Dodaj do ulubionych

No i kolejna cegła

31.07.13, 19:01
Przeczytałem że ten narcystyczny pajac Wajda zrobił kolejna cegłę. Mam nadzieję że za własne pieniądze. Kolejny gniot oglądany jedynie przez szkolne wycieczki siłą zaganiane do kina. Nas też tak zaganiano w szkole na produkcje Bohdana Poręby i przynajmniej się cieszyliśmy że klasówek nie będzie.
Tak więc biedne szkolne wycieczki to będzie jedyna publika tej koszmarnej szmiry. No poza kinowym woźnym...

Jak tak się patrzę na tego nadętego narcyza, to on tak właściwie nic dobrego nie zrobił. Same takie nadęte produkcje. Jedynym potencjalnym dobrym filmem z jego kolekcji cegieł to "Panny z Wilka". Mówię "potencjalnym", bo film byłby naprawdę bardzo dobry jakby ktoś z niego wykopał Maję Komorowską. Jedyny dobry potencjalnie film, i ona to zupełnie zniszczyła! W ogóle ona położyła każdy film w jakim została przez pomyłkę zatrudniona. No ale to była etatowa aktorka tego narcyza, zresztą swoją osobowością świetnie pasowała do tej nadętej bufonady swojego mistrza. Tak więc zabiła kompletnie jedyny film Wajdy który jeszcze mógłby być naprawdę dobry.
A reszta jego produkcji to coś strasznego. Przepraszam, zapomniałem o "Niewinnych Czarodziejach", ale to tak dawno temu że aż się nie liczy...

Obserwuj wątek
    • ertes Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 19:47
      A co Ty takie wsciekly raptem? Sroda chlopie, hump day. Nic tylko sie cieszyc.
      A o jakim gniocie z taka miloscia piszesz?
      • jutka1 Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 20:21
        Ertes słusznie prawi :-D
        • blues28 Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 20:36
          Ojjjj, słusznie prawi :-)))

Obstawiam, że mowa o Wałęsa - Człowiek z nadziei.
          Nie widziałam i nie wybieram się jakby rzucali, a mają rzucać w pażdzierniku jak mnie tu nie będzie.
          Panny z Wilka lubiłam bardzo, za to nie lubiłam Mai Komorowskiej. Ale jesli pamięć mnie nie myli to ona była muza Zanussiego a nie Wajdy :-)
          • swiatlo Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 20:38
            blues28 napisała:

> .. to ona była muza Zanussiego a nie Wajdy :-)

O tak, rzeczywiście, Zanussiego.

• swiatlo Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 20:36
        ertes napisał:

> A co Ty takie wsciekly raptem? Sroda chlopie, hump day. Nic tylko sie cieszyc.
        > A o jakim gniocie z taka miloscia piszesz?

Zawsze piszę z miłością o Wajdzie. Tym razem o jege najnowszej narodowej cegle "Wałęsa".

• blues28 Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 20:37
          Trafiony, zatopiony :-)
          • chris-joe Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 20:46
            Filmu nie widzialem, pewnie kiedys jednak obejrze.
            Poza tym jednak, zauwazyliscie juz chyba, ze Swiatlo uwielbia nienawidziec. On z byle notki w mediach potrafi rozbuchac takie szalone emocje, ze sie w nich krztusi, tonie, rozum i oddech traci. Widac do czegos mu takie fale nienawisci sa potrzebne. Na zdrowie.
            • swiatlo Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 21:54
              chris-joe napisał:

> Filmu nie widzialem, pewnie kiedys jednak obejrze.
              > Poza tym jednak, zauwazyliscie juz chyba, ze Swiatlo uwielbia nienawidziec. On
              > z byle notki w mediach potrafi rozbuchac takie szalone emocje, ze sie w nich kr
              > ztusi, tonie, rozum i oddech traci. Widac do czegos mu takie fale nienawisci sa
              > potrzebne. Na zdrowie.
              >
              >

Po pierwsze się nie ksztuszę ani nie tracę żadnego oddechu. Nienawiści też żadnej nie czuję. Wręcz przeciwnie, jestem w znakomitym nastroju. :)
              Wajdy wcale nie nienawidzę. On mi nic złego nie zrobił. Ale mam o nim opinię jako o producencie cegieł na narodowe zamówienie. I taki jest i tyle. Taki współczesny Poręba.

• chris-joe Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 22:21
                No, jesli powyzszy nienawistny i krztusny wpis jest tylko w formie zbytku i na pokaz, to cieszymy sie niezmiernie.
                Nawiasem- zawsze lubilem Komorowska. Co sie z nia dzis dzieje, nie mam pojecia. W "Pannach z Wilka" mi sie podobala, choc Zachwatowicz chyba bardziej. Nalezy ona do typu aktorow, jak Janda na przyklad, ktorych sie albo lubi, albo organicznie nie znosi. (Ja tak mialem z Jackiem Nicholsonem przez dluuuugi czas, poki sie nie zestarzal.)

Ostatni dobry film Wajdy zas to byl chyba "Danton". Choc i "Katyn", ogladany ze tak sie wyraze 'obcym okiem' do najgorszych nie nalezal.
                Facet sie obsesjonuje historia, czuje na sobie jakis 'obowiazek' pojmowany w dosc 'starodawnym' stylu, a ze i jest pewnej daty, i pewnej proweniencji, to wychodzi, jak wychodzi.
                Swietnie to bylo widac, gdy odbieral Oscara kilka lat temu, ni jezykami nie mowi, ni stac go bylo na lekkosc i zabawe w towarzystwie Jane Fondy. Potrafil jedynie z grubej rury o Dramacie Ojczyzny i Wolnosci rozprawiac. Czy jakos tak.
                Ale tak ja go tez widze- jako przedstawiciela wymierajacej rasy tworczych inteligentow PRLowskich, z calym szacunkiem zreszta. Taki wlasnie sie pokazal na tych Oscarach- jakby prosto z PRLu. Ale w koncu tacy kiedys bylismy chyba wszyscy, wiec nie widze powodu by fochowac sie teraz na Wajde, ze tkwi tam nadal.
                • swiatlo Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 23:08
                  chris-joe napisał:

> No, jesli powyzszy nienawistny i krztusny wpis jest tylko w formie zbytku i na
                  > pokaz, to cieszymy sie niezmiernie.
                  > Nawiasem- zawsze lubilem Komorowska. Co sie z nia dzis dzieje, nie mam pojecia.
                  > W "Pannach z Wilka" mi sie podobala, choc Zachwatowicz chyba bardziej. Nalezy
                  > ona do typu aktorow, jak Janda na przyklad, ktorych sie albo lubi, albo organic
                  > znie nie znosi. (Ja tak mialem z Jackiem Nicholsonem przez dluuuugi czas, poki
                  > sie nie zestarzal.)

W Pannach lubiłem Seniuk. No i tą młódkę. No i Olbrychskiego.
                  Olbrychski jest szczególny. Faworyt Wajdy, więc powinienem go nie znosić, ale akurat on mi leży. Właściwie każda jego rola jaką pamiętam jest znakomitym popisem. Włącznie z Gerwazym, a nawet zwłaszcza z Gerwazym. Bo właśnie taki powinien być Gerwazy: zapiekły, zabetonowany, nienawistny i pamiętliwy.
                  A Komorowska wzbudza u mnie organiczna kontrreakcję. Ta straszliwa maniera, te miny i fochy, ten ton, ta gestykulacja, to wsłuchiwanie się w siebie samą. Dokładnie to samo można powiedzieć o Jandzie, jak i o samym Wajdzie. Dokładnie to samo. Taki aktorski narcyzm. Jest on drażniący i nie do stolerowania. Janda jest przynajmniej wizualnie ładna, podczas gdy Komorowska jest do tego wizualnie odrzucająca.
                  W ogóle nie cierpię tego narcyzmu u nikogo. Michnik jest taki sam. Taki "nieskończenie mądry" w tych swoich wywodach. Taki "nieskończenie szlachetny". A dla mnie to jest szkodnictwo. Rzeczy są albo złe albo dobre. A złe trzeba bić. Nie ma drugiej szansy, nie ma gdybania, nie ma szukania belki we własnym oku, nie ma intelektualnego ględzenia. No ale takie jest moje zdanie. To nie jest temat o którym chcę rozmawiać.

A jeśli chodzi o porównanie z Nicholsonem - bardzo trafne. Tylko że tutaj jest granica pomiędzy jego rolami, które są fenomenalne, oraz jego celebrycką osobowościa która jest nie do strawienia.

>
                  > Ostatni dobry film Wajdy zas to byl chyba "Danton". Choc i "Katyn", ogladany ze
                  > tak sie wyraze 'obcym okiem' do najgorszych nie nalezal.
                  > Facet sie obsesjonuje historia, czuje na sobie jakis 'obowiazek' pojmowany w do
                  > sc 'starodawnym' stylu, a ze i jest pewnej daty, i pewnej proweniencji, to wych
                  > odzi, jak wychodzi.
                  > Swietnie to bylo widac, gdy odbieral Oscara kilka lat temu, ni jezykami nie mow
                  > i, ni stac go bylo na lekkosc i zabawe w towarzystwie Jane Fondy. Potrafil jedy
                  > nie z grubej rury o Dramacie Ojczyzny i Wolnosci rozprawiac. Czy jakos tak.
                  > Ale tak ja go tez widze- jako przedstawiciela wymierajacej rasy tworczych intel
                  > igentow PRLowskich, z calym szacunkiem zreszta. Taki wlasnie sie pokazal na tyc
                  > h Oscarach- jakby prosto z PRLu. Ale w koncu tacy kiedys bylismy chyba wszyscy,
                  > wiec nie widze powodu by fochowac sie teraz na Wajde, ze tkwi tam nadal.
                  >

OK, jakby się przekopać przez jego filmy to parę dobrych się znajdzie. Zgadzam się że jest on staromodnym panem. I ten staromodny pan tworzy dalej filmy które już praktycznie nikogo nie obchodzą, poza wspomnianymi obowiązkowymi szkolnymi wycieczkami. Czasy nie te, problemy inne, inny kontekst i inna kultura.
                  • swiatlo P.S. 31.07.13, 23:13
                    A jak masz czas na Wałęsę, to zamiast tracić te dwie godziny to polecam bodajże najlepszy show jaki chyba kiedykolwiek zrobiono: "The Game of Thrones". Takiej głębi charakterów, takiej realistyki i akcji to jeszcze nie zrobiono. Arcydzieło.
                    • chris-joe Re: P.S. 31.07.13, 23:39
                      Nienawidze tych Thrones! Powinni znalezc paragraf na nich i wrzucic ich do pierdla! To jest chory fenomen, ktoremu zdrowa tkanka winna stawic opor. Jesli nie prawny, to fizyczny! Brutalnymi butami wchodza mi do sypialni!!!
                      (Dodam: nie widzialem, nie wiem o czym mowa, najpewniej nie zobacze. Bo mnie nie obchodzi.)
                      • swiatlo Re: P.S. 01.08.13, 00:03
                        chris-joe napisał:

> Nienawidze tych Thrones! Powinni znalezc paragraf na nich i wrzucic ich do pier
                        > dla! To jest chory fenomen, ktoremu zdrowa tkanka winna stawic opor. Jesli nie
                        > prawny, to fizyczny! Brutalnymi butami wchodza mi do sypialni!!!
                        > (Dodam: nie widzialem, nie wiem o czym mowa, najpewniej nie zobacze. Bo mnie ni
                        > e obchodzi.)
                        >

No i sam widzisz że i Ty używasz nienawistnego tonu i dosadnego słownictwa do rzeczy o których nic nie wiesz. A przed chwilą zarzucałeś to samo mnie!
                        A zacznij to oglądać, to zmienisz zdanie. Bo to jest arcydzieło. :)

• chris-joe Re: P.S. 01.08.13, 00:17
                          Tu a compris rien. Z paluszkiem :)))
                          • swiatlo Re: P.S. 01.08.13, 00:20
                            chris-joe napisał:

> Tu a compris rien. Z paluszkiem :)))
                            >

A co było do zrozumienia? Elaborate!
                            • jutka1 Re: P.S. 01.08.13, 11:02
                              Bardzo lubię czytać Wasze napierdalanki, SiDżej i Światło.
                              Ze Światłem dyskutować dawno zaprzestałam, chyba że o maryninej dupie, ale Wasze nawalania są przednie.
                              :-))))))))))))))
                              • swiatlo Re: P.S. 01.08.13, 19:20
                                jutka1 napisała:

> Ze Światłem dyskutować dawno zaprzestałam, chyba że o maryninej dupie, ale Wasz
                                > e nawalania są przednie.

Przyznam że trochę mnie to boli Jutko, ale mam nadzieję że zmienisz zdanie... :)

• jutka1 Re: P.S. 01.08.13, 21:04
                                  Może mi przejdzie... :-)
                  • chris-joe Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 23:28
                    Sprawa gustu. Mnie ni Janda, ni Komorowska nigdy nie draznila, ni odrzucala. Wrecz przeciwnie.
                    J.N. nie znosilem nie za byt pozaekranowy (co mi do tego), ale wlasnie za pewna maniere aktorska. Choc przyznawalem zawsze, ze jest aktorem zajebistym. A przyznawalem to w oparciu o strzepy jego pracy, bo przez dlugi czas najzwyczajniej nie ogladalem filmow z jego udzialem. Miast sie pieniaczyc, jak go nienawidze. Ehem...
                    Podobnie mam z Olbrychskim. Od dawien dawna. Jednak nigdy, znow, piany o niego nie toczylem.

Ty zas, po prostu, programowo dostajesz niekontrolowanego zajoba, gdy ktos ci wpadnie w sztampe "intelektualizowania". Ta chora nienawisc do Francji na przyklad, bo w Paryzu siedza, pierdola o niczym, z -twym ulubionym- "odchylonym paluszkiem". Maniakalna nienawisc do "intelektualizowania" wogole.
                    Smieszne to niekiedy, czesciej irytujace, jeszcze czesciej zwyczajnie zalosne.

A co cie Wajda obchodzi, na marginesie? Wprowadzil ci sie do Oregonu i rzuca ci swoje filmy przez okno na sciane sypialni?
                    • swiatlo Re: No i kolejna cegła 31.07.13, 23:42
                      chris-joe napisał:

> Sprawa gustu. Mnie ni Janda, ni Komorowska nigdy nie draznila, ni odrzucala. Wr
                      > ecz przeciwnie.
                      > J.N. nie znosilem nie za byt pozaekranowy (co mi do tego), ale wlasnie za pewna
                      > maniere aktorska. Choc przyznawalem zawsze, ze jest aktorem zajebistym. A przy
                      > znawalem to w oparciu o strzepy jego pracy, bo przez dlugi czas najzwyczajniej
                      > nie ogladalem filmow z jego udzialem. Miast sie pieniaczyc, jak go nienawidze.
                      > Ehem...

A od czego my tutaj jesteśmy? Czy każde słowo ma być tutaj sto razy ważone i śmiertelnie poważne? Czy prowadzę tutaj jakąs kampanię polityczną? Od tego tutaj jesteśmy abyśmy pletli co ślina przyniesie i używali dosadnego języka, prawda? :)

> Podobnie mam z Olbrychskim. Od dawien dawna. Jednak nigdy, znow, piany o niego
                      > nie toczylem.

Jakiej piany? Czy ja toczyłem pianę na Wajdę? Używałem słów jak "cegła", "bufon" czy "narcyz". Bo naprawdę taki jest. Ale czy to jest bicie piany? To jakiego słownictwa mam tutaj używać?

>
                      > Ty zas, po prostu, programowo dostajesz niekontrolowanego zajoba, gdy ktos ci w
                      > padnie w sztampe "intelektualizowania". Ta chora nienawisc do Francji na przykl
                      > ad, bo w Paryzu siedza, pierdola o niczym, z -twym ulubionym- "odchylonym palus
                      > zkiem". Maniakalna nienawisc do "intelektualizowania" wogole.
                      > Smieszne to niekiedy, czesciej irytujace, jeszcze czesciej zwyczajnie zalosne.

Taki jestem, sorry. Nie lubię narcyzmu. Czyli tego całego self-indulgence.
                      A jeśli już walisz z grubej rury na mnie nie bacząc na osobiste konsekwencje, a to Ty zacząłeś a nie ja, to Ci odpowiem - Twoje pouczanie i belferskie pouczanie innych z góry jest żałosne.
                      Ale nie chcę tutaj prowadzić osobistych argumentów. Zakończmy to i umiejmy rozgraniczyć rozmowę o dupie Maryni od osobistych zaczepek.

> A co cie Wajda obchodzi, na marginesie? Wprowadzil ci sie do Oregonu i rzuca ci
                      > swoje filmy przez okno na sciane sypialni?
                      >

Nie, nie rzuca, ale w końcu o czym mamy tutaj gadać?

• chris-joe Re: No i kolejna cegła 01.08.13, 00:11
                        To jeszcze raz przeczytaj swoj pierwotny post. Wiecej tam inwektyw niz tresci. Wiecej o sobie niz o Wajdzie. Speaking of self indulgance... Dlatego jakis czas temu nazwalem cie trollem. Bo wpadasz tylko by sie wypienic i dojebac, namacic, sprowokowac i zniknac. Jak nie 'Arabom', to Wajdzie-Jandzie-Komorowskiej-Michnikowi-lysymlesbom-PP-itede.
                        Nigdy w tonie dyskusji, zawsze w tonie prowokacji i pieniactwa. Bo -tak to odczytuje- dyskusje sa dla 'intelektualnych zasrancow', dla normalnych zas: JEBAC!
                        Nie do pomyslenia jest w twoich postach argument, ze np. 'nie lubie Wajdy, nie ogladam, marnuje talent'. Musi byc tylko "narcystyczny pajac Wajda", "Bohdan Poreba", "nadety narcyz", "wykopac Maje Komorowska" itd. itd.

If that's not trolling, I don't now what is.
                        • swiatlo Re: No i kolejna cegła 01.08.13, 00:17
                          chris-joe napisał:

> To jeszcze raz przeczytaj swoj pierwotny post. Wiecej tam inwektyw niz tresci.
                          > Wiecej o sobie niz o Wajdzie. Speaking of self indulgance... Dlatego jakis czas
                          > temu nazwalem cie trollem. Bo wpadasz tylko by sie wypienic i dojebac, namacic
                          > , sprowokowac i zniknac. Jak nie 'Arabom', to Wajdzie-Jandzie-Komorowskiej-Mich
                          > nikowi-lysymlesbom-PP-itede.
                          > Nigdy w tonie dyskusji, zawsze w tonie prowokacji i pieniactwa. Bo -tak to odcz
                          > ytuje- dyskusje sa dla 'intelektualnych zasrancow', dla normalnych zas: JEBAC!
                          > Nie do pomyslenia jest w twoich postach argument, ze np. 'nie lubie Wajdy, nie
                          > ogladam, marnuje talent'. Musi byc tylko "narcystyczny pajac Wajda", "Bohdan Po
                          > reba", "nadety narcyz", "wykopac Maje Komorowska" itd. itd.
                          >
                          > If that's not trolling, I don't now what is.
                          >

Tylko że Twoje wpisy są identyczne :)
                          A jeśli chodzi o słownictwo to ja mogę sobie usta wycierać serwetką na wytwornym przyjęciu. A tutaj mówię aby coś się działo i było interesująco. :) Sorry, nazywaj to trollowaniem jak chcesz...

• chris-joe Re: No i kolejna cegła 01.08.13, 00:19
                            Over and out...
                            • ach_dama_byc_z_kanady Re: No i kolejna cegła 01.08.13, 08:13
                              zaraz zaraz panowie
                              a Czlowiek z Marmuru, i nieco slabszy,z Zelaza?
                              na miare Peerelu, to byla bomba!
                              i dalej jest. warsztatowo doskonaly.

coz Wajda to taki przyciezkawy rezyser. nie przypominam sobie aby np wywiadach
                              lubil dowcipkowac, usmiechac sie - wbrew przeciwnie, zawsze powazny i skupiony.
                              Taki typ, no.
                              ale Oskara dostal. klep w plecki, rozslawia dobre imie Polski.

Minnie
                              • jutka1 Re: No i kolejna cegła 01.08.13, 11:43
                                Ja z kolei uważam, że nadętym bucem to jest Zanussi, nie znoszę Olbrychskiego, kocham Nicholsona i Jima Jarmuscha. :-D
                                I moje nowe miłości serialowe to nie żadne tam gry o trony, tylko Ray Donovan i Scandal. I Rectify.
                                O ! :-)
                                • blues28 Re: No i kolejna cegła 01.08.13, 13:38
                                  Ja sie nie będę wcinać między wódke i zakąskę czyli dyspute braci forumowej (zam). ale przypominam sobie dobre filmy Wajdy. Nie wiem jak bym je odebrała dzisiaj, ale w swoim czasi podobały mi się, niektore bardzo. Popiól i diament, Dyrygent (wielki Gielgud!!) Wszystko na sprzedaz, rzeczone juz Panny z Wilka, ale tez i Brzezina, bo Wajda miał reke do ekranizacji Iwaszkiewicza.
                                  A że sztywyny, no sztywny! Myślę, że hołduje podejsciu "Polska Chrystusem narodów" ale czy to on jeden??? Niedawno prawie że naród sie podzielił i wojne domowa wywołał o jakis niemiecki serial. Rozumiem, że serial mógl sie nie podobac, rozumiem, że może iritowac wypaczenie prawdy historycznej (nie wiem, nie oglądałam), ale podoszenie jakiejs tam produkcji telewizyjnej do rangi obrazy majestatu???
                                  Mai nie lubiłam i nie lubie, ale lubiłam Jande. Nawet bardzo. Nie cierpiałam Braunek, choc kobita nic mi nie zrobiła. Lubiłam młodego Olbrychskiego i nie pamietam momentu w ktorym zaczęłam go nie znosić. Obecna, nieznośna maniera z jaka sie wypowiada na każdy temat + nieudane operacje plastyczne dopełniaja obrazu (odpychajacego).
                                  Młodego pokolenia aktorów nie znam absolutnie.
                                • swiatlo Re: No i kolejna cegła 01.08.13, 19:16
                                  jutka1 napisała:

> Ja z kolei uważam, że nadętym bucem to jest Zanussi,

C.J. uwielbia Zanussiego, więc się obawiam że zaraz będziesz nazwana "trollem". Chyba że to atrybut zarezerwowany tylko dla mnie! :)

• chris-joe Re: No i kolejna cegła 01.08.13, 21:00
                                    Ty naprawde nie zauwazyles, ze jutka swoim wyrazeniem o Zanussim karykaturyzuje ciebie? :))
                                    No, nabija sie, innymi slowy :)))

I co za bzdura z tym, ze "uwielbiam Zanussiego"!? Owszem, gdy mialem lat 20, go lubilem. Ale by rzucac to w twarz 50-letniemu zgredowi po paru inkarnacjach, i to z dramatyczna przesada, to duze naciaganie chyba.
                                    Od "Barw ochronnych" i "Za sciana" wogole juz go nie znam, a i te filmy widzialem 30 lat temu.

Za mlodu mialem tez tradzik mlodzienczy. To teraz bedesz mi slal Acnosan? :)))
                                    • chris-joe Re: No i kolejna cegła 01.08.13, 21:02
                                      Nadto: przywlekanie na forum spraw osobistych SPOZA forum- to JEST trollowanie.
                                      • xurek Re: No i kolejna cegła 01.08.13, 22:00
                                        Ja przeczytalam wszystkie 10 ksiazek nie wiedzac, ze czytam absloutny sfilmowany hit "Game of Thornes". Film moim zdaniem znacznie gorszy od ksiazek, z niecierpliwoscia czekam na nastepna. Laczac sie w owej niecierpliwosci z Piranha, ktorej pozwolilam przeczytac mimo czasem nieobcesowych opisow sytuacji dla 12-latkow zawczesnych.

Dzieki noszeniu ze soba tomiszcza przez tygodni wiele zyskalam sobie duze uznanie u najmlodszej czesci zalogi :)
    • luiza-w-ogrodzie Game of Thrones, oh bloody YEAH!!!! <3 06.08.13, 08:40
      A ja sobie skręcę watek, sprowokowana marginalną wzmianką o Game of Thrones. Marginalna, my ass, ha ha ha, zaśmiałam się straszliwie i demonicznie, macie przed sobą maniaczkę GoT. Wszystkie książki przeczytane po 7-8 razy, 3 sezony serialu obejrzane po dwa razy, podejmuję się uczestnictwa z "Wielkiej Grze" na najbardziej obskurne tematy związane z cyklem książkowym GoT (np imiona psów niejakiego Ramsay Snow). Cóż, zawsze lubiłam bajki, szczególnie te makabryczne i krwiste (zaczynałam od braci Grimm ;o)) i tak mi już zostało.

Kto powie, że to jest "fantasy", nie czytał ani nie widział GoT. To nie jest wielka literatura, warsztat pisarski jest czasami nierówny, ale rozmach w konstruowaniu świata i społeczeństwa, liczba bohaterów i ich skomplikowane relacje są ważniejsze niż pojawiające się od czasu do czasu smoki czy zaklęcia. Serial z konieczności musiał zredukować liczbę postaci, ale uważam że i tak jest świetny. No cóż, mam zboczenie w stronę HBO ("Breaking Bad" a wcześniej "6 feet under").

Wracając do książek, autorowi zostało jeszcze kilka tysięcy stron do napisania. Miała to być trylogia, na razie napisał 5 książek (w tym dwie podzielone na dwa tomy każda), podobno będa jeszcze dwie, ale nie wierzę, że on się tak ograniczy ;o) Mam tylko nadzieję, że biedak nie zejdzie przed napisaniem!

Aha, miało być o Wajdzie, ale nie to mi w duszy gra. WINTER IS COMING !

https://www.edilivre.com/media/blog/2013/07/game-of-thrones-season-4.jpg

Luiza-w-Ogrodzie
      .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>¸¸.
      Jak gadać z królikami
      • xurek Re: Game of Thrones, oh bloody YEAH!!!! <3 06.08.13, 13:54
        niemieckie slowa sa chyba dluzsze, bo ksiazka zostala wydana w 10!!! tomiszczach, teraz czekamy z niecierpliwoscia na 11 und 12. Pozostaje przy tym, ze wole zdecydowanie ksiazke od serialu. Tak samo jak w Eragonie. Czytal kto :)?
        • luiza-w-ogrodzie Re: Game of Thrones, oh bloody YEAH!!!! <3 07.08.13, 02:12
          xurek napisała:

> niemieckie slowa sa chyba dluzsze, bo ksiazka zostala wydana w 10!!! tomiszczac
          > h, teraz czekamy z niecierpliwoscia na 11 und 12. Pozostaje przy tym, ze wole
          > zdecydowanie ksiazke od serialu.

Mnie się bardzo podoba cykl książkowy ale serial i wiele w nim scen są też świetne. Na przykład ta (wcale nie ze względu na bułeczki Nicolaia): albo cały "Red Wedding", niesamowicie zagrany przez Michelle Fairley.

> Tak samo jak w Eragonie. Czytal kto :)?

Ja, ja, ja czytałam Eragona i wszystkie inne części tego cyklu! Jak na wiek autora całkiem zdatna powieść drogi skrzyżowana z archetypem "coming of age" przy pomocy smoka ;o) Natomiast filmu nie oglądałam. Podobno kiepski.

Sorki do reszty forumostwa za dyskutowanie GoT ;o) Dopóki nie obejrzycie/przeczytacie, nie wiecie co tracicie!

Luiza-w-Ogrodzie
          Forum AUSTRALIA
      • swiatlo Gdzie jest przycisk "Lubię to"? 08.08.13, 01:05
        Wreszcie ktoś poparł GoT.
        Wpierw ja się długo opierałem zanim to do mnie dotarło, wreszcie obejrzałem jeden odcinek dla ciekawości i natychmiast musiałem obejrzeć wszystkie pozostałe aby nadrobić.
        Potem mój syn się na to złapał. Nawet żona zaczęła to oglądać, co jest ogromnym wydarzeniem, bo jedyne filmy jakie żona ogląda to Hallmark Channel z Sandrą Bullock i Meg Ryan w romantycznych rolach, a krew i przemoc ją przerażają.

Co do czytania to gdybym był 30 lat młodszy to pewnie bym czytał. Ale ponieważ zostało mi tylko jakieś 30 lat w najlepszym wypadku, więc muszę wszystko przelatywać na szybkich obrotach, bo czasu już nie ma. Za dużo projektów do zrobienia - praca, wnuk(i), biznes fotograficzny, nauka hiszpańskiego, podróże - po prostu nie ma czasu. Tak więc zamiast książki musi starczyć film. Film, który i tak jest absolutnie rewelacyjny. Świetni aktorzy, świetna scenografia i obrazy. Po prostu chyba najlepsza rzecz w telewizji jaką pamiętam.

Martwie się tylko kogo z moich faworytów do których już się zdążyłem przywiązać Martin w sposób okrutny znowu zarżnie. Już mam dosyć tej rzezi wśród moich ulubionych postaci. Pora zarzynać złe charaktery, panie Martin!
        • luiza-w-ogrodzie Re: Gdzie jest przycisk "Lubię to"? 08.08.13, 05:41
          swiatlo napisał:

>Gdzie jest przycisk "Lubię to"?

Ty Siwatlo tylko bys cos przyciskal...

> Wreszcie ktoś poparł GoT.

Jestem pewna ze tu wiecej jest zakamuflowanych popieraczy ;o)

> Martwie się tylko kogo z moich faworytów do których już się zdążyłem przywiązać
          > Martin w sposób okrutny znowu zarżnie.

Przeczytaj ksiazki, wtedy serial nie bedzie Ciebie zaskakiwal do stanu przedzawalowego. Chociaz moze nie, bo mnie czytanie ksiazek powalalo w szoku... Corka bedac w Danii czytala je rownoczesnie ze mna i po drastyczniejszych zwrotach akcji mialysmy na Skype sesje rzucania klatw na Martina. Niech go ktos w koncu popedzi, ile mozna czekac!

Luiza from Highgarden of House Tyrell
          • swiatlo Re: Gdzie jest przycisk "Lubię to"? 08.08.13, 06:07
            Zdążyłem już przeczytać streszczenia pozostałych tomów, więc mniej więcej wiem co się zdarzy w następnej serii.
            Jeśli jednak zakończenie ma być inne niż Khalessi wkraczająca triumfalnie do King's Landing z Tyrionem u swojego boku, jej smoki dokonujące rzezi wśród Whitewalkers oraz Ramsay wiszący za jaja na gałęzi, to chcę już to wiedzieć aby w ramach protestu wyrzucić to wszystko do kosza!

• luiza-w-ogrodzie Re: Gdzie jest przycisk "Lubię to"? 08.08.13, 06:18
              swiatlo napisał:

> Zdążyłem już przeczytać streszczenia pozostałych tomów, więc mniej więcej wiem
              > co się zdarzy w następnej serii.
              > Jeśli jednak zakończenie ma być inne niż Khalessi wkraczająca triumfalnie do Ki
              > ng's Landing z Tyrionem u swojego boku, jej smoki dokonujące rzezi wśród Whitew
              > alkers oraz Ramsay wiszący za jaja na gałęzi, to chcę już to wiedzieć aby w ram
              > ach protestu wyrzucić to wszystko do kosza!

Wstyd, Swiatlo, czytasz bryki GoT zamiast książek??? Pewnie z Wiki, co? Straszna hanba...

Znajac Martina, Khaleesi poslubi Young Griff i wyruszy na podboj Westeros, ale smoki odbierze jej Victarion przy pomocy zaczarowanego rogu. Tyrion zostanie usmazony przez Drogona, Sansa zostanie kolejna zona Ramsaya a Jon Snow dostanie drugie zycie od Melissandry i bedzie robil za podobnego zombie jak Dondarrion. Po czym szara zaraza zaczynajaca sie od Shireen i Conningtona zniszczy ich wszystkich a nad ladami Westeros zapanuja smoki...

Luiza-w-Ogrodzie
              .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>¸¸.
              Jak gadać z królikami
              • swiatlo Re: Gdzie jest przycisk "Lubię to"? 08.08.13, 07:01
                No i do licha zepsułaś mi wieczór!

:D

• ertes Seriale 08.08.13, 16:33
          GoT jeszcze nie zaczeslismy ogladac ale jest juz w planie gdyz idzie to jak plaga po znajomych: kto zacznie ogladac to od razu wpada. Ksiazke zaczalem czytac w samolocie ale i dotarlem zaledwie do faceta co sie na drzewie uratowal. Niewiele wiec jak widac.
          U nas na topie sa Mad Man, swietny serial osadzony w latach 60-tych, Breaking Bad, Dexter.
          Luiza musisz chyba cos wiecej lubic poza HBO bo tylko te trzy powyzsze sa z roznych networks ;)

Dexter sie konczy i dobrze bo juz zaczyna byc nudnawy. Ile mozna mordowac? Breaking Bad musi sie skonczyc. Inaczej stracilby sens.
          Jednym z najlepszych seriali byl LOST. Kto nie ogladal polecam.

Acha, poniewaz ja nie odmawiam placenia za kanaly ktorych nie ogladam a sa mi wciskane na sile to nie mam cable ani sat. Wszystko antena i internet. O na przyklad tutaj mozna sobie obejrzec wszystkie seriale: zalukaj.pl
          Chyba ze ktos musi miec wszystko w HD bo zapomnial jak bylo na Junostach to niech wywala $200 miesiecznie.
          Jak kogos znowu sport inetresuje to drhtv.pl. Jest tych stron mnostwo.
          • swiatlo Telewizja 08.08.13, 18:23
            Przyznam że nie jestem na bieżąco z telewizją w ogóle. Złodziej czasu. Jasne, są programy które trzeba obejrzeć aby być mniej więcej zorientowany co się dzieje, albo bo oferują mocny ładunek artystyczny.
            Poza wspomnianym GoT to tak naprawdę niewiele co oglądam. Większe wydarzenia sportowe, ale to tylko naprawdę te największe, jak finały playoffs NBA, tenis bądź olimpiada. Przestaje mnie interesować piłka nożna. Jesteśmy ogromnymi fanami tenisa. Oglądamy wszystkie turnieje WTA i ATP, śledzimy tabele i wyniki, nawet osobiście jeździmy na turnieje. Indian Wells to już znamy osobiście od podszewki, nawet byliśmy na Wimbledonie w tym roku. Autografy to mamy już chyba wszystkie. Marzymy aby się wybrać na Australian Open.
            Za rok albo dwa wybierzemy się w sierpniu do Montrealu na turniej ATP. Hint, hint... ;)

No i najważniejsze: So You Think You Can Dance. Dla mnie obok GoT jest to najlepszy program w telewizji. Już od wielu lat śledzimy tam wszystko. Piękne tańce, piękni tancerze i tancerki, energia, muzyka i czysty artyzm.

I to w zasadzie wszystko jeśli chodzi o telewizję.... :)

• ertes Re: Telewizja 08.08.13, 19:23
              Czyli nadal ogladasz TV wiec nie po co sie zastrzegasz ze nie...
              Tenis mnie srednio interesuje. Zdecydowanie numer jeden to hokej :)
              Pilke nozna znow zaczalem ogladac gdy jest duzo leppszy dostep do meczow z EU przez Fox Sports a poza tym moj kolega z PL jest wlascicielem jednego z klubow extraklasy wiec niejako z "musu" stalem sie kobicem :)
              Indian Wells? Daj znac jak tu znow bedziesz. Nie udalo sie w Warsawie moze sie uda tutaj na piwo pojsc. To jest mniej jak 2 godziny ode mnie.
              A do Montrealu rowniez chetnie sie wybiore choc pewnie nie na ATP. Smiesznie bo miesaklem tyle lat niedaleko i nie udalo mi sie a teraz bede musial przejechaj caly kraj...
              • maria421 Re: Telewizja 08.08.13, 19:37
                W zeszlym tygodniu, kiedy musialam sie od rana do wieczora zajmowac goscmi, nie ogladalam TV, ani nie czytalam prasy, ani do internetu nie zagladalam. I taka niedoinformowana czulam sie o wiele lepiej.

• chris-joe Re: Telewizja 08.08.13, 19:41
                Jak dobijecie do Mtl, to dajcie cynk :)

Tymczasem jednak o TV. Jak wiecie, od ponad dekady nie mamy kabla, jeno 2 telewizory HD i blueraye. Fortune tracilem dotad na wypozyczalnie, nie liczac piractwa, bo za friko. Jednak biora sie powoli do skory torentobiorcom. Tzn. jakies polskie, czy niemieckie produkcje moge zwlekac bezkarnie, lecz tych z US of A, juz sie chyba nie odwaze. Kraza pomysly, by sobie proxy servera zaprenumerowac.
                Z drugiej zas, wypozyczalnie filmow przechodza do historii. Na naszej Nuns' Island nie ma zadnej.
                Netflix kanadyjski odpada, bo przerabia towar niezbyt swiezy, w HD zas tyle co kot naplakal. O AppleTV chodza pogloski, musze sie zainteresowac.

Ciezkie czasy nastaly, a mialo byc tak ladnie in this brave new world.
                • ertes Re: Telewizja 08.08.13, 20:17
                  Sprawdz sobie te stronyo ktorych wspomnialem. Dodatkowo iitv.info.
                  Jesli chodzi o proxy to ja uzywam boxvpn ale to dlatego ze chce miec dostep do CBC gdy graja TML.
                  Mnie kiedys namierzyli bo zapomnialem skasowac cos i zamknac torrenta. Dostalem ostrzezenie od mojego internet provider :) Poza tym musisz pozakladac filtry.
                  Apple Tv mam ale jest to wersja 3 wiec nie mozna jej jailbreaknac a tylko z tym mozesz miec dojscie do free stuff na necie. Musisz zainwestowac w wersje 2 na ebay.
                  Ja w zasadzie juz nie torentuje gdyz uzywac streaming z roznych stron. A do muzyki jest tyle roznych apps ze tez nie ma sensu. Spotify chociazby...
                  • chris-joe Re: Telewizja 08.08.13, 20:40
                    Dzieki Ertes, obmacam te opcje :)
                    • blues28 Re: Telewizja 09.08.13, 07:54
                      Nie zrozumiałam ni huhu z waszej gawędy, ale wnoszę, że co ciekawsze kąski, kore docierały do mnie zza oceanu sa juz marna przeszłością. Pity okrutne! Jednakowoż badzcie ostrozni, bo paczek do zaocenicznych tiurm słac nijak!
              • swiatlo Re: Telewizja 08.08.13, 20:26
                ertes napisał:

> Indian Wells? Daj znac jak tu znow bedziesz. Nie udalo sie w Warsawie moze sie
                > uda tutaj na piwo pojsc. To jest mniej jak 2 godziny ode mnie.

Byliśmy tam w 2012 i 2013, więc opuścimy sobie 2014, ale znowu pojedziemy tam w 2015.
                Jest to zawsze w środku marca.
                Chociaż nie wiadomo, a nuż coś nam do głowy strzeli w tą wiosnę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka