samym dole Kurt von Griesheim ostatni właściciel zamku. Ważna figura w zakonie Joannitów na pomorzu. Napisał kilkustronicową historię zamku, którą ostatnio również zdobyłem. Nie jest to wyczerpujący dokument jednak interesujący. To właśnie on puścił w obieg twierdzenie, że zamek Złocieniecki zbudowali Templariusze. Twierdzenie nie poparte dokumentami, ale tak do końca zaprzeczyć też nie można. Odpowiedz Link
jleszcze Re: Otto Neitzel 31.03.06, 07:50 Ten lekarz to oczywiście Philipp Grubert, którego pomnik stoi nie naruszony na Terenie Kuhlmeya Odpowiedz Link
baba45 Re: Otto Neitzel 18.03.07, 21:14 Sprawdziłam w leksykonie Meyersa z 1922 roku, jest króciutka wzmianka:Neitzel, Otto, Komp.u.Musikschriftst.,1852-1920;" Fuhrer durch die Oper", "BeethovensSymphonien" u.a. Odpowiedz Link