Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy...

20.04.17, 02:03

macie prawo jazdy? ja mam, i juz blisko 20 lat doswiadczenia, ale w PL balabym sie jezdzic...
wy pewnie jezdzicie w Europie? a w kochanej ojczyznie? bo to co widze tu to przerazajace.
(trafilam przypadkiem i musze skomentowac)
ale jedno mnie zastanawia. np tacy ludzie na pasach, widza chyba ten pedzacy na nich samochod, zwlaszcza matka z dzieckiem, ale sie nie zatrzymaja. czy tak silne jest poczucie "teraz ja" ze az oglupia?
Ja staram sie jezdzic dobrze. moja wada jest, przyznam sie, lekki speeding, no ale nie robie tego jak jest tlok. a juz na pewno nie jak jest np slisko. to ze wpadlam na slup jak byla zamiec to zupelnie nie moja wina, bo jechalam baaaardzo powoli. ack.
Ogolnie wydaje mi sie ze tutaj kierowcy sa chyba bardziej zdyscyplinowani, ale np autostrady to w Niemczech sa nie do pobicia.

Minnie
Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: Prawo jazdy... 20.04.17, 23:39
      Minnie, miałam straszne obawy w tym temacie wracając z Francji (#1). Ale przemogłam się i prowadziłam w PL bez problemów. :-)
      • minniemouse Re: Prawo jazdy... 20.04.17, 23:44
        Boze, podziwam cie Jutko!

jestes Superwoman! https://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/g010.gif
        • jutka1 Re: Prawo jazdy... 20.04.17, 23:49
          minniemouse napisała:

> Boze, podziwam cie Jutko!
          >
          > jestes Superwoman!
          Nie ma co podziwiać. :-) Najpierw wykupiłam instruktora nauki jazdy hehehe. Facet gapił się na mnie ze zdumieniem, bo umiałam przeciez prowadzić. Ale mnie potrzebna był lina ratunkowa, żeby odważyć się prowadzić na polskich drogach. :-)
          • minniemouse Re: Prawo jazdy... 21.04.17, 02:55
            nie nie, jest co!... mnie we Wrocku obwozila kumpela swoim mini-vanikiem, nu i jak sie pakowala agresywnie pomiedzy tramwaj a autobus na, imo, przestrzeni nie mieszczacej sie na zaden inny pojazd to ja juz tylko zamykalam oczy i czekalam na przerazliwy krach. krachu wprawdzie nie bylo ale mnie bylo niezmienne slabo...

ja bym nie nadawala sie na polskie 'streety'. az tak agresywna nie jestem :/

M
            • ania_2000 Re: Prawo jazdy... 21.04.17, 05:24
              w PL nie bede juz jezdzic po tym jak niezapomniane doznanie mialam jadac prawym pasem na ulicy dwupasmowej, rzad samochodow jedzie rowno - nagle jestem wyprzedzana po prawym poboczu a gosc otwiera szybe i krzyczy do mnie - TY CHUJU - normalnie oslupialam, czy ja wygladam na takiego? kurde, jestem kobieta przeciez :P

• jutka1 Re: Prawo jazdy... 21.04.17, 07:19
                HAHAHAHAHAHAHA... :-)))
                • minniemouse Re: Prawo jazdy... 21.04.17, 23:23
                  hahahahahahaha
                  Aniu ESP mi mowi ze jestes piekna kobieta, tylko ten kierowca byl nacpany :D

Minnie
              • ertes Re: Prawo jazdy... 21.04.17, 23:53
                Bo w Polsce jezdzi sie prawym pasem a wyprzedza lewym. Odrotnie jak u nas hahaha :) A ty pewnie wleklas sie lewym jak to jest w zwyczaju. My, jadacy szybciej zaciskamy zeby ze zlosci i wyprzedzamy prawym bo zawalidroga nawet nie wie ze jest zawalidroga.
                • minniemouse Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 00:18
                  No prosze, i zagadka rozwiazana :)

Nie uwazacie ze powinny byc takie jedne, ogolne, swiatowe rules dotyczace jazdy? np wlasnie ktorym pasem sie jedzie a ktorym wyprzedza. bo nie jestem pewna, ale chyba w samej Kanadzie nie ma zgody co do pasow.
                  i tak np w BC do skrecania w lewo sluzy zielona strzalka, w Ontario ponoc mrugajace zielone swiatlo.
                  u nas nie ma czegos takiego jak zielone mrugajace swiatlo, wiec ja bym w Ont zglupiala.
                  a takie np cos jak zakaz skrecania na czerwonym w w prawo? to wymyslilo Ontario, normalni ludzie po wyhamowaniu, jak droga wolna, skrecaja w prawo na czerwonym. o ile specyficznie nie ma znaku zakazu co tu sie rzadko zdarza. itd itp...

Minnie
                  • ertes Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 00:45
                    W Europie nie wolno skrecac na czerwonym w prawo. W zasadzie w calej Kanadzie wolno. U nas, w USA, zalezy od stanu. W Kalifornii wolno.

No i zagadka: czy wolno skrecac w lewo na czerwonym?

Swiatowe zasady jazdy sa wszedzie takie same: jedzie sie pasem prawym a lewy jest do wyprzedzania. W Kanadzie obiwiazuje takie samo prawo i nawet mozesz dostac mandat za tamowanie tuchu nawet jesli jedziesz maksimum dozwolonego limitu.
                    Niestety malo kto sie stosuje do tej dosc prostej zasady, zwlaszcza w Am. Pln. Nie ma nic bardziej wkurzajaecego jak jadacy powolo sukinsyn lewym pasem. Organicznie nienawidze tego .
                    • minniemouse Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 01:09
                      No i zagadka: czy wolno skrecac w lewo na czerwonym?

na jednokierunkowej w lewo wolno.
                      • minniemouse Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 01:12
                        lewy jest do wyprzedzania, zgadza sie, ale jedziesz i lewym i prawym. i jak ktos jedzie szybko to jedzie lewym. prawy jest wolniejszy. o to mi chodzi.
                        • minniemouse Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 01:17
                          ok juz wiem o co chodzi:

tranbceditor on September 9, 2016 at 11:42 am
                          Hi Greg,

If you are travelling in the left (or passing lane) and someone approaches you from behind travelling at a higher rate of speed, you are required to move into the right (travelling lane) to allow them to pass. While we (the BC Ministry of Transportation and Infrastructure) are responsible for enacting the legislation in effect on BC Highways, we are not responsible for enforcing it. That responsibility falls to the BC RCMP. This law is not new, but has been recently updated, to allow enforcement officers to impose a fine and penalty points. Neither we, nor the BC RCMP, place a higher priority on one law over another on BC Highways – the safety of the travelling public is always our number one goal. On a three lane roadway (where the third lane is not an HOV lane) the keep right legislation applies to the leftmost non-designated lane. Therefore the centre lane and right lane are regular travel lanes. Keeping to the right most lane is still best practice if you are travelling slower than other traffic. Hope that this helps. Here is a link to other FAQ about this legislation:www2.gov.bc.ca/gov/content/transportation/driving-and-cycling/road-safety-rules-and-consequences/keep-right/keep-right-faqs

REPLY
                          • minniemouse Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 01:17
                            oops z tego linku
                            tranbc.ca/2015/06/15/keep-right-let-others-pass-law-is-now-official-on-bc-highways/
                  • ania_2000 Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 02:31
                    no wezcie - przeciez pisze jechalam PRAWYM pasem, z traffikiem, wcale sie nie wloklam. - ten pacan wyprzdzal po poboczu - prawie chodniku z prawej strony. Mial taki road rage, ze mu slepia zalalo jadem:)
                    U nas by go policja zastrzelila;)))
                    • minniemouse Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 04:24
                      a nie mowilam - nacpany. my chyba tez :D
                    • ertes Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 05:40
                      Haha, pod warunkiem ze bylby czarny. Wtedy na pewno.
                      • kan_z_oz Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 06:38
                        Nie znosze gdy na drodze wielopasmowej, ktos sie wlecze pasem szybkiego ruchu co w moim stanie jest praktykowane nagminnie.

W Polsce bywam bardzo rzadko. Jezdzilam wieki temu. Ogolnie to Polacy pomimo czesto agresywnej jazdy i kilku wariatow z mania wyprzedzania w niebezpieczny sposob, jezdza niezle. Z cala pewnoscia lepiej niz Ci ktorych obserwuje w QLD.

Przypomniala mi sie z dawnych czasow filozoficzna obserwacja pewnego 'chlopka' roztropka", ktory w pewnym momencie rzucil tekst; prosze panstwa bo wszystkie baby bo takie chooje.
                        Aniu, moze spotkalas tego samego...haha
                      • ewa553 Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 13:10
                        czy w Stanach powaznie wyprzedza sie z prawej strony, czy to zarcik?
                        • ertes Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 15:53
                          Powaznie. I jeszcze w wielu innych krajach.
                      • minniemouse Re: Prawo jazdy... 22.04.17, 22:44
                        Haha, pod warunkiem ze bylby czarny. Wtedy na pewno.

bardzo niegrzeczne i rasistowskie. w ogole nie smieszne. fuj.

Minnie
                        • ertes Re: Prawo jazdy... 23.04.17, 05:50
                          Nie zrozumialas sarkazmu.
                          • minniemouse Re: Prawo jazdy... 23.04.17, 10:22
                            nie zrozumialam i dalej nie rozumiem.
                            • minniemouse Re: Prawo jazdy... 24.04.17, 07:03
                              Troche OT - dzisiaj przegladajac popoludniowe dzienniki w TV, trafilam na cos takiego -UWAGA, wrazliwi niech nie ogladaja -:
                              ABC NEWS - toddler falls out of a bus

mnie sie po prostu w glowie nie miesci ze mozna nie zabezpieczyc dziecka w samochodzie :(

Minnie
                              • maria421 Re: Prawo jazdy... 25.04.17, 19:05
                                Mam prawko od wielu lat, jezdzilam rowniez w Polsce, stwierdzam ze Polacy jedzdza ogolnie zle, strasznie szarzuja.
                                Ale na szczescie, drogi sa coraz lepsze.
                                • minniemouse Re: Prawo jazdy... 27.04.17, 00:18
                                  a jechalas Mario autostrada ktora jeszcze Hitler budowal? :)
                                  • minniemouse Re: Prawo jazdy... 27.04.17, 01:15
                                    a tak w ogole - od ilu lat u was mozna robic prawo jazdy? u nas (Can) od 16-tu.
                                    z tym ze, sa ograniczenia.
                                    na poczatek ma sie tzw L - Learner permit. Learner nie moze prowadzic bez osoby doroslej min 25 lat + with DL class 5 and over, i nie wolno mu prowadzic miedzy 12-ta w nocy a 5-ta rano. limit - 1 pasazer oprocz osoby nadzorujacej.
                                    L ma sie przez rok, w czasie czego trzeba wyjezdzic minimum iles tam godzin, i dopiero po tym mozna zdawac na tzw N - czyli Novice czyli w PL to chyba byl zielony listek
                                    (pamietacie?, :) z tylu listek, z przodu listek, a w srodku ... :D)

N-ki maja nieco mniej ograniczen bo moga jezdzic w nocy, rodzina jako pasazerowie towarzyszy im bez ograniczen liczbowych, ale jak nie-rodzina to moze byc tylko jeden pasazer o ile kierowcy eNce nie towarzyszy osoba nadzorujaca (min 25 lat +, z prawem jazdy klasy 5 i+) -wtedy moze miec wiecej nie -rodzinnych pasazerow.

i dopiero po bezpiecznym prowadzeniu przez dwa lata bez przerwy, zdaje sie na Full Licence Class 5 co upowaznia do prowadzenia tych "zwyklych" pojazdow czyli niekomercyjnych. (bo np autobus albo semi lub ambulans to oczywista inna klasa)
                                    16-latki, o ile dobrze pamietam, aby dostac N musza zdawac class 7 road test, bardzo podobny do class 5. w sumie nawet nie pamietam czym sie roznia.

znaczki L i N musza byc widoczne z tylu pojazdu przez caly czas. dostaje sie je za darmo w ICBC czyli naszym punkcie od tych spraw.
                                    https://www.bcaa.com/-/media/BCAA/images/road-safety/resources/l_n.ashx?la=en&hash=B9DAAB24F10F1395D59D1454A088A08007C4FEE4
                                    na ogol magnetyczne, ale sa i plastikowe okladki z haczykami do wieszania w srodku na szybe jakby kto sie obawial kradziezy. 'przykleja' sie tylko sam prostokat, bez tych nadrukow z gory. nowe maja biale literki, na tym samym tle.

Dla ciekawych jak by sobie poradzili na egzaminie u nas w BC, Canada, tu sa testy :)
                                    klik na: Take the road ready quiz
                                    take the road quiz

mnie na jednym tescie wyszlo 75%, na drugim 90%. w koncu prawko robilam blisko 30 lat temu!, wiec chyba nie jest tak zle : )

powodzenia!

Minnie
                                    • kan_z_oz Re: Prawo jazdy... 27.04.17, 06:38
                                      Australijskie przepisy sa nieco podobne do kanadyjskich. Tez mozna od 16 lat.
                                      "L" jest dla uczacych sie dopiero jezdzic, po zdaniu teorii. Nie jest wiec to prawo jazdy. Tez jezdzi L z kims obok z pelnym prawem jazdy i w razie wypadku odpowiada osoba z prawem jazdy, a nie uczacy sie. Zazwyczaj rodzic uczacy. Obecnie wymagane jest 100 godzin jazdy aby moc podejsc do praktycznego egzaminu.

Nastepnie jest czerwona litera "P" przez rok z ostrymi limitami, nastepnie zielona litera "P" przez dwa lata. Nastepnie chyba juz potrzeba 3 lata na srebrna licencje i 5 na zlota.

Sa tez osobne od niedawna prawa jazdy na samochody automatyczne i osobne na manualne, gdzie kierowca samochodu automatycznego nie moze prowadzic manualnego.

Z ciekawostek to sa tutaj smieszne zwyczaje; Victoria ma tzw 'hook turn'. Przy lewostronnym ruchu kierowca skrecajacy z prawo zjezdza najpierw na lewa strona, przepuszcza wszystkie samochody z obu stron by dokonac manewru skretu przez dwa pasy w prawo.!!
                                      11 lat temu widzialam na bocznej ulicy w centrum Melbourne i o malo nie wypadalam z okna samochodu. Obecnie juz chyba zwyczaj prawie zaniechany ale mysle, ze na wsi starsi kierowcy wciaz praktykuja.

W moim stanie praktykowane natomiast sa na wiekszosci skrzyzowan skrety zwane U-turn. Manewr taki jest tylko niedozwolony na skrzyzowaniach oznaczonych, ze takiego wykonac nie wolno. Jest to dziwne, bo w stanie obok czyli NSW jest to jedno z najbardziej nielegalnych i karanych wykroczen drogowych!!! za wykonanie ktorego grozi utrata co najmniej polowy punktow z pelnej licencjii na 3 lata.

Do smiechu mnie tez doprowadzaja w moim stanie bankomaty przez ktore przejezda sie samochodem bez potrzeby wysiadania z takowego (nie widzialam ani jednego w NSW). Wszystkie te przejezdne bankomaty maja rowniez napisy Braille dla niewidomych. (domyslam sie obledu biurokratycznego, jakiegos pracownika panstwowego)
                                      • ania_2000 Re: Prawo jazdy... 27.04.17, 16:45
                                        o to to - ATM drive thru - z Braille- haha, u nas tez tak jest:)
                                      • minniemouse Re: Prawo jazdy... 27.04.17, 21:47
                                        kan_z_oz napisała:
                                        Z ciekawostek to sa tutaj smieszne zwyczaje; Victoria ma tzw 'hook turn'. Przy lewostronnym ruchu kierowca skrecajacy z prawo zjezdza najpierw na lewa strona, przepuszcza wszystkie samochody z obu stron by dokonac manewru skretu przez dwa pasy w prawo.!!

to rzeczywscie jakies strasznie skomplikowane :)

W moim stanie praktykowane natomiast sa na wiekszosci skrzyzowan skrety zwane U
                                        -turn. Manewr taki jest tylko niedozwolony na skrzyzowaniach oznaczonych, ze takiego wykonac nie wolno

u nas w BC na prawie kazdym wiekszym skrzyzowaniu U -turn jest niedozwolony bo albo jest znak albo jest jakas linia, wiec problemu nie ma lol, a jak jest w innych prowincjach to nie mam pojecia. oczywscie widze jak lamia ten przepis, i przyznam sie ze raz lub dwa w desperacji sama tez zlamalam https://www.cosgan.de/images/smilie/frech/a025.gif
                                        (bo bym zabladzila na wiele godzin jakbym nie zawrocila. ale najpierw sprawdzilam czy jest wokol pusto, bo jakby nie bylo to coz, bym pojechala prosto...)
                                        oto co mowi na ten temat nasz przepis drogowy z BC:

Drivers Licence book
                                        U-turns
                                        If you find you are going in the wrong direction, you may be
                                        tempted to make a U-turn. U-turns are often risky. They are
                                        illegal:
                                        • if they interfere with other traffic
                                        • on a curve
                                        • on or near the crest of a hill, where you cannot be seen by
                                        other traffic within 150 metres
                                        • where a sign prohibits U-turns
                                        • at an intersection where there is a traffic light
                                        • in a business district, except at an intersection where there is
                                        no traffic light
                                        • where a municipal by-law prohibits making a U-turn.
                                        When you are deciding whether to make a U-turn, think about
                                        some alternatives, like driving around the block or continuing
                                        on to a side road where you can turn more safely.

DL BC Can

btw, a jak u was z pilnowaniem porzadku przez 'cops'? widac ich, czesto stoja? bo u nas raczej nie. raczej co jakis czas organizuja akcje typu " sprawdzanie poziomu alkoholu, albo sprawdzanie kto jedzie i jest "distracted", lub raz na jakis czas stoja za winklem i sprawdzaja predkosc.
                                        ale zeby jakos szczegolnie czesto, to nie...

Minnie
                                        • minniemouse Lekcje pt: jak NIE parkowac, nie wjezdzac do gara 29.04.17, 02:33
                                          .. do garazu, i zrobic z Bugatti za blisko dwa miliony lodke

a ten wyjazd z parkingu MUSICIE zobaczyc :O

wow!

M
                                          • minniemouse Re: Lekcje pt: jak NIE parkowac, nie wjezdzac do 30.04.17, 01:46
                                            A kto wie dlaczego te kobiete z pierwszego video tak zarzucilo?

M.
                                            • jutka1 Re: Lekcje pt: jak NIE parkowac, nie wjezdzac do 01.05.17, 16:22
                                              minniemouse napisała:

> A kto wie dlaczego te kobiete z pierwszego video tak zarzucilo?
                                              Nie wiem. Co?
                                              • minniemouse Re: Lekcje pt: jak NIE parkowac, nie wjezdzac do 01.05.17, 23:22
                                                [i]> A kto wie dlaczego te kobiete z pierwszego video tak zarzucilo?
                                                Nie wiem. Co? [i/]

jak uwaznie popatrzysz, to zauwazysz ze mocno skrecila kola w lewo, potem ich nie wyprostowala a ruszyla z kopyta.. i zarzucilo ja na kraweznik. dwa razy :)

Minnie
                                  • maria421 Re: Prawo jazdy... 27.04.17, 08:40
                                    minniemouse napisała:

> a jechalas Mario autostrada ktora jeszcze Hitler budowal? :)
                                    >

Tak, na odcinku Berlin- Swiecko, ale to bylo w roku 1991 chyba. Austostrada byla wylozona plytami betonowymi, na laczach podrzucalo. Zjazdy na parkingi i wjazdy z parkingow byly wylozone sliska kostka brukowa i byly bardzo krotkie, no ale do Trabantow i predkosci jakie one rozwijaly byly wystarczajace :-)
                                    • ewa553 Re: Prawo jazdy... 27.04.17, 08:52
                                      Taka sama autostrada hitlerowska byla miedzy Wroclawiem i chyba Opolem. W prehistorycznych czasach kiedy to jeszcze do Rodzicow jechalam autem, pamietam to podrzucanie na plytach i zaskoczen ie mojego meza ktory jeszcze takiej autostrady nie widzial:)
                                      • ania_2000 Re: Prawo jazdy... 27.04.17, 16:43
                                        od Szczecina do Berlina rowniez byla hitlerowska autostrada - jechalo sie nia jak pociagiem - tudum, tudum, tudum - ale nie bylo zadnych dziur, i kolein - tylko prosto wylany beton. Wiele drog bocznych bylo ulozonych kostka brukowa, w Szczecinie rowniez wiele ulic bylo takich. Co za mozolna praca zeby to ulozyc rowno! A te kostki to byly rzeczywiscie sporego rozmiaru.
                                        • minniemouse Re: Prawo jazdy... 27.04.17, 21:17
                                          no ale popatrzcie, te hitlerowskie autostrady jak na tamte czasy byly bardzo porzadnej roboty i nawet komuna nie dala im rady. ile wytrzymaly... jest wiec co podziwiac.
                                          btw faktycznie jechalo sie tudum tudum lol ale chociaz nie trzeslo jak wrokiem ziemniakow na kostce i zebow nie wybijalo co rusz na dziurach w asfalcie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka