kan_z_oz
31.03.16, 05:45
Siedze w domu, bo mam pare dni wolnych. Wczoraj wieczorem (juz dosyc poznym) ukazala sie w calej naszej prasie pierwsza z serii artykulow o korupcji w biznesie zwiazanym z wydobyciem ropy oraz biznesow spokrewnionych. Mysle, ze to nadaje sie na osobny watek, zeby Jutce nie psuc pierdoluna. Nie wiem nawet czy mi sie obecnie chce komentowac, bo czytam nowe odcinki.
Jest tego bardzo duzo. Rozmiar jest mega-gigantyczny. Nie sadze aby nawet dalo sie strescic dlatego podaje tylko link. Gazety drukujace to "The Age", "Brisbane Times", SMH, The Huffington Post. Rozumiem , ze gdzies tez jest zangazowana francuska "Le Figaro"?
Jest to rezultat ponad 3 letniego dochodzenia dziennikarzy, ujawnajacych tysiace maili, koresponedncji siegajacej politykow Iraku, Iranu, Syrii, Libii, Kuwejtu, Omanu, Kazachstanu, Azerbejdzanu...jest mowa o Europie Wschodniej oraz firmach Europejskich, US, ogromnych muli-national aktywnie zaangazowanych w lapowkarstwo lub posrednio poprzez posiadanie wiedzy o takowym, i ogolnym akpeptowaniu kultury. Opisy kantraktow, ktore zostaly sprzedane z wymienianiem, kto stracil i ile.
Jest to material na najwieksza rozpierduche swiatowa moim zdaniem ze wzgledu na ilosc faktow, nazw, nazwisk, kwot podanych z precyzja komputerowa, z polaczeniem z bankami zachodnimi jako pralniami brudnych pieniedzy. Szanowanego Samsung, Rolls-Royce, Petrofac and Clyde Pumps, US gigant Weatherford, Cameron/Natco, FMC Technologies, Europejskie firmy jak Saipem, Niemiecki SBM Offshore a& MAN Turbo, jako klienci skompromitowanego Unaoil. (to tylko czesc)
Link po angielsku, chyba zajmie troche zanim reszta prasy podchwyci???
Wyglada mi to na ogolny szok, gdzie inne gazety milcza...??? no, chyba, ze Ozzie stracili glowe.??
www.brisbanetimes.com.au/interactive/2016/the-bribe-factory/day-1/iraq-feature.html