Dodaj do ulubionych

Co dzisiaj Trump zrobil.

10.01.19, 21:45
W zwiazku z tym, ze dyskusje o Trumpie zajmuja duza wiekszosc watku o premierach proponuje zalozyc mu osobny. Mysle, ze zasluzyl on na to aby go potraktowac indywidualnie.

Zaczne pierwsza.
Dzisiaj Trump pojechal pogadac ze straznikami na poludniowej granicy. Chce postawic plot - koszt przeszlo 5 bln. Wszyscy demokraci sa aboslutnie przeciw - Pelosi z Shumerem wykluczaja jakiegolewiek negocjacje w tej sprawie - plotu Trump nie dostanie!. Przypominamy (dla tych co nie pamietaja) w 2006 roku: Then-Sens. Barack Obama, Joe Biden, and Hillary Clinton were among the 26 Democrats who approved the bill. Supporters also included Sen. Chuck Schumer"
Trump kombinuje jak moze - moze wprowadzi stan wyjatkowy i plot postawi?

Goverment w zwiazku z tym nadal zamkniety. Jutro po raz peirwszy ludzie nie dostana wyplaty - przeszlo 800tys pracownikow. Awantura o plot.
Obserwuj wątek
    • chris-joe Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 10.01.19, 21:48
      "Awantura o płot".... Mniam, same delicje ;)
      • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 10.01.19, 21:57
        chris-joe napisał:

> "Awantura o płot".... Mniam, same delicje ;)
        >

tylko tyle w temacie? nic wiecej nie masz do powiedzenia? eee, jestem rozczarowana.
        • chris-joe Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 10.01.19, 22:10
          "W TEMACIE" (!!!??? :) tylko tyle....
    • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 10.01.19, 23:17
      Mnie w sumie najbardziej wkurza ze wszyscy gadaja o tym pierdolonym plocie a nikogo nie obchodzi prawo imigracyjne.
      Tylko plot, plot i plot.
      Wiekszosc idiots nawet nie wie ze najwiecej plotu zbudowal kto? No wlasnie, kto? OBAMA. Wiekszosc pieprzonych demokratow ktorzy teraz tak sie rozdzieraja byla za budowaniem plotu. A teraz po prostu podstawiaja nogi Trumpowi i tyle.
      Od lat ciegle slyszymy o zmianie prawa imigracyjnego i nic. Nic nie zrobil Obama przez 8 lat poza ochlapem rzuconym dla DACA. Nic nie zrobili Demokraci ani Republikanie. Miliony nielegalnych zyjacych z naszych pieniedzy. Miliony nielegalnych pracujacych uczciwie bez szans na pobyt.
      Ale wszyscy sie fascynuja plotem bo taka sieczke im podaje TV.
      Mnie osobiscie obojetne czy bedzie wiecej plotu czy nie.
      Waszyngton to jedno wielkie bagno, ktore nie potrafi nic porzadnego zdecydowac i zrobic.
      • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 10.01.19, 23:41
        Ja dodam, ze jak zamykaja goverment to nie powinno byc, ze ludzie (szeregowi pracownicy) nie dostaja wyplaty. Ci powinni dostawac, bo ciezko pracuja. Powinnien zaplacic za to kazdy co siedzi w Kongresie i Senacie - i miec zakazane opuszczanie budynku dopoki sie nie dogadaja. Nie ma tak, ze Pelosi na Hawajach w hotelu za 1 tys za noc siedzi w spa. Albo w swojej rezydencji w San Francisco (nota bene za plotem lol).
        A prosty straznik kible w parku myje za darmo.

Zgadzam sie calkowicie co do prawa emigracyjnego (w zasadzie jego braku) to jest skandal. Wiadomo ze lepiej wykorzystywac biednych nielegalnych placac im najnizsze stawki i straszac ICE. Czy ktos widzial jak ciezko pracuja - wlasnie ci nielegalni - na polach, w fabrykach z min place?
        A jeden polityk z drugim tylko przekrzykuja sie nawzajem od lat. W zaleznosci kto przy korycie to krzyczy na drugiego.
        • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 01:15
          Tez nie rozumiem - przeciez to Meksyk mial zaplacic?? Nastepnie mialy byc fundusze zorganizowane z jakis zrodel tylko Trumpowi znanych. W koncu wyszlo, ze jak zawsze rachunek dostanie podatnik. Przypomne tylko, ze Trump nie mogl sie dogadac z Republikanami wlasnie w sprawie budzetu na ten plot.
          Dlaczego mialby z Demokratami???

Plot, plotu, plotem, plocie, z plotem i plotami...O PŁOT!
          Przejdzie do historii.
          • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 01:22
            No wlasnie dokladnie to co pisze. Plot najwazniejszy. reszta sie nie liczy...
    • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 01:36
      Ania a czy widzialas dzis jak ten balwan Acosta sie wyglupil?
      • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 04:11
        mowisz o tym? lol

When I went with President @realDonaldTrump to the border today I never imagined @Acosta would be there doing our job for us and so clearly explaining why WALLS WORK. Thanks Jim!

Jim Acosta

@Acosta
        I found some steel slats down on the border. But I don’t see anything resembling a national emergency situation.. at least not in the McAllen TX area of the border where Trump will be today.

• kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 04:23
        A na serio to Trump poprawil; wiele spraw dla weteranow, ekonomie, bezpieczenstwo, uzbrojenie i armie.

Popsul wiele spraw socjalnych. Srodowsko pod jego rzadami ucierpi. W polityce zagranicznej nie zrobil nic, co dla mnie osobiscie jest bardzo pozytwne.

Ciekawe czy sie w koncu uwolni od widma walki z Demoratami oraz ciaglego spychania swoich frustarcji jako wylaczna wina opozycji?
        Ciekawe tez czy zakonczy ciagla walke w mediami poprzez ponowne wprowadzenie konferencji prasowych, ktore zajmowalyby sie zdawaniem raportow dla prasy i nie tylko tej w US, czy dalej bedzie prowadzil walke ze wszystkimi mediami swiatowymi???

No coz - jak Cie widza, tak o Tobie pisza.

Uzywanie wlasnych pracownikow federalnych, pracujacych dla rzadu czyli Trumpa bezposrednio w walce z opozycja uwazam za jego najwiekszy blad do tej pory.
        • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 04:43
          Dobre sobie. Bo to niby pierwszy raz. Poczytaj Kanie troche na ten temat.
          • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 04:44
            Oczywiscie.
            Po prostu sie skompromitowal.
            • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 05:10
              Wyobraz sobie Ertesie, ze poczytalam. Oczywiscie nie pierwszy raz gdy rzad jest zamkniety. Oczywiscie wciaz nie najdluzszy okres czasu.

Nie wiem czy jest sens porownywac zamykanie rzadu z lat 90-tych, gdzie koszty zycia jak mi wydaje byly nieco nizsze z obecnym stanem, gdzie ludzie od 1-go do 1-go jada??

22 dni. Co myslisz beda dalej Ci ludzie robic?

Postawic siatke ze strefa strzejacych dronow - pomysl z utopijnego filmu - wyjdzie tanio, Kongres zatwierdzi.
              • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 05:18
                Ostatni raz za czasow Obamy a nie w latach 90tych.
                • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 08:59
                  Czyli, mur Demokratow to dobry i sluszny mur, a mur Trumpa to niehumanitarny mur i ruina budzetu USA?
                  • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 11:45
                    Prawda ostatni Obamy 16 dni. Bylo w kwestii podniesie 'debt ceiling', czyli sprawie powaznej.

Mur Demokratow byly kretynizmem takim samym jak mur Trumpa. Ostatni mur jak spelnial funkcje obronna czyli chinski sie przedawnil co najmniej kilkaset lat temu. Demokracji lansowali idee w celach politycznych, czyli glosow wyborcow Trump niestety jedyny wierzy, ze wynalazl kolo i bedac najmadrzejszym mezem stanu w historii, ma rzucane klody pod nogi, majac najlepsze na swiecie rozwiazanie. Czyni go tylko niestety ciezkim idiota, co uzmyslawia, ze zastepca pewnie robi cala robotw podczas gdy szef zajety jest glownie walka z prasa, Demokratami, twiterem oraz wymyslaniem bzdur. Linia Demokratow o murze bedacym niehumanitarnym do mnie tez nie przemawia. Jest zbyt kosztowny i przy obecnej technologii zlym rozwiazaniem. Dla mnie remis w glupocie. Szkoda tylko ciezko zapierdzielajacych ludzi.
                    • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 12:26
                      Kanie, Mur Chinski mial zupelnie inna funkcje niz mur (zasieki) miedzy hiszpanskimi enklawami Melilla i Ceuta i Marokiem, czy tez mur miedzy Meksykiem i USA. Mur Chinski mial funkcje obronna, mial strzec przed najazdami wojowniczych plemion na terytorium Chin. Mur miedzy Melilla, Ceuta i Marokiem czy tez mur miedzy USA i Meksykiem ma ograniczyc nielegalna imigracje. Kazde panstwo ma prawo strzec wlasnych granic i jezeli jedynym sposobem jest postawienie muru ( na wlasnym terytorium!) to ma do tego prawo. Demokraci sa strasznymi hipokrytami jezeli krytykuja Trumpa za to samo, co sami robili.
                      • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 13:15
                        Mario, US jest w posiadaniu najlepszej technologii na swiecie. Jesli US naprawde zdecyduje, zeby nic przedostalo sie przez poludnie to nie bedzie to mur. Bedzie to strefa przez ktora nic nie przejdzie, sie podkopie czy przeleci.

Najlepszym rozwiazaniem do tej pory z doswidczen australijskich na nielegalna emigracje sie okazalu zabojcze kary finansowe dla biznesu lub osob fizycznych zatrudniajacych nielegalnych. Departament emigracyjny natychmiast zabierajacy nielegalny do obozow i deporujacy za granice. Chiny nie maja problemu monitorujac 1.3 miliarda.
                        US ma prawo do zabezpiecznia tak jak uwaza. Mur jest dla idioty, ktory sie wciaz upiera nad nim jako najlepsze rozwiazanie dla kraju.
                        • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 13:16
                          I tak Demojraci sa hipokrytami ale Trumpa upor stawia go w sytuacji smiechu.
                        • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 13:47
                          Kanie, jakie sa te lepsze rozwiazania technologiczne ktore spowoduja ze zaden nielegalny imigrant nie przedostanie sie z Meksyku do USA?

• kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 14:08
                            Rozpoznanie twarzy. Wspomniane juz kary dla osob zatrudniajacych. AU nie ma problemu z nielegalnymi z tego powodu, a US ma ten problem poniewaz nikt do tej pory nie mial zamiaru absolutnie NIC z nim zrobic.
                            Nowe technologie w czesciach gdzie plotu nie ma. Monitorowanie, drony, kamery, system gdzie wszystko wielkosci ludzie jest rejestrowane.
                            A dokladnie co Mario, to musialby sie spytac chocizby w NASA i mialby rozwiazanie.
                            No tak, trudno jak NASA jest jest na uroplie bezplatnym.
                            • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 14:16
                              Kanie AU nie graniczy z zadnym krajem, jest ze wszystkich stron otoczona oceanem, wiec nie mozna jej porownywac z USA.

Wydaje mi sie ze mur jest jednak tanszym rozwiazaniem niz te nowe technologie i ich obsluga.
                              • xurek Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 16:04
                                no wlasnie. USA tez maja "wspolna wode" z Meksykiem. Ladem jest co prawda prosciej, ale jak postawia mur, to pojda w ruch lodzie. A jak nie, to bedzie inny pomysl, o ktorym nam sie jeszcze nie snilo. Zaden mur nie zatrzyma desperados. Trump sie na nieg uparl jak rozwydrzony bachor (tak sie pisze czy przez "h"?). Z wypowiedzi zaslyszanych w CNN demokracji zgadzaja sie na wszystkie inne zabezpieczenia granicy (dodatkowa technologia i dodatkowy personel) tylko nie na ten mur, wiec sprawe mozna by moim zdaniem zalatwic, gdyby nie ego Trumpa.

Z naszej telewizorni zas wynika (wydaje mi sie dosc rzetelna i nie zainteresowana zadna ze stron) ze to nie Obama postawil kawalek plota, tylko Clinton.

Poza tym Trump non stop lze w zywe oczy. Nawet skonfrontowany z nagraniem wlasnej wypowiedzi, ze chcial stawiac betonowy mur twierdzi, ze nigdy tak nie powiedzial. I tak bez konca. Ja nie rozumiem, jak glowa panstwa moze tak klamac i wciaz jeszcze miec poparcie. Przeciez jezeli klamie, oszukuje i manipuluje w kierunku, ktory mi akurat chwilowo odpowiada, to musze wyjsc z zalozenia, ze bedzie rowniez klamal i manipulowal w kierunku odwrotnym, jezeli akurat bedzie to odpowiadalo jego interesom i ze nie moge mu zaufac! No ale jaki kram, taki Pan :). Co zreszta odnosci sie rowniez do Polski, ale to inny watek :)
                                • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 18:09
                                  Tu troche wiecej wiesci na temat amerykanskiego muru:

en.wikipedia.org/wiki/Secure_Fence_Act_of_2006

Jego budowa opiera sie na akcie prawnym, problemem jest finansowanie budowy.

• ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 18:57
                                  O prosze i kolejny przyklad.
                                  Plot, mur, plot. Nic innego.
                                  XYUREK.

Po raz 100 powtarzam ja lub Ania: demokraci glosowali ZA budowa plotu!!!!
                                  Ile razy mozna! Teraz sie stawiaja tylko po to zeby sie stawiac. Ja nie wiem, czy wy naprawde przyjmujecie to medialna sieczke bez zadnego zastanawienia?
                                  Plot jest budowany o d lat. Nawet wasz kochany Obama budowal i to nie malo. Ja mieszkam niedaleko granicy a ze ja przekraczam albo jezdze wzdluz to widze.

Ja pierdole. Czy wszyscy dostali jakiegos pojebania na temat tego plotu?!?! Nie dosyc ze idiots w waszyngtonie tylko o tym potrafia gadac to jeszcze caly swiat?!?!
                                  • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 19:13
                                    Mnie sie chce rzygac tym murem: jeden idiot uparl sie w jedna strona a reszta balwanow na calym swiecie w druga.
                                    I nic tylko plot i plot. Ludzie opamietajcie sie.
                                    • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 19:45
                                      Ja rozumiem, ze przecietny Amerykanin moze byc przeciwny temu, ze jego podatki ida na budowe muru zamiast na inne cele.

Ale dlaczego to kogos, kto nie jest obywatelem USA ma obchodzic, zupelnie nie rozumiem. Mnie bardziej obchodzi zeby USA nadal kupowaly niemieckie towary bez zapor celnych :-)
                                    • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 20:29
                                      A moze mur na granicy ratuje zycie? Znalazlam dane dotyczase ofiar smiertelnych wsrod osob starajacych sie NIELEGLANIE przekroczyc granice USA- Meksyk :

en.wikipedia.org/wiki/Migrant_deaths_along_the_Mexico%E2%80%93United_States_border

Przy okazji- dane dotyczace ilosci ofiar ktore utonely w Morzu Srodziemnym w probie nielegalnej imigracji do Europy :

de.statista.com/statistik/daten/studie/892249/umfrage/im-mittelmeer-ertrunkenen-fluechtlinge/

Jak widac, liczba ofiar spada. Czyzby na skutek zamykania europejskich portow? Czyzby wiec ci wszyscy "nazisci, rasisci, ksenofoby" ktorzy zamykaja porty we wlasnych krajach przyczyniali sie do ratowania ludzkiego zycia?

• xurek Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 21:08
                                        Mario, czemu piszesz o murze, skoro Twoim zdaniem powinien on interesowac wylaczne obywateli USA :) :) :)?
                                        • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 12.01.19, 09:07
                                          xurek napisała:

> Mario, czemu piszesz o murze, skoro Twoim zdaniem powinien on interesowac wylac
                                          > zne obywateli USA :) :) :)?

Z nudow :-)
                                          • xurek Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 13.01.19, 11:22
                                            aaa, to tak jak ja :)
                                    • xurek Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 21:11
                                      wow, Ertes, co sie tak wsciekasz? Napisalam, ze wg. mojej telewizorni plot postawil Clinton a nie obama, to przeciez tez demokrata? i napisalam, ze jakby sie Trum przy nim nie upieral, to nie byloby klopotu, czyli prawie dokladnie to samo, co Ty :).

Poza tym moim zdaniem kazdy moze miec swoje zdanie na kazdy temat i ma prawo go wypowiadac gdzie mu sie spodoba, tak przynajmniej ja rozumiem wolnosc slowa w praworzadnych demokracjach :).
                                      • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 11.01.19, 21:59
                                        Wybacz, ale mnie po prostu wkurza to gadanie o scianie.
                                        Tyle wazniejszych spraw jest do zalatwienia.
                                        Prawie milin (niektorzy twierdza ze wiecej) jest nielegalnych dzieci. To jest milion razy wazniejsze niz ten pieprzony mur.
                                        • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 12.01.19, 01:28
                                          Ertesie, Trump wyglosil oredzie o narodu w sprawie tego muru, ktore bylo telewizyjnie transmitowane na calym swiecie. Naprawde sie dziwisz dlaczego ludzie zajmuja sie 'sieczka' medialna???
                                          Po obejrzeniu czy wysluchaniu kawalka tego oredzia ja poprostu wybuchnelam glosnym smiechem.
                                          • kan_z_oz Mario 12.01.19, 01:34
                                            Przemowa Trumpa z 2004 roku wygloszona do studentow uniwersytetu.

www.youtube.com/watch?v=ADzobhJVtnw
                                            • chris-joe Re: Mario 13.01.19, 06:22
                                              Drodzy panstwo, kazdy prezydent US, jak i kazdego innego kraju, ma prawo i KONSTYTUCYJNY OBOWIAZEK, "strzec granic" itp. Omawiany tu mur/ścianę/płot budowala po kawalku masa prezydentur. Ten psychol jednak zrobil z tego zadania historycznie histeryczne haslo, ku skowytom zachwyconych wielbicieli. "Meksyk za to zaplaci!"- skowyt niekontrolowany, orgia poparcia.
                                              Oczywiscie, wielbiciele wlasnie zaplaca za najpewniej kilka mil zasiek, skowyczac z zachwytu i nienawisci, two in one. Bo NIGDY nie chodzilo psycholowi o ten skrawek zasiek, ale o to wycie wyznawcow wlasnie.

Zaden kandydat na prezydenta nie obnosil sie nigdy ze zbytnia sympatia do kontrkandydata. Jednak wolanie do rozhisteryzowanych wiecow zwolennikow "Za kraty z nią!" to jednak pewne novum w polityce domowej USA... Myle się?

Zaden polityk nie przepada za niesprzyjającymi mu mediami. Jednak ich psim obowiazkiem, w krajach wolnosci slowa i prasy, jest odpowiadac na ich pytania, niekiedy glupie, czesto niewygodne. Psychol wylawia ich w tlumie akredytowanych dziennikarzy publicznie probujac ich upadlac, szkalowac, ponizac, ublizac im. Po czym sie dwoic i troic, by akredytacje im odebrac. (W RP to samo.)

Psychol ma swoich wyznawcow. Najniebezpieczniejsi z nich jednak to ci, ktorzy wiedza, ze maja do czynienia z psycholem, jednak mowia sobie: "Jasne, ze psychol, na obiad bym go nie zaprosil/a, ale co robi, to robi dobrze."....
                                              • maria421 Re: Mario 13.01.19, 10:04
                                                Chris, do tej pory to co wygadywal Trump godzilo tylko w Trumpa. Tylko w niego godzily jego idiotyzmy o tym ze Meksyk zaplaci za mur, tylko w niego godzily jego otwarte ataki na prase itp. To wszystko sie obrocilo i obraca przeciw niemu.

Trump, gdyby mogl, bylby absolutnym krolem. Taka rola z pewnoscia bardzo by mu odpowiadala. Ale, na szczescie nie moze bo go amerykanska konstytucja ogranicza, a Trump, bojac sie impeachmentu, musi- chce czy nie chce- trzymac sie regul.

Zanim jeszcze Trump zostal prezeydentem, niemieckie media okrzyknely go zagrozeniem dla calego swiata, i to w czasach kiedy Obama wcale nie byl powsciagliwy w bombardowaniu roznych krajow :

www.nbcnews.com/news/world/u-s-bombed-iraq-syria-pakistan-afghanistan-libya-yemen-somalia-n704636

Tymczasem Trump to "zagrozenie dla calego swiata", ten idiota ktory paplal o uzyciu broni atomowej przeciw IS, chce wycofac wojska amerykanskie z terenow wojny?

"Po czynach ich poznacie" , nie po paplaninie.

• ertes Re: Mario 14.01.19, 01:04
                                                Tak, ja czytam ciebie to popieram mojego prezydenta w 100%.
                                                • iwannabesedated ... szkoda z "paplania"... 14.01.19, 02:19
                                                  ... jest między innymi taka, jakiej efekty widać obecnie w Gdańsku.

Hejterskie gadki, werbalna agresja, od słów do czynów i podatne jednostki lub grupy - biorą do rąk pały, granaty i noże :(

Nie może sobie Prezydent pozwalać na paplanie co mu ślina na język przyniesie. Nie widzę szkody abyś popierał "swojego" Prezydenta, Ertesie, ale myślę że ani sam byś się nie zachował w taki sposób ani byś takich zachowań w swoim środowisku nie tolerował. Dlaczego więc zezwalasz Trumpowi na więcej? Bo siedzi d...ą na stołku ? Chyba za swoje 400K plus 170K rocznie z tax możesz wymagać od od chłopa odrobiny ogłady.
                                                  • maria421 Re: ... szkoda z "paplania"... 14.01.19, 09:19
                                                    Mordy i zamachy polityczne mialy miejsce zanim jeszcze media na zywo transmitowaly wystapienia politykow i zanim powstal internet, nie mniej jednak zgadzam sie z tym, ze kazdy czlowiek, a szczegolnie ktos, kto pelni funkcje publiczna, powinien brac odpowiedzialnosc za kazde wygloszone slowo.
                                                  • ertes Re: ... szkoda z "paplania"... 14.01.19, 15:10
                                                    Swietny prezydent. Takiego nam trzeba bylo zeby obudzic zgraje poplitykow w dome i na swiecie.
                                                    Lewaccy hejterzy zawsze beda hejtowac i klamac.
                                                  • xurek Re: ... szkoda z "paplania"... 14.01.19, 16:06
                                                    nie sadze, ze kotkolwiek jest w stanie pobic Trumpa w rozprzestrzenianiu klamst. Nie sadze rowniez, ze takiego polityka swiat potrzebuje, no ale nigdy nie bylam zdania, ze cel uswieca srodki.
                                                  • chris-joe Re: ... szkoda z "paplania"... 14.01.19, 21:53
                                                    Ertes szczytuje...
                                                  • ertes Re: ... szkoda z "paplania"... 14.01.19, 22:03
                                                    Tak, popieram Trumpa.
                                                    Cj, trump, to jeden z najlepszych prezydentow.
                                                    jest FANTASTYCZNY!.
                                                    Oby takich wiecej.
                                                  • chris-joe Re: ... szkoda z "paplania"... 14.01.19, 22:07
                                                    Ertes sie przeradza w nasza wlasna forumowa prof. Pawlowicz... ;)
                                                  • chris-joe Ania, Maria... 14.01.19, 22:04
                                                    "Tak, ja czytam ciebie to popieram mojego prezydenta w 100%"

"Swietny prezydent. Takiego nam trzeba bylo zeby obudzic zgraje poplitykow w dome i na swiecie. Lewaccy hejterzy zawsze beda hejtowac i klamac."

Panie sie podpiszą po tym manifestem?... :)))
                                                  • ertes Re: Ania, Maria... 14.01.19, 22:32
                                                    A Maria co ma do tego? To nie jest jej prezydent tylko nasz.
                                                  • ertes Re: Ania, Maria... 14.01.19, 22:33
                                                    CJ, tobie jest blizej do tych:
                                                    www.thejournal.ie/impreachthemf-rashida-tlaib-4424845-Jan2019/
                                                  • ania_2000 Re: Ania, Maria... 14.01.19, 23:04
                                                    Please CJ - nawet w taki dzien jak dzisiaj nie mozesz sie opamietac?

Tak, tak - wszsycy wiemy ze calym sercem nienawidzisz Trumpa, jak na szeregowego liberala przystalo. And thats ok, to jest twoje zdanie -ale przystopuj z tymi osobistymi atakami na mnie z laski swojej - ja ciebie nie atakuje.
                                                    A ty? bez przerwy - zero merytorycznej dyskusji. Rozmawiac z toba sie nie da - a tlumaczenie ci i przedsatwianie innego punktu widzenia o czymkolwiek? - osobiscie wisi mi to i powiewa.

z mojej strony EOT
                                                  • chris-joe Re: Ania, Maria... 14.01.19, 23:10
                                                    Kobito, zadnych "osobistych atakow"! Zadalem pytanie o opinie...
                                                  • chris-joe Re: Ania, Maria... 14.01.19, 23:05
                                                    Maria, obok ciebie i Ani, jest tu jedynym poplecznikiem "waszego prezydenta" (od ktorego won! chyba, ze masz amerykanski paszport... :)))) ) Wiec ciekaw jestem opinii. Moge tak, czy tez zabronione? ;)
                                                  • ertes Re: Ania, Maria... 14.01.19, 23:20
                                                    Stary, Ania Ci napisal post. Przeczytaj 20 razy. Ewentualnie sprawdz w slowniku co znaczy "merytoryczna". Z toba nie ma zadnej dyskusji bo jestes hejter. i tyle.
                                                  • chris-joe Re: Ania, Maria... 14.01.19, 23:28
                                                    Drogi prof. Pawlowicz, oto moj pierwotny wpis:
                                                    "Drodzy panstwo, kazdy prezydent US, jak i kazdego innego kraju, ma prawo i KONSTYTUCYJNY OBOWIAZEK, "strzec granic" itp. Omawiany tu mur/ścianę/płot budowala po kawalku masa prezydentur. Ten psychol jednak zrobil z tego zadania historycznie histeryczne haslo, ku skowytom zachwyconych wielbicieli. "Meksyk za to zaplaci!"- skowyt niekontrolowany, orgia poparcia.
                                                    Oczywiscie, wielbiciele wlasnie zaplaca za najpewniej kilka mil zasiek, skowyczac z zachwytu i nienawisci, two in one. Bo NIGDY nie chodzilo psycholowi o ten skrawek zasiek, ale o to wycie wyznawcow wlasnie.

Zaden kandydat na prezydenta nie obnosil sie nigdy ze zbytnia sympatia do kontrkandydata. Jednak wolanie do rozhisteryzowanych wiecow zwolennikow "Za kraty z nią!" to jednak pewne novum w polityce domowej USA... Myle się?

Zaden polityk nie przepada za niesprzyjającymi mu mediami. Jednak ich psim obowiazkiem, w krajach wolnosci slowa i prasy, jest odpowiadac na ich pytania, niekiedy glupie, czesto niewygodne. Psychol wylawia ich w tlumie akredytowanych dziennikarzy publicznie probujac ich upadlac, szkalowac, ponizac, ublizac im. Po czym sie dwoic i troic, by akredytacje im odebrac. (W RP to samo.)

Psychol ma swoich wyznawcow. Najniebezpieczniejsi z nich jednak to ci, ktorzy wiedza, ze maja do czynienia z psycholem, jednak mowia sobie: "Jasne, ze psychol, na obiad bym go nie zaprosil/a, ale co robi, to robi dobrze."...."

Po czym przeczytaj twoje riposty nań, i sie zastanow, spokojnie, ktore wpisy zawieraja chocby cien "meritum"...
                                                  • maria421 Re: Ania, Maria... 15.01.19, 09:06
                                                    chris-joe napisał:

> Maria, obok ciebie i Ani, jest tu jedynym poplecznikiem "waszego prezydenta" (o
                                                    > d ktorego won! chyba, ze masz amerykanski paszport... :)))) ) Wiec ciekaw jest
                                                    > em opinii. Moge tak, czy tez zabronione? ;)

Chris, dla Ciebie wszystko jest albo biale, albo czarne, dla mnie nie.
                                                    Staram sie oceniac Trumpa z dystansem i z dystansu. na ile to mozliwe. Znasz mnie to wiesz, ze ja nigdy z mainsteamem nie plyne, staram sie nie wyrabiac moich wlasnych opinii na podstawie opinii medialnych.

Napisalam niedawno ze Trump, gdyby mogl, to by chetnie byl monarcha absolutnym. Ale, chwala amarykanskiemu ustojowi, nie moze, musi swoje zapedy hamowac, bo inaczej zrobia mu impeachment.
                                                    Nie podoba mi sie jego polityka "hire and fire" w rzadzie, bo to godzi w stabilnosc amerykanskiej administracji, ale to tyle co moge powiedziec na temat polityki wewnetrznej.

W przeciwienstwie do innych prezydentow, ktorzy mieli o wiele wiedzej oglady i nie papllali co im slina na jezyk przyniesie, Trump jeszcze zadnej wojny nie rozpoczal, nie doprowadzil do eskalacji zadnego konfliktu.
                                                    To sie nie liczy, wedlug Ciebie?

• maria421 Re: Ania, Maria... 15.01.19, 08:53
                                                    chris-joe napisał:

> "Tak, ja czytam ciebie to popieram mojego prezydenta w 100%"
                                                    >
                                                    > "Swietny prezydent. Takiego nam trzeba bylo zeby obudzic zgraje poplitykow w do
                                                    > me i na swiecie. Lewaccy hejterzy zawsze beda hejtowac i klamac."
                                                    >
                                                    > Panie sie podpiszą po tym manifestem?... :)))

Nie, nie podpisze sie pod tym manifestem.
                                                  • chris-joe Re: Ania, Maria... 25.01.19, 20:25
                                                    Dziekuje za merytoryczna odpowiedz.
    • iwannabesedated Rozgryzłam TO... 12.01.19, 01:31
      ... Trump to demokratyczna wtyka. Ma za zadanie ośmieszyć i obrzydzić Republikanów społeczeństwu... To wszystko wyjaśnia.
      • kan_z_oz Re: Rozgryzłam TO... 12.01.19, 02:01
        Yep, Budowa zajmie co najmniej 10 lat. Potrzeba do niej robotnikow. Wedle szefa Izby Komercjalnej US, najlepiej z Meksyku. Potrzebne jest wiec nowe prawo imigracyjne, bo bez takiego ni rusz.
        A tu Prezydent ma klasyczny napad tantrum.
        • kan_z_oz Fakty 12.01.19, 04:04
          Pomysł budowy ściany oraz zabezpieczenia granicy z Meksykiem powstał w 2006 pod nazwą Secure Fence Act 2006 pod administracją Busha. Została za jego kadencji zatwierdzona ustawa oraz kwota 1.4 miliarda na budowę fizycznej zapory między San Diego i Tijuana o długości 700mil.

Ustawę poparli wówczas demokracji w ilościach 26 w Senacie oraz 138 w Kongresie. Między innymi Obama, H Clinton oraz Schumer. We wrześniowej przemowie senator Obama potwierdził, że budowa zostanie poparta, niemniej nie widzi tego jako rozwiązania dla problemów imigracyjnych US. Nie widzi też możliwości aby ściana fizyczna była jedynym skutecznym rozwiązaniem.

Budowę rozpoczęto za kadencji Clintona.

Administracja Busha też zaczęł bardzo poważnie zwiększać ilość straży granicznej. Z mniej niż 10tyś w 2002 do 20tyś w 2009. Trend ten kontynuowali Clinton i Obama.

Obecnie jest on też prawie kontynuowany - 2tyś mniej.

Obecne głosowanie w Senacie zatwierdziło ponad 5 miliardów na dokończenie muru na odcinku 2000mil. W Kongresie padło 188 - 240, przy 8 senatorach Republikańskich głosując przeciw. Ogólnie obydwie izby zatwierdziły 1.3 miliarda na zabezpieczenie granicy.

Nie widzę jak można przepchnąć ustawę gdy brakuję do min 60 głosów. Zawieszenie jest zwyczajowo stosowane gdy jest możliwość przekonania kilku senatorów do zmiany poglądów, czyli gdy brakuje paru głosów.

To tyle o ścianie, gdzie w żadnym momencie demokraci nie popierali dodatkowych 2000mil budowy.
          • kan_z_oz Re: Fakty errata 12.01.19, 04:11
            Jest błąd, którego nie mam czasu poprawić. Proszę nie czytać, bo muszę jeszcze raz sprawdzić.
            • kan_z_oz Re: Fakty errata 16.01.19, 08:20
              Sprawdziłam:

Pomysł budowy ściany oraz zabezpieczenia granicy z Meksykiem powstał w 2006 pod nazwą Secure Fence Act 2006 pod administracją Busha. Została za jego kadencji zatwierdzona ustawa oraz kwota 1.4 miliarda na budowę fizycznej zapory między San Diego i Tijuana o długości 700mil, która praktycznie zabepieczyła granicę całej Kalifornii, jako głównego punktu przerzutu narkotyków.

Ustawę poparli wówczas demokracji w ilościach 26 w Senacie oraz 138 w Kongresie. Między innymi Obama, H Clinton oraz Schumer. We wrześniowej przemowie senator Obama potwierdził, że budowa zostanie poparta, niemniej nie widzi tego jako rozwiązania dla problemów imigracyjnych US. Nie widzi też możliwości aby ściana fizyczna była jedynym skutecznym rozwiązaniem.

Budowę rozpoczęto za kadencji Busha i za jego kadencji ją ukończono. Różne źródła; w 2009 lub na początku 2010.

Administracja Busha też zaczęła bardzo poważnie zwiększać ilość straży granicznej. Z mniej niż 10tyś w 2002 do 20tyś w 2009. Trend ten kontynuował Obama. Obama miał dwa projekty pilotujące budowy ściany w Arizonie. Po tym odszedł od pomysłu budowy fizycznej zapory na rzecz kamer, strażników.

Obecne głosowanie w Senacie zatwierdziło ponad 5 miliardów na dokończenie muru na odcinku 2000mil. W Kongresie padło 188 - 240, przy 8 senatorach Republikańskich głosując przeciw. Ogólnie obydwie izby zatwierdziły 1.3 miliarda na zabezpieczenie granicy.

Nie widzę jak można przepchnąć ustawę gdy brakuję do min 60 głosów. Zawieszenie jest zwyczajowo stosowane gdy jest możliwość przekonania kilku senatorów do zmiany poglądów, czyli gdy brakuje paru głosów.

To tyle o ścianie, gdzie w żadnym momencie demokraci nie popierali dodatkowych 2000mil budowy. Bush wybudował 700 mil płotu oraz zwiekszył ilość strażników niemalże za taką samą kwotę, którą Trump ma obecnie zatwierdzoną.

Pytanie - na co te pieniądze? - jest moim zdaniem w pełni uzasadnione. Budowa dodatkowych murów w wysokogórkich parkach narodowych zajmie lata. Statystyki potwierdzają, że kalifornijska granica była głównym miejscem przerzutów.
              Statystyki nie potwierdzają ilości wystarczającej przerzutów by zabezpieczyć to murem.

To tylko, co znalazłam przechodząc przez Wiki, jakieś podejrzane strony, gdzie trzeba było zrobic stop, gazety w lat różnych, strone WH. Net nie kłąmie. Jeśli ktoś ma dotatkowe lub informacje dementujące ww - proszę o wpisy i źródła.
              • ertes Re: Fakty errata 16.01.19, 15:39
                Kanie a co powiesz na temat nowego gubernatora Kalifornii? Czy uwazasz ze powinnismy kontynuowac polityke sanctuary state?
                Ale najbardziej mnie interesuje twoja opinia na temat wyzszosci poludniowej Kalifornii nad polnocna albo na odwrot.
                No i jestem ciekaw jaka masz opinie na temat Caltrans? Powinni wiecej wydawac na potholes fixing?
                Warto by tez zapoznac sie z twoja opinia na temat LA COunty teachers strike. Co o tym myslisz?
                • kan_z_oz Re: Fakty errata 22.01.19, 11:30
                  Ertesie, nie powiem nic bo nic sie na ten temat nie mowi. Nie szukalam wiec nigdy. Bardzo chetnie natomiast poczytam.

Nie bylam tez swiadoma wyzszosci ktorejs czesci Kalifornii nad inna?? naprawde istnieje?

Popisz troche...moze sie skonczyc jak esej Stowki, ktory zamknal dyskusje.

Zdecydowanie nie jestem za kontynuowaniem zadnej polityki 'santuary', bo swiat ma 6 miliarow ludzi zyjacych za 2UDS/dzien, ktorzy chcieliby sie gdzies przeniesc.

Poszukam jak bede miala chwile...dziekuje za pytania.
    • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 18.01.19, 03:25
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/voW3cshDdQ0nELUssB.jpg

Minal tydzien - goverment nadal zamkniety.
      Trump dzisiaj odwolal wyjazd Pelosi, w iscie trumpowskim stylu lol - i napisal dosyc dosadne oswiadczenie:

Due to the Shutdown, I am sorry to inform you that your trip to Brussels, Egypt, and Afghanistan has been postponed. We will reschedule this seven-day excursion when the Shutdown is over.

In light of the 800,000 great American workers not receiving pay, I am sure you would agree that postponing this public relations event is totally appropriate. I also feel that, during this period, it would be better if you were in Washington negotiating with me and joining the Strong Border Security movement to end the Shutdown.

i jeszcze dodal - 'Obviously, if you would like to make your journey by flying commercial, that would certainly be your prerogative.'

'I look forward to seeing you soon and even more forward to watching our open and dangerous Southern Border finally receive the attention, funding, and security it so desperately deserves!'

Obie strony sie zapedzily w kozi rog i zadna nie chce ustapic.

Z tego wszystkiego najbardziej przykre jest, ze wychodzi jak bardzo ludzie zyja od wyplaty do wyplaty - bo skoro rzadowi pracownicy po niecalym miesiacu juz ustawiaja sie w kolejki do jedzenie za darmo i po kartki..
      Do tego dodajmy ze czlonkowie kongresu (obie strony) wynogradzenie otrzymuja, w wysokosci srednio 100-300 tys rocznie.
      • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 18.01.19, 07:24
        Aniu, możemy tylko trzymać kciuki za ludzi.
        • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 22.01.19, 09:46
          Co dzis Trump zrobil? Przestraszyl sie kontrkandydatki ?

www.nytimes.com/video/us/politics/100000006305266/kamala-harris-2020-election-video.html

• kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 22.01.19, 11:39
            Nie zrobil nic od paru dni. Shutdown sie ciagnie.

Co mysli frakcja z US na ten temat? Trump ustapi? Demokraci pekna? ludzie wylegna na ulice?
            Troche jak ruletka??
            • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 22.01.19, 16:01
              Tak, juz sie przygotowalismy. Koktajle molotowa, kije bejsbolowe. Dzieci juz nie chodza do szkol gdy nauczyciele nie maja kasy. Policja powoli przestaje dzialac. Nie ma pieniedzy na amunicje. Pociagi nie jezdza, samoloty nie lataja.
              Strach sie bac.
              • ewa553 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 22.01.19, 16:07
                dowcip jak zakalec
                • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 22.01.19, 19:38
                  hahaha, Ertes:)

Mario - zdecydowanie za wczesnie na jakiekolwiek oceny kandydatow. Za rok mozemy wrocic do tematu, ale teraz nie ma to zadnego znaczenia. Demokraci wystawili juz 3 panie, zadna z tych kandydatur wg mnie nie jest powazna. Mowi sie ze Biden ma sie zdecydowac ze swoja osoba. Ze strony Republikanow jak na razie nikt sie nie odwazyl:)

Goverment federalny nadal zamkniety. Jutro moze sie cos roztrzygnie bo bedzie glosowanie - Trump wyszedl z nowa propozycja, oczywiscie Pelosi odrzucila ja zanim ja oglosil. A potem Trump jej poslal twittera, ze w takim razie moze zburzyc ten mur co juz jest na granicy postawiony od wielu lat, skoro jest taki "immoral"? Przepychanki trwaja, czekamy dalej.
                  • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 23.01.19, 00:11
                    Ironia zamiast argumentów czy wyrażenia opinii własnej wszystko jedno jakiej zamyka możliwość dalszej rozmowy.
                    Dowcip jest słaby. Oby ta ironia się nie rzealizowała tak jak w Polsce nagle powstało morderstwo polityczne. Teraz zdziewinie - jak to się stało.
                    • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 23.01.19, 03:56
                      Kanie, twoje pytanie jest po prostu tak niesamowicie odciete od rzeczywistosci ze powaznie nie mozna odpowiedziec.
                  • chris-joe Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.01.19, 00:12
                    Wybraliscie, to czekajcie. Pocieszyc nie potrafie...
    • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.01.19, 06:08
      Po dzisiejszej porazce z glosowaniem Trump nadal wysuwa nowe propozycje zeby otworzyc goverment. Wlasnie zrezygnowal z 5 bilionow na mur - chce teraz tylko duza zaliczke.
      Zgroza ile to trwa. W mediach dramatyczne historie ludzi -pracownikow pracujacych bez wyplaty od przeszlo miesiaca (dostana zalegle pensje po otworzeniu) - jednak wielu sobie nie radzi...
      Oczywiscie politykow to nie dotyczy:(

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/Y2pDRbsnksypRQ5d4B.png

• ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.01.19, 07:06
      Trump jest wieli!
      Najnizsza ilosc nowych podac o bezrobocie od 1967 roku.
      • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.01.19, 10:36
        tradingeconomics.com/united-states/unemployment-rate.

W górę 0.2% wedle źródeł. Wciąż nisko i zdecydowanie może sobie dać za to kredyt.
        • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.01.19, 02:15
          Trump sie ugial - dzisiaj ma podpisac otwrzenia goveerment. Na 3 tygodnie. Zobaczymy czy Demokraci - tak jak obiecywali - beda teraz negocjowac w sprawie plotu. Bo to byl ich podstawowy warunek - nie bedzie zadnych rozmow tak dlugo dopoki bedzie shut down. Zwykli ludzie juz mieli dosyc - a kropla wody ktora przewazyla to kontrolerzy samolotow, - dzisiaj byla taka akcja z opoznieniami, ze to chyba bylo ostatnim dzblem.

Tak wiec awantura o plot nieskonczona - tylko przedluzona. Do 15 lutego.

Znajac zycie teraz glownym tematem i naglowkami bedzie "Russian Colusion" - zamiast relacji z postepow z rozmow.
          Cala zgnila polityka..
          • chris-joe Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.01.19, 02:29
            Proponuje zignorowac "Russian collusion". Bylo, minelo... ;)
            • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.01.19, 02:59
              Fox był przychylny. Trump osiagnął porozumienie z Demokratami.
              Cześć Republikanów wściekła się. Po 35 dniach kapilulacja.

Autor książki " Jak przeprowadzać skutecznie negocjacje biznesowe" zabezpieczył 0 funduszy na płot z rządanych 5.7 miliardów.
              Stanęło na tym co próbowali wytłumaczyć Trumpowi Demokraci od początku grudnia. Negocjacje.
              Demokraci mają obecnie poważną szansę. Jak będą mądrzy to przepchną bardzo korzystną politykę imigracyjną za częściowe finanse na mur.

Moim zdaniem się wykończył. Muru w wersji Trumpa nie będzie.
              Jestem zawiedziona. Powinien był zastosować te specjalne środki, którymi straszył.
              • chris-joe Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.01.19, 03:22
                Tez jestem zawiedziony. Niemniej, ufam, co wiecej: mam pewnosc, ze tragikomicznej globalnej soap opery, jaka stala sie Ameryka, jeszcze nie koniec...
                • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.01.19, 03:42
                  Patrzę na działalność naszego Howarda, który był tak ogromnym nudziarzem, że w trakcie jego przemówień publiczność zasypiała w ciągu pierwszych minut, stąd prawie nikt nie wiedział co miał zamiar zrobić, aż było zrobione.

Wprowadził tutaj system obozów dla uchodźców na wyspach, które są naprawdę obozami zamkniętymi, jako odpowiedź na przypływające łodzie kilkanaście w tygodniu. Obowiązkowe sprawdzanie dokumentów pracowników przez wszystkich zatrudniających, pod groźbą więzenia i słonych kar. Skutecznie działające służby immigracyjne, odstawiające nielegalnych natychmiastowo za granicę. Działa od lat ponad 20-tu. Nielegalny, nie wynajmie mieszkania, znajdzie pracy, nie może się rozliczyć ze skarbówką, nie skorzysta z lekarza i inni podpieprzą jak się tylko zorientują, że ktoś tutaj bez wizy.
                  • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.01.19, 05:46
                    No i teraz wyobraz sobie jakby cos takiego wprowadzic w USA. Miliony cj-o podobnych dostaloby apopleksji nienawisci.
                    • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.01.19, 07:15
                      Kan - jestem w szoku! Naprawde takie cos przechodzi w 21 wieku?

Nasi nielegalni dostaja bransoletke na noge i droga wolna. Moga sie osiedlic gdzie chca - np w Colroado:) I tam jezdzic na nartach:)
          • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.01.19, 08:32
            ania_2000 napisała:

> Trump sie ugial -

Co swiadczy lepiej o Trumpie niz o Pelosi.

• ertes Trump jest wielki. 26.01.19, 05:41
      U.S. economic freedom rose to the highest level in eight years in 2019, hopping up six spots on The Heritage Foundation’s annual Index of Economic Freedom.

The Heritage Foundation released the updated list of countries, from the most economically free to the least, Friday. The United States’s ranking in the index has risen since 2017 up to 12th, largely due to policies and deregulation pursued by the Trump administration, according to Anthony Kim, who leads the project for The Heritage Foundation. (RELATED: More Americans Credit Trump With Good Economy Than Obama)
      • chris-joe Re: Trump jest wielki. 26.01.19, 07:01
        "The Heritage Foundation"?.... Really? :)))))
        • ania_2000 Re: Trump jest wielki. 26.01.19, 07:33
          Chris - przy tej calej pogardzie dla naszego prezydenta - pamietaj ze on zostal wybrany w demokratycznych wyborach. Glosowala na niego wyborcza wiekszosc. I on jest reprezentatem tej wiekszosci.
          Otrzynal 304 elctoral votes vs 227 for Clinton.
          tak - jest dobrze, bo dla nas - to jest America first.
          A ze wy go nie lubicie? well...deal with this Chris. I dorosnij do tego ze KAZDY polityk na tym poziome to najgorsza swnia i zlodziej. Lepiej nie bedzie - moze byc tylko gorzej. A my - i reszta swiata rowniez ma szczesie ze Madam Clinton nie zostala przy wladzy. I guziku.
          • kan_z_oz Re: Trump jest wielki. 26.01.19, 09:51
            CJ-jowi Australii tak jak i kanowie patrzyli tutaj na zmiany. Obóz zamknięty na wyspie gdzie masz darmowe żarcie, opiekę lekarską łóżko. W czasie gdy walczyłam w jakiejś gównianej robocie aby zapłacić za wszystko wyżej wymienione?

Jestem zadowolona,że Clinton nie wygrała. Jestem rozczarowana, że Trump mając jedną i chyba jedyną możliwość na ogłoszenie stanu wyjątkowego z powodu nie działąjącego NY lotniska się wycofał.
            Suszenie bagna nigdy nie wyglądało na łatwe zadanie. Zawsze miałam wątpliwości czy facet jest na serio oraz czy ma wystarające zapasy siły aby wsadzić kij głęboko w mrowisko.

Mam nadzieję, że Demokraci sie zorientowali, że będą musieli podnieść poprzeczkę i zrobić reformy. Mam nadzieję, że Republikanie wyciągną wnioski z Trumpa rządów. Mike Pence cichy bohater kontrolujący trump zniszczenia.

Zmiany sie zaczęły...długa droga do końca.

Nie winiłabym ani CJ-a ani mnie. Patrzymy tylko shit-scared, życząc zakończenia soap-opery.

US ekonomia jest punktem 0 podobnym do Greenich. Punktem wagi dla modelu 1 kilograma. Punktem odnośnym dla innych...gdy ten punkt zniknie nastanie dynastia chińska jako następne mocarstwo.
      • ertes Re: Trump jest wielki. 30.01.19, 06:32
        In November, unemployment dropped to its lowest rate in a half century. African-Americans, Latinos and women are thriving. Black unemployment was at 5.9 percent in May, the lowest ever recorded. Women’s unemployment recently reached its lowest rate in 65 years.
        For good reason. America has created more than five million jobs since Trump entered office. And for the first time there are more job openings in America than there are unemployed people.

Industries that some said were dead and never coming back – like manufacturing – are booming. Manufacturing added 284,000 jobs in 2018, the most in a year for more than a decade.

GDP growth during the Trump administration has been nearly twice the Obama average, and was more than four percent in the second quarter of 2018.

• kan_z_oz Re: Trump jest wielki. 31.01.19, 08:37
          Źródło??? Forbes się z Tobą nie zgadza.

Zamieszczę link, który sie pewnie nie otworzy bo należy zapłacić. Nie mam zamiaryu tego robić dla kogoś.
          Trump kontynuuje trend wzrostu Obamy wedle artykułu. Period.

www.forbes.com/sites/chuckjones/2018/10/30/two-charts-show-trumps-job-gains-are-just-a-continuation-from-obamas-presidency/#5fd35e1b1af3
          • jutka1 Re: Trump jest wielki. 31.01.19, 08:42
            kan_z_oz napisała:

> Źródło??? Forbes się z Tobą nie zgadza.
            >
            > Zamieszczę link, który sie pewnie nie otworzy bo należy zapłacić.
            Mnie się otworzył bez problemu i mogłam przeczytać cały artykuł.
          • kan_z_oz Re: Trump jest wielki. 31.01.19, 08:44
            Zaczął coś robić w sprawie chińskiego koncernu telekomunikacyjnego Huawei - w końcu - bo nie ma wątpliwości, że będą próbowali wysadzić następne wybory w powietrze. Na nie korzyść Trumpa oczywiście i głównie swoją.
            Największa siatka szpiegowska partii chińskiej oficjalnie zarejestrowana jako firma.
            AISO tutaj ostrzega od lat przed telefonami, infrastrukturą.

Trump ma tutaj małego plusa. Małego bo mógł cały bajzel zamknąć miesiące temu. Był zbyt miękki...haha
          • ertes Re: Trump jest wielki. 31.01.19, 14:34
            Nie zgadza sie?
            Mysle ze lewackie pismo stara sie na sile pokazac ze to wszystko dzieki Obama. hahaha
            Nawet nie musze linkowac Jutkowego probierza zeby od razu widziec fake news.

Trump jest wielki.
            • maria421 Re: Trump jest wielki. 31.01.19, 15:58
              Nie o Trumpie, tylko o nowojorskich Demokratach :

The act legalizes abortion "at any time when necessary to protect a woman’s life or health".[3][4] The act allows medical professionals who are not doctors to perform abortions.[5] It also repealed criminal charges for harming unborn children.[6]

en.wikipedia.org/wiki/Reproductive_Health_Act
              Powiedzcie mi, czy ja dobrze rozumiem, ze w NY mozna bedzie dokonywac legalnych aborcji ZDROWYCH plodow powyzej 24 tygodnia ciazy , czyli zdolnych do przezycia poza organizmem matki ?

Nie, nie wierze!!!!

• ania_2000 Re: Trump jest wielki. 31.01.19, 16:51
                Tak, Mario, dobrze rozumiesz - nawet teoretycznie w czasie porodu. Osobiscie nie wierze, zeby cos takie mialo miejsce. Takie politykowanie-nakrecanie.

Z innej beczki. Trump wczoraj ocenil wszystkich naczelnych szefow wywiadu jako zastalych w swoich przekonaniach, naiwnych i wysyla ich z powrotem do szkoly. To jest odpowiedzia na ich zbiorowe wystapienie, ze N.Korea nigdy sie nie rozbroji, ISIS dziala, a Iran bardzo niebezpieczny.

Z drugiej strony wojna (handlowa) z Chinami - nareszcie ktos sie za to wzial - Chinczycy od wieeeelu lat kradna nie tylko patenty, ale wyroby - ich polityka struktury handlowej wyglada tak, ze aby produkt ukrasc, rozlozyc na czesci i zreplikowac. Do tego maja otworzyc swoje rynki na amerykanskie produkty i towary. Termin negocjacji - poczatek marca.
                Co by nie powiedziec o Trumpie, to zawsze cos sie dzieje.
                • maria421 Re: Trump jest wielki. 31.01.19, 17:14
                  ania_2000 napisała:

> Tak, Mario, dobrze rozumiesz - nawet teoretycznie w czasie porodu. Osobiscie ni
                  > e wierze, zeby cos takie mialo miejsce. Takie politykowanie-nakrecanie.

A jezeli jednak cos takiego bedzie mialo miejsce?

Ja w ogole nie rozumiem po co takie prawo, skoro i tak sytuacjach zagrozenia plodu czy matki, przyspiesza sie porod . Plod po 24 tygodniu ciazy ma szanse na przezycie. Mozna wiec ratowac zdrowie matki i zycie dziecka. Matka ma prawo nie uznac dziecka i oddac je do adopcji.
                  Dodac nalezy, ze wedlug nowego prawa takie "aborcje" nie musza byc dokonywane przez lekarzy lecz przez zwykly personel medyczny.

Moze jeszcze to okrzykna krokiem milowym w prawach kobiet? Postepem?

OKROPNOSC!

• xurek Re: Trump jest wielki. 31.01.19, 17:39
                    nie widze specjalnej roznicy miedzy poprzednim sformulowaniem "with limited exeptions" sformulowaniem "when necessary to prodect woman's life or health". Nie jest to przyzwolenie na abrocje bez powodu po 24 tygodniu ciazy.

Co dla mnie jest wysoce problematyczne to ten 24 tydzien, ale tak jak to rozumiem, to juz w porzedniej wersjis prawa bylo to mozliwe? Europejskie kraje, w ktorych aborcja jest dozwolona stawiaja te bariere w 13 tygodniu, co wydaje mi sie znacznie sensowniejsze.

No a to "who are not doctors" powalilo mnie na lopatki. Wracamy do czasow "bab z metalowym wieszakiem" czy jak? To dla mnie jest zupelnie niezrozumiale pod zadnym wzgledem.
                    • ania_2000 Re: Trump jest wielki. 31.01.19, 18:19
                      Wyjasnienie bardziej -chodzi o medical professionals - czyli bez tytulu MD, a dokladneij:
                      physician assistants, nurse practitioners and midwives
                      Abortion - w 99% (czyli te do 12 tygodnia) przeprowadza sie faramakologicznie, czyli za pomoca pigulki, i rzeczywiscie polozna czy physician assistant jest to w stanie przeprowadzic. Pozostale przypadki na pewno wymagaja calej rzeszy specjalistow.

I dalej - chodzi o prawo w stanie NY
                      "Not only will the law preserve access to abortions, it also removes abortion from the state’s criminal code. This would protect doctors or medical professionals who perform abortions from criminal prosecution. The law also now allows medical professionals who are not doctors to perform abortions in New York."

“The old law had criminal penalties. It was written that the doctor or professional could be held criminally liable,” Cuomo said during an interview on WNYC Wednesday.

The law also addresses late-term abortions. Under New York’s Reproductive Health Act, they can be performed after 24 weeks if the fetus is not viable or when necessary to protect the life of the mother.

Not Viable - czyli fetus nie ma heartbeat, lub HCG is not rising normally- czyli wtedy kiedy fetus nie ma szans na przezycie.

Mario, obecnie w US nasilaja sie glosy chcace odwrotu od Roe vs Wade - i moze dlatego takie drastyczne, dramatyczne i naciagane przedstawianie tego prawa.

Nikt nikogo do aborcji nie zmusza. Jest to i powinno byc wolnym prawem.
                    • maria421 Re: Trump jest wielki. 31.01.19, 18:25
                      Aborcja to jest przerwanie ciazy przed czasem po ktorym plod jest zdolny do zycia poza organizmem matki, co przy obecnym postepie technicznym oznacza ze nawet plod ponizej 24 tygodnia ma takie szanse. Sprawdzilam ze najwczesniejszy wczesniak urodzil sie w w 21 tygodniu ciazy i przezyl.

W przypadkach plodow chorych, o ktorych wiadomo ze po porodzie nie beda zdolne do zycia, dokonuje sie ( w Niemczech, w Polsce nie) , na zyczenie matki, tzw. "poznej aborcji". W przypadkach zagrozenia ciazy, lub zycia matki, dokonuje sie wczesnej cesarki, ratuje sie zycie matki i dziecka.

Wiec po co wlasciwie to prawo jest i co ono daje?

I jeszcze jedno- to prawo depenalizuje uszkodzenie czy spowodowanie smierci plodu. Czyli- w przypadku jaki mial miejsce niedawno w Niemczech, kiedy przyjaciel ciezarnej wszedl do szpitala i zadal jej kilka ciosow w brzuch ze skutkiem takim, ze dziecko zmarlo, to bedzie on tylko odpowiadal za zranienie ciezarnej, nie za zabicie dziecka.

Polska prasa tez o tym pisala :

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-01-12/niemcy-polka-miala-zostac-dzgnieta-nozem-przez-afganczyka-jej-dziecka-nie-udalo-sie-uratowac/

• kan_z_oz Aborcja 31.01.19, 23:00
                        Skąd na wątku co Trump zrobił???

Może osobny wątek, bo dla mnie temat jest martwy. W szczególności w krajach zachodnich.
                        • maria421 Re: Aborcja 03.02.19, 16:42
                          kan_z_oz napisała:

> Skąd na wątku co Trump zrobił???

To dla konstrastu co ci "postepowi" Demokraci (w NY) zrobili.
            • kan_z_oz Re: Trump jest wielki. Ertes 31.01.19, 23:46
              Probierz był kanowej.
              Nawet jak zajrzysz do prawicowej gazety krytykujacej Obamę i chwalącej Trumpa, to znajdziesz, że głównie jest krytykowany za zwolnienie ekonomii w ostatnim roku czyli 2016. Oczywiście można dyskutować czy zwolnienie w roku wyborów, gdzie mało się dzieje wskazuje na nieudolność Obamy. Możemy poczekać do roku wyborczego Trumpa aby zobaczyć co będzie robiła ekonomia US????haha

Wedle tego pisma, przejął z od Obamy 4.9% bezrobociem redukując obecnie do 3.9%. Przypomina, że Obama przejął od Busha gdzie było coś około 9%.

W ostatnim roku i kwartałach zwolniło GDP do 1.9% - znowu - GDP zawsze zwalnia bo inwestorzy jak i giełda zawsze wstrzymują się do wyborów i zawsze czekają na wyniki wyborów.

Trump usunął wiele restrykcji Obamy co dało napęd ekonomii - na jak długo? Już w następnych kwartałach Trump będzie musiał wyjść z czymś nowym bo inaczej GDP może też zwolnić. Spekulcje, że się utrzyma czy sie nie utrzyma?? Zobaczymy. Odsetki muszą pójść znowu w górę - przynjmniej 2, 3 razy był pokryć wzrost 4.2% obecnego GDP.

Nikt nie daje Obamy całej zasługi. Trump przejął ekonomię ze zdrowymi wskaźniakami i tych interpretować się nie da. Obydwie gazety się zgadzają w tym punkcie, każda chwaląc barzdiej to co lubi.
              www.investors.com/politics/editorials/obama-trump-booming-economy/
              • ertes Re: Trump jest wielki. Ertes 01.02.19, 03:01
                A Rosja? A ISIS? Obama-fucking-care ?Czyja to robotka? Wydawanie kasy na prawo i lewo. Wojna z policja w USA?
                To tylko wierzcholek.
                • kan_z_oz Re: Trump jest wielki. Ertes 01.02.19, 06:53
                  Obama f care. System gdzie podataki sa głównie płacone przez firmy a nie z pensji, jest trudny do przestawienia. Rozumiem, że Obamy reformy zawiodły. Rozumiem, że walczył z opozycją Republikanów dostarczając na koniec 'gniota' - co przyjełam jako Twój wpis gzies na Forum czyli człowieka korzystającego z systemu.
                  Wydawanie kasy na lewo i prawo jest dla mnie nie do przyjęcia. Nie pochwalałam Obamy za blokowanie rządu gdy mając minus - nie wiem ile - wpwrodzał swoją reformę zdrowotną.

Byłam zawsze przeciwna formowaniu ISIS, za co mocno krytykowałam Obamę. Może nie aż tak bardzo jak Trupma obecnie głównie, że nie miałam wiele czasu bo miałam własne problemy.

Nie wybaczę Obamie, że nic nie zrobił gdy się zaczęła jazda w połowie 2016 roku z interwencją Rosji. Widziałam go z Putinem na G7 parę lat wsześniej w Brisbne. Putin przyleciaj ostatni i wyleciał pierwszy po Obamy 'nie jesteś godny rozmów'.
                  Jestem i byłam zawiedziona Obamy rządem. Nie mam zamiaru chwalić go za coś czego nie widzę.
                  Był dobrym mówcą i wydawał się być uczciwym człowiekiem - coś co obecnie kwestionuję.

Niemniej; dwa zla nie dają jednego dobra.

Gdzie widzisz Trumpa w sytuacji zmian klimatycznych, gdzie północ US ma od paru sezonów temperatury gdzie może przestać działać kanalizacja i system wodny?

Gdzie go widzisz w sytuacji, gdzie pożary zachodniego wybrzeża stały się powtarzalnym epizotem roczym lub krócej? Gdzie go widzisz na wschodnio-południowym wybrzeżu w obliczu monstrualnych ulew i cyklonów.

Czy 3.9% pokryje to wszystko???
                  • ertes Re: Trump jest wielki. Ertes 01.02.19, 14:40
                    To prosze nie wspominaj tego gniota bo dostane palpitacji.

Pozary? Widza go wlasnie tam gdzie byl i co powiedzial na temat pozarow.
                    Mial 1000% racji. Jest po prostu Wielki.
                    Tak samo mial racje z ta banda nierobow i zlodzieji w Puerto Rico.
                    A poza tym nie bardzo rozumiem o co pytasz?
                    • kan_z_oz Re: Trump jest wielki. Ertes 04.02.19, 10:41
                      Jaki Ci pomoże w tych pożarach, bo mówinie o nich, gdy Ci sie chałupa pali to chyba mało?
    • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 08.02.19, 00:52
      Chcialam tylko dzisiaj powiedziec, ze jak tak dalej Demokraci sie beda popisywac jak dzisiaj pani Ocasio-Cortez ze swoim Green New Deal (likwidacja pierdzacych krow i samolotow - miedzy innymi) oraz panowie ze stanu Virginia, ktorzy nie chca sie dac usunac ze stolkow, mimo ze sa skompromitowani albo duzego kalibru sexual harassment lub przebierankami za tzw "black face" lub KKK -to wybory w 2020 Trump wygra.
      Kompromitacja za kompromitacja. Senator Massachusetts nie moze sie otrzasnac po aferze podawaniem sie za Indianke.
      I jeszcze potepieniei Howarda Shultza - wlasciciela Starbucks, ktory chce startowac jako independent - ze odbierze glosy Demokratom.
      • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 08.02.19, 08:15
        Ciekawe czasy Aniu - nie?
        Do 2020 daleko. Nie rzucałabym jeszcze żadnych przewidywań.
      • minniemouse Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 09.02.19, 03:11
        ja z kolei uważam za większą kompromitacje wyciąganie halloweenowych zdjęć sprzed 30-tu lat, kiedy political correctness byly na tak niskim szczeblu, wieksza wrogosc rasowa.
        czlowiek sprzed 30 lat nie jest ta sama osoba co dzisiaj.
        Taki ksiaze Harry i jego glupie zdjecie w mundurze hilterowca, czy to z miejsca go na zawsze juz deklaruje nazista? glupi byl i mlody, mial depresje po smierci matki, buntowal sie. w zaden sposob nie jest to nawet namiastka jakim jest czlowiekiem dzisiaj - wspanialym i normalnym.
        To samo mozna powiedzieć o ludziach, na których przeciwnicy dziś z radoscia wyciagajaja brudy sprzed ponad pol wieku bo ojejku - za młodu robili głupoty po pijaku. byle tylko skalać ich partie i image.
        kto to robi? to raczej im sie trzeba przyjrzec, ich intencjom.
        zawsze uwazalam ze ten kto glosno na kogos pokazuje palcem, niech on sie dobrze pilnuje ażeby sam nie mial nic do ukrycia.

nie na darmo sie mowi ze najlepsza obrona jest atak.
        nie zdziwilabym sie wcale a wcale, gdyby ci co wywlekli "oburzające zdjęcia" swoje identyczne własne uprzednio starannie wydeletowali :D

Minnie
        • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 09.02.19, 09:04
          Minni, zupełnie nie rozumiem wpisu. Lat temu 30, 20, 10 i obecnie jawienie się w stroju hitlerowca jest i było jednoznaczne. Oczywiście, że był głupi...i co z tego?
          Obecnie jest starszy i sie ustatkował, i też podobno zmądrzał? Zmąrzał? A kto wie i jakim sposobem - z prasy???

Człowiek to w sumie marna istota, pełna rozterek i błędów. Ta istota przyznaje się do ich robienia, dając nadzieję innym, że też mogą zmienić fatalne upodobania lub brnąć na oślep głosząc, że jest atakowana. Czy gwałt sprzed lat 30-tu lub pedofilia jest inna niż obecnie?
          Prawo nidgy nie zalegalizowało pierwszego i drugiego.

Wyjaśnij o co Ci chodzi, bo czytam ze zdziwieniem?
        • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 09.02.19, 11:30
          Rzadko sie z Minnie zgadzam, ale tym razem w 100%.
          • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 09.02.19, 14:37
            Tez uwazam ze jest glupota.
            Dla mnie bardziej przerazajaca jest Ocasio-Cortez. Takiej kretynki to ze swieca szukac.
            • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 16.02.19, 01:52
              National emergency - Donald spędzi następne miesiące na 'wojnie' z własnym Kongresem.
              Całe szczęście, że w końcu ma swoja upragnioną wojnę, do której moim zdaniem dążył od początku, próbując w różnych miejscach świata.

Powodzenia US, jeśli przejdzie przez sądy to może zaczną się potrzbne reformy
              z których ściana jest najmniej istotna. Mam nadzieję, że zdaje sobie też z tego sprawę, no chyba, że jest kompletnym idiotą - tego jeszcze do końca nie jestem pewna.
              • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.05.19, 04:35
                Dochodzenie w sprawie raportu Alexander Downer vs George Papadoulous.
                Zbadać wiarygodność, naszego byłego ministra spraw zagranicznych o najdłuższym stażu na tej pozycji w rządzie Australii i Johna Howarda, tego samego, który poparł każdy manewr Busha na Bliskim Wschodzie. Największego przyjacialą US w historii US.

4 letniego komisarza Australii w UK za kadencji Tony Abotta, którego karierę zakończył właśnie sławetny raport...wraz z karierą oficera DAFT.
                Porozumienie - 5 oko - między US, UK, NZ, CA, AU o przekazywaniu i wymianie każdej ważnej informacji szpiegowskiej, która miałaby to porozumienie naruszyć. Ujawnić, odtaić, upublicznić, wydrukować nazwiska...nie mogę się doczekać dalszego rozwoju....haha

A miało być wsadzanie Clinton do więzienia w ramach suszenia bagna. Olać też Muellera i fakt, że George jest małym kłamczuszkiem.
                • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.05.19, 11:48
                  Downer w temacie parę tygodni temu i po tym jak już nie jest dyplomatą. Wobec krążącej teorii konspiracji ASIS, ASIO, MI5, MI6, CIA, FBI razem działają aby pozbawić Trumpa prezydentury...

Bolt to jeden z najbardziej konserwatywnych i prawcowych dzienikarzy tutaj operujący. Historii Georga tutaj nikt nie kupił. Nawet Bolt.

twitter.com/theboltreport/status/1126422767820087297?lang=en
                  • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 22.08.19, 16:18
                    Trump chcial kupic Grenlandie, Dania powiedziala ze nie ma o czym mowic, wiec Trump sie, jak rozkapryszony dzieciak obrazil i odwolal wizyte w Danii.

Facepalm!

• ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 22.08.19, 17:23
                      Historia zainteresowania Grenlandia jest dosyc stara - juz chcial kupic Henry Truman w 1945, w czasach zimnej wojny powstaly tam Amerykanskie wojskowe bazy - jako ze Grenlandia jest usytuowana strategicznie.
                      Do tego z powodu ocieplania klimatu i topienia lodu w przyszlosci powstana nowe trasy zdolne do zeglugi - na pewno tez strategiczne nie tylko dla wojska ale i rowniez dla handlu.
                      BTW - USA juz kiedys kupilo wyspy od Danii - Virigin Islands.

Takze nie jest to osobisty wymysl Trumpa.
                      • stokrotna Most Brooklyński ... tanio sprzedam, a także... 22.08.19, 20:53
                        Madagaskar (na km2) Mount Everest( na m nad poziomem morza), Ocean Atlantycki i powietrze nad kulą Ziemką (na metry sześcienne), dzieci nienarodzone na tuziny, dusze zmarłych na kopy .
                        • kan_z_oz Re: Most Brooklyński ... tanio sprzedam, a także. 23.08.19, 00:57
                          Tutaj gazety wyją ze śmiechu aby PM AU się przygotował na spotkanie z Trumpem na wypadek zapytania czy Tasmania jest na sprzedaż.
                      • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 23.08.19, 06:11
                        Aniu, to kiedyś było w 1917 roku, gdy wyspy były własnością Danii. W 1945 roku Grenladia była wciąż kolonią pod zarzadem duński, gdzie prozozycja Trumana została odrzucona. Niemniej, była skierowana do ówczesnego właściciela. Dlaczego obecnie Trump chce kupić Grenlandie od Danii powołując się na wiedzę agenta nieruchomości a nie od rządu Grelandii wywołuje nie tylko salwę śmiechu ale też niepokój, że facet jest idiotą. Dostał odpowiedź prawidłowa od Grenladii, że jest ona otwarta na biznes i nie na sprzedaż ani obecnie , ani w przyszłości. Dostal też prawidłową odpowiedź od rządu Danii - pytanie jest absurdalne.
                        • chris-joe Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.08.19, 04:51
                          Aniu, podziwiam! Nieustanna obrona Trumpa to ciężki chleb, zwłaszcza ze za friko, po prostu dla idei ;)

Ale wiesz, byly czasy, gdy imperia handlowaly koloniami, sobie je wymienialy, najezdzaly itd. (Alaska, Luizjana, Quebec, Filipiny- dla przykladu, a bylo tego cała masa). Ale to bylo dosyć dawno...
                          Teraz sobie wymysl nastepującą sytuację: Merkel, na przykład, zaproszona jest na oficjalną wizytę do Waszyngtonu, ale przed tą wizytą oglasza chuć zakupu Oregonu dla Niemiec, dla przykladu, i że bedzie to w tym Waszyngtonie negocjowac. Na to Trump, ze, przepraszam, ale Oregon nie jest na sprzedaz... Na to Merkel sie obraża: "to ja nie przyjadę wcale w takim razie! może kiedys..." Wszyscy by z takiej Merkel drwili po pachy, by wyleciala z urzedu overnight. Niemcy by byly posmiewiskiem, kompromitacją i wstydem otoczone przez pare nastepnych dekad. Ale z Trumpem to juz ledwo news, lekkie, juz nieco znudzone, chichy jeno. Mamy Amazonie w plomieniach! Do kabotyna w Waszyngtonie zaś swiat juz sie przyzwyczail...
                          • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.08.19, 05:17
                            Dzieki za podziwianie Chris.

O tym ze Trump jest idiota, to caly swiat dawno sie z tym zgodzil i beke ma z niego codziennie.

Tylko jakbys normalnie, bez zlosliwosci czytal (chociaz nie wiem czy potrafisz) - to w tym konkretnym przypadku pisalam o tym ze jego pomysl nie jest orginalny, bo juz o tym kiedys myslano, poprzez idee prezydeta Trumana.

Tak wiec idac tym tropem myslenia - idiotow nie brakowalo wczesniej.

No wlasnie Amazonia. Nie do ugaszenia.
                            • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.08.19, 05:31
                              No właśnie Amazonia. Dodam tylko, że Australii nie da rady zadrzewić, bo na pustyni nie da rady zasadzić drzew. Brakuje tylko Wielkiej Depresji do całości, co może zostać załatwione w ramach globalnej ekonomi po wykolejeniu Chin.
                              • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.08.19, 08:56
                                Chris, zapewniam Cie, ze nawet gdyby Merkel na ostatnim szczycie w Biarritz nago sie pojawila, to tez by- w Niemczech A.D. 2019- nie wyleciala z urzedu overnight :-)

Ta baba jest po prostu nie do ruszenia.
                                • chris-joe Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.08.19, 09:33
                                  Raduje mnie, ze z cala resztą mojego scenariusza sie zgadzasz, Maria. To wielki sukces ;) Ania zaś sie nie zgodzi. Bedzie najpewniej dalej brneła...

(brneła; brnęła; brła?!)
                                  • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.08.19, 09:51
                                    Chris, Trum jaki jest kazdy widzi. Pomysl z zakupem Grenlandii byl idiotyczny, ale Trump tym nikomu, oprocz swego wlasnego imagu nie zaszkodzil.

Kadencja Trumpa powoli dobiega konca i mozna zaczac robic bilans, a ten, pomimo roznych pohukiwan i gburowatych zachowan Trumpa, w polityce miedzynarodowej wypada lepiej niz bilans jego poprzednikow. Jakby nie bylo, Trump zadnej nowej wojny nie rozpoczal.

Na temat polityki wewnetrznej nie bede sie wypowiadac, ale wydaje mi sie, ze Trump nie lamal konstytucji USA tak jak nasz Duda i rzad PiS lamia konstytucje RP.
                                    • chris-joe Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.08.19, 14:32
                                      Really?! ...
                            • chris-joe Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.08.19, 08:54
                              I dalej brniesz. Dla idei! "Caly swiat ma beke". Czy ty tez?.... Chyba wlasnie nie.

Jeszcze w początkach WW2, w czasie Bitwy o Anglie, byly opracowywane plany zajecia Kanady przez US. Bo, jesli Zjednoczone Krolestwo mialoby pasc, to i owczesne kanadyjskie kondominium Krolestwa staloby sie automatycznie posesją Rzeszy. To miało strategiczne ręce i nogi jednak, w czasie miedzykontynentalnej wojny.
                              No, ale kaprys kretyna z 2019 (ktorego uparcie bronisz) nawet nibynóżek nie posiada. Jest tylko kaprysem kretyna, ktory o historii, geografii, dyplomacji pojecia nie ma.

Krol jest nagi i robi pod siebie. A my te 'defekacje' ogladamy codzien, na zywo. A niektorzy nawet udają, ze nie cuchnie. Ze jest wogole calkiem niezle, a bedzie jeszcze lepiej. Bo przeciez w Historii inni tez srali pod siebie...

Caly dzisiejszy dzionek spedzilem z Brazylianami rozmawiając o Bolsonaro, i o tym co sie wogole stało w Brazylii w ciągu ostatnich +/- 5 lat. Na szczescie, w tym towarzystwie nie musielismy sie spierac... Moje nieszczescie w brazylijskim towarzystwie polega jednak na tym, ze oni (z wyjatkiem Braza) praktycznie pojecia nie mają o tym, co sie dzieje w Polsce...
                              • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.08.19, 10:03
                                Kto broni Trumpa? Ania czy Maria?

Przykro, że musisz oglądać zniszczenia Amazonii. Zauważ jednak, że Australia robi dokładnie to samo z Wielka Rafą Koralową, która jest znacznie większymi płucami dla oceanu niż Amazonia dla lądu. Jest to bardzo ładnie pudrowane bo przecież 'taki' fajny kraj i nawet nigdy nie bylo tutaj oszołomstwa. To oczywiście nie będzie dyskutowane na obecnym G7 w ramach wezwań Makrona do akcji klimatycznej. Najlepiej to zwalić na kraje rozwijające się lub trzeciego świata aby zaczęły coś robić bo jak nie to będzie uderzenie w ekonomię.

Posłuchaj czy ktoś spyta Morrisona, kiedy AU przestanie karczować resztki puszczy na północy, powodujac erozję gleby oraz szlam spływajacy wprost na rafę. Trochę taki klub popularności, gdzie mało ważne kto co robi tylko czy jest 'cool'. 99% NSW jest w stanie suszy w tym suszy ekstremalnej - stan wielkości Polski. 80% QLD terenów rolniczych - susza. Reszta QLD 50% -susza. SA, jest półpustynią w większości, podobnie jak WA wiec problemu nie ma bo i tak susza.

Ocean na północy ma wodę tak ciepłą, że zaczęła się migracja ryb tropikalnych na południe oraz wszystkiego innego. Trwa to od lat.
                            • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 25.08.19, 12:38
                              Nasz Wielki Prezydent jest Wielki.
                              Zasiał właśnie ziarno zakupu Grenlandii.
                              Nie mieliśmy dawno tak świetnego prezydenta.

• kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 00:17
                                Trochę przesadzasz z ta wielkością. Poczekaj do nastepnego lata gdy pół stanu zacznie Ci się znowu palić a termometr znowu pójdzie pójdzie parę stopni do góry. Wielkość POSTUSA nie zapłaci Ci rosnących kosztów życia, nieuchronnie zbliżajacej się recesji, gdy sie okopie w przyjemnym chłodzie tej Grenlandii zostawiajac całą resztę tam gdzie są. Eskterminacja planowanego nadmiaru ludności dotyka każdego kto jeszcze nie kupił sobie działki na egzotycznej wyspie lub sie okopał pod nadzorem ochrony.

Poczekam aż zmienisz zdanie, tak jak cierpliwie patzre na to co się tutaj dzieje od lat jak zwiastun zmian dopiero do reszty nadchodzących. Amazonia na wpół spalona - gratulację, całe G7 się tylko przygląda.
                                • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 02:42
                                  A jaki jest związek pożarow w moim stanue z Trump?
                                  • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 08:42
                                    ertes napisał:

> A jaki jest związek pożarow w moim stanue z Trump?

"Wina Tuska" w Polsce, "wina Trumpa" w USA ;-)
                                • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 08:44
                                  Kan, a co ma G7 zrobic wobec aktualnych pozarow Amazonii oprocz tego co robi, czyli oferowania pomocy?
                                  • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 14:45
                                    Jak się Kalifornia paliła to Australia wysłała dziąsiątki ochotników ryzykujących życie, czytaj wyszkolonych strażaków do gaszenia pożarów. Tutaj nie ma protestów jak się pali tylko ludzie idą gasić w tysiącach. Na tym to polega. Moje miasto w ilości 800 ma ponad 100 do gaszenia , oraz każdego innego kto będzie gasił.
                                    • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 15:02
                                      No ale co ma do tego Trump?
                                    • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 15:05
                                      G7 to smutny obrazek fackweeds. Powiem więc co będzie po wypaleniu Amazonii. Nastąpi to co tutaj - pustynia.
                                      Przyzwyczajcie się do obrazków niepokojacych i zróbcie lekcje geografii. NZ zabrało 100 lat aby wyciąć lasy tropikalne, AU 150. Konsekwencje są obecnie katastrofalne.
                                      Efekty katastrofy w Amozonii bedą do oglądania nie dalej niż parę miesięcy.

Gdzie zaczać? Las tropikalny to ogromna klimatyzacja dla reszty kontynentu. Po usunięciu chmury się kształtują ponad i deszcz nie spada. Poza regionami natępuje więc susza i obszary żyzne zamieniaja się w ugory. Co dalej...ludzie who knows

Reszta lasu Amozonii będzie do wycięcia lub spali się wkrótce z Australii doświadczenia. Będzie zbyt goraco lub zbyt niebezpiecznie aby dalej utrzymywać.
                                      Trump jest taki sam jak Morrison i inne rządy tutaj. Tylko, ja nie widzę ich jako bohaterów tylko wandali ekologicznych. Życzę każdemu aby zobaczył dewastacje jaką ja tutaj widzę i życzę każdemu aby miał rząd o jakim marzy.
                                      • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 15:08
                                        Kan, ciagle nie wyjasnilas, co ma Trump do pozarow w Kalifornii i do pozarow w Amazonii.

Swoja droga, za czasow rzadow Obamy tez byly wielkie pozary w Kaliforni, ale jakos nikomu do glowy nie przyszlo zeby je z Obama kojarzyc.
                                        • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 16:07
                                          Mario, kiedyś były wysyłane siły aby te pożary gasić. ]ak napisałam wyżej - tysiące do Kalifornii. Obecnie, Amaoznia się spaliła i fuck, niech sie spali w całości. Gdzie widzisz w tym Trumpa?

Nie widzę w tym jego żadnej roli i nich spłonie cała Amaznia, niech się spali wszystko inne.

Australia będzie wysyłała tylko wołowinę całej reszcie. Na końcu świata będąc nic mnie tak naprawdę nie dotknie.
                                          • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 16:17
                                            Ogaladasz za duzo TV.
                                            Akuratteraz fake newsy zaatakowaly Amazonie wiec pol swiata dostalo jebca.
                                            Tak jakby co roku sie nie palilo od wielu lat.
                                          • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 16:18
                                            Kan, chyba nie jestes doinformowana, Trump juz zaoferowal pomoc USA przy gaszeniu pozarow w Amazonii.

• xurek Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 26.08.19, 16:31
                                              nie na temat (bo zupelnie w oderwaniu od Trumpa): Szwajcarzy uformowali komitet zbierajacy podpisy pod inicjatywa nawolujaca do zerwania dotychczasowych umow handlowych i zatrzymania pomocy dla Brazyli oraz zawarcia nowych powiazanych z zachowaniem praw ludow Amazonii do dysponowania swoim terenem oraz % terenu Amazonii oddawanego pod kopalnie oraz farmy. Jest to z pewnoscia mala rzecz biorac pod uwage wielkosc naszego kraju i jego udzialow w brazylijskiej gospodarce, ale wydaje mi sie, ze kierunek jest wlasiwy i dzialanie efektywne. Zlozylam podpis.
                                            • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 27.08.19, 06:03
                                              Ile Mario wysłał sprzętu oraz ludzi? Bo pali sie już ponad 3 tygodnie.
                                              • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 27.08.19, 09:25
                                                Kan, a Ty masz jakies rozeznanie w tym ile sprzetu potrzeba do gaszenia pozaru tych rozmiarow, czy tylko tak piszesz, zeby bylo ze Trump nic nie zrobil?
                                                • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 27.08.19, 10:09
                                                  Nie słyszałam aby coś wysłał. Miał zamiar wysłać. Tutaj zawsze bylo wiadomo gdy Australia wysyłała pomoc. Była wiadomość 10 herkulesów z obsługą plus 500 ochotników lub coś w tym rodzaju.
                                                  Rozmiary australijskich rozmiarów w ostatnich latach mobilizowały cała straż zawodowa, ochotników w tysiacach osób plus wojsko gdzie potrzeba. Jest oczywiste, że do rozmiaru tych pożarów i warunków gaszenia Brazylia nie ma wystarczająco sprzętu, ogsługi i maszyn. W tej chwili to też ma pożary Peru i Boliwia.

Poza tym co za pytanie? Bawisz się w przeszkole.? Spytałam ile bo to jest pomoc i moja prasa nie musi pisać o wszystkim co Trump nie robi czy robi. Geograficznie jest też nabliżej.
                                                  • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 27.08.19, 10:11
                                                    Kan, a te wiadomosc zdazylas juz przeczytac?

www.france24.com/en/20190827-brazil-Jair-Bolsonaro-g7-aid-wildfires-amazon-rainforest-emmanuel-macron
                                                  • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 27.08.19, 10:19
                                                    Mario są trzy kraje z doświadzczeniem gaszenia tego rodzaju i rozmiaru pozarów. US, Kanada i Australia. Brazylia ma rację, że odrzuciła.
                                                  • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 27.08.19, 10:36
                                                    W zeszłym roku po tsunami i trzęsieniu ziemi w Indonezji Australia wysłała wojsko oraz dodatkowo 5 milionów pomocy w postaci 54 medyków, pielęgniarek, namiotów, higienicznych zestawów i wody. W sumie dużo więcej niż 20 milionów i w konkretnej postci po ustaleniu co Inzonezja potrzebowała. Nikt sie też tutaj nie dziwił i głupio nie pytał co ma z tym Australia wspólnego. Akurat najmniej potrzebowali pieniędzy od rządu. Od naszego rządu potrzebowali wojsko z maszynami do odkopywania ludzi oraz urządzeniami. Pieniądze to były potrzebne dużo później czyli jak w przypadku Amazoniu po tym jak pożary się skończą.

www.abc.net.au/news/2018-10-03/australia-pledges-5m-in-aid-to-indonesia-as-rescue-continues/10331784
                                                  • maria421 Re: Co dzisiaj Trump zrobil. 27.08.19, 10:53
                                                    kan_z_oz napisała:

> Mario są trzy kraje z doświadzczeniem gaszenia tego rodzaju i rozmiaru pozarów.
                                                    > US, Kanada i Australia. Brazylia ma rację, że odrzuciła.

Kan, nie nadazam za Toba. Oskarzasz Trumpa o to, ze nic nie robi w sprawie pozarow Amazonii i jednoczesnie popierasz Bolsonaro ze odmawia przyjecia pomocy krajow G7, czyli rowniez USA?

French President Emmanuel Macron said on August 26 that Britain, Canada, France, Germany, Italy, Japan, and the United States would release $22 million and that the funds would be made available "immediately."

www.rferl.org/a/macron-says-g7-near-agreement-on-amazon-fires/30129043.html
                    • stokrotna Niemiecka prasa uważa, że jest to ... 23.08.19, 11:34
                      ...problem natury medycznej

„Mindener Tageblatt” uważa że „nie tylko sposób, w jaki Trump przedstawił światu grenlandzki projekt i się nim zabawiał, ale fakt, że na poważnie zajmowała się tym amerykańska administracja i następujące po tym oficjalne odwołanie wizyty państwowej, uzasadnione sprawą Grenlandii, nie dopuszcza żadnego innego wniosku jak to, że chodzi tutaj o problem natury medycznej”.

• kan_z_oz Re: Niemiecka prasa uważa, że jest to ... 23.08.19, 13:29
                        Ciekawe jakie byłyby domniemania gdyby jakiś wódz wyraził chęć zakupu Ukrainy lub nawet Polski od Rosji w ramach, że Polska odłamała sie dopiero w 1989 roku a Ukraina niby niezależna ale wciąż nie do końca.

Można też oczywiście poprosić królową angielska aby odsprzedała Australię w ramach bycie fikcyjną głową.
                        Pytanie główne jest oczywiście po co?
                        Można się zwrócić osobiscie i personalnie do każdego kraju z zapytaniem tym samym i dostac odpowiedź.

Grenlandia nie ma nic przeciwko bazą militarnym US na terenie. Nie ma też Dania. Dania też kontroluje Grenlandię aby nie zostały zainstalowane bazy chińskie.

Jest to podobny układ jak AU i Nowa Gwina. 600 milionów każdego roku do kraju, który był kolonią ale nie jest juz własnością Australii. Tez nie jest na sprzedaz i zupełnie nie należy się zgłaszać do Australii o prawo zakupu.

Wypadek jest medyczny i sie z niemiecką gazetą zupełnie zgadzam.
    • ertes Re: Co dzisiaj Trump zrobil: HURAGANY 26.08.19, 18:47
      Okazuje sie mozna bombardowac. Brillaint!!!
      Nasz Prezydent rozwaza te arcyciekawa sprawe.
      • ania_2000 Re: Co dzisiaj Trump zrobil: HURAGANY 26.08.19, 19:51
        Obama was so soft on Hurricanes. Trump 2020.
        • kan_z_oz Re: Co dzisiaj Trump zrobil: HURAGANY 27.08.19, 10:45
          Uważam to za genialny pomysł. Tylko koniecznie nad wodami terytorialnymi US a tutaj jak to zrobić.

www.sciencealert.com/here-s-what-would-happened-if-you-nuked-a-hurricane-like-trump-reportedly-suggested
    • stokrotna Co dzisiaj Trump... 27.08.19, 00:02
      ... nie zrobił. Zapomniał maznąć się korektorem lub samoopalaczem. Ma białe kółka na oczach i uszach - po ochraniaczach na solarce.

https://secondnexus.com/wp-content/uploads/2019/05/Second-Nexus-BND-4-780x410.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka