zjawa64 17.01.04, 23:50 Czeslaw Niemen zmarl... dziwne uczucie...:(((... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ro-bert Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 18.01.04, 00:00 Rzeczywiscie, dziwne... az mnie zatkalo. Zal... Odpowiedz Link
don2 Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 18.01.04, 00:11 przylaczam sie w zalu. Czeslaw wydrzycki nie byl moim faworytem nigdy. czlowiek jednego utworu " dziwny ten..." reszta miernej klasy. troszke kabotyn ,troszke megaloman.ale jeden z moich czasow. W latach powstawania polskiego beatu ( kto wie co to znaczy ? ) prekursor yego co potem przyszlo.problemy z akcentem-pierwszy zaspiewany kawalek w PRL -Oczy czornyje-potem w Pod papugami spiweal szmoncesy az do festiwalu w szczecinie.spotkalem go w Rzymie.W latach 70-tych zaczal stylizowac sie troche na hipisa ,troche na boheme.Szkoda faceta.umieral na raka z godnoscia. czesc jego pamieci.coraz wiecej z mojego pokolenia kopie w kalendarz,takie czasy. Odpowiedz Link
kendo Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 18.01.04, 01:40 tak,smutan wiadomos,,,, bylam na jego koncercie mieszkajac w kraju.... dolanczam sie do wspolnego zalu..... moja kolegowna powiedziala "widzisz juz zaczynaja brac z naszej polki",,,,(( Odpowiedz Link
bella-donna Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 18.01.04, 01:41 "Czy mnie jeszcze pamietasz..." Odpowiedz Link
swiatlo Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 18.01.04, 04:35 Legenda polskiej piosenki. Jeden z jej filarow, jeden z najwiekszych gigantow. Symbol całej swojej generacji. Byłem kiedyś na jego koncercie w Vancouver, BC. Najwspanialszy koncert na jakim byłem. Czułem sie znowu nastolatkiem, wyłem i śpiewałem z salą na całe gardło. Jego piosenki przesłuchuję regularnie. Jego "Wspomnienie" jest dla mnie najpiękniejszą piosenką mojego życia. A teraz nabierze ona szczególnego symbolu. Światło nieutulony w głębokim żalu Odpowiedz Link
jutka1 Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 18.01.04, 09:37 "Sen o Warszawie"... szkoda... Odpowiedz Link
szfedka Obok nas 18.01.04, 10:22 .... Wiec chodz poki czas z zycia pic kazdy kas czerpac je, wdychac je poznac tu, poznac gniew szczescia smak, walki smak bo zaden cien zaden blas nie moze przejsc obok nas... .... Odpowiedz Link
basia553 Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 18.01.04, 09:51 Nie wiedzialam. Jest mi smutno, bo to byl wlasnie facet "z mojej pölki", jak ktos powiedzial. Lubialam jego teksty, nie tylko muzyke. Polubilam go szczegölnie, jak iles lat temu wreszcie napisano jego prawdziwa biografie. Jeden z tych, ktörych wypedzono znad Niemna. Odpowiedz Link
maria421 Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 18.01.04, 10:01 Niemen to czesc mojej mlodosci. Smutno mi. Odpowiedz Link
sabba nie widzialam... 18.01.04, 11:32 ze juz smutny watke powstal. Jak administracja chce moze moj wykasowac zeby nie bylo podwojnych.... Odpowiedz Link
don2 Re: jak zwykle 18.01.04, 13:05 zalosne w dretwej formie pelne pomylek nekrologi PAP na GW.Ta agencja nic sie nie zmienila od czasow PRL. Odpowiedz Link
zjawa64 Re: ???????? 18.01.04, 14:30 Czy pamietacie genialna interpretacje "Wesela" Wajdy... i czy Niemen nie napisal muzyke do tego filmu? Odpowiedz Link
swiatlo Re: jak zwykle 18.01.04, 22:50 don2 napisał: > zalosne w dretwej formie pelne pomylek nekrologi PAP na GW.Ta agencja nic > sie nie zmienila od czasow PRL. Nie wiem o jakie nekrologi chodzi. Jest artykul: serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1870641.html ktory akurat jest bardzo trafny. Podpisuje sie pod teza: Niemen, obok Maryli, to absolutnie najwieksze osobowosci w calej historii polskiej rozrywki. Odpowiedz Link
don2 Re: jak zwykle 18.01.04, 23:07 Swiatlo masz racje ,osobowosc , nie mam nic przeciwko.napisalem ,tez ze byl prekursorem tego co potem nastapilo.Z Rodowicz nie bardzo sie zgadzam.inny gatunek inne ambicje.byly lepsze. Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 18.01.04, 17:02 cholernie smutno. Odpowiedz Link
bella-donna Re: wiem, ze nie wrocisz... 18.01.04, 17:21 lalka_01 napisała: > cholernie smutno. wlasnie slucham zlotych przebojow Odpowiedz Link
lalka_01 Re: wiem, ze nie wrocisz... 18.01.04, 17:29 "Bema pamieci zalobny rapsod" np...nie wszyscy to lubia, ale u mnie w domu to zawsze byl absolutny hit. Nawet syna nauczylismy szacunku dla tej piosenki (?) Odpowiedz Link
don2 Re: wiem, ze nie wrocisz... 18.01.04, 20:39 Podziwiam,nie przypuszczalem ,ze kogos mozna nauczyc szacunku do piosenki. Odpowiedz Link
basia553 Re: wiem, ze nie wrocisz... 18.01.04, 21:44 ano Donie, Ciebie nie mozna nauczyc szacunku do czegokolwiek, to i tego nie mozesz zrozumiec. Odpowiedz Link
don2 Re: wiem, ze nie wrocisz... 18.01.04, 21:47 Wybacz Basiu,nawet ja mam szacunek do wielu zjawisk.oczywiscie na nauke za pozno.Ale do piosenki? Odpowiedz Link
chlopzmazur Dla odbierajacych "trojke"... 18.01.04, 21:23 Wlasnie "leci" (do polnocy) program poswiecony muzyce Niemena. 3 godziny (bylo juz dzis rano) - warto posluchac. Niemen byl najlepszym "niejazzowym" muzykiem w tej czesci Europy (moze nawet w calej), ale to moje osobiste zdanie. Odpowiedz Link
don2 Re: Dla odbierajacych "trojke"... 18.01.04, 21:50 Oczywiscie ,masz racje a znasz innych z tej czesci Europy? O Czechach cos slyszales?A tak miedzy nami to muzykiem on w sensie stricto nigdy nie byl.I nie wpadajmy w przesadny zachwyt.A na czym on gral ,bo jakos nie kojarze? Z muzycznym pozdrowieniem Don dupa z muzyki. Odpowiedz Link
chlopzmazur Re: Dla odbierajacych "trojke"... 18.01.04, 22:19 don2 napisał: > ...tak miedzy nami to muzykiem on w sensie stricto > nigdy nie byl. Don, przykro mi, ale nie potrafie wyjasnic tego komus, kto mowi: "nie przypuszczalem ,ze kogos mozna nauczyc szacunku do piosenki". Sorry. Odpowiedz Link
don2 Re: Dla odbierajacych "trojke"... 18.01.04, 22:28 czlowieku nie majacz ,tylko napisz na jakim instrumencie ten muzyk gral? Odpowiedz Link
chlopzmazur Re: Dla odbierajacych "trojke"... 18.01.04, 22:51 Nie Donie, jak bedziesz chcial, sam znajdziesz. Napisalem, ze byl najlepszym muzykiem (tej czesci?) Europy moim zdaniem. Nie musisz nazywac tego majaczeniem. To moja opiniam, tak jak Ty masz swoje na wiele spraw. Odpowiedz Link
zjawa64 Re: ........... 18.01.04, 23:01 ja znalazlam..... byc moze "niestety znalazlam"... "Uczęszczał do Średniej Szkoły Muzycznej w Gdańsku w klasie fagotu." (z wiarygodnych zrodel wiem , ze gral...) Zamierzeniem tego watku nie bylo wzajemne udawadnianie sobie racji o wyzszosci slowa "artysta" nad "muzyk"... Czyzby Wedlowska skonczyla sie? Odpowiedz Link
bella-donna Re: kleczac przed Toba... 18.01.04, 23:06 Chlopcy prosze, tylko nie tutaj i nie teraz Odpowiedz Link
chris-joe Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 19.01.04, 07:09 zarty jakies! powaznie? jesli Niemen umarl, to skonczyla sie pewna epoka. Kolejna epoka... Odpowiedz Link
swiatlo Nim przyjdzie wiosna 19.01.04, 07:57 Czytając wspomnienia o Niemenie nagle przypomniałem sobie rzeczywiście jego utwór z końca lat 70-tych "Nim przyjdzie wiosna". Przepiękna piosenka, piękna melodia i cudowny głos i aranżacja Niemena. Gdzie ona jest? Chce jej posłuchać, nagle, teraz! Odpowiedz Link
morsa Re: Nim przyjdzie wiosna 19.01.04, 08:03 "Nim przyjdzie wiosna Nim przyjdzie wiosna, nim mina mrozy, w ciszy kolebce- nade mna sosna nade mna brzoza witkami szepce. Szepce i spiewa niby skrzypcowa melodia cicha melodia nowa której nie slychac, która dojrzewa. Tak sie zapadam jak w sniegu puchy w jesienne liscie i tylko duchem slucham i badam czy noc nadchodzi czy swit sie rodzi, czy rzeczywiscie??" (J.Iwaszkiewicz) Odpowiedz Link
morsa Re: Nim przyjdzie wiosna 19.01.04, 08:13 www.aod.pl/searchresult.phtml?typ=artysta&szukaj=67&sid=9da6d22ead36d2903fb6bd7b3875657a Sprobuj tutaj... Pozdrawiam Odpowiedz Link
swiatlo Re: Nim przyjdzie wiosna 19.01.04, 08:24 morsa napisała: > www.aod.pl/searchresult.phtml?typ=artysta&szukaj=67&sid=9da6d22ead36d2903fb6bd7b3875657a > > Sprobuj tutaj... > Pozdrawiam Wszedłem, ale tam grają tylko 30 sekund utworu. Potem sie włącza jakiś głos informujący że jeśli chcę wysłuchać w całości to muszę sie zalogować. No więc się zarejestrowałem, zalogowałem, i dalej tylko 30 sekund. Coś źle robię? Odpowiedz Link
morsa Re: Nim przyjdzie wiosna 19.01.04, 08:38 swiatlo napisa3: > Wszed3em, ale tam grają tylko 30 sekund utworu. Potem sie w3ącza jakiś g3os > informujący że jeśli chcę wys3uchać w ca3ości to muszę sie zalogować. > No więc się zarejestrowa3em, zalogowa3em, i dalej tylko 30 sekund. > Coś źle robię? > A masz RealPlayer? Mozesz zaladowaci powinno dzialac. Ja tez dopiero to znalazlam, zarejestrowalam sie i dziala. Powodzenia Odpowiedz Link
swiatlo Re: Nim przyjdzie wiosna 19.01.04, 08:52 morsa napisała: > swiatlo napisa3: > > > Wszed3em, ale tam grają tylko 30 sekund utworu. Potem sie w3ącza jakiś g3o > s > > informujący że jeśli chcę wys3uchać w ca3ości to muszę sie zalogować. > > No więc się zarejestrowa3em, zalogowa3em, i dalej tylko 30 sekund. > > Coś źle robię? > > > > A masz RealPlayer? Mozesz zaladowaci powinno dzialac. > Ja tez dopiero to znalazlam, zarejestrowalam sie i dziala. > Powodzenia Działa! Cudowna piosenka! Czy można z tego serwisu także ładować piosenki na dysk? Odpowiedz Link
swiatlo Re: Nim przyjdzie wiosna 19.01.04, 09:08 Już północ, a ja już po raz trzeci puszczam tą piosenkę. Zdaje się że się nie wyśpię tej nocy... Odpowiedz Link
ertes Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 19.01.04, 08:32 Nigdy nie byl moim faworytem ale to rzeczywiscie bardzo dziwne uczucie ze zmarl. Przykro. Odpowiedz Link
pawel_z_melb Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 20.01.04, 00:53 szkoda :)) Niemen byl swietny... (a przynajmniej mi - i wielu - sie bardzo podobal...) a 'big-beat' byl nazwa wymyslona przez ludzi muzyki zeby obejsc nieformalny 'szlaban' na rock-and-roll'a... (prosze pamietac, ze to byly czasy Gomulki - dosc siermieznego socjalizmu, a Polska byla jednynym krajem demo-ludow gdzie puszczano westerny w kinach... Odpowiedz Link
starypierdola Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 20.01.04, 00:55 Jezu, Pawel! Gomulkoa!!?? Tos Ty moj rowiesnik?? SP Odpowiedz Link
don2 Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 20.01.04, 00:59 masz racje pawelku,wspaniale,szczegolnie te westerny przypomniales przy okazji smierci Niemena.Faktycznie pamietam jeden z K.Douglasem :Ostatnia walka apacza i bulki byly po50 gr.a kielbasa po 36 / kg najtansza.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ozpol To byl ktos co byl czescia naszej mlodosci!! 20.01.04, 02:04 Dla mnie smierc Niemena, to uzmyslowienie sobie jak dlugo jestesmy na tym swiecie. Ja roslem z ta muzyka i pamietam Wydrzyckiego z pierwszego koncertu rokowego w Szczecinie - tylko z TV i radio. Nie zawsze go lubialem, ale cenilem jego odwage artystyczna i ta jego innosc. Nie oprtunistyczne zachowanie, choc chyba ostatnei lata poszedl w strone niezbyt dla mnie zrozumiala, malo orginalna. Sluchajac Sen o Warszawie czy Wspomnienie dalej dostaje dreszczy emocji. Cieszmy sie zyciem poki co. Odpowiedz Link
basia553 Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 20.01.04, 20:04 podciagam dla murarza, co watek przeoczyl Odpowiedz Link
moore_ash Re: Plonie stodola, Pod papugami, Wspomnienie... 20.01.04, 20:09 > podciagam dla murarza, co watek przeoczyl dzieki barbarra... to ide sie napic... pozdr. tb Odpowiedz Link
alaskanka3 czy to na prosbe Krana..... 20.01.04, 20:44 ...wycieto jego galazke z tego watku ? bo o ile mnie pamiec nie myli Kran machnal saznisty posting do Dona Wielkiego Znawcy Wszystkiego ? Wielkie dzieki dla Morsy za link do ADO, przelecielismy z mauzonkiem prawie caly repertuar tej strony, przy niektorych pozycjach dostawalismy skretu zwojow mozgowych, bo to niby slyszane ale ciezko przypominalne. A Niemena cenie za konsekwencje w byciu soba, no i oczywiscie za Bema Pamieci, Wspomnienie, etc., i za wiele wspomnien z czasow pradawnych, bo Niemen byl zawsze jak siegne pamiecia. Odpowiedz Link